Mahler στο Mezzo

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,642
Αθήνα
Ενημερώνω όσους φίλους έχουν nova oτι σήμερα το βράδυ to Mezzo παρουσιάζει 9η με Abbado από την Λουκέρνη. Καπάκι έρχεται η 2η με Abbado και την ώρα που γράφω τελείωσε το πρώτο μέρος της 3ης με Eschenbach.

Η 6η με τον Abbado από το φεστιβάλ της Λουκέρνης 2006 ήταν συγκλονιστική. Είμαι τυχερός που την παρακολούθησα.
Είμαι τυχερός που έχω ακούσει ζωντανά αυτόν τον μαέστο τον Μάιο του 1998 στο μέγαρο μουσικής με την φιλαρμονική του Βερολίνου στην 3η του Mahler.
Σήμερα ήταν ακόμη καλύτερος.
Το έργο ετελείωσε, γυρισμένος προς την ορχήστα έκλεισε τα μάτια ακουμπόντας το χέρι στην καρδιά και με δυσκολία συγκράτησε τα δάκρυα του. Το κοινό τον περίμενε πριν αρχίσει το χειροκρότημα. Μετά σαν μικρό παιδί γύριζε ανάμεσα στους μουσικούς χαιρετόντας τους σαν να ήθελε να ευχαριστήσει τον καθένα προσωπικά.

Τα της Λουκέρνης έχουν βγει και σε blue-ray ... μόλις εκλογικευθούν οι τιμές τους θα τα χτυπήσω ...

2009
mahlers4front.jpg

2007
51ApM9pq-NL._SL500_AA300_.jpg

Τι λένε...???

Δημοκηδή εσύ ποια λες??

να ρωτησω κατι... αυτα τα ακουτε σε suround?

Έχω ακούσει και σε stereo και surround....συνήθως υπάρχουν κι οι δύο μπάντες στα blu-ray...

Οι απόψεις διίστανται....εμένα μου αρέσουν και τα δύο....-bye-

Ας πούμε στις συμφωνίες απολαμβάνω την surround ενώ σε έργο για πιάνο βάζω την stereo...

Το μεσημέρι είχε 5η με Σικάγο και Barenboim που δεν άκουσα και το βράδυ ζωντανά τον Γκεοργκίεφ με την ορχήστρα του Λονδίνου (όχι την φιλαρμονική) με ασυνήθιστο πρόγραμμα. Το adagio της 10ης και την 9η. Δυστυχώς πρόλαβα μόνο ένα απόσπασμα του τελευταίου μέρους από την 9η και δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη. Θα με απασχολήσει εντονώτερα στο άμεσο μέλλον γιατί η θεματολογία της έχει αρχίσει να με ενδιαφέρει. Αυτό πάντως που πρόλαβα να ακούσω μου άρεσε.

Άποψη του Γκεοργκίεφ, με βάση την 9η, ήταν ότι ο Mahler απομακρυνόταν από την μουσική του 19ου αιώνα και αν ζούσε ακόμα πέντε χρόνια η μορφή της μουσικής του θα ήταν εντελώς διαφορετική. Θα πήγαινε σε κατευθύνσεις που ακολούθησαν ο Σένμπεργκ ή ο Στραβίνσκη.

Τέλος ο Abbado παρουσίασε από την Λουκέρνη την 2η. Λεπτομέρειες θα βρείτε στο 104 post του Σ. Σούρλα για την 2η. Συμφωνώ μαζί του και θα ήταν στις πρώτες μου επιλογές αν εξαιρέσεις το πρώτο μέρος που έχω συνηθίσει να το ακούω παιγμένο με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Το πρώτο μέρος τής 2ης δεν το αλλάζω ..Klemperer είτε στού studio είτε στην live..

Aλλά τό όλον τής 2ης τού Abbado συνδυασμένο μάλιστα μέ τά εμφανή συναισθήματα τής επιστροφής του μετά από τήν σοβαρότατη ασθένειά του ειναι classic.

Συμφωνώ. Kαι εγώ του Klemperer στην EMI (studio) είχα στο μυαλό μου.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ.
Μην ξεχνάς όμως ότι όταν συμμετέχει και η όραση η απόλαυση μεγενθύνεται.

Απάντηση: Re: Mahler στο Mezzo

Συμφωνώ. Kαι εγώ του Klemperer στην EMI (studio) είχα στο μυαλό μου.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ.
Μην ξεχνάς όμως ότι όταν συμμετέχει και η όραση η απόλαυση μεγενθύνεται.

H δεύτερη μέ Abbado ειχε και εξαιρετικούς σολίστ Κώστα...

Συμφωνώ φυσικά γιά τήν όραση πού μεγενθύνει την απόλαυση..
Μάλιστα στην προκειμένη συναυλία η συγκίνηση ακόμα και των μουσικών αλλά και η προσήλωσή τους καί η επιθυμία τους νά παίξουν γιά τον Abbado ήταν εμφανής..

Oπως και νάχει αποτελεί απόκτημα..

Τα της Λουκέρνης έχουν βγει και σε blue-ray ... μόλις εκλογικευθούν οι τιμές τους θα τα χτυπήσω ...

A! Εγώ έχω σε Blue-ray 2η, 4η και 9η του Mahler με τον Abbado. Δώρα φίλων από το εξωτερικό που γνωρίζουν την λόξα μου και διαθετουν αντίληψη του θέματος. Είναι πάρα πολύ ωραία και εξαιρετική η αισθητική του σχεδιασμού τους.

Υπάρχει φυσικά μια αδυναμία, που μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Δεν διαθέτω Blue-ray, ώστε να τα παρακολοθήσω :BDGBGDB55:

Άσε βρε Μανώλη ... με 100 ευρώ παίρνεις blu-ray player ...

Α... δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα του ότι δεν με συγκίνησε να πάρω ποτέ Blue-ray και οι προσπάθειες να πάρω μια τέτοια συσκευή σκόνταψαν γιατί προτίμησα κάτι άλλο...

Να πω την αλήθεια δεν πολυκαιγόμαι ποτέ για Blue-ray. Έτσι την 1η φορά που είπα να το πάρω κατέληξα να πάρα τα άπαντα του Μπαχός σε εκκλησιαστικό όργανο με τον Σίμωνα Πρέστον και 4-5 όπερες με την Sutherland (εχμ το blue ray θα ήταν πιο φτηνό). Την επόμενη φορά που προσπάθησα μου προέκυψε ένα αέρινο gadget (10 φορές την τιμή ενός απλού Blue-ray).

Ε είπα να το παραγγείλω σήμερα από το Internet να μην παρασυρθώ και την επόμενη φορά...

Επέλεξα αυτό που έχει και SACD support

...και παρήγγειλα τα υπόλοιπα Λουκερνικά με τον Abbado. Τώρα που θα έχω και Blue Ray σιγά μην περιμένω να πέσουν οι τιμές. Και ψήνομαι για τις συμφωνίες του Beethoven με τον Thielemann. Αν και νομίζω ότι η κατάληξη είναι γνωστή, όπως και στα DVD. Θα παίζει ο ήχος και από εικόνα ούτε θα παρακολουθώ. Απλά η επισήμανση μέλους ότι προτιμά τον στέρεο ήχο στο Blue ray κέντρισε το ενδιαφέρον μου...

Α... δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα του ότι δεν με συγκίνησε να πάρω ποτέ Blue-ray και οι προσπάθειες να πάρω μια τέτοια συσκευή σκόνταψαν γιατί προτίμησα κάτι άλλο...

Να πω την αλήθεια δεν πολυκαιγόμαι ποτέ για Blue-ray. Έτσι την 1η φορά που είπα να το πάρω κατέληξα να πάρα τα άπαντα του Μπαχός σε εκκλησιαστικό όργανο με τον Σίμωνα Πρέστον και 4-5 όπερες με την Sutherland (εχμ το blue ray θα ήταν πιο φτηνό). Την επόμενη φορά που προσπάθησα μου προέκυψε ένα αέρινο gadget (10 φορές την τιμή ενός απλού Blue-ray).

Ε είπα να το παραγγείλω σήμερα από το Internet να μην παρασυρθώ και την επόμενη φορά...

Επέλεξα αυτό που έχει και SACD support

...και παρήγγειλα τα υπόλοιπα Λουκερνικά με τον Abbado. Τώρα που θα έχω και Blue Ray σιγά μην περιμένω να πέσουν οι τιμές. Και ψήνομαι για τις συμφωνίες του Beethoven με τον Thielemann. Αν και νομίζω ότι η κατάληξη είναι γνωστή, όπως και στα DVD. Θα παίζει ο ήχος και από εικόνα ούτε θα παρακολουθώ. Απλά η επισήμανση μέλους ότι προτιμά τον στέρεο ήχο στο Blue ray κέντρισε το ενδιαφέρον μου...

Ελπίζω να μην σε διαψεύσω....-bye-

Με γεια....

Ήρθε το blue ray, με έπεισαν να πάρω και τηλεόραση Full-hd. Τα βάζω και ετοιμάζω με πάσα επιμέλεια, κουράστηκα ομολογουμένως, είχα και κάτι αϋπνίες. Βάζω το 1ο blue ray και με πίανει ένας ωραίος ύπνος.... Δεν μπορώ να πω, το κατεφχαριστήθηκα χαλάλι όλα.

Στο διαταύτα, τα blue ray του Abbado-Mahler θέλουν προσοχή όταν τα αγοράζουμε, γιατί η εταιρία παραγωγής έκανε πατατιά. Έχει μπερδέψει τα audio layers και σε αρκετές περιπτωσεις ο ήχος διακόπτεται. Το συνάντησα στην 4η αρκετές φορές.

Ο ήχος για μένα στο στερεοφωνικό κομμάτι δεν έχει διαφορά. Ο πολυκάναλος για μια ακόμη φορά αποριπτέος, δεν κατάφεραν να φέρουν τίποτα σπουδαίο στην κλασσική (μοναδική εξαίρεση οι συμφωνίες του beethoven με τον Barenboim που είχαν βγει σε Dvd-audio). Δεν είναι ακριβώς κινηματογράφος η κλασσική.

Για την εικόνα. Εδώ πραγματικά δικαιολογεί το μέσο την ύπαρξη του. Η εικόονα είναι κατα πολύ αναβαθμισμένη. Παρόλα αυτά, το βαρέθηκα. Ο σκηνοθέτης έχει το δικό του πλάνο και σκηνή, συνήθ ως την πιο προφανή. Αυτό μου δημιουργεί έναν εκνευρισμό. Συνήθως εγώ θα ήθελα να επικεντρωθεί αλλού ή να εναλλάσεται συχνά, πράγμα αντισυμβατικό σε όρους βιντεοσκόπησης. Έτσι άλλη μια φορά έκλεισα την τηλεόραση και απλά άκουγα.

σε ευχαριστώ για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σου ... με βοηθάνε πολύ και συνάδουν και με κάποιες γενικότερες σκέψεις μου ...