Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Αντε να παιρνουμε θάρρος και οι υπόλοιποι..
Οταν με το καλο καταληξετε, πείτε μας και υλικα, κοστος, προμηθευτές κλπ

Γιάννη ο Προβολέας είναι ο EPSON 3600. Οθόνη Vutec 123 ίντσες ηλεκτρική.

Ο χώρος είναι 5Χ6,3 και τον χρησιμοποιώ σαν χώρο μουσικής και σινεμά. Πρόσφατα αντικατέστησα την κουρτίνα του τοίχου που βρίσκεται η οθόνη με βελούδινη – βαριά απόλυτα μαύρη από τοίχο σε τοίχο πλάτους 5 μέτρων.
Και εκεί κατάλαβα ότι το απόλυτα μαύρο κυριολεκτικά σκοτώνει .
Ακόμα και στη μουσική (ο τοίχος κουρτίνας-οθόνης βρίσκεται πίσω από τα ηχεία) έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα γιατί νεκρώνει τον ήχο – πράγμα που μου αρέσει πολύ. Γενικά μου αρέσει το «νεκρό» ηχητικά δωμάτιο ..

Θα βάλω φωτογραφίες να μου πείτε και σχόλια.

Προς το παρόν το Roller (μήκος 3.20 Χ 0,70 ύφασμα και παρελκόμενα όλα μαύρα) κόστος 200 ΕΥΡΩ.

Re: Απάντηση: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

200??

Αρκετά ακριβά θα έλεγα...:stoned:

Γιάννη δεν έψαξα και πολύ , πήγα εκεί που μου έχουν ξανακάνει Roller –κουρτίνες και τους γνωρίζω.

Τα συνηθισμένα υφάσματα από ότι μου είπαν δεν πάνε στα Roller.
Πχ. αν έβαζα το ίδιο βελούδινο , μετά από μερικά ανεβοκατεβάσματα , μου βεβαίωσαν σίγουρα , ότι θα έμοιαζε το Roller με ..κοκορέτσι από τις ζάρες.

Αυτό που έβαλα είναι σαν κάπως χοντρό - πλαστικοποιημένο και μοιάζει πολύ με το μαύρο περίγραμμα που έχει η ίδια η Vutec (Στο δείγμα που δοκίμασα έχει ακριβώς ίδια συμπεριφορά και σχεδόν ίδια με το βελούδο)

Το κόστος ανεβαίνει για 2 λόγους .
Επειδή το ενιαίο άνοιγμα των 3.2 μέτρων δεν είναι μικρό , μου πρότειναν ένα μηχανισμό βαρέως τύπου., ώστε να μην κάνει κοιλιά.
Το ύφασμα πάει σε ελάχιστο πλάτος 1 μέτρο , άσχετα αν εγώ θέλω 70 cm το πολύ.

Η συνέχεια επί της οθόνης (με ..masking)

Ότι καταφέρω θα βάλω και φωτογραφίες. Σκοπεύω να κάνω την τοποθέτηση μόνος μου, .

Αυτό που θέλει σκέψη και το μελετάω είναι η στήριξη γιατί θέλω να κατεβαίνει σχεδόν εφαπτομενικά με τη οθόνη και όχι σε σημαντική απόσταση από αυτή.

Ωραία, όλα καλά!! Αλλά, γιατί ενιαίο 3,2 μέτρων, Ηλία? 123'' δεν έγραψες πιο πάνω? 2,72 μ. είναι στο πλάτος. Μήπως βγαίνει σε φιξ διαστάσεις?

Γιάννη σωστά τα λες αλλά έχει και λεπτομέρειες.
Πλάτος οθόνης 2,73 + μαύρο φόντο 5+5 = συνολικό πλάτος πανιού 283 cm
Το πλάτος της κάσας της οθόνης (μου) = 300 cm

Επειδή σκέφτομαι το θέμα στήριξης , μάλλον καταλήγω το roller να στηρίζεται «εξω» από την κάσα της οθόνης , σε 2 γωνιές επί του τοίχου και κάπως «κάτω» από την κάσα ώστε να ξετυλίγεται παράλληλα και σε απόσταση περίπου 1 cm από την οθόνη.
Για τον λόγο αυτό και δίνω 10+10 cm αριστερά – δεξιά της κάσας.
Αν το στηρίξω στην οροφή θα ξετυλίγεται σε απόσταση περίπου 15-20 cm από την οθόνη διότι θα μεσολαβεί η κάσα με το πάχος της.
Έτσι το υπολογίζω , θα δούμε.

Φυσικά όσοι έχουν την οθόνη σε γυψοσανίδα εντοιχισμένη ή σταθερή επίτοίχια δεν χρειάζονται τίποτα από αυτά , αλλά δεν είναι η περίπτωση μου.

Σημερα παρα τσακ να παραγγειλω κι εγω (για την 110αρα μου).

Κατεληξα στο 11.Γ αυτου του link http://www.iposkian.gr/index.php?category=16

Το σκεπτικο ειναι να μοιαζει οσο γινεται με την υφισταμενη κασα (της οθονης).

Για 2,7 πλατος κασας και με πανι να κατεβαινει ~1,5 m πηγε στα 250 Ευρω (λιγο που κοιταξα, οι τιμες, πανω / κατω ιδιες ειναι - σαφως χαμηλότερες με αλλη κασα φυσικα).

Το θεμα που με απασχολησε και δεν προχωρησα την παραγγελία σήμερα ειναι το ''κεντραρισμα'' του πανιου.

Για αισθητικούς λόγους δλδ, θελω την κασα να ειναι ακριβως το ιδιο μηκος με αυτο της οθόνης.

Αν ομως ετσι βαλω και το πανι της μασκας στο αντιστοιχο / μεγιστο πλατος αυτο θα εξέχει ~10 cm αριστερα και δεξια από την υφιστάμενη οθονη.

Προσπαθω να σκεφτω αν αυτο θα δημιουργει καποιο προβλημα στη θεαση (μηπως το ματι δλδ παει και κανει φοκους εκει). Απιθανο το βρισκω, γιατι μιλαμε για ενα μαυρο υφασμα σε ενα σκοτεινο και μαυρο χωρο (απο πισω και πλαγια εχω μαυρες κουρτινες) αλλα ποτε δεν ξερεις.

Αν παλι κανω το υφασμα στενότερο από την κασα, ωστε να ερχεται περασια με την οθονη φοβάμαι οτι αν δεν το κεντράρουν καλα πανω στον αξονα θα εχω προφανως προβλημα (δεν θα καλυπτει σωστα αριστερα ή δεξια).

Το πανι αυτο καθαυτο παντως μηδαμινο ρολο παιζει. Σκεφτομουν για blackout κλπ (αυτα που εχουν πλαστικο απο πισω για να μην περναει φως) αλλα δεν νομιζω οτι εχει νόημα. Το αυτο και για τον τυπο (βελουδο κλπ). Απλώς μαύρο ματ να ειναι, χωρις τπτ ''περιεργο'' μεσα και μια χαρα θα ειναι (αυτο εδειξε δλδ και το τεστ με το βαμμένο χαρτόνι).

Last edited:

Γιάννη σωστά τα λες αλλά έχει και λεπτομέρειες.
Πλάτος οθόνης 2,73 + μαύρο φόντο 5+5 = συνολικό πλάτος πανιού 283 cm
Το πλάτος της κάσας της οθόνης (μου) = 300 cm

Επειδή σκέφτομαι το θέμα στήριξης , μάλλον καταλήγω το roller να στηρίζεται «εξω» από την κάσα της οθόνης , σε 2 γωνιές επί του τοίχου και κάπως «κάτω» από την κάσα ώστε να ξετυλίγεται παράλληλα και σε απόσταση περίπου 1 cm από την οθόνη.
Για τον λόγο αυτό και δίνω 10+10 cm αριστερά – δεξιά της κάσας.
Αν το στηρίξω στην οροφή θα ξετυλίγεται σε απόσταση περίπου 15-20 cm από την οθόνη διότι θα μεσολαβεί η κάσα με το πάχος της.
Έτσι το υπολογίζω , θα δούμε.

Φυσικά όσοι έχουν την οθόνη σε γυψοσανίδα εντοιχισμένη ή σταθερή επίτοίχια δεν χρειάζονται τίποτα από αυτά , αλλά δεν είναι η περίπτωση μου.
Καταλαβα.

Ειναι λιγο μανουρα η στηριξη ετσι ομως (ειδικα για τοσο μεγαλο μηκος). Και αισθητικά φοβάμαι (οταν ειναι μαζεμενες) δεν θα ειναι όμορφο....

Εγω ειμαι μακριά από τον τοίχο οπότε παιζει μονο στηριξη απο ταβανι.

Λιγο που το χα δοκιμασει παντως με το χαρτόνι (το χα γραψει νομίζω) ακόμα και από από απόσταση 10+cm (βάθος κάσας οθόνης) μεταξύ των 2 πανιών δεν έχεις πρόβλημα (σκιές κλπ).

Αυτό όμως σίγουρα εξαρτάται και από την εγκατάσταση (τοποθετηση, οφσετ προβολέα κλπ).

Το ρολερ αυτο, θα ειναι μονοκομματο (το υφασμα του), ή θα εχει καποιου ειδος κενου / παραθυρου ?

Οχι βρε, τι κενο κλπ;

Ενα απλο black drop ειναι, ιδιο πλατος με την οθονη, που κατεβαινει μπροστα απο την οθονη, ''κοβοντας υψος / κανοντάς'' την απο 16/9 -> 2,35/1

Τωρα καταλαβα. Δεν θα ειναι δλδ ενα πλαισιο πανω και κατω.

Σε αυτην την περιπτωση, θα πρεπει να ρυθμιζεις αναλογως το υψος της οθονης.. Δεν μου κανει.
Η δικη μου ανεβοκατεβαινει σε στανταρ υψος ανοιγοντας / κλεινοντας τον προβολεα.
Δεν εχω επιλογη χειροκινητης εστω κινησης ...

NtinosP
Επειδή έχω ακριβώς πίσω από την οθόνη μαύρη κουρτίνα σε όλο τον τοίχο το masking από την κάτω πλευρά το κανείς ανεβάζοντας απλώς την οθόνη κατά περίπου 20 cm στη περίπτωση μου.
Στην πάνω πλευρά μόνο θέλεις το roller
Αν έχεις σταθερή οθόνη τότε πρέπει να δώσεις λύση και στο κάτω μέρος (..πως όμως ??).

.Spcav εφόσον η οθόνη σου δεν είναι κολλημένη σε τοίχο πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε το roller να είναι ακριβώς όσο η οθόνη σου (στον πόντο).
Πάντως και στην περίπτωση σου (ανάρτηση από ταβάνι) μπορείς να βάλεις το roller από κάτω από την κάσα της οθόνης = Θα χρειαστείς 2 λαμάκια σχήματος

με προσεκτική μέτρηση όμως

NtinosP Άσχετα με τον αυτοματισμό που έχεις , μπορείς να επεμβαίνεις μόνος σου. Είναι θέμα σύνδεσης

Αν έχεις σταθερή οθόνη τότε πρέπει να δώσεις λύση και στο κάτω μέρος (..πως όμως ??).
Μπορείς με lens shift (ειδικα αν ειναι ηλεκτρικό) να κατεβαζεις την εικόνα από τον προβολεα και να κάνεις (μεγαλυτερο) masking επανω (φυσικα ειναι λιγο πιο μπελαλιδικο και ενεχει τον κινδυνο η εικόνα να παει πολύ χαμηλά τελικά).

.Spcav εφόσον η οθόνη σου δεν είναι κολλημένη σε τοίχο πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε το roller να είναι ακριβώς όσο η οθόνη σου (στον πόντο).
Ειδικα δεδομένου ότι μιλαμε για πληρη συσκότιση και μαυρες κουρτίνες παντου, δεν νομίζω οτι θα κανει διαφορα αν το masking ''εξεχει'' αριστερα δεξια. Σε καθε περιπτωση παντως, ετσι θα το κανω (να μην εξέχει δλδ).

Πάντως και στην περίπτωση σου (ανάρτηση από ταβάνι) μπορείς να βάλεις το roller από κάτω από την κάσα της οθόνης = Θα χρειαστείς 2 λαμάκια σχήματος

Το χω σκεφτει αλλα εκτός της πιο δυσκολης τοποθετησης, που ΟΚ ξεπερνιέται, αισθητικα, οταν ειναι ανεβασμενες, θα ειναι πολυ ασχημο θεαμα.

Θα ξανατσεκαρω σημερα παντως το θεμα της αποστασης μεταξυ των 2 πανιων (με το χαρτονι mask που εχω ηδη) για επιβεβαιωση.

NtinosP Άσχετα με τον αυτοματισμό που έχεις , μπορείς να επεμβαίνεις μόνος σου. Είναι θέμα σύνδεσης
Ετσι.

Ντινο, μη το σκεφτεσαι, ειναι πιο φθηνή και αποτελεσματική αναβαθμιση (μετα τον Lumagen :p)

Λοιπόν , εγκατέστησα το roller για το Masking.

Αυτό έγινε εχθες το απόγευμα σε περίπου 1.5 ώρα δουλεία. Προηγουμένως προμηθεύτηκα από το Praktiker 2 ξύλινες γωνίες (19 ΕΥρω – που μου φάνηκαν και υπερβολικά ακριβές είναι η αλήθεια)

Όλα αυτά φαίνονται στις φωτογραφίες που θα προσπαθήσω να ανεβάσω.

Η εγκατάσταση εγινε όπως είχα σχεδιάσει και περιγράψει σε προηγούμενο post , χωρίς (δυσάρεστες) εκπλήξεις – ευτυχώς. Το roller ξετυλίγεται σχεδόν εφαπτομενικα με της οθόνη.

Η εικόνα του ταπεινού μου προβολέα (Epson 3600) σε λειτουργία masking είναι κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο.
Άλλωστε πιστεύω το masking είναι περισσότερο εντυπωσιακό σε moderate προβολείς παρά σε super που κάνουν καλύτερη διαχείριση του Φώτος.

Αυτα. Πάσα κριτική δεκτή.

Attachments

• 320_2087.jpg
    320_2087.jpg
    45.9 KB · Views: 297
  • 321_2105.jpg
    321_2105.jpg
    43.2 KB · Views: 296
  • 321_2132.jpg
    321_2132.jpg
    56.1 KB · Views: 302
  • 250_5084.jpg