Magic light

Όλες ωραίες, μπράβο Μπίλυ!!!
Την τελευταία όμως δεν την κατάλαβα, βλέπω προβολείς με οικονομικές λάμπες ισχύος (κατά πάσα πιθανότητα ...Megaman) και μάλλον ντεπόζιτα... όλα στραμμένα προς την θάλασσα (μάλλον) προς τι όλα αυτά ??? !!! ???

Απάντηση: Re: Magic light

Την τελευταία όμως δεν την κατάλαβα, βλέπω προβολείς με οικονομικές λάμπες ισχύος (κατά πάσα πιθανότητα ...Megaman) και μάλλον ντεπόζιτα... όλα στραμμένα προς την θάλασσα (μάλλον) προς τι όλα αυτά ??? !!! ???

hmmm guess you're right sir :)
Soto κοίτα την δεξιά μπάντα του καϊκιού

pyrofani2.jpg

Φοβερά σύννεφα, δραματικές φωτογραφίες, κυρίως κακικαιρία, καλοτραβηγμένες, ωραίες ιδέες!Μπράβο Billy!

Re: Απάντηση: Re: Magic light

hmmm guess you're right sir :)
Soto κοίτα την δεξιά μπάντα του καϊκιού

Μάλλον για ψάρεμα υποθέτω... ή επεξεργασία μετά...
Είμαι άσχετος από τεχνικές ψαρέματος (εκτός από το καμάκι :D ), ...να το πάρει το ποτάμι; :smile:

Λέγεται πυροφάνι.Ζάλιζουμε τα ψάρια με το φώς της λάμπας, είναι πολύ ελκυστικό γι' αυτά, νομίζω ότι τα πιάνουν με δίχτυ

Α, εγώ δεν είμαι των hdr και των 2-3 λήψεων. Κρίμα που δεν είχα τπτ ανακλαστήρες να φωτίσω και τα κοντινά βράχια. Θα είναι η επόμενη αγορά μου μάλλον. Και ακόμη πιο κρίμα που το τσαντάκι μου δεν χωρούσε και τον 15-30

...τον οποίο είχα αυτή τη φορά, αλλά έχασα τη μαγική στιγμή για λίγα λεπτά. Πραγματικά, το χρονικό παράθυρο είναι ασφυκτικά μικρό. Εάν μιλάμε για λήψεις 15+ δευτερολέπτων, αλλάζει από τη μία λήψη στην άλλη!

attachment.php

η φωτό είναι λιγάκι διορθωμένη για βαρελοειδή παραμόρφωση, οπότε νομίζω πως είναι η εντύπωση της ακτής στα δεξιά, η οποία μπαίνει μέσα, και της ελαφράς ανομοιομορφίας του πάχους του ορίζοντα. Μπορεί βέβαια να έχει μείνει και λίγη από την παραμόρφωση, στο περίπου έγινε η διόρθωση, όχι με plugin για τον συγκεκριμένο φακό.

Μία ακόμη ...σπουδή στο ίδιο με παραπάνω θέμα, από την βραχώδη πλευρά της παραλίας. Ηλιοβασίλεμα, σύννεφα από προηγηθείσα βροχή, και αέρας.

Πρώτα με έναν Asahi Super Takumar 35/2 που μόλις παρέλαβα, ο οποίος δυστυχώς έχει μύκητες (βέβαια ακόμη και με f/11 δεν τους είδα στην εικόνα)

attachment.php

Μετά με τον Asahi Super Takumar 24/3.5, με ντεγκραντέ ταμπά φίλτρο:

attachment.php

attachment.php

Κάπου εδώ θα έπρεπε να γίνει μία κουβέντα για το θέμα ευρυγώνιος και τοπίο. Μια φορά από τα ανωτέρω κάδρα, το μεν πρώτο είναι περίπου νορμάλ (35 x 1.6 = 56mm κάλυψη) και τα δεύτερο και τρίτο με το ζόρι ημιευρυγώνια (24 x 1.6 = 38,4mm).

Νομίζω πως περισσότερο ρόλο παίζει η προοπτική του φακού, παρά το κάδρο. Δηλαδή σε ff με φακούς 56 και 38mm, δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα νομίζω, θα είχαμε στενότερο φόντο.

Attachments

• July-Sunset-03.jpg
    July-Sunset-03.jpg
    200 KB · Views: 172
  • July-Sunset-01.jpg
    July-Sunset-01.jpg
    200.4 KB · Views: 209
  • July-Sunset-02.jpg
    July-Sunset-02.jpg
    196.4 KB · Views: 384
Αααα μυστικό είναι, δεν το λέω!

Χαλκιδική είναι, στις αρχές του 2ου ποδιού. Η παραλία μπροστά από το εξοχικό των γονιών μου.
Η μία πλευρά της γίνεται ξαφνικά βραχώδης και δύσβατη.
Συνήθως βέβαια την ώρα του ηλιοβασιλέματος, κάνω μπάνιο με τα σπόρια, και απλώς αποταμιεύουμε το θέαμα και το χρυσό φως στη μνήμη μας. Χθες που πήγα να τα δω λιγάκι -διακοπεύουν εκεί με τους γονείς μου- μόλις είχε βρέξει, φυσούσε και είχε κρύο, οπότε βουρ με το τσαντάκι και το τρίποδο για την παραλία. Μόνη ατυχία οι αστραπές, που τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη και ρότα, δεν μου χάρισαν το υπερθέαμα.

Last edited:
send καλά κάνεις και επιμένεις να μελετάς το ίδιο θέμα στον ίδιο χώρο. Ο καλύτερος τρόπος αυτοβελτίωσης και επίτευξης του καλύτερου αποτελέσματος!

Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο τελευταίες είναι εξαιρετικές. Πέτυχες "το κάτι" στην αίσθηση του χρωματισμού και της ισορροπίας των τόνων που τουλάχιστον εμένα "μου κάνει κλικ" μπράβο!

Last edited:
Κάπου εδώ θα έπρεπε να γίνει μία κουβέντα για το θέμα ευρυγώνιος και τοπίο. Μια φορά από τα ανωτέρω κάδρα, το μεν πρώτο είναι περίπου νορμάλ (35 x 1.6 = 56mm κάλυψη) και τα δεύτερο και τρίτο με το ζόρι ημιευρυγώνια (24 x 1.6 = 38,4mm).

Νομίζω πως περισσότερο ρόλο παίζει η προοπτική του φακού, παρά το κάδρο. Δηλαδή σε ff με φακούς 56 και 38mm, δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα νομίζω, θα είχαμε στενότερο φόντο.

Mιας και το εθιξες το θεμα κυριε πρεσβη (ωραιες οι 2 τελευταιες) απαντησε μου και το εξης (γιατι αν δεν το εχεις καταλαβει, διαβαζω για το φως, το χρωμα ,την συνθεση κλπ αλλα το "μαθηματικο" κομματι της φωτογραφιας δεν μ εχει απασχολησει).

Βγαζω το τοπιο σου με την D300 και τον 12-24 DX στα 24mm

και βγαζω το ιδιο με την full frame D700 και τον full frame 14-24 στα 24mm παλι.

Θα εχω στενοτερο φοντο στην δευτερη περιπτωση?

Η σύγκριση είναι μεταξύ του "φαινόμενου" εστιακού μήκους σε μικρό φορμά και του αντίστοιχου πραγματικού εστιακού μήκους στο φουλ φορμά. Δηλαδή για την περίπτωσή μου, μεταξύ των 56mm που δίνει ένας 35ρης φακός στη 40D μου, και ενός φακού 56mm φορεμένου σε φουλ φορμά.
Αυτό που λέω είναι ότι, καίτοι ο 35ρης θα δώσει "κάδρο" δηλαδή κάλυψη σε μοίρες, ίδιες με αυτές που δίνει ένας φακός 56mm σε φουλ φορμά, εντούτοις διατηρεί την προοπτική του 35ρη, και ως εκ τούτου χωράει περισσότερο φόντο από αυτό που χωράει ο 56ρης σε φουλ φορμά.
Έτσι όπως το λες δεν υπάρχει σύγκριση.

Ας με διορθώσει όμως κάποιος εάν έχει αντίθετη άποψη.

δηλ ο φουλ φορμα φακος στα 24mm θα εχει περισσοτερη καλυψη σε μοιρες απο τον φακο απλου φορμα στα ιδια mm.

Αλλα αν συκρινουμε τον απλου φορμα φακο στα 24 mm (που ισοδυναμουν με 36 mm στο φουλ φορμα) με εναν φουλ φορμα στα 36 mm τοτε ο φακος απλου φορμα θα εχει περισσοτερη καλυψη σε μοιρες.

Όχι ρε συ, η κάλυψη σε μοίρες είναι αυτή που δίνει τα φαινόμενα mm.

Δηλαδή όταν λέμε πως στην D300 ο 20ρης γίνεται 30ρης, εννοούμε πως καλύπτει τις ίδιες μοίρες με έναν 30ρη.
Άλλο αυτό. Εγώ λέω πως η προοπτική του, παραμένει προοπτική 20ρη.