Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Re: Απάντηση: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Η λύση με υφασμα που κρέμμεται απο πηχάκι νομίζω η καλύτερη, πιο οικονομική κ εύκολη στη τοποθέτηση.
Υπάρχει κ το neofoam που έχω χρησιμοποιήσει για hood σε μεγάλες οθόνες. Πιο ακριβό, ακαμπτο σχετικά κ αντέχει.
Απλά δέ εχω βρει σε μεγάλες διαστάσεις. Αυτό είχα χρησιμοποήσει με DIY κατασκευή:
http://www.plaisio.gr/Art-Design/Scale-Model/Cardboards/Neofoam-Card-Board-50x70cm-5mm-Color-5ΜΜ.htm
Φοβαμαι οτι θα ειναι πολυ βαρυ....

Βασικα απο πισω (απο ενα υψος και κατω τουλαχιστον) εχει κουρτινα / τζαμι (~30-50 cm νομίζω)

Φοβαμαι οτι θα ειναι πολυ βαρυ....

εχω δοκιμάσει λύσεις με φελιζόλ κλπ

το πρόβλημα είναι ότι δεν βρήκα στις διαστάσεις του πανιού μήκος (240) και αναγκαστικά πρέπει να βάλεις αρκετά. οκ στην αρχή το πιάνεις στην άκρη του πανιού. μετά που θα πιάσεις ??? λίγο να τσιτωθεί το πανί θα κάνει ζάρα. εχω σκεφτεί και λύσεις με μπλουτακ. για να μην έχεις περαιτέρω παραμόρφωση θα πρέπει να πιάνει στις άκρες. και το υλικό που πάει από άκρη σε άκρη θα πρέπει να είναι ακαμπτο και ίσιο γιατί αλλιώς οι άκρες του πανιού θα τσακίσουν προς τα μέσα.

η πρώτη ειναι το masking η δεύτερη χωρίς

έχει κατέβει το κάδρο της ταινίας κάτω και υπάρχει μόνο μια μπάρα (διπλασίου μεγέθους) επάνω.

και στις 2 οι ρυθμίσεις της μηχανής είναι iso 50 - f/2.8 - 1 sec.

το αν θα φανεί η μπάρα επάνω στη δεύτερη φωτό εξαρτάται και από το μονιτορ σας (ρυθμίσεις κλπ).

ζητώ συγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών αλλά η μόνη manual μηχανή που έχω είναι μια απλή olympus από το 2004.

τα οριζόντια πηχακια στην πρώτη φωτό δεν χρειάζονται πρακτικά. μπορούν να είναι τα 2 κατακόρυφα και να πιάνουν στην πάνω και κάτω μεριά της κάθε μπάρας. τα κλιπς πιάνουν στο πανί σε κάθε πηχάκι που θα πρέπει να έχει μήκος όσο το πανί με το black border στα πλάγια για να μην του κάνει ζάρες κατά το μήκος.

η λύση με μονο 2 παράλληλα πηχάκια βοηθάει και στην αποθήκευση του. το πλαίσιο το αποθηκεύω πίσω από την πόρτα της κρεβατοκάμμαρας που είναι δίπλα στο καθιστικό. εαν είναι 2 πηχακια παράλληλα που τα ενώνει το ύφασμα του masking τότε διπλώνουν και είναι πολύ πιο εύκολα στην τοποθέτηση.

δεν χρειάζεται το ύφασμα α είναι τεντωμένο. δεν μιλάμε για πανί προβολής αλλά για οθόνη masking. σε προβολή ένα μαύρο πράγμα φαίνεται είτε έχει ζάρες είτε δεν έχει.

Attachments

• PA150426.jpg
    PA150426.jpg
    37.2 KB · Views: 212
  • PA150424.jpg
    PA150424.jpg
    30.7 KB · Views: 211
  • PA110310.jpg
    PA110310.jpg
    64.5 KB · Views: 211
  • PA110304.jpg
    PA110304.jpg
    64.8 KB · Views: 211
Έτσι όπως το 'χω καταλάβει, το κύριο πρόβλημα του μάσκινγκ σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι το πρόσθετο βάρος στην οθόνη, να μην κάνει ζάρες, να είναι ίσιο κ.λ.π.

Αν η κάσα είναι στον τοίχο, το μάσκινγκ γίνεται χωρίς πρόσθετο βάρος στην οθόνη και με μια ελαφριά-βολική κατασκευή. Παίρνεις πλακέ ξύλινα λεπτά πηχάκια φτιάχνοντας ένα κάδρο-πλαίσιο όσο η μαύρη μπάρα της 2,35 ταινίας που θέλεις να μασκάρεις....ας πούμε π.χ. 240χ30 cm.

Κόβεις ακριβώς στο κέντρο κατά πλάτος το κάδρο σου και το ενώνεις πάνω και κάτω βιδώνοντας 2 μικρά μεντεσεδάκια. Με αυτό τον τρόπο το κάδρο διπλώνει στα 2 (φαντάσου το σαν βιβλίο που ανοίγει) και γίνεται 120χ30 cm. Στην πίσω πλευρά του κάδρου και ακριβώς στο χώρισμα βάζουμε δυο μικρές σιδερένιες ασφάλειες τις οποίες χρησιμοποιούμε όταν είναι τεντωμένο και απασφαλίζουμε όταν το κατεβάζουμε διπλωμένο. Ντύνουμε την κατασκευή με μαύρο ύφασμα της αρεσκείας μας χρησιμοποιώντας καρφωτικό για να τεντώσει. Κοτσάρουμε 2 γατζάκια στις άκρες και το κρεμάμε από 2 καρφιά στον τοίχο τα οποία βρίσκονται στο ύψος της κάσας μπροστά από την οθόνη μας. Μετά την ταινία, το βγάζουμε, το διπλώνουμε (δεν είναι δα και τόσο τεράστιο) και τέλος.

οπωσδήποτε πριν ξεκινήσουμε μια τέτοια ιστορία θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το πανί μπορεί να σηκώσει το πρόσθετο βάρος του masking. από περιέργια το ζύγισα πριν λίγο στη ζυγαριά και το έβγαλε 1.2 κιλά.

τα οριζόντια πηχακια στην πρώτη φωτό δεν χρειάζονται πρακτικά. μπορούν να είναι τα 2 κατακόρυφα και να πιάνουν στην πάνω και κάτω μεριά της κάθε μπάρας. τα κλιπς πιάνουν στο πανί σε κάθε πηχάκι που θα πρέπει να έχει μήκος όσο το πανί με το black border στα πλάγια για να μην του κάνει ζάρες κατά το μήκος.

η λύση με μονο 2 παράλληλα πηχάκια βοηθάει και στην αποθήκευση του. το πλαίσιο το αποθηκεύω πίσω από την πόρτα της κρεβατοκάμμαρας που είναι δίπλα στο καθιστικό. εαν είναι 2 πηχακια παράλληλα που τα ενώνει το ύφασμα του masking τότε διπλώνουν και είναι πολύ πιο εύκολα στην τοποθέτηση.
Μα μονο με τα καθετα πηχακια (χωρις τα οριζόντια), δεν σου κρεμάει η μασκα; Δεν κανει κοιλια στη μεση;

Παντως, η πρωτη αποπειρα με χαρτονι ηταν (οπως μου ειπαν, δεν το ειδα ακόμη απο κοντα), χλωμη....Πεφτει βαρυ....

Παμε για πηχακι μαλλον.....Αλλα 2,5 χωρις να κοιλιαζει το φοβαμαι....

Μ αυτα και με αυτα για κανα ρολερ με βλεπω στο τελος....:p

Περί ρόλερ παντως που λεγαμε....υπαρχει το θεμα της αποστασης μεταξυ του πανιου και της μασκας (κατ' ελάχιστον περίπου όσο το παχος της κάσας του πανιου).

Αναλογως της θεσης / υψους / offset του προβολεα δεν ξερω αν θα υφισταται θεμα ''σκιας'' (μεταξυ των 2 πανιων δλδ).....

Οι δικές μου σκέψεις:

- Δεν σε παίρνει να στερεώσεις οτιδήποτε πάνω στο ίδιο το πανί. Θα δημιουργήσει προβλήματα..
- Το ρόλερ είναι η πιο ρεαλιστική λύση, αν και φοβάμαι ότι σε τόσο μεγάλο μήκος θα λυγίσει.. όχι ότι μας νοιάζουν οι ζάρες που θα κάνει το μαύρο πανί, αλλά και πάλι μπορεί να φαίνεται "κάπως".

Κάποια στιγμή είχα ξεκινήσει κι εγώ το project. Τελικά κατέληξα με δεύτερη οθόνη. Κάπου στο σπίτι έχω ένα ρολό αυτοκόλλητο μαύρο βελούδο 10-15 cm; Δε θυμάμαι η αλήθεια. Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να το βρω και να σου ανεβάσω φωτογραφίες. Θυμάμαι ότι το είχα πάρει απο ebay.

Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Οι δικές μου σκέψεις:

- Δεν σε παίρνει να στερεώσεις οτιδήποτε πάνω στο ίδιο το πανί. Θα δημιουργήσει προβλήματα..
- Το ρόλερ είναι η πιο ρεαλιστική λύση, αν και φοβάμαι ότι σε τόσο μεγάλο μήκος θα λυγίσει.. όχι ότι μας νοιάζουν οι ζάρες που θα κάνει το μαύρο πανί, αλλά και πάλι μπορεί να φαίνεται "κάπως".

Εξακολουθώ να είμαι υπέρ του ρολού και για αισθητικούς και για πρακτικούς λόγους.

Οι δυό πόντοι που θα εξέχει το μαύρο πανί από την οθόνη σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργεί πρόβλημα σκιάς.

Δεν πρόκειται να λυγίσει. Σε τόσο μήκος θα έχει στήριξη και στο κέντρο όχι μόνο στις άκρες. Το μαγαζί σίγουρα θα βρει λύση.

To ρολο σαφως ειναι η καλυτερη λυση.

Θεμα να λυγισει, δεν τιθεται.

Απλως αισθητικά πρεπει να ''δεσει'' με την κασα του πανιου. Αλλιως 2 κάσες η μία κολλητά στην αλλη, εστω και στο ταβάνι, μπορει να ειναι πολύ ασχημες.

Αυτό με προβληματίζει (όσο και η εγκατάσταση - σκυλοβαριέμαι τρύπες / καλυμματα στα μηχανακια κλπ - εγω γερασει, το ξερω :p)

Παντως χθες τσεκαρα προσωπικα το χαρτονι και δεν ειναι τοσο βαρυ. Anyway, μιας και το πηραμε, θα το δοκιμασουμε.