Περί προδιαγραφών και service
Η πυκνότητα των 80 λεπτών δεν είναι εκτός των προδιαγραφών. Στο κάτω-κάτω έχουν το λογότυπο!
Η διάρκεια εγγραφής του CD-R εξαρτάται από την απόσταση ανάμεσα στα δύο διαδοχικά ίχνη της σπείρας. Η μέση απόσταση μας δίνει δισκάκια 74 λεπτών. Αν η σπειρά είναι μαζεμένη διαρκώς στο ελάχιστο δυνατό όριο, τότε μπορούμε να φτιάξουμε δισκάκια 80 λεπτών. Τα δισκάκια των 90 και των 100 λεπτών που βρίσκεις τελευταία είναι εντελώς εκτός των προδιαγραφών.
Σε CD-R υπολογιστή που έχει τα χρονάκια του (4x που είχε βγει πριν τα 80λεπτα δισκάκια) δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα μπορώ να γράψω περίπου και 1-1,5 λεπτό παραπάνω με overburning (αν και μετά κολλάει ο εγγραφέας).
Αν υποθέσουμε ότι ο μηχανισμός δεν είχε την απαραίτητη αντοχή για να λειτουργεί μόνιμα στις ελάχιστες ανοχές, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα στην εστίαση του laser (που μετακινεί τον φακό πάνω-κάτω), αλλά στον σερβομηχανισμό που ακολουθεί την σπείρα.
Πάντως η σελίδα επικοινωνίας για τα επαγγελματικά της Marantz στην Ευρώπη είναι
αυτή. Ειδικά επειδή είναι επαγγελματικός ο εγγραφέας ( εκείνος ο πανέμορφος άσπρος δεν είναι; ) θα έχεις λογικά καλύτερη σντιμετώπιση στο σέρβις.
Φίλε μου, σ' ευχαριστώ για το link. Να σκεφτείς ότι προσπάθησα να το βρω κι εγώ, αλλά δεν το πετύχαινα. Τέλος πάντων, τους έστειλα μήνυμα και σταυρώνω τα δάχτυλά μου να μου απαντήσουν θετικά.
Ο εγγραφέας είναι αυτός που φαντάζεσαι, μόνο που τον έχω σε μαύρο χρώμα.
Τέλος για τα περί προδιαγραφών, αυτό μου είπανε στην Adamco και δεν το βρίσκω περίεργο. Να διορθώσουμε εδώ πως στην πραγματικότητα δεν είναι οι προδιαγραφές του Red Book, που ενδιαφέρουν, μιας και αυτές αναφέρονται στο Audio CD και όχι το εγγράψιμο. Τα εγγράψιμα CDs καλύπτονται από τις προδιαγραφές του Orange Book, ενώ τα Data CDs προδιαγράφονται από το Yellow Book.
Η γνωστή μας Wikipedia γράφει για το Orange Book και τα φυσικά χαρακτηριστικά που αυτό προδιαγράφει για τους δίσκους:
"A standard CD-R is a 1.2 mm thick disc made of polycarbonate with a 120 mm or 80 mm diameter. It has a storage capacity of
74 minutes of audio or
650 MiB of data.
CD-R/RWs are also available with capacities of 79 minutes, 59 seconds and 74 frames (marketed as 80 minutes) /736,966,656 bytes (702 MiB), which they achieve by burning
at the maximum allowable tolerances specified in the Orange Book CD-R/CD-RW standards.
Most CD-Rs on the market have an 80 minute capacity. There are also 90 minute/790 MiB and 99 minute/870 MiB discs, although they are rare. Some drives use special techniques to write more data onto a given disc, such as Plextor's GigaRec allowing as much as 1.2 GiB onto a 99 minute disc.
Also, due to the limitations of the data structures in the ATIP (see below), 90 and 99 minute blanks will identify as 80 minute ones and have to be burned using the "overburn" options in the CD recording software."
Πώς τα ερμηνεύω εγώ αυτά, σε σχέση μάλιστα με το μηχάνημά μου; Κατά τη γνώμη μου, επειδή η αρχική προδιαγραφή ήταν αυτή που αναφέρεται στην αρχή, με τα κόκκινα και μπλε γράμματα, οι κατασκευαστές των πρώτων μηχανημάτων έφτιαχναν τους μηχανισμούς στα όρια αυτών των προδιαγραφών. Έτσι, κάθε παραβίαση τους,
μπορεί να σήμαινε και λειτουργία του μηχανισμού έξω από τα όριά του, ήτοι "ζόρισμα" κατά το κοινώς λεγόμενον. Μπορεί πάλι και να πέφτω έξω.
Πάντως αν καταφέρω και το επιδιορθώσω, δεν θα του βάλω ποτέ δισκάκια πάνω από τα 650 MB (74 λεπτά). Θα μου πεις πού θα τα βρω, σήμερα. Θα το ψάξω το θέμα, πάντως.