Macro

Τον φακό να τον έχεις τέρμα ανοικτό μέχρι να εστιάσεις και μετά τον κλείνεις στο διάφραγμα που θες για να φωτομετρήσεις και να πάρεις την φωτογραφία.

Για το φλάς, δεν νομίζω οτι θα δουλέυει σε TTL αφού δεν παίρνει πληροφορίες απο τον φακό. Θα πρέπει να τον δουλέψεις σε Manual. Πήγαινέ το στο Μ και βάλε το iso, και ένα κλειστό διάφραγμα (πχ f16) και δες τί απόσταση σου δείχνει στην οθονούλα του. Ρύθμισε το power output του (1/1 1/2, 1/4 κλπ) ώστε να έχει μιά απόσταση που να σε βολεύει, βάλτο στο πλάι σε αυτήν την απόσταση, και τράβα την φωτογραφία. (Έχει CLS η D60 έτσι?)

Αν δεν έχει και δεν μπορείς να τριγκάρεις το φλάς έξω απο την μηχανή, βάλτο πάνω στην μηχανή κανονικά και ρύθμισέ το με τον ίδιο τρόπο στο manual, με την απόσταση αυτή την φορά να είναι αυτή της κάμερας με το θέμα σου. Υπόψην αν είναι πολύ κοντά μπορεί το φώς να μην φτάνει... Αν δεν βαριέσαι φτιάχνεις το ringlight με τις οδηγίες που είχαμε βάλει παλιά και τελείωνεις...

Τον φακό να τον έχεις τέρμα ανοικτό μέχρι να εστιάσεις και μετά τον κλείνεις στο διάφραγμα που θες για να φωτομετρήσεις και να πάρεις την φωτογραφία.

Για το φλάς, δεν νομίζω οτι θα δουλέυει σε TTL αφού δεν παίρνει πληροφορίες απο τον φακό. Θα πρέπει να τον δουλέψεις σε Manual. Πήγαινέ το στο Μ και βάλε το iso, και ένα κλειστό διάφραγμα (πχ f16) και δες τί απόσταση σου δείχνει στην οθονούλα του. Ρύθμισε το power output του (1/1 1/2, 1/4 κλπ) ώστε να έχει μιά απόσταση που να σε βολεύει, βάλτο στο πλάι σε αυτήν την απόσταση, και τράβα την φωτογραφία. (Έχει CLS η D60 έτσι?)

Αν δεν έχει και δεν μπορείς να τριγκάρεις το φλάς έξω απο την μηχανή, βάλτο πάνω στην μηχανή κανονικά και ρύθμισέ το με τον ίδιο τρόπο στο manual, με την απόσταση αυτή την φορά να είναι αυτή της κάμερας με το θέμα σου. Υπόψην αν είναι πολύ κοντά μπορεί το φώς να μην φτάνει... Αν δεν βαριέσαι φτιάχνεις το ringlight με τις οδηγίες που είχαμε βάλει παλιά και τελείωνεις...

Θα τα δοκιμάσω το συντομότερο.
Thanx Alex.

Προφανώς η λιβελούλα είναι με τον ανεστραμμένο 50ρη, σωστά?
Πολύ καλή, και καλή μεγέθυνση.

Ευχαριστώ...:a0210:

Είναι με τον 18-55 κανονικό, σε MF, και γενναίο crop. Μόλις χθες μου ήρθε το δακτυλίδι και σήμερα άρχισα τις δοκιμές.....

Last edited:
Είναι πάντως καλή μεγέθυνση. Στο λέω γιατί και εγώ λιβελούλες κυνηγούσα εχθές (βέβαια μικρότερες, κάπου 2-2,5 εκ. μήκος) και δεν είχα μάκρο φακό ούτε το δαχτυλίδι της αναστροφής και βλαστημούσα. Κατέφυγα στον 70-200 με τον τηλεμετατροπέα, για να αγγίξω το ταπεινό 1:2 (και αν).

Κάτι γρύλοι από τη χθεσινή μου βόλτα γύρω από την Παμβώτιδα.

attachment.php

attachment.php

Attachments

• LakeRide01.jpg
    LakeRide01.jpg
    193.1 KB · Views: 139
  • LakeRide02.jpg
    LakeRide02.jpg
    188.5 KB · Views: 138
Και άλλος ένας:

attachment.php

attachment.php

Όλες Tamron SP 70-200/2.8 @200mm + Tamron SP TC 1.4x, iso 800 και 1600 (άγαρμπος συνδυασμός για μάκρο στο χέρι γαρ)

Attachments

• LakeRide03.jpg
    LakeRide03.jpg
    189.6 KB · Views: 138
  • LakeRide04.jpg
    LakeRide04.jpg
    183.1 KB · Views: 138
Και κάτι μικροσκοπικές λιβελούλες, που λέγαμε παραπάνω, iso (μη βαράτε) 3200

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• LakeRide07.jpg
    LakeRide07.jpg
    188.1 KB · Views: 141
  • LakeRide06.jpg
    LakeRide06.jpg
    186.4 KB · Views: 143
  • LakeRide05.jpg
    LakeRide05.jpg
    188.8 KB · Views: 230
Unsharp mask όχι, γιατί λόγω 1600iso αναδείκνυε τον θόρυβο και έκανε περίεργα τεχνουργήματα. Ένα action μόνο, για να αναδειχθεί λιγάκι η λεπτομέρεια.

Πάντως το τι μπορείς να βρεις στη φύση, έτσι και κάτσεις σε ένα μέρος 5 λεπτά και συνηθίσει το μάτι σου, δεν λέγεται. Σε έναν αγροτικό δρόμο δίπλα στη λίμνη, είδα κουνήθηκε ένα φυλαράκι, και σε λίγο διαπίστωσα πως το μέρος ήταν γεμάτο γρύλους. Το ίδιο και με τα ελικοπτεράκια. Την επόμενη εβδομάδα θα πάρω μαζί οπωσδήποτε μάρκο φακό, ίσως και μάκρο φλας.

Πολυ ωραιες και οι δυο Τασο (ειδικα η πρωτη λογω χρωματων). Με τον tamron μονο ή ειχες και τιποτα αλλα καλουδια πανω?

Μπα, μόνο τον Τάμρον (σε μοντούρα Νίκον, χειροκίνητη εστίαση και διάφραγμα).
Δοκίμασα και με το ΜΤ24-ΕΧ που κουβαλούσα, αλλά επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρονική επικοινωνία σώματος-φακού, τα αποτελέσματα έβγαιναν κουκουρούκου. Τα macro φλας της Canon συνεργάζονται αμέσως μόνο με τους φακούς της, στα άλλα θέλει υπομονή και ρύθμιση σε κάθε περίπτωση, δεν είναι για field καταστάσεις. Εξάλλου είχα τον ήλιο να ξεπροβάλλει από τις φυλωσιές, κανονικό προβολέα.

Πάντως η δεύτερη ήταν απείρως πιο δύσκολη λήψη, μου έβγαλαν την πίστη τα άτιμα, τα ακουλουθούσα πόση ώρα, και μέχρι να τα φέρω προφίλ για να είναι όλη η σκηνή νετ.... Πάντως ακόμη και στο f/11, το βάθος πεδίου μόλις που επαρκεί (η μεγέθυνση σχεδόν στο 1:1).

Τέτοιοι μάκρο φακοί, μεσαίου εστιακού μήκους (90-105mm) βρίσκω πως είναι ιδανικοί για field καταστάσεις, διατηρείς μία απόσταση περίπου 20 πόντων από το θέμα που σου επιτρέπουν να πλησιάσεις σιγά-σιγά δίχως να το χάσεις, αλλά και έχουν πολύ καλό ζύγισμα και δεν προσθέτουν μεγάλο βάρος, για χρήση εντελώς στο χέρι. Η πρώτη για παράδειγμα, είναι λήψη στο 1/125 και βγήκε τουλάχιστον αποδεκτή από άποψη οξύτητας στο εστιασμένο μέρος.

Last edited:
Δεν εχω ασχοληθει πολυ με μακρο αλλα μου κανει εντυπωση πως με f/11 εχεις τοσο ρηχο βαθος πεδιου. Οπως εντυπωση μου κανει και το bokeh που δινει απο τα 20 εκ.

Θ παρω μια μερα τον 105 να τον δοκιμασω.

Ίσως δεν ταιριάζει εδώ γιατί δεν είναι με μακροφακό.
Είναι μια Phalaenopsis ορχιδέα τραβηγμένη με τον 50/1.8 στα 1/[email protected] δοκιμάζοντας το τρίποδο. Ακούω τη γνώμη σας.

attachment.php

Attachments

• Phalaenopsis.jpg
    Phalaenopsis.jpg
    28.7 KB · Views: 171
Γιώργο νομίζω σου έχουν αρπάξει λιγάκι τα λευκά. Εάν έχεις κρατήσει το αρχείο σε raw, δοκίμασε λιγάκι τσίμπημα στο recovery.

Εδώ γύρη από το άνθος του γερανιού.

attachment.php

Canon 40D, ανεστραμμένος Nikkor 28/2.8 Ais

Attachments

• IMG_4889.jpg
    IMG_4889.jpg
    190.7 KB · Views: 115
Last edited:
Ο ίδιος συνδυασμός, χρυσάνθεμο (οι κόκκοι -και η κλωστίτσα- δεν είναι στον αισθητήρα)

attachment.php

Attachments

• IMG_4886.jpg
    IMG_4886.jpg
    137.9 KB · Views: 124