Μάστορες τα φώτα σας!!

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Βάλε μια φωτό ή ένα λίνκ για τον αεροσυμπιεστή να σου πω ποιος μπορεί να είναι ένας καλός προσανατολισμός.
:)

βλ. μια σελίδα πιο πίσω (σελ. 209), στο ίδιο νήμα.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Να υποθέσω ότι έχει κάποιου είδους ανεμιστήρα που δημιουργεί την ροή του αέρα ψύξης, ή είναι από αυτούς που η τροχαλία τους έχει τα μπράτσα της σαν πτερύγια κατασκευασμένα.
Με άλλα λόγια, έχει εξαναγκασμένη ψύξη στην κεφαλή συμπίεσης, και αν ναι ποία είναι η κατεύθυνση της ροής του αέρα που προκαλεί?
Αντικειμενικός σκοπός είναι τα ανοίγματα από τα οποία θα "ανασαίνει" ο συμπιεστής να μπούν στην λογικη προέκταση αυτής της ροής, όσο είναι δυνατόν βέβαια!
Αν δεν βολέευει, άριστη λύση είναι και η προσθήκη έξτρα ανεμιστήρα ο οποίος θα αναλάβει την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί !

Στην φωτό που έβαλες, το άνοιγμα εισόδου του αέρα είναι η "τετράγωνη γρίλια " που είναι στο κέλυφος του μοτερ προς την πλευρά της χειρολαβής, και η έξοδος προς την πλευρά που είναι ο αυτόματος και ο ρυθμιστής πίεσης , αν υποθέτω σωστά!
Έτσι είναι ?

άμα το κουτί με τα ανοίγματα είναι συμμετρικό τι ρόλο παίζει, ως προς την απορρόφηση του ήχου, ο προσανατολισμός του μηχανήματος?
από κει που βγάζει τον ζεστό αέρα θα κάνεις το άνοιγμα ψηλά, από κει που τραβάει τον κρύο το άνοιγμα χαμηλά, όπως στα ενεργειακά τζάκια να έχει φυσική κυκλοφορία ο αέρας.

Το ζήτημα εδώ είναι να μην αφήσουμε τον αέρα να βρει μόνος τους την φυσική του ροή.
Αλλά αν υπάρχει ήδη κάποια ροή, να εκμεταλλευτούμε την κατεύθυνσή της , έτσι ώστε ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα να είναι υψηλότερος!
Έτσι θα αποφευχθού και τα εν δυνάμει θερμικά βραχυκυκλώματα!

Για την α παράγραφο πρέπει να ανατρεξω στο manual ή να λύσω το πλαστικό καπάκι.
https://www.zgonc.at/1-zylinder-kompressor-th-ac-240-24-10-of.html (βλ. αρχείο pdf κάτω δεξιά).

Για την β παράγραφο έτσι είναι τα πράγματα.

Δεν θέλω να μπλεξω με επιπλέον ανεμιστήρα αν αυτό είναι δυνατόν.

Δυστυχώς το PDF δεν είναι αρκετά διαφωτιστικό.
Αναγκαστικά θα υποθέσω "αυθαίρετα" ότι η ροή είναι όπως ακολούθως στο σκαρίφημα.
Αν είναι διαφορετικά (το ελέγχεις με καπνό από τσιγάρο :) ) το αναπροσαρμόζεις!

Hxopagida_04_2016-09-27_20-05-35.jpg

ΌΠως το λέω και στο σκαρίφημα, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κατασκευαστική ακρίβεια, περισσότερο η λογική είναι εδώ.
Τις διαστάσεις θα τις υπολογίσεις με βάση το απαραίτητο άνοιγμα (τα εμβαδά εισόδου και εξόδου του μαυρου κελύφους του κομπρεσερ είναι ένας καλός οδηγός, αυτά θα τα αυξήσεις κατά ένα ποσοστό (ας πούμε στο 200%) και από εκεί υπολογίζεις τις διαστάσεις των ελέυθερων ανοιγμάτων.
Αφου υπολογιστούν αυτές , θα προσθέσεις τα πάχη του ξύλου και του μονωτικού και θα καταλήξεις στις τελικές δοαστάσεις τοποθέτησης των τμημάτων της ηχοπαγίδας
Σου έχω φτιάξει και ένα πρασινο διάφραγμα που διαχωρίζει το κουτί σε δύο θαλάμους για να αποκλειστεί η ανατροφοδότηση της εισόδου του μάυρου κελύφους με ζεστο αέρα από την έξοδό του!
Αυτο το διάφραγμα φτιάχτο από ένα μαλακό και εύκολο στο κόψιμο υλικό και φρόντισε να ´διαχωρίσει καλά τους δυο θαλάμους.
Στο κάτω μέρος αυτού του διαφράγματος άφησε μερικά ανοίγματα για να μπορεί να κρυώνει και το καζάνι κάπως καλύτερα!

Οι δοκιμές βέβαια είναι πολύτιμες και δύσκολα θα τις αποφύγεις , γι' αυτό το πάνω καπάκι στην αρχή τουλάχιστον βάζε το απλά ακουμπιστά μέχρι να καταλήξεις ακριβώς στις διαστάσεις και στην τοποθέτηση των μονωτικών της εξόδου.
Μπορείς τα διαφράγματα του μαίανδρου εξοδου να τα φιαξεις "¨πρόχειρα" και να τα βάλεις ακουμπιστά πάνω στην οριζόντια βάση τους, και να το σκεπάσεις με το καπάκι, και να δεις τι ανταπόκριση έχουν στο θόρυβο
Επίσης σημαντική επίδραση παίζει η απόσταση μεταξύ των μονωτικών επιφανειών, οπότε παίξε λίγο και με αυτές (πάντα μιλάω για του μαιάνδρους της ηχοπαγίδας)

Ελπίζω να βοηθανε αυτά!
Καλή συνέχεια! :)

Attachments

• Hxopagida_04_2016-09-27_20-05-35.jpg
    Hxopagida_04_2016-09-27_20-05-35.jpg
    210.1 KB · Views: 184
Κάτι έγινε στο ανεβασμα και βλέπω δυο σκαριφήματα.
Το πλήρες είναι το πρώτο (αν βλέπεις δύο δηλαδή! :) )

Κατανοητό.
Σε ευχαριστώ πολύ. Τα σκαριφήματα σου σίγουρα θα με βοηθήσουν.
Όταν το ετοιμάσω θα το μετρήσω με ψηφιακό όργανο τόσο έξω όσο και μέσα στο κουτί του.
Καλό βράδυ κ πάλι σε ευχαριστώ.

Να 'σαι καλά! :)
Επίσης τα ανοίγματα μπορούν να γίνουν και κατακόρυφα φυσικά!

Sound Trap_01_2016-09-28_1-19-44.jpg

Αυτό λύνει και το θέμα της διατομής, καθώς αυτή δεν έχει πλέον περιορισμό στο ύψος!
Και κάτι ακόμα, σχετικά με αυτό που πολύ σωστά ειπώθηκε πρίν για την προστασία από τους ακάλεστους κατοίκους!
τα ανοίγματα θα τα κλείσεις με μεταλική σίτα, με μάτι γύρω στα 5mm ! :)

Στέλιο καλημέρα από Πάτρα.

Η 3D απεικόνιση ναι μεν βοηθάει αλλά τώρα αυτή είναι η έξοδος του "ρεύματος" & έχεις αφήσει τελείως ανοιχτή την είσοδο ή είναι η είσοδος & στην έξοδο να πάω σύμφωνα με την κάτοψη του αρχικού σου σκαριφήματος ?

Επίσης για λόγους κατασκευαστικούς & να "δένει" καλύτερα το σασί της ηχοπαγίδας του Α/Σ τα κατακόρυφα ανοίγματα λέω να μην τα κάνω έως επάνω.

Κώστας

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Στέλιο καλημέρα από Πάτρα.

Η 3D απεικόνιση ναι μεν βοηθάει αλλά τώρα αυτή είναι η έξοδος του "ρεύματος" & έχεις αφήσει τελείως ανοιχτή την είσοδο ή είναι η είσοδος & στην έξοδο να πάω σύμφωνα με την κάτοψη του αρχικού σου σκαριφήματος ?

Επίσης για λόγους κατασκευαστικούς & να "δένει" καλύτερα το σασί της ηχοπαγίδας του Α/Σ τα κατακόρυφα ανοίγματα λέω να μην τα κάνω έως επάνω.

Κώστας

Βασικά την έξοδο σκεφτόμουν, όταν το σχεδίασα, αλλά μπορεί να είναι το ίδιο και στην είσοδο.
Ιδέες για την μορφή του μαιάνδρου είναι βασικά!
Όσο αφορά στο αν θα πηγαίνει μέχρι επάνω, όχι δεν είναι απαραίτητο, μπορείς πάνω κάτω να αφήσεις λίγο ξύλο για να έχει δομική συνέχεια καλύτερη το κουτί !

Για το σχέδιό σου, καλό είναι αλλά θα προτιμούσα ο μαίανδρος της εξόδου να σχηματιστεί στο οριζόντιο επίπεδο, όπου ο ζεστός αέρας ελίσσεται δεξιά αριστερά και όχι πάνω κάτω όπως στο το έχεις εσύ, γιατί στο επάνω καλά είναι , αλλά όταν πάρει την κατιούσα, η μικρότερη πυκνότητά του που τον ωθεί προς τα επάνω, θα έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της ροής που του επιβάλλει ο μαίανδρος!
Ψιλά γράμματα είναι αυτά τώρα, αλλά μιας και το συζητάμε . . . :)

αυτό πραγματικά το χαίρομαι σε σένα Κώστα, μία που το σκέφτεσαι και μία που το κάνεις (σε χαίρομαι και για άλλα πράγματα βέβαια, προτερήματα που έχεις αλλά δεν είναι του παρόντος).

το ξύλο της κρεμάστρας είναι βαμμένο στο χέρι ή με κάποιο πιστόλι? γιατί μου φαίνεται πάρα πολύ καλό.

αυτό πραγματικά το χαίρομαι σε σένα Κώστα, μία που το σκέφτεσαι και μία που το κάνεις (σε χαίρομαι και για άλλα πράγματα βέβαια, προτερήματα που έχεις αλλά δεν είναι του παρόντος).

το ξύλο της κρεμάστρας είναι βαμμένο στο χέρι ή με κάποιο πιστόλι? γιατί μου φαίνεται πάρα πολύ καλό.

:ernaehrung004:

Ο Παππούς γενικά είναι από άλλο ....ανέκδοτο.

Το ξύλο είναι δυο χέρια Teak oil περασμένο με καλής τρίχας πινέλο (χτες το βράδυ).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το Teak oil το ξανά αγάπησα μετά από παρότρυνση ή του Ν. Ολυμπ. ή του Ν. Πετειναρακ.
Δεν το θυμάμαι τώρα.

Του Νίκου πρέπει να ήταν μάλλον γιατί αν και το λατρεύω, δεν το έχω χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια (δεν έχω βάψει τίποτα εδώ και χρόνια έτσι κι αλλιώς)... :(

"Παππού", έτσι αμ έπος αμ έργον! :)
Ότι χρειαστείς, και μπορώ, ευχαρίστως!
Καλή συνέχεια!
Πάντως μην "υποτιμάς" την αξία του σκληρού αφρολέξ που σου προανέφερα, είναι τέλειο για δουλειές σαν αυτές.
Ιδέα ρίχνω τώρα:
Αν βρείς αφρολέξ τέτοιο, βάζεις ένα σανιδάκι 10χ10 cm στην κάτω μεριά του σινεμπλοκ και το καθίζεις πάνω στο αφρολέξ!
Πλήρης διακοπή των κραδασμών . . . ! :)

Επίσης κάτι που το θυμήθηκα μόλις!
Για δες στην είσοδο του αέρα που πάει προς την κεφαλή του συμπιεστή, υπάρχει κάποιο φίλτρο?
Αν δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο, ή αν αυτό είναι πολύ ελεύθερο, τότε εκεί βάζεις ένα φίλτρο πατέντα με μια μικρή ηχοπαγίδα και θα έχεις αρκετή βελτίωση στην κύρια πηγή του θορύβου! :)

Και μιας και η κουβέντα για συμπιεστές αθόρυβους.
Η καλύτερη λύση είναι οι συμπιεστές από Air Contition αν θες παροχή μεγάλη, η από ψυγείο, αν δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις!
Θέλει προσοχή βέβαια γιατί αυτά τα μοτέρ ανεβάζουν 50 ατμόσφαιρες για πλάκα, και πρέπει να κάνεις και διαχωρισμό και ανακυκλοφορία του λαδιού, αλλά είναι πραγματικά "ψάρια"!
'Εχω φτιάξει μερικούς και είναι πραγματικά εργαλεία!
Αλλά θέλει δουλίτσα αν έχεις απαιτήσεις!

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

"Παππού", έτσι αμ έπος αμ έργον! :)
Ότι χρειαστείς, και μπορώ, ευχαρίστως!
Καλή συνέχεια!
Πάντως μην "υποτιμάς" την αξία του σκληρού αφρολέξ που σου προανέφερα, είναι τέλειο για δουλειές σαν αυτές.
Ιδέα ρίχνω τώρα:
Αν βρείς αφρολέξ τέτοιο, βάζεις ένα σανιδάκι 10χ10 cm στην κάτω μεριά του σινεμπλοκ και το καθίζεις πάνω στο αφρολέξ!
Πλήρης διακοπή των κραδασμών . . . ! :)

Επίσης κάτι που το θυμήθηκα μόλις!
Για δες στην είσοδο του αέρα που πάει προς την κεφαλή του συμπιεστή, υπάρχει κάποιο φίλτρο?
Αν δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο, ή αν αυτό είναι πολύ ελεύθερο, τότε εκεί βάζεις ένα φίλτρο πατέντα με μια μικρή ηχοπαγίδα και θα έχεις αρκετή βελτίωση στην κύρια πηγή του θορύβου! :)

Και μιας και η κουβέντα για συμπιεστές αθόρυβους.
Η καλύτερη λύση είναι οι συμπιεστές από Air Contition αν θες παροχή μεγάλη, η από ψυγείο, αν δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις!
Θέλει προσοχή βέβαια γιατί αυτά τα μοτέρ ανεβάζουν 50 ατμόσφαιρες για πλάκα, και πρέπει να κάνεις και διαχωρισμό και ανακυκλοφορία του λαδιού, αλλά είναι πραγματικά "ψάρια"!
'Εχω φτιάξει μερικούς και είναι πραγματικά εργαλεία!
Αλλά θέλει δουλίτσα αν έχεις απαιτήσεις!

Ήρεμα Στέλιο!!!
Δεν θα ανακαλύψω εγώ τον τροχό κ την πυρίτιδα ξανά.
Εμένα αν μου κόψει η ηχοπαγιδα αυτή που θα φτιάξουμε το 50% με 60% από τον θόρυβο που κάνει θα είμαι μια χαρά κ θα σε κερνάω 3 μέρες μπύρες :ernaehrung004:

Step by step που λένε κ στο χωριό μου.
Δεν πάμε για πρωτάθλημα αφού ο Ολυμπιακός θα το ξαναπαρει κ φέτος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όλο το απόγευμα έψαχνα σε όλη την Πάτρα ηχομονωτικό κ δεν βρήκα πουθενά. Τα ξύλα τα έχω ήδη (άκοπα).