Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Mamboφρένεια τέρμα!

Χαμός με τα mambo. Με γεια στον φίλο. Εγώ τελικά δεν έχω καταλήξει ακόμα σε ποιο xmos θα πάρω... Έχω σταμπάρει το wave IO αλλά και τα 120 ευρουλάκια που θέλει μαζί με τα μεταφορικά δεν είναι και λίγα...

Από ότι ξέρω με i2s κεντάει. Δεν έχει τύχει να το ακούσω να παίζει με usb->i2s. Το δικό μου το ακούω με spdif.

Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Mamboφρένεια τέρμα!

Χαμός με τα mambo. Με γεια στον φίλο. Εγώ τελικά δεν έχω καταλήξει ακόμα σε ποιο xmos θα πάρω... Έχω σταμπάρει το wave IO αλλά και τα 120 ευρουλάκια που θέλει μαζί με τα μεταφορικά δεν είναι και λίγα...

Από ότι ξέρω με i2s κεντάει. Δεν έχει τύχει να το ακούσω να παίζει με usb->i2s. Το δικό μου το ακούω με spdif.
Πάνο,δεν ξέρω τι κάνει με τα άλλα USB>I2S,αλλά μεταξύ amanero και spdif οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες με το λίγο που το έχω ακούσει.
Υπερ του USB.

Re: Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Πάνο,δεν ξέρω τι κάνει με τα άλλα USB>I2S,αλλά μεταξύ amanero και spdif οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες με το λίγο που το έχω ακούσει.
Υπερ του USB.

Χμμμ.... Με βλέπω να τη βγάζω στο ebay σήμερα.... Σε ποιους τομείς υπερτερεί; Λογικά σε θέματα ανάλυσης θα πρέπει να είναι καλύτερο.

Δεν είναι μόνο η ανάλυση,εκεί δεν υστερεί ούτε στο spdif.
Βεβαίως με τους ρώσους που βλέπεις στις εξόδους είναι πιο μαλακό γενικά.

Με το USB aκούγεται πιο ραφιναρισμένο,πιο συγκεκριμένο.
Το spdif,το απλώνει λίγο.
Επίσης η σκηνή είναι σαφώς μεγαλύτερη και στις τρεις διαστάσεις.

Re: Απάντηση: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Ποιοι είναι οι Ρώσοι;

Και μόνο για τις μεγαλύτερες διαστάσεις της σκηνής αξίζει η αναβάθμιση. Κοιτάζω συνεχώς στο ebay για boards αλλά τελικά δεν ξέρω που να καταλήξω. Βασικά αναρωτιέμαι να αξίζει να δώσω 40-50 ευρώ για ένα usb to i2s ή 100-120 ευρώ. Αξίζει η διαφορά ή οι διαφορές θα είναι ασήμαντες;.... Δεν έχω ακούσει τέτοιες υλοποιήσεις συγκριτικά μεταξύ τους και δεν έχω άποψη. Πάντως κοιτάζω πάντα να έχει xpresso clock.

Από άλλους diyουίδες φίλους εδώ στο φόρουμ έχω διαβάσει πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ φθηνών και πιο ακριβών usb to i2s.

ο atofios ...δεν έχει usb ,, παρέδωσε το πνέυμα..

έχουμε ένα μικρό θεμάτάκι με τα αμανερο .. δεν ξέρω γιατί αλλα στα 6-7 κομμάτια εχω δει 2-3 με προβλήματα ..

οι ρώσοι είναι ρωσοι ,, NOS SILVER MICA ,

όποιος θέλει χτυπάει την πόρτα ..

Last edited:
Θέλω να γράψω αλλά κρατιέμαι γιατί είναι νωρίς για συμπεράσματα και μένουν ακόμα κάποια τεστ.
Θα γράψω μόνο ένα λοιπόν που δεν νομίζω να αλλάξει.

Αυτό το πράγμα έχει πάρα-πάρα πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα.
Και γι´αυτό μάλλον φτιάχνει αυτή την σκηνή που φτιάχνει.

Δεν ξέρω αν έχει μετρήσει κανείς το crosstalk μεταξύ των καναλιών.
Πιστεύω όμως πως και η μέτρηση θα δείξει αυτό που άκουσα.

Τα υπόλοιπα σε κάποιες μέρες κι αφού περάσει τα συνηθισμένα βασανιστήρια.:jester:

Αυτό το πράγμα έχει πάρα-πάρα πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα.
Και γι´αυτό μάλλον φτιάχνει αυτή την σκηνή που φτιάχνει.

Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο...

H aλλιώς μειώνεται αισθητά το jitter..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

H aλλιώς μειώνεται αισθητά το jitter..

Πέτρο,οι μετρήσεις jitter μεταξύ USB-SPDIF,είναι πανομοιότυπες.
Αλλού μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία.

Κάτι μου λέει όμως πως ο υπεύθυνος είναι ο ένας λιγότερος κρίκος,το ότι η κάρτα ήχου του υπολογιστή δηλαδή βγαίνει από το παιχνίδι.

Ίσως.. πάντως επειδή στην δική μου Σαύρα (ΜΥΤΕΚ) ο ήχος αλλάζει απο θύρα σε θύρα με μεγαλύτερη παρατηρήσμη αλλαγή την ακρίβεια πιστεύω οτι και το Mambo θα επωφελούνταν πολύ ουσιαστικά απο την προσθήκη ενός ποιοτικού και αξιόπιστου ασύγχρονου Interface. Kάτι που παρατήρησα στο εξαιρετικό Mambo που άκουσα στον φίλο μου τον Πάνο που μου έδωσε την εντύπωση ενός σπόρ αμαξιού που προσπαθεί να τρέξει με το χειρόφρενο τραβηγμένο.. Εξάλου όσο καλά και να μετράει ένα ντάκ σαν μονάδα το Jitter που εισέρχεται απο αλλού αν δεν καταπολέμηθεί δεόντως θα αναπαραχθέι κανονικά με την ακρίβεια του ντάκ με το αποτέλεσμα που περιέγραψες στον ήχο.. Φυσικά όχι οτι αν δεν έχει είναι το τέλος του κόσμου αλλα η προσθήκη ενός ποιοτικού usb ιντερφεις νομίζω οτι θα επιτρέψει στο ντάκ αυτό να δείξει τί μπορεί πραγματικά να κάνει..

Last edited:
Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Ίσως.. πάντως επειδή στην δική μου Σαύρα (ΜΥΤΕΚ) ο ήχος αλλάζει απο θύρα σε θύρα με μεγαλύτερη παρατηρήσμη αλλαγή την ακρίβεια πιστεύω οτι και το Mambo θα επωφελούνταν πολύ ουσιαστικά απο την προσθήκη ενός ποιοτικού και αξιόπιστου ασύγχρονου Interface. Kάτι που παρατήρησα στο εξαιρετικό Mambo που άκουσα στον φίλο μου τον Πάνο που μου έδωσε την εντύπωση ενός σπόρ αμαξιού που προσπαθεί να τρέξει με το χειρόφρενο τραβηγμένο.. Εξάλου όσο καλά και να μετράει ένα ντάκ σαν μονάδα το Jitter που εισέρχεται απο αλλού αν δεν καταπολέμηθεί δεόντως θα αναπαραχθέι κανονικά με την ακρίβεια του ντάκ με το αποτέλεσμα που περιέγραψες στον ήχο.. Φυσικά όχι οτι αν δεν έχει είναι το τέλος του κόσμου αλλα η προσθήκη ενός ποιοτικού usb ιντερφεις νομίζω οτι θα επιτρέψει στο ντάκ αυτό να δείξει τί μπορεί πραγματικά να κάνει..

Εδώ έχεις απόλυτο δίκιο.
Συν την ευελιξία της USB συν το ότι οι πιο πολλές κάρτες δεν βγάζουν 88.2 και 176.4.

Κάποιος δηλαδή που θα αποφασίσει να ακούσει DSD έστω και υποβαθμισμένο,θα πρέπει να το ακούσει στα 44.1 ενώ με μια καλή usb υλοποίηση κάλλιστα μπορεί να το ακούσει στα 176.4.(sta 24/96 kai 24/192 δεν γίνεται,μόνο στα πολλαπλάσια του 44.1 εκτός του jriver που τα κάνει όλα σαλάτα.)

Οχι μεγάλο κακό δηλαδή αν σκεφτείς πως το εύρος του μονού dsd αντιστοιχεί σε 50-60 Khz/24.

Last edited:
Γιατί στα 96άρια ή τα 192άρια αρχεία υπάρχει μουσική πέραν των 50khz; Αλού είναι το ωφέλη του υψηλού ρυθμού δειγματοληψίας, κυρίως στο ξόρκισμα του φίλτρου αποκοπής όσο το δυνατόν πιό μακριά απο το ακουστικό φάσμα με αποτέλεσμα να ακούγεται ο ήχος πιό στρωτός και "ελεύθερος". Το dsd απλά προσσεγίζει το ίδιο πρόβλημα με μία άλλη μέθοδο αλλα με παρόμοια λογική, Αν και θα είχε και άλλα πλεονεκτήματα αν γινόντουσαν αυθεντικές ηχογραφήσεις απυθείας σε αυτό το format, προς το παρόν η αναπαραγωγή dsd θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ενα πολύ χρήσιμο και διασκεδαστικό έξτρα και όχι σαν απόλυτη προτεραιότητα. Η ακρίβεια που πρισθέτει ένα ποιοτικό interface σε ένα αποδεδειγμένα καλό ψηφιοαναλογικό μετατροπέα όμως έχει σαφώς μεγάλη αξία και εώς και εντυπωσιακή ακουστική διαφορά και ως εκ τουτου τουλάχιστόν για εμένα θα ήταν μεγάλη αν όχι η πρώτη μου προτεραιότητα.

Last edited:
Προσωπικά,θεωρώ τα 24/96 ΥΠΕΡαρκετά όπου τα βρω σωστά.
Το 24/192 είναι τρελή υπερβολή.
Υπάρχουν όμως φίλοι που θέλουν και τα παραπάνω.

Περί ορέξεως...

Τα πράγματα είναι απλά. Αν και εγώ θα ήμουν υπέρ ικανοποιημένος μόνο με pcm 24/96 σαν format, αλλα όταν υπάρχει διαθέσιμο το παραπάνω θα το πάρω χωρίς να με χαλάει κιόλας.. Και πολλές φορές υπάρχει και ακουστή διαφορά. Φυσικά η μουσική είναι η απόλυτη προτεραιότητα γιαυτό δεν εω όχι ούτε στο mp3 που έτσι κιαλλιώς επωφελείται τα μέγιστα απο μια καλή υλοποίηση αναπαραγωγής αλλα τέλος πάντων υπερβολή ξευπερβολή απο την στιγμή που υπάρχουν και τα πιό μεγάλα format δεν με χαλάνε κιόλας.. Ακόμα και το DXD που για εμένα και την μουσική που ακούω περισσότερο είναι απλά χάσιμο χώρου στον σκληρό έχει νόημα και παραέχει όταν μιλάμε για μεγάλες ορχήστρες ηχογραφημένες σωστά απευθείας σε αυτό το format και αναπαραγόμενες απο κάποιο αντίστοιχα ικανό (βλέπε μεγάλο-ακριβό) σύστημα..

Ας μην εκφυλλίσουμε άλλο όμως την συζήτηση για το Mambo σε άλλη μια φιλοσοφική κουβέντα περί ψηφιακών formats. To ντάκ αυτό έχει ακόμα πολλά να δώσει και παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εξέλιξη του απο τους μερακλήδες χρήστες και "χεράκηδες" εδώ στο νήμα..

Last edited:
Σε συζήτηση που είχα με τον Βασίλη όταν αγόρασα το dac μου εξήγησε γιατί ήταν καλύτερα από i2s. Μου είχε πει ότι από spdif το εισερχόμενο σήμα αποδιαμορφώνεται και απαναδιαμορφώνεται (ή κάτι τέτοιο) και μετά πηγαίνει στο sabre. Ενώ από i2s δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία. Όσο για το jitter είναι μείζωνος σημασίας και μάλιστα πολλά usb to i2s interfaces ξεχωρίζουν σε αυτό το κομμάτι από τα clocks που φέρουν. (Π.χ. το εξαιρετικό waveIO που μου έχει προτείνει ο Θανάσης έχει δύο expresso και άριστη κατασκευή).

Για τα παραπάνω σχετικά με spdif και i2s ο Βασίλης είναι ο πλέον κατάλληλος να μας εξηγήσει.

Προσωπικά,θεωρώ τα 24/96 ΥΠΕΡαρκετά όπου τα βρω σωστά.
Το 24/192 είναι τρελή υπερβολή.
Υπάρχουν όμως φίλοι που θέλουν και τα παραπάνω.

Περί ορέξεως...

Καθόλου υπερβολή δεν είναι το 24/192. Όσο περισσότερη πληροφορία τόσο το καλύτερο.

Εάν δεν βιάζεσε για usb to i2s ο Lyuben από την jlsounds θα βγάλουν μια daughter board για το xmos τους που:

Generally the board was designed as a daughter board, so one can use precise oscillators. The oscillators will be powered by ADM7150. I prefer the ADM7150, because it has lower noise. One can use CCHD-957, NDK NZ2520SD, DIP14 and DIP8.

Αυτό είναι από τον Lyuben γι αυτό δεν έκανα μετάφραση