Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά θέλω να ρωτήσω,τι ταινίες βλέπετε και είναι στο απαρχαιωμένο και μη κινηματογραφικό φορμά 16:9(άποψη μου)???
προσωπικά 9 στις 10 που παρακολουθώ είναι 2,35 και η μία όταν μου τύχει γίνομαι :rifle:
προσωπικά?σταθερό 2,35 και όταν μου τύχει 16:9 κανω zoom ..ναι μικραίνει,ναι έχει μαυρες μπάρες στα πλάγια,αλλά που θα πάει ,μια ταινία είναι θα περάσει...:fahne90:
Βασικά θα τις ήθελα όλες 2.40:1....μαγεία!!!!!!!!!

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά θέλω να ρωτήσω,τι ταινίες βλέπετε και είναι στο απαρχαιωμένο και μη κινηματογραφικό φορμά 16:9(άποψη μου)???
προσωπικά 9 στις 10 που παρακολουθώ είναι 2,35 και η μία όταν μου τύχει γίνομαι :rifle:
προσωπικά?σταθερό 2,35 και όταν μου τύχει 16:9 κανω zoom ..ναι μικραίνει,ναι έχει μαυρες μπάρες στα πλάγια,αλλά που θα πάει ,μια ταινία είναι θα περάσει...:fahne90:
Προφανως δεν εχεις καταλαβει τι κανει το masking (εν προκειμένω).

''Κανει'' το πανι 16/9, 2,35/1. :)

Πέραν τούτου βέβαια, υπαρχουν ακόμα αρκετά 16/9 (ειδικά 3D).

Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα λεξικό / FAQ της κατηγορίας:

Δανίκας = αδερφός Ρούλη.
Ρούλης = spcav
Κούλης = takisot

κτλ κτλ.. :p
Και να μη ξεχασεις να το κανεις sticky

(για τα δικά σου κανεις την πάπια, ε;....την γάτα μάλλον....)

:p

Συμπληρώνω για να μην παρεξηγηθώ,δεν είναι κακοπροαίρετη η ερώτηση ούτε επικριτική...
Ο καθένας ότι του αρέσει...μάλλον είμαι οπαδός των blockbusters :)
Τι θα επιθυμούσα? 2,40 και να έχω πολύ μα πολύ πλάτος...:)

Φίλε μου μια χαρά κατάλαβα και γνωρίζω τι είναι και τι κάνει το masking..
10 χρόνια στν βιντεοπροβολή είμαι απλά τώρα τελευταία λόγω υποχρεώσεων την είχα παρατήσει και μάλιστα ετοιμάζομαι για come back με αγορά νεου προβολέα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Ο άνθρωπος απλά γράφει, γιατί να μην επιλέγουμε σαν πρώτο κάδρο το 2,35 (μιας και πολλές ταινίες ακολουθούν αυτό το φορμά) και να μασκάρουμε τις λίγες 16:9. Πολλές φορές έχει τεθεί αυτή η εναλλακτική.

Φίλε Takeshy, γίνεται συνήθως το ανάποδο διότι τα πανιά βγαίνουν κυρίως σε διάσταση 16:9 ακολουθώντας την εγγενή διάσταση πλευρών των πάνελ ή dmd των προβολέων.

Συμπληρώνω για να μην παρεξηγηθώ,δεν είναι κακοπροαίρετη η ερώτηση ούτε επικριτική...
Ο καθένας ότι του αρέσει...μάλλον είμαι οπαδός των blockbusters :)
Τι θα επιθυμούσα? 2,40 και να έχω πολύ μα πολύ πλάτος...:)
Δεν παρεξηγείσαι, απλώς παρεξηγείς (το θεμα) :p

Μαζι σου είμαστε.

To νημα περιγραφει πως ενα πανι 16/9, μασκάρεται ώστε να γινει 2,35/2,40/οτι θελουμε προκειμενου να απολαμβανουμε περισσότερο το 90% των ταινιων που ειναι στο (καλύτερο) αυτό format :)

EDIT

Α, μαλιστα, τωρα καταλαβα πως το εννοεί ο φίλος :)

Ναι, ειναι αυτο που λέει ο Γιάννης.

+ του ότι θεωρώ ''σωστό'' το πανι να εχει ιδια αναλογια με το panel.

Εκτος απο το 3D (που πολλα παιζουν σε 16/9) ειναι και αλλα θεματα οπως πχ games.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Ο άνθρωπος απλά γράφει, γιατί να μην επιλέγουμε σαν πρώτο κάδρο το 2,35 (μιας και πολλές ταινίες ακολουθούν αυτό το φορμά) και να μασκάρουμε τις λίγες 16:9. Πολλές φορές έχει τεθεί αυτή η εναλλακτική.

Φίλε Takeshy, γίνεται συνήθως το ανάποδο διότι τα πανιά βγαίνουν κυρίως σε διάσταση 16:9 ακολουθώντας την εγγενή διάσταση πλευρών των πάνελ ή dmd των προβολέων.

Φίλε μου Γιάννη..δυστυχώς η υπαρξη ακόμη (χρυσοπλήρωσα μια Dalite το 2002 106¨ 16:9 και τώρα προβαλω σε τοιχο με καλυτερη εικονα???!!!!!!) του καταραμενου 16:9 θα μας κυνηγαει μεχρι να γινει αλλαγη στα πανελ...κατι που δεν βλεπω φως στο τουνελ...

Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα λεξικό / FAQ της κατηγορίας:

Δανίκας = αδερφός Ρούλη.
Ρούλης = spcav
Κούλης = takisot

κτλ κτλ.. :p

Tο γεγονος που αφησες απ'εξω τον περιφημο fat man και τον γλοιώδη cat rapist εξω απο την λίστα, δεν ξέρω αν πρεπει να με τιμάει η αν πρεπει να παρεξηγηθω (ps, i am not the cat rapist :p )

Επίσης, να συμπληρώσω κάτι στο προηγούμενο σχόλιο.

Για να έχουμε σαν πρώτη οθόνη 2,35, χρειάζεται και αρκετό ζουμ (περί το 1,4-1,5) για να μπορέσουμε ξεζουμάροντας να παίρνουμε κάδρο 16:9. Αλλιώς, μπορεί να ανοίγουμε κατά πλάτος και πάλι να μένει μια μπαρίτσα μαύρη καθ' ύψος.

Δεν παρεξηγείσαι, απλώς παρεξηγείς (το θεμα) :p

Μαζι σου είμαστε.

To νημα περιγραφει πως ενα πανι 16/9, μασκάρεται ώστε να γινει 2,35/2,40/οτι θελουμε προκειμενου να απολαμβανουμε περισσότερο το 90% των ταινιων που ειναι στο (καλύτερο) αυτό format :)

EDIT

Α, μαλιστα, τωρα καταλαβα πως το εννοεί ο φίλος :)

Ναι, ειναι αυτο που λέει ο Γιάννης.

+ του ότι θεωρώ ''σωστό'' το πανι να εχει ιδια αναλογια με το panel.

Εκτος απο το 3D (που πολλα παιζουν σε 16/9) ειναι και αλλα θεματα οπως πχ games.

Σίγουρα φίλε μου ,τα 3d-games και σειρες ειναι ενα θέμα...
Προσωπικα τον αναβω μονο για ταινιες της αρεσκειας μου...πολυ λιγο game για τον πιτσιρικα και καθολου σειρες..το 3d δεν το εχω βιωσει ακομη αν και κοιταω προς τα εκει...:)
Αλλα ακομη και για χαρη του δεν νομιζω να ασχοληθω με το 16:9...θα συμβιβαστω με μικροτερη εικονα...αν και το πλατος της ειναι 2,80 οποτε δεν θα ειναι και τοσο μικρη ε? :)
αν αναλογιστουμε και το γεγονος πως οι περισσοτεροι θεωρουν τις 50" υπερβολη και θελουν αποσταση 6μ +..εμεις οι αρρωστοι βλεπουμε απο τα 3-4 και πανω απο 100"
τι να λεμε???? :)

Άποψη μου είναι ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Και στην ποσότητα του υλικού αλλά και στον αριθμό των ταινιών[*] τα νούμερα είναι τελείως διαφορετικά.
Το 9/10 δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Το 235+ είναι κάδρο που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σινεμά για φθηνές αίθουσες με πολύ κόσμο.
Bόλευε, oικονομικά πάντα, να φτιάξουν τις αίθουσες επεκτεινόμενες προς τα πλάγια
παρά να παραμείνουν στo αρχικά κάδρo και να φτιάξουν μεγαλύτερες αμφιθεατρικές αίθουσες.

Γενικώς πάρα πολλά πράγματα στο σινεμά γίνονται για κάποιο λόγο, συνήθως οικονομικό.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για των αριθμό των καρέ.
Τα 24fps ήταν η ελάχιστη ταχύτητα στην οποία η μπομπίνα του φιλμ των 35mm μπορούσε να αναπαράγει ήχο σε αποδεκτά επίπεδα.
Το σκεπτικό τους ήταν να χρησιμοποιούν όσο λιγότερο φιλμ και σε καμία περίπτωση δεν είχαν στο μυαλό τους να διατηρήσουν κάποιου είδους αίσθηση ρεαλισμού.

Η επιλογή του κάδρου ή των 24 καρέ δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την «κινηματογραφική» άποψη παρά μόνο με το χαμηλό κόστος της αίθουσας στην πρώτη περίπτωση, του φιλμ στην δεύτερη.
Τα υπόλοιπα μου ακούγονται λίγο *random*.

Eννοείται οτι οι ταινίες πρέπει να δείχνονται όπως έχουν γυριστεί.
Οι ταινίες 16:9 σε οθόνη 16:9 , οι ταινίες 2,35:1 σε οθόνη 2,35:1 (είτε με κάθετο τέντωμα και φακό είτε με zoom)
αλλα ποιος δεν ζηλεύει να δει μεγάλα φορμά 70m ή IMAX

[*] Λόγος; το 3D και η προσθήκη αναμορφικού φακού στις ψηφιακές κάμερες ,αλλά είναι αντικείμενο άλλης κατηγορίας.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Φίλε μου Γιάννη..δυστυχώς η υπαρξη ακόμη (χρυσοπλήρωσα μια Dalite το 2002 106¨ 16:9 και τώρα προβαλω σε τοιχο με καλυτερη εικονα???!!!!!!) του καταραμενου 16:9 θα μας κυνηγαει μεχρι να γινει αλλαγη στα πανελ...κατι που δεν βλεπω φως στο τουνελ...

Ναι, είναι δύσκολο να βρεθεί μια χρυσή τομή σε αυτόν τον τομέα που να ικανοποιεί όλα τα γούστα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχουν πολλά κινηματογραφικά κάδρα και ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Έτσι, είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση για όλα. Από 'κει και πέρα, ο καθένας επιλέγει τι προτιμάει σαν πρώτο και μασκάρει τα λοιπά.

Και στην ποσότητα του υλικού αλλά και στον αριθμό των ταινιών[*] τα νούμερα είναι τελείως διαφορετικά.

Το 235+ είναι κάδρο που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σινεμά για φθηνές αίθουσες με πολύ κόσμο.
Bόλευε, oικονομικά πάντα, να φτιάξουν τις αίθουσες επεκτεινόμενες προς τα πλάγια
παρά να παραμείνουν στo αρχικά κάδρo και να φτιάξουν μεγαλύτερες αμφιθεατρικές αίθουσες.

Γενικώς πάρα πολλά πράγματα στο σινεμά γίνονται για κάποιο λόγο, συνήθως οικονομικό.
Τα 24fps ήταν η ελάχιστη ταχύτητα στην οποία η μπομπίνα του φιλμ των 35mm μπορούσε να αναπαράγει ήχο σε αποδεκτά επίπεδα.
Το σκεπτικό τους ήταν να χρησιμοποιούν όσο λιγότερο φιλμ και σε καμία περίπτωση δεν είχαν στο μυαλό τους να διατηρήσουν κάποιου είδους αίσθηση ρεαλισμού.

Η επιλογή του κάδρου ή των 24 καρέ δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την «κινηματογραφική» άποψη παρά μόνο με το χαμηλό κόστος της αίθουσας στην πρώτη περίπτωση, του φιλμ στην δεύτερη.

Οι 16:9 σε οθόνη σε 16:9 , οι ταινίες 2,35:1 σε οθόνη 2,35:1 (είτε με κάθετο τέντωμα και φακό είτε με zoom)

[*] Λόγως; το 3D και η προσθήκη αναμορφικού φακού στις ψηφιακές κάμερες ,αλλά είναι αντικείμενο άλλης κατηγορίας.

Δεν νομιζω πως ειναι τοσο οικονομικός ο λογος επιλογης του 2.35.1 όσο για να "αγκαλιάσει" την περιφερειακή μας όραση. Αυτο τουλάχιστον εχω διαβάσει..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Οι ταινίες 16:9 σε οθόνη 16:9 , οι ταινίες 2,35:1 σε οθόνη 2,35:1 (είτε με κάθετο τέντωμα και φακό είτε με zoom)

[*] Λόγος; το 3D και η προσθήκη αναμορφικού φακού στις ψηφιακές κάμερες ,αλλά είναι αντικείμενο άλλης κατηγορίας.

Φίλε Portioli (αν και εχουμε βγει off topic και συγχωρεστε με που αναψα φωτιες :) ) να το διατυπώσω πιο σωστά,είπα πως προσωπικα επιλεγω blockbuster ταινιες οι οποιες, 9 στις 10 ειναι 2,35 αν και "δευτερες" που βλεπω παλι 2,35 ειναι και γιαυτο αναρωτηθηκα τι ταινιες βλεπετε...εκτος οπως ειπαμε 3d games σειρες...
συγνωμη παλι για το off topic..

Δεν νομιζω πως ειναι τοσο οικονομικός ο λογος επιλογης του 2.35.1 όσο για να "αγκαλιάσει" την περιφερειακή μας όραση. Αυτο τουλάχιστον εχω διαβάσει..

Σε μια μεγάλη αίθουσα, σε αυτούς που κάθονται από τη μέση και πίσω πόσο μπορεί να βελτιώσει το κάδρο την περιφερειακή όραση;
Kαι με την οριζόντια τι γίνεται;

To ξέρω ότι είναι λίγο extreme αυτό που λέω και αν το πεις σε κάνα αμερικάνικο φόρουμ θα πάρει μπαρούτι το νήμα,
αλλά έτσι είναι τα πράγματα.

Toυλάχιστον θα συμφωνούσε μαζί μου ο Νόλαν :P

Last edited: