Μανώλης Ρασούλης 1945-2011

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΥ
ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ...

Αγαπάει όλα. Μισεί τα μισά. Λέει ψέματα ότι είναι Μεσσίας. Φοβάται τη ζωή. Ελπίζει στο θάνατο. Και συνεχίζει την αντίσταση φωνάζοντας : «Οι…κωλογερμανοί μας χρεοκόπησαν!».Είναι ο μεγάλος στιχουργός Μανώλης Ρασούλης, εκ Κρήτης και εκ του σύμπαντος ορμώμενος.

-Η Ελλάδα πάει κατά διαβόλου;
-Η Ελλάδα δεν πάει…Είναι εκεί ήδη. Δεν υπάρχει φιλότιμο. Δεν υπάρχει ορθολογισμός. Το κακό διέπει τα πάντα.

Ποιός η ποιοί ευθύνονται για τη χρεοκοπία;
Ντόπια και ξένα βρωμόσκυλα. Οι κωλογερμανοί που μας βάλαν στην Ευρώπη φταίνε για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σε ποιόν δίνεις ρε Σρέντερ τα κονδύλια και τα επιδόματα Σε αυτόν τον αδόκιμο λαό; Δεν έχεις διαβάσει τι λέει ο Τρότσκι; «Το αποκρουστικότερο πλάσμα στον κόσμο είναι ο μικροαστός στην πρωταρχική του συσσώρευση». Ιδού λοιπόν αυτός, στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, έχει κάνει νέα κατοχή. Εγώ κάνω τριάντα χρόνια αντίσταση σ’ αυτό το φασισμό.

Να λογοδοτήσουν ποινικά οι υπεύθυνοι;
Αυτοί που έκαναν τη χρεοκοπία παρήγαν βία . Και θα λάβουν βία. Αυτή η χριστιανώδης κοινωνία δεν είχε διαβάσει το ευαγγέλιο. Ο Χριστός λέει: «μάχαιρα έδωσες-μάχαιρα θα λάβεις». Σ’ αυτό θα συμφωνούσε και ο Άνθιμος…

«Τα φάγαμε μαζί» με τον κΠάγκαλο;
Διαβάζω το Πόθεν Έσχες: 58…88…108 ακίνητα .Βάϊ βάϊ βάϊ! Μήπως είμαι βλάξ; Κι όμως εγώ έχω τις θέσεις κι αυτοί τις καταθέσεις.

Γιατί ο κόσμος ψήφισε στις περιφερειακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου;
Ο περισσότερος κόσμος δεν ψήφισε. Κι οι ρέστοι πάσχουν από αμηχανία. Η κυβέρνηση είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.

Η φιλελεύθερη αριστερά-ΣΥΡΙΖΕΣ και Αλαβάνοι- δεν τραβάνε. Γιατί;
Η Αριστερά έχει χάσει τη σχέση της με τον πολιτισμό. Αυτόν που χτύπησαν για να φτάσουμε στην οικονομική πτώχευση.

Το ΚΚΕ ζει τη δικαίωση της κατάρρευσης του χρηματιστηριακού καπιταλισμού;
Το σταματημένο ρολόϊ δείχνει δύο φορές σωστά την ώρα το εικοσιτετράωρο. Δεν είναι μόνο ο καπιταλισμός που καταρρέει. Το ανθρώπινο είδος φράκαρε. Ο πλανήτης είναι κορεσμένος και δύο τινά μπορούν να συμβούν: ένας παγκόσμιος πόλεμος η μια μαζική μετανάστευση στο Διάστημα.

Τελικά ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποδεικνύεται ο πιο… αριστερός της δεξιάς;
Ο Καρατζαφέρης λανσάρεται ως ιδιοκτήτης της έννοιας Πατρίδα. Όμως στο κανάλι του δείχνει αμερικάνικα Το πρωί πατρίδα, το βράδυ παρτίδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εναλλακτικός του Mνημονίου;
Ο Αντώνης είναι εθνικιστής με την καλή έννοια του όρου. Όμως κι αυτός δεν μου λέει πως φτάσαμε ως εδώ, στην αιδώ.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το ΔΝΤ;
Όποιοι και νάναι βρίσκονται σε κρίση και σήψη ηθική.

Πως θα απελευθερωθούμε από τα δεσμά της τρόϊκας;
Όταν απελευθερωθούμε από τα δεσμά της εγχώριας αναισχυντίας.

Μήπως ευθυνόμαστε ως λαός γιατί καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα δικαιούμαστε ως άνθρωποι θνητοί;
Δεν φταίει η κατανάλωση αλλά η αποβλάκωση και το χάσιμο του μέτρου. Όποιος χάνει το μέτρο παίρνει μέτρα.

Οι πλούσιοι δεν συμμετέχουν στη σωτηρίας της χώρας. Χάθηκαν οι ευεργέτες;
Κάποιοι πλούσιοι πρέπει να πάνε εξορία. Προτείνω τη Μύκονο για τρία χρονάκια.

Τελικά, μήπως μια…καταστροφή μας σώσει;
Ήδη η καταστροφή είναι εδώ. Από τον απόλυτο χαβαλέ φτάσαμε στην εθνική κατάθλιψη.

Ο πολιτισμός και κυρίως το τραγούδι μπορεί να μας παρηγορήσει η να μας σώσει από την εθνική κατάθλιψη;
Πολιτισμός σημαίνει υπέρβαση. Σημαίνει επανάσταση-με την βαθειά έννοια του όρου. Σημαίνει προσωπικό, κοινωνικό, εθνικό και πλανητικό όραμα. Μιλώ γι’ αυτό επί τρεις δεκαετίες.

Σε τι ελπίζετε;
Δεν ελπίζω ,μάχομαι.

Σε τι ομνύετε;
Να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταία μου εκπνοή και να φύγω ευγνώμων. Τ´ορκίστηκα από την εφηβεία μου για να μην με πάρει από κάτω και με ρίξει στης αβύσσου τον πάτο. Δεν είναι εύκολο, αλλά…

Ποια είναι η ευτυχίας σας;
Η ευτυχία τζιέρι μου είναι’ ντη για τα ζώα…

Ποια η δυστυχία σας;
Να μην καταλαβαίνει κανείς αυτά που λέω. Είμαι ο Ευτύχης Δυστυχίδης.

Φοβάστε τη ζωή;
Ενίοτε. Κάποιες φορές σκέπτομαι ότι αυτό που λέμε ζωή είναι μία ανωμαλία μεσ’ στο σύμπαν. Το δόγμα «η ζωή συνεχίζεται» είναι μία …μπούρδα.

Ελπίζετε στο …θάνατο;
Έρχονται στιγμές που δεν θέλω να ζω. Μετά πίνω ένα καπουτσίνο και αλλάζει το τοπίο.

Τι σας κάνει να κλαίτε;
Άμα δεν μου δίνουν λεφτά οι δήμοι από τις συναυλίες της ΑΕΠΙ και τα σχετικά γραφεία για να πληρώσω τις δόσεις των τραπεζών.

Εspresso Κυριακής

Δείτε και την τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=renx9IVXaSs

Η τελευταία δραματική εξομολόγηση του Μαν.Ρασούλη:
"Με πέταξαν στον κάδο.Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος"

Γράφει ο Λ. Παπαδόπουλος: "Πριν από έναν µήνα ήρθε να µε βρει στην ταβέρνα της Μίνας. Ηταν και ο γιος µου µαζί. Και ο Λιάνης. Μου έδωσε ένα γράµµα για να το δηµοσιεύσω στις «Ματιές». ∆ηµοσίευσα ένα τµήµα του. Μέσα από τις γραµµές του, βγαίνει η αγωνία του και η στενοχώρια του. Αντιγράφω µερικές παραγράφους: «Αρτι αφιχθείς από την Αυστραλία, όπου πήγα για έναν µήνα ν’ αλλάξω παραστάσεις, να πάρω µια ανάσα γιατί µοιάζω µε µωρό στη φωτιά και αρχαία σκουριά, µε όλα τούτα τα τεκταινόµενα εγχωρίως, πληροφορήθηκα ότι οι ιθύνοντες µου έκοψαν την εκποµπή που είχα στο Α’ πρόγραµµα του ραδιοφώνου (105,8) επί 6 χρόνια, κρατώντας τα µπόσικα στην κατιούσα.

Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα µε τον τρόπο που µε πέταξαν στον κάδο, γιατί βασικά είµαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες. Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ∆εν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. Εδιωξε και την κόρη µου, από το δηµοτικό Κανάλι 1 του Πειραιά, αµέσως µόλις βγήκε δήµαρχος ο µπασκετµπολίστας Φασούλας. Κι ας έκανε το χαρισµατικό και µορφωµένο κορίτσι επί 4 χρόνια εκποµπές πρότυπα. Είµαι στο κουρµπέτι και το ραδιοφωνικό 50 χρόνια και ξέρω τι είναι τι και ποιος είναι ποιος. Η αυτογνωσία µου είναι πολύ ενισχυµένη. Αντί ν’ ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσεις.

Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες. Οποιος φοβάται τη γνώµη µου ή όποιος νοµίζει ότι είναι ανώτερος, ας βγει να µετρηθούµε στα φανερά. Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό. Το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης. Ο υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Παπαδηµητρίου και ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να µε διώξουν; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό µε έδιωξαν το ‛84 και από την τότε ΥΕΝΕ∆, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά…».

Φυσικά από όλα τα ελληνικά κανάλια που μυξοκλαίγανε δυό μέρες τώρα δεν είδα να "την ανακάλυψε" κανένα

O Ρασούλης έφυγε άφοβος, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό!

Όλα τα άλλα είναι εκφάνσεις του δικού μας φόβου, για να μην πω ματαιοδοξία...

Μανώλη,έστω και τώρα, συν-χώρα μας!

To λυπηρό είναι να φεύγει κάποιος από τον μάταιο τούτο κόσμο, με τέτοια πίκρα.
Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση αυτουνού που τον απέλυσε.
Κρίμα.

Σου περναει απο το μυαλο εστω και για μια στιγμη οτι ο οποιος ειναι αυτος που εβαλε την υπογραφη του,θα εχει ζοριστει εστω και λιγο?

Εσυ θες και εχεις αξιοπρεπεια αλλοι την εχουν πουλησει προ πολλου.

Δεν ξέρω και πολλά για αυτόν. Είχα διαβάσει κατα καιρούς συνεντεύξεις του σε περιοδικά και φυλλάδια. Ιδιαίτερος, αυθόρμητος και ειλικρινής χαρακτήρας, μακρυα από το προφίλ που επιδιώκουν οι περισσότεροι γνωστοί καλλιτέχνες στη χώρα μας. Επίτηδες έξω από δημοσιότητες και lifestyle, νομίζω ότι "τα δήθεν" και η "εκδίκηση της γυφτιάς" είναι από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους των τελευταίων ετών.

Οντως ξεφτιλισμένοι !!!

Και εγώ αηδιασα βλέποντας τα "κανάλια" ,αναφερόμενα στην κηδεία του αειμνήστου ,να ζουμάρουν στα στεφάνια του GAP και του ζεύγους Νταλάρα !!!!
Εκεί φτάσαμε.
Προφανώς ,είτε ήταν τα μοναδικά είτε τα σημαντικότερα στέφανα..

Οι δύο εφημερίδες που δεν σεβάστηκαν τον πατέρα μου
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011, 16:19

Την επαίσχυντη και απρεπή συμπεριφορά δύο εφημερίδων έναντι της μνήμης του πατέρα της και του καλλιτεχνικού του έργου καταγγέλλει με δημόσια επιστολή της η θυγατέρα του Μανώλη Ρασούλη, Ναταλία.

«Δεν περίμεναν ούτε να περάσουνε μερικά εικοσιτετράωρα από τον θάνατο και την ταφή του για να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια ένα υλικό που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν βγάλει όσο ζούσε. Ουδείς επικοινώνησε μαζί μου και βεβαίως καμία άδεια δεν δόθηκε από εμένα ως προς το ηθικό πλαίσιο και στοιχείο αυτής της επανακυκλοφορίας, ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες οδύνης για μένα προσωπικά και γενικότερα για την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη» επισημαίνει η Ναταλία Ρασούλη αναφερόμενη στην ενέργεια των δύο εφημερίδων «Βήμα της Κυριακής και «Πρώτο Θέμα».

Σημειώνει η Ναταλία Ρασσούλη : «Θα παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε τα εξής: Τα δύο CD τα οποία θα δοθούν αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις εφημερίδες “ΤΟ ΒΗΜΑ” και το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” (και τα οποία είναι αντίστοιχα: “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς” και το “Πότε Βούδας πότε Κούδας”) δίνονται χωρίς την ηθική συγκατάθεση των νόμιμων κληρονόμων και υπευθύνων για τη διαχείριση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μανώλη Ρασούλη».

Η Ναταλία Ρασούλη αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πώς η «σπουδή» των δύο εφημερίδων να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους CD του αποθανόντος και μάλιστα χωρίς καμία προσυνεννόηση, ούτε με τον ίδιο όταν ζούσε , ούτε με την οικογένεια του μετά τον θάνατό του, οφείλεται στην απληστία τους προκειμένου να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος εκμεταλλευόμενες την συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του καλλιτέχνη.

Η επιστολή της Ναταλίας Ρασούλη έχει ως εξής:

«Θα παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε τα εξής: Τα δύο CD τα οποία θα δοθούν αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις εφημερίδες “ΤΟ ΒΗΜΑ” και το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” (και τα οποία είναι αντίστοιχα: “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς” και το “Πότε Βούδας πότε Κούδας”) δίνονται χωρίς την ηθική συγκατάθεση των νόμιμων κληρονόμων και υπευθύνων για τη διαχείρηση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μανώλη Ρασούλη.

Ασκώντας το ηθικό δικαίωμα για λογαριασμό του πατέρα μου και σεβόμενη τη μνήμη, τις πεποιθήσεις, τις αρχές του και την προσωπικότητά του, θεωρώ αυτήν τη βιαστική κυκλοφορία από τις δισκογραφικές εταιρείες με προφανή σκοπό το εμπορικό κέρδος, ως θίγουσα την τιμή και την υπόληψη τόσο τη δική μου ως ασκούσα το ηθικό δικαίωμα του πατέρα μου, όσο και τη μνήμη ενός ανθρώπου που όλη του η πορεία και η φιλοσοφία είχε ως σκοπό την προαγωγή του Πολιτισμού και όχι το κέρδος.

Είναι γνωστό ότι η δισκογραφία περνάει μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια. Ο Μανώλης Ρασούλης είναι αυτός που τελικά θα την βγάλει από την κρίση; Δεν περίμεναν ούτε να περάσουνε μερικά εικοσιτετράωρα από τον θάνατο και την ταφή του για να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια ένα υλικό που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν βγάλει όσο ζούσε. Ουδείς επικοινώνησε μαζί μου και βεβαίως καμία άδεια δεν δόθηκε από εμένα ως προς το ηθικό πλαίσιο και στοιχείο αυτής της επανακυκλοφορίας, ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες οδύνης για μένα προσωπικά και γενικότερα για την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη.

Μία ειδικότερη απρέπεια είναι ότι το CD της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” δίνεται σε ταυτόχρονη κυκλοφορία με κάποιο άλλο CD του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος είχε σύρει τον Μανώλη Ρασούλη αρκετές φορές στα δικαστήρια.

Δυστυχώς πληροφορήθηκα τυχαία σήμερα, Σάββατο 19 του μηνός, ότι πρόκειται να γίνουν όλα αυτά που προανέφερα και λόγω χρόνου δεν μπόρεσα να εμποδίσω την κυκλοφορία των CD.

Εκφράζω την απογοήτευση και τη λύπη μου για την ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι το καλλιτεχνικό έργο του πατέρα μου.

Ευχαριστώ πολύ,
Ναταλία Ρασούλη».

zougla.gr

Και η ντροπή συνεχίζεται...

Πώς το έλεγε ο Λογοθετίδης, στην καταπληκτική ταινία "Ένας ήρωας με παντούφλες"?
"Ούστ! Βρε Ούστ!!!"

Νταλάρας καί Νταλάραινα παντού..
Τώρα και ώς Κυβερνητικοί Υπάλληλοι περιφέρουν τό ''πολιτιστικό'' τους ανάστημα ,μή σεβόμενοι ούτε τούς νεκρούς.

Τούς ζωντανούς έτσι και αλλοιώς εδώ και καιρό δέν..............

για πες τε μου ο ηθικος Λευτερης Παπαδοπουλος
γιατι δημοσιευσε τωρα την επιστολη που του εδωσε ο Μανωλης

αυτο το ενα μερος που λεει που ειναι ? ποτε ?

.

Re: Απάντηση: Μανώλης Ρασούλης 1945-2011

.

Πολύ καλή ερώτηση....!!!!!Καλά περί ηθικότητας κρατώ μικρό καλάθι....-bye-

.

Ο κυρ Λευτέρης??

Αυτος πού δεν εχει ψελισει ουτε μιά κουβέντα γιά την ανεργια και για την εξαθλιωση τού κόσμου απο τον GAP??

Στέλιο μου περιμένεις πολλά...

Κάτι μπούρδες γράφει στήν ''στηλίτσα'' του στά ''ΝΕΑ''..

Εισαι πολύ καλοπροαίρετος μέ κάτι τέτοιους..