μας προκαταλαμβάνει το όνομα του καλλιτέχνη πριν την ακρόαση; - Blind test

Re: Απάντηση: μας προκαταλαμβάνει το όνομα του καλλιτέχνη πριν την ακρόαση; - Blind t

Mήτσε τό Μουσικό Φόρουμ τά χωράει όλα...:grandpa::grandpa:
Μήν κάνεις τόν ´άσχετο´.Είδες τί έπαθε ο Κουνελάκης...:BDGBGDB55::guitarist:

Ήταν accident και απεκατεστάθη πλήρως!!!:grandpa:
(αν και μου χάλασε λίγο τη μανέστρα όσον αφορά την δική μου προτίμηση):flipout::flipout::flipout:
 
Re: Απάντηση: μας προκαταλαμβάνει το όνομα του καλλιτέχνη πριν την ακρόαση; - Blind t

Διονύσιε μεροληπτείς και επηρρεάζεις κόσμο..
Ασε που μας έβαλες σες έξοδα Σαββατιάτικα !!!:smash:

Ε, όχι και μεροληπτώ...
Μην ξεχνάμε ότι στα αποτελέσματα δεν μέτρησαν οι δικές μου προτιμήσεις αλλιώς η έκβαση θα ήταν διαφορετική (κάποιοι άλλοι να το ακούνε αυτό).
:rolleyes:


(Όσο για τα έξοδα μπορούν να αποφευχθούν.
Αν θέλεις σου κάνω αντίγραφα για να ακούσεις ολοκληρωμένα τα cd και αν σου αρέσουν τα αγοράζεις μετά. Θα σου το πρότεινα για το Cd της Hewitt μετά την τόσο γλαφυρή σου αναφορά. Μιλάω σοβαρά)
 
Διονύση καταλαμβάνεις επαξίως τον τίτλο τού ´Μan of the Month'τουλάχιστον στό φόρουμ.:SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Μιά μέ τά τσιγάρα απ´εκεί μιά μέ τά ´ξενύχτια´απ´εδώ μάς ´τακλεισες τά σπίτια μας.:ADFADF1::ADFADF1:


:firstprize::firstprize:
 
Re: Απάντηση: μας προκαταλαμβάνει το όνομα του καλλιτέχνη πριν την ακρόαση; - Blind t

Διονύση καταλαμβάνεις επαξίως τον τίτλο τού ´Μan of the Month'τουλάχιστον στό φόρουμ.:SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Μιά μέ τά τσιγάρα απ´εκεί μιά μέ τά ´ξενύχτια´απ´εδώ μάς ´τακλεισες τά σπίτια μας.:ADFADF1::ADFADF1:


:firstprize::firstprize:

:flipout::flipout::flipout:
 
+1000 Διονύση πολύ καλή ιδέα το Thread.

Ευχαριστώ. :smileJap:
Όταν υπάρχουν και οι ανάλογες (εκλεκτές συμμετοχές)...

Πάντως πιστεύω ότι θα μπορούσαν να βγουν κάποια συμπεράσματα από την όλη ιστορία.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Σπύρου ο οποίος παραδέχτηκε με ειλικρίνεια ( Σπύρε :grinning-smiley-043 ) ότι ενώ όταν είχε ακούσει την Hewitt (εν γνώσει τού τι ακούει) του φάνηκε καλή , εδώ (που δεν ήξερε τι ακούει) δεν του θύμιζε καν Bach (χωρίς να παραγνωρίζουμε βέβαια ότι επρόκειτο για ένα μικρό απόσπασμα).
Πολλές φορές είναι σαν να θέλουμε υποσυνείδητα να μας αρέσει οπωσδήποτε αυτό που επιλέξαμε για αγορά ή αυτό που είναι ευρύτερα αποδεκτό και πιέζουμε τρόπω τινά τον εαυτό μας να μας αρέσει.
Φυσικά δεν το αναφέρω για το Σπύρο που έχει ακούσει χιλιάδες ώρες μουσικής , απλώς αναφέρω ότι ίσως δρουν και τέτοιου είδους ψυχολογικοί μηχανισμοί.
Εξάλλου υπάρχει τόση πολυπλοκότητα στις ψυχικές και νοητικές μας λειτουργίες...
 
Last edited:
Για να πάω και λίγο την κουβέντα στο θέμα του συνονόματου (Διονύσης και εγώ).

Εγώ προσπαθώ να μη με προκαταβάλλει ο καλλιτέχνης. Έχω ακούσει ζωντανές εκτελέσεις από "άσημους" έλληνες πολύ καλύτερες από πολλούς "μεγάλους" που έχουν ηχογραφήσει σε πολυεθνικές. Αυτό είναι απόλυτα υγιές κατά τη γνώμη μου. Από την άλλη αν βρίσκεσαι σε ένα δισκάδικο ή στο e-bay και ψάχνεις κάποιο έργο νέο σε σένα, είναι λογικό νομίζω να τείνεις στην αγορά του γνωστότερου σε καλλιτέχνη. Η ίδια νοοτροπία έχει και αντίθετη πλευρά βέβαια... πχ. θα μείνω μακριά από τις ηχογραφήσεις του barenboim (ιδιαίτερα σαν μαέστρος) διότι απ' ότι έχω ακούσει, ουδέποτε έμεινα ευχαριστημένος.

Η ερμηνεία, για οποιονδήποτε έχει ξεπεράσει τις τεχνικές δυσκολίες του μέσου του (όργανο, φωνή, ορχήστρα, κτλ.) έγκειται στην γνήσια ενασχόληση του καλλιτέχνη με το έργο. Την αναζήτηση δηλαδή των κρυμμένων πτυχών του. Για μένα είναι απόλυτα φυσικό ο ΧΧ διεθνούς φήμης καλλιτέχνης (ο οποίος κάνει 1000 πράγματα το χρόνο) να μην έχει την αντικειμενική ικανότητα να διεισδύσει όσο θα έπρεπε σε σύγκριση με κάποιον άλλο. Αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο εμφανές όσο αφορά στις ηχογραφήσεις. Μια συναυλία θα είναι πάντα έρμαιο των υποκειμενικών/ όχι διαχρονικών συνθηκών που γίνεται αυτή. Σε μια ηχογράφηση έχεις την δυνατότητα να εξαλείψεις όσο το δυνατόν τα υποκειμενικά στοιχεία και να καταθέσεις τελικά την μεστή άποψη σου για το έργο. Ποιά είναι αυτή; η ΜΕΛΕΤΗ σου, η ΑΦΟΣΙΩΣΗ σου στη τέχνη σου και η ΕΡΕΥΝΑ που έχεις κάνει σε όλα τα επίπεδα στο έργο αυτό καθαυτό!

Κάποιοι άνθρωποι στην ιστορία της μουσικής υπερεκτίμησαν τον πρώτο παράγοντα (τεχνική δυσκολία) όπου είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα και μαζί με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους πίστεψαν πως είναι άτρωτοι. Ένας από αυτούς είναι ο αγαπημένος μου χοντρούλης J.P.Rampal. Μπροστά σε μια μεγάλη προσωπικότητα (όχι μόνο του φλάουτου αλλά και γενικότερα της μουσικής του 20ου αιώνα) είναι εύκολο να εντοπίσεις προχειροδουλειές. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς (και με όλο το σεβασμό που τρέφω στον συγκεκριμένο δάσκαλο) θα πρέπει να μιλήσω για χυδαίες δουλειές. Μέσα στα διαμάντια που έχει γράψει κυκλοφορούν και αρκετές ύβρεις στο ίδιο του το ταλέντο. Τις πταίει; Προφανώς δεν έχασε την ικανότητα του από την μια μέρα στην άλλη. Μελέτη λοιπόν και γνήσια έρευνα του έργου.

Κάνω όλη αυτή τη παρένθεση για να προσπαθήσω να αποποιηθώ την "βούλα" του προκατειλλημένου αν και γνωρίζω ότι δεν το καταφέρνω πάντα.

Στο συγκεκριμένο θέμα του thread οφείλω να καταχωρηθώ στο 15% της ελληνικής κοινωνίας (Αναποφάσιστοι). Δεν μπορώ να δεχθώ ούτε τις εξαιρετικά ακαδημαϊκές προσεγγίσεις στον bach αλλά ούτε και τις αθεράπευτα ρομαντικές. Η άποψη μου ακροβατεί. Νομίζω ότι χωράει πολύς ρομαντισμός ανάμεσα στις νότες, τις φράσεις και τις παύσεις στον Bach χωρίς όμως το αποτέλεσμα να φτάνει σε κάτι που στα δικά μου αυτιά θεωρείται υπερβολικό. Ωστόσο, από τις 4 εκτελέσεις διάλεξα τελικά τον Gould!!!! Πιασ' τ' αυγό και κούρευτο που λένε.
 
Διονύσιε συνονόματε πας τη συζήτηση πιο πίσω από το στάδιο της επιλογής ερμηνείας από τον ακροατή , στο στάδιο της δημιουργίας της ερμηνείας και στα προαπαιτούμενα αυτής.
Προφανώς για τις το επίπεδο των ερμηνειών που μιλάμε οι εκτελεστές έχουν λυμένα όλα τα τεχνικά προβλήματα του μέσου τους αλλά η τεχνική αρτιότητα από μόνη της δεν είναι ικανή να δώσει μεγάλες ερμηνείες. Είναι ο ένας παράγων και ο πιο πεζός αν θέλεις.
Ο άλλος παράγων είναι το πώς θα λειτουργήσει το ίδιο το έργο στα εσώψυχα του καλλιτέχνη ώστε να βγει προς τα έξω ως ερμηνεία. Και βέβαια δεν είναι θέμα μόνο αγαθών προθέσεων...
Θυμίζω κάτι που ανέφερε ο Σπύρος στα πλαίσια αυτού του thread για τους Ασιάτες πιανίστες οι οποίοι ναι μεν φθάνουν σε υψηλά επίπεδα τεχνικής αλλά στις ερμηνείες τους φαίνεται να λείπει κάτι. Βέβαια για το συγκεκριμένο θέμα ίσως τίθεται και θέμα διαφορετικής πολιτισμικότητας (Ανατολή-Δύση) και καταβολών αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
 
Απάντηση: Re: μας προκαταλαμβάνει το όνομα του καλλιτέχνη πριν την ακρόαση; - Blind t

Μια συναυλία θα είναι πάντα έρμαιο των υποκειμενικών/ όχι διαχρονικών συνθηκών που γίνεται αυτή. Σε μια ηχογράφηση έχεις την δυνατότητα να εξαλείψεις όσο το δυνατόν τα υποκειμενικά στοιχεία και να καταθέσεις τελικά την μεστή άποψη σου για το έργο. Ποιά είναι αυτή; η ΜΕΛΕΤΗ σου, η ΑΦΟΣΙΩΣΗ σου στη τέχνη σου και η ΕΡΕΥΝΑ που έχεις κάνει σε όλα τα επίπεδα στο έργο αυτό καθαυτό!

Με το μπαρδόν, αλλά αυτά μπορεί να υπάρχουν και στην προετοιμασία μιας συναυλίας. Υπάρχουν μάλιστα καλλιτέχνες που είναι κατ' εξοχήν της 'συναυλίας', όπως ο περίεργος Ρουμάνος, ο Τσελιμπιτάτσε, ή ο Κάρλος Κλάιμπερ.

Για να βγω και τελείως :offtopic: να δηλώσω πως προτιμώ πολλές φορές τις ζωντανές ηχογραφήσεις, γιατί μου φαίνονται πιο ομοιογενείς και 'αυθεντικές'. Οι άλλες με την κατάτμηση τους και το πίσω μπρος - γράφουμε σήμερα το πρώτο μέρος, αύριο το δεύτερο και την επόμενη εβδομάδα τα άλλα δύο - φοβάμαι πως εμπίπτουν περισσότερο στη ρουτίνα και είναι πιο ευαίσθητες στη διαφοροποίηση της διάθεσης των μουσικών.
 
Δαμιανέ με παρεξήγησες. Απλώς λέω ότι η συναυλία θέλωντας και μη υπόκειται στη διάθεση που έχει κάποιος εκείνη τη στιγμή. Θεωρητικά όταν κάποιος γράφει (και δεδομένου ότι έχει τη δυνατότητα να ξαναγράψει άπειρες φορές) τότε μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον παράγοντα διάθεση και να μείνει η καθαρή του άποψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη η ηχογραφημένη εκτέλεση είναι καλύτερη. Η μαγεία του ζωντανού είναι ακριβώς αυτή.

Διονύση για να λειτουργήσει κάτι στα εσώψυχα σου πρέπει να το φτάσεις σε ένα επίπεδο εμβάθυνσης (μελέτης δηλαδή) μέχρι να το σιχαθείς. Τότε το έργο αρχίζει να σου αποκαλύπτεται. Τότε μόνο δημιουργείς πραγματικά άποψη. Σε αντίθετη περίπτωση μεγάλο μέρος της ερμηνείας σου έρχεται από την εμπειρία σου και από τα ακούσματα σου. Έχετε αναρωτηθεί πόσοι από τους μεγάλους το κάνουν αυτό; Σε όλα τα έργα που έχουν ερμηνεύσει;