Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Επομένως, αν καταλαβαίνω καλά, εννοείτε ότι θα βλέπουμε το άσπρο πανί λόγω blooming? Έχω την αίσθηση ότι αν βλέπουμε το άσπρο πανί, θα το βλέπουμε λόγω ανακλάσεων του χώρου και όχι blooming. Επίσης, το αντίστοιχο που γράφεις για τις τηλεοράσεις συμβαίνει γιατί το μαύρο τους δεν είναι τελείως μαύρο. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις βλέποντας μια Κούρο 9άρα σε σκοτεινό χώρο ή ακόμα καλύτερα μια CRT. Πολύ-πολύ δύσκολα ξεχωρίζεις τις μπάρες.

Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια, αλλά, νομίζω πως ό,τι φωτίζεται, φωτίζεται από ανάκλαση και όχι τόσο από διάχυση.
Το γιατι θα το βλεπουμε λιγη σημασια εχει.

Απαξ και βλεπουμε το ενεργο κάδρο, όσο λιγο / πολύ - καλή / κακή διαχειριση φωτος και να χει ο προβολεας, θα βλέπουμε και τις ασπρες λουριδες πανω κατω.

Η TV προφανως ειναι αλλη ιστορια γιατι το ανενεργο καδρο ειναι απο default μαυρο (panel) και οχι ασπρο (πανι).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Πιθανόν να έχεις δίκιο, εκφράστηκα λάθος. Όπως και να έχει όμως ακόμα και σαν άπειρος θεατής να το προσεγγίσεις, το άσπρο πανί κάτω & πάνω είναι ενοχλητικό.

Έχεις δίκιο, όπως και τα παιδιά βέβαια, αφού δεν συζητάμε για bat caves, οπότε το λευκό πανί θα φαίνεται!!

Το γιατι θα το βλεπουμε λιγη σημασια εχει.

Απαξ και βλεπουμε το ενεργο κάδρο, όσο λιγο / πολύ - καλή / κακή διαχειριση φωτος και να χει ο προβολεας, θα βλέπουμε και τις ασπρες λουριδες πανω κατω.

Η TV προφανως ειναι αλλη ιστορια γιατι το ανενεργο καδρο ειναι απο default μαυρο (panel) και οχι ασπρο (πανι).

Φυσικά και έχει σημασία να μαθαίνουμε γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν!!! Βλέπουμε όσα πράγματα φωτίζονται. Σ' ένα απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο χωρίς φως δεν διακρίνεις τίποτα όσες άσπρες οθόνες και να βάλεις. Αν δε, ρίξεις φως σε ένα από τα αντικείμενα ώστε να το διακρίνεις, αλλά, το φως δεν ανακλάται στο διπλανό ώστε να το δεις, θα λες ότι δίπλα δεν βλέπω τι υπάρχει ούτε τι χρώμα έχει.

Τωρα μαλλον μιλαμε για το αν βλεπουμε το ασπρο πανι την ωρα προβολης, ή αν βλεπουμε γκριζες μπαρες και οχι μαυρες. ?
Αν βλεπουμε ασπρο πανι, εχουμε πολλη φωτεινοτητα στο χωρο απο τις αντανακλασεις τοιχων. Αν καταφερουμε να μειωσουμε πολυ τις αντανακλασεις (ωστε να μην βλεπουμε το ασπρο πανι) τοτε θα δουμε τις γκρι μπαρες απο τον προβολεα (οπου εξαρταται απο τον προβολεα τι μαυρο δινει) λιγοτερο ή περισσοτερο.

Οπως και να εχει και στις 2 περιπτωσεις θελουμε το masking. Στην περιπτωση αντανακλασεων ομως στο πανι (οταν βλεπουμε ασπρο πανι) αυτοματα σημαινει οτι το πανι φωτιζεται απο τις αντανακλασεις και εκει που προβαλει την εικονα του οποτε και εκει προκαλει καποια ζημια (π.χ. κοντραστ)

Με τον παραπανω συλλογισμο μου πιστευω οτι πιο πολλα οφελη θα ειχε καποιος στην εικονα αυτη καθ'αυτη αν μειωσει τις αντανακλασεις του χωρου, απο το να βαλει masking σε ενα χωρο με καταλευκους τοιχους (οπως στην περιπτωση μου)

Με τον παραπανω συλλογισμο μου πιστευω οτι πιο πολλα οφελη θα ειχε καποιος στην εικονα αυτη καθ'αυτη αν μειωσει τις αντανακλασεις του χωρου, απο το να βαλει masking σε ενα χωρο με καταλευκους τοιχους (οπως στην περιπτωση μου)

Σωστός!!

Πακέτο πάνε αυτά!!

To ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ αλλά με την εξής λειτουργία: Πως κλείνει ο φακός στις compact φωτογραφικές μηχανές; Με τον ίδιο τρόπο να κλείνει/πέφτει μπροστά απο το φακό ένα κομμάτι απο κάτω κι ένα απο πάνω αφήνοντας μόνο κάδρο 2.35:1. Δεν πιστεύω πως θα υπήρχε πρόβλημα με το φως αφού έτσι κι αλλιώς σε εκείνα τα σημεία δεν προβάλει τίποτα ο προβολέας παρά μόνο το φυσικό του μαύρο.

Edit: Βέβαια, υπάρχει και το θέμα που αναφέρει ο spcav

Δεν είναι το ίδιο με την φωτογραφία που έχεις το φώς από έξω προς τον φακό (και όχι σε δέσμη )

Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι αλλού.

Εδώ έχει μία ισχυρή φωτεινή πηγή (λάμπα) στο εσωτερικό του προβολέα, βάζεις ένα εμπόδιο στη δέσμη (masking φακού) οπότε αναδιατάσσεις τη δέσμη και μεταβάλλεις την φωτεινότητα στο κάδρο θέασης.

Δεν ξερω τι απο τα 2 θα κανει μεγαλυτερη διαφορα (masking οθονης vs αντανακλασεις χωρου).

Στο δικο μου χωρο παντως, οι μαυρες κουρτίνες περιμετρικά της οθονης έκαναν τρελή διαφορα.

Τρελή διαφορά είδα και με το masking.

Παντως, για το ''φιλοσοφικό'' του θεματος, οτι και να κανεις σε καποιο χώρο, απαξ και αναψει ο (οποιοσδηποτε) προβολεας (και σε οποιοδηποτε χωρο) τις ασπρες μπαρες δεν τις γλυτωνεις. Θα τις βλέπεις.

Και μηδαμινο φως να πεφτει στο 2,35 και σε bat cave να εισαι, τις ασπρες μπαρες θα τις τρως στη μαπα.

Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Δεν είναι το ίδιο με την φωτογραφία που έχεις το φώς από έξω προς τον φακό (και όχι σε δέσμη )

... οπότε αναδιατάσσεις τη δέσμη και μεταβάλλεις την φωτεινότητα στο κάδρο θέασης.

Δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιο προβλημα σε αυτο. Εχεις κανει masking φακου με καποιο μαυρο υλικο που εστω δεν ειναι 100% απορροφητικο. Εννοεις οτι τι. ? θα επιστρεψει αυτο το ελαχιστο φως προ τα πισω (στο εσωτερικο του φακου) και ο φακος θα αλλοιωσει το υπολοιπο καδρο. ?

Πιστευω ομως οτι συμβαινει αυτο που λεει ο Γιαννης. Γινεται, αλλα με συνεχεις πειραματισμους και μεγεθυντικους φακους και λοιπα εργαλεια (ή μπογιες η υλικο επικαλυψης) να μπορεσεις τελικα με ακριβεια δεκατου του χιλιοστου να κανεις masking στο φακο. Αν ειχα τοσο σταθερο χερι, (και υπομονη) γινομουν και χειρουργος.

Η ευκολη λυση λοιπον ειναι το masking οθονης.

Δεν ξερω τι απο τα 2 θα κανει μεγαλυτερη διαφορα (masking οθονης vs αντανακλασεις χωρου).

Στο δικο μου χωρο παντως, οι μαυρες κουρτίνες περιμετρικά της οθονης έκαναν τρελή διαφορα.

Παντως, για το ''φιλοσοφικό'' του θεματος, οτι και να κανεις σε καποιο χώρο, απαξ και αναψει ο (οποιοσδηποτε) προβολεας (και σε οποιοδηποτε χωρο) τις ασπρες μπαρες δεν τις γλυτωνεις. Θα τις βλέπεις.

Και μηδαμινο φως να πεφτει στο 2,35 και σε bat cave να εισαι, τις ασπρες μπαρες θα τις τρως στη μαπα.

Σύριε, σωστός είσαι. Για το πρακτικό, όμως, του πράγματος βλέπουμε ό,τι βλέπουμε διότι υπάρχει φως. Δεν υπάρχει μαύρο στη φύση. Αν ήταν μαύρο δεν θα το βλέπαμε. Ακόμα και αυτές οι βελούδινες μαύρες κουρτίνες ανακλούν φως, λίγο, αλλά ανακλούν. Αν απορροφούσαν όλο το φως δεν θα τις βλέπαμε. Με δεδομένη δε την εκπληκτική προσαρμογή της ανθρώπινης ίριδας στα χαμηλά, είναι σχεδόν απίθανο να μην διακρίνουμε ό,τι φωτίζεται έστω και ελάχιστα.

Αν θεωρησουμε οτι εχουμε ενα τελειο batcave (ολα μαυρα παντου) ο μονος τροπος για να δει το ματι σου σε τοσο σκοταδι λευκο πανι (οχι γκρι μπαρες) ειναι ο προβολεας να εχει πολυ κακο μαυρο και να δινει πολυ φως εκτος καδρου. Οποτε το πανι φωτιζεται υπερβολικα και το βλεπεις σαν ασπρο στο σκοταδι.

Αν ομως σε ενα τελειο batcave, ο προβολεας δινει ελαχιστο φως εκτος καδρου,( οι πιο πολλοι δυστυχως δινουν αρκετο φως) τοτε θα διακρινεις γκρι μπαρες, αλλα οχι ασπρο πανι. (Μην ξεχναμε οτι η ιριδα του ματιου μας θα κλεινει ακομη και σε batcave επειδη θα προσλαμβανει φως απο την εικονα της ταινιας- ειδικα σε φωτεινη σκηνη) Οποτε θα ειναι ακομη πιο δυσκολο να αντιληφθουμε την ελαχιστη διαρροη φωτος στις μπαρες του πανιου.

Εγω για παραδειγμα ακομα και με τη χρηση nd2 filter, εχω τοσες πολλες αντανακλασεις (ειδικα απο ταβανι-πισω τοιχο) οπου βλεπω ξεκαθαρα το ασπρο πανι στις μπαρες. Θα επρεπε να με απασχολει πρωτα να μειωσω τις αντανακλασεις απο τους τοιχους που καταστρεφουν και ολη την εικονα, εκτος του οτι βλεπω το λευκο πανι. Ομως, οσοι εχουν ντεμι σκοτεινο χωρο φυσικα θα οφεληθουν και απο το masking.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Σύριε, σωστός είσαι. Για το πρακτικό, όμως, του πράγματος βλέπουμε ό,τι βλέπουμε διότι υπάρχει φως. Δεν υπάρχει μαύρο στη φύση. Αν ήταν μαύρο δεν θα το βλέπαμε. Ακόμα και αυτές οι βελούδινες μαύρες κουρτίνες ανακλούν φως, λίγο, αλλά ανακλούν. Αν απορροφούσαν όλο το φως δεν θα τις βλέπαμε. Με δεδομένη δε την εκπληκτική προσαρμογή της ανθρώπινης ίριδας στα χαμηλά, είναι σχεδόν απίθανο να μην διακρίνουμε ό,τι φωτίζεται έστω και ελάχιστα.
Σωστα.

Και επειδη στην περιπτωση των προβολεων μονο για ''ελαχιστο'' φως δεν μιλαμε :p, οι ασπρες μπαρες παντα θα ναι θεμα.

Σωστα.

Και επειδη στην περιπτωση των προβολεων μονο για ''ελαχιστο'' φως δεν μιλαμε :p, οι ασπρες μπαρες παντα θα ναι θεμα.

Α, για μας με τα DLP κανόνια μιλάς...τώρα κατάλαβα. Νόμιζα ότι μιλούσες για τα τρίτσιπα καντηλάκια!!!:p

Α, για μας με τα DLP κανόνια μιλάς...τώρα κατάλαβα. Νόμιζα ότι μιλούσες για τα τρίτσιπα καντηλάκια!!!:p

Ναι, εμεις αντι για masking φακου με μαρκαδορο ή υφασμα ή αλλο υλικο, να προσαρτησουμε φωτοβολταικα πανελ στο masking να βγαζουμε και την καταναλωση ρευματος του προβολεα. :music-smiley-005:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Τα θελουν τα οπισθια σου Παρασκευιατικα μου φαινεται....:p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Ναι, εμεις αντι για masking φακου με μαρκαδορο ή υφασμα ή αλλο υλικο, να προσαρτησουμε φωτοβολταικα πανελ στο masking να βγαζουμε και την καταναλωση ρευματος του προβολεα. :music-smiley-005:

:worshippy::worshippy:

Τα θελουν τα οπισθια σου Παρασκευιατικα μου φαινεται....:p

Γιατί μόνο Παρασκευιάτικα? Τα Σάββατα ή τις Κυριακές κερδίζεις κανονάκια σε lumens??:D

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Γιατί μόνο Παρασκευιάτικα? Τα Σάββατα ή τις Κυριακές κερδίζεις κανονάκια σε lumens??:D
Τσου ρε!

Εχε χαρη που παραλαμβανω και το δικο μου ρολερ σημερα και ειμαι στις καλές μου :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Τσου ρε!

Εχε χαρη που παραλαμβανω και το δικο μου ρολερ σημερα και ειμαι στις καλές μου :p

Να σου στείλω και μια μτχ λάμπα του Benq με 2500 ώρες να είσαι διπλά ευτυχισμένος??:Banane0:

Ειστε γελοιοι.

Εκανα report τα post σας.

Ελπιζω ο διαχειριστης της κατηγοριας να πραξει τα δεοντα.

crying_baby.gif