Μάστορες τα φώτα σας!!

Πιεστικου συνεχεια...............
Αφου ξεκολησα το εμβολο του διακοπτη χαμηλης σταθμης νερου, που ειχε κολησει και δεν παταγε το διακοπτη, συνδεω και μετραω ολος χαρα οτι εχω 220 στα καλωδια της αντλιας πετρελαιου. Κοιταω ομως το φιλτρο πετρελαιου και "τζιφος", ροη μηδεν.
"Φτου σου ρε γκαιυ" λεω, και ξαναδινω απευθειας 220 στην αντλια για να σιγουρευτω οτι δουλευει, πραγμα που εκανε.
Οποτε το μονο αδυνατο σημειο εδειχνε ο ρελες / χρονοδιακοπτης, ο οποιος συνδεεται στην αντλια οπως φαινεται στο Α σχεδιο.

Βγαζω εξω το ρελε και κανω συνδεση οπως στο σχεδιο Β ενα μικρο ανεμιστηρα. Η χρονοκαθυστερηση των 2 sec δουλεψε και το ρευμα πηγε στον ανεμηστηρα αλλα αυτος δεν ξεκιναγε (ενα πραγμα σαν να εχει καψει πυκνωτη) και ακουγοταν ενα βουητο.

ΓŽΒ£ΓŽΒ§ΓŽβ€’ΓŽβ€ΓŽβ„’ΓŽΕΈ 1.JPG

Υπαρχει πιθανοτητα να εχει καει ο ρελες ετσι ωστε να μην δουλευει υπο φορτιο;

Υπ'οψιν δεν ειναι ρελε που "οπλιζει με ηλεκτρομαγνητη" γιατι δεν υπαρχει το γνωστο "τακ" της οπλισης.
Ο ρελες ειναι της ιτσλικης BRAHMA και ειναι αυτος:

przekaznik-czasowy-od-szafy-elektrycznej-9085-020.jpg

Πιεστικου συνεχεια...............
Αφου ξεκολησα το εμβολο του διακοπτη χαμηλης σταθμης νερου, που ειχε κολησει και δεν παταγε το διακοπτη, συνδεω και μετραω ολος χαρα οτι εχω 220 στα καλωδια της αντλιας πετρελαιου. Κοιταω ομως το φιλτρο πετρελαιου και "τζιφος", ροη μηδεν.
"Φτου σου ρε γκαιυ" λεω, και ξαναδινω απευθειας 220 στην αντλια για να σιγουρευτω οτι δουλευει, πραγμα που εκανε.
Οποτε το μονο αδυνατο σημειο εδειχνε ο ρελες / χρονοδιακοπτης, ο οποιος συνδεεται στην αντλια οπως φαινεται στο Α σχεδιο.

Βγαζω εξω το ρελε και κανω συνδεση οπως στο σχεδιο Β ενα μικρο ανεμιστηρα. Η χρονοκαθυστερηση των 2 sec δουλεψε και το ρευμα πηγε στον ανεμηστηρα αλλα αυτος δεν ξεκιναγε (ενα πραγμα σαν να εχει καψει πυκνωτη) και ακουγοταν ενα βουητο.

View attachment 125978

Υπαρχει πιθανοτητα να εχει καει ο ρελες ετσι ωστε να μην δουλευει υπο φορτιο;

Υπ'οψιν δεν ειναι ρελε που "οπλιζει με ηλεκτρομαγνητη" γιατι δεν υπαρχει το γνωστο "τακ" της οπλισης.
Ο ρελες ειναι της ιτσλικης BRAHMA και ειναι αυτος:

przekaznik-czasowy-od-szafy-elektrycznej-9085-020.jpg

Στα ορθια...Δες ΕΔΩ

Τωρα οι ρελεδες ειναι αναλωσιμα...

Αντί για ανεμιστήρα βάλε μια λάμπα πυράκτωσης με περίπου τα ίδια VA (W) με την αντλία.
Και παρατήρησε το φώς που βγάζει.
Αν είναι λιγότερο από το φυσιολογικό , ή αν τρεμοπαίζει , τότε έχει πρόβλημα η "επαφή" του ρελέ που περιέχεται στο χρονικό.
Οπότε αν ανοίγει αυτό υπάρχουν ελπίδες αλλιώς πάς για χρονικό.
Αν όμως το ρελέ αυτό βγάζει σταθερά τάση , για χαμηλά φορτία, τοτε υπάρχει και άλλη λύση .
Θα οδηγήσεις την έξοδο του ρελέ αυτού (Α) για να οπλίσεις ένα νέο άλλο ρελέ (Β) και με εκείνο το ρελέ(Β) θα δώσεις στην αντλία.

βρε λες να μην ειναι ρελες αλλα μινι μετασχηματιστης....ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.

Δες ομως με τι πρεπει να εργαζεται η αντλια μπας και...

Last edited:
βρε λες να μην ειναι ρελες αλλα μινι μετασχηματιστης....ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.
Ρευμα εαν δινεις απ ευθειας, χωρις ρελε, ολα λειτουργουν;

Το 0,45 VA είναι η κατανάλωση του χρονοκυκλώματος, και 2s η σταθερή χρονοκαθυστέρησή του.
Αλλά από το site , σε πρωτη ματιά δεν φαίνεται κάτι , μάλλον είναι εξάρτημα κάποιου άλλου module.

Στα ορθια...Δες ΕΔΩ

Τωρα οι ρελεδες ειναι αναλωσιμα...

Αυτο ειναι ηλεκτροβανα ή αντλια;

Αντί για ανεμιστήρα βάλε μια λάμπα πυράκτωσης με περίπου τα ίδια VA (W) με την αντλία.
Και παρατήρησε το φώς που βγάζει.
Αν είναι λιγότερο από το φυσιολογικό , ή αν τρεμοπαίζει , τότε έχει πρόβλημα η "επαφή" του ρελέ που περιέχεται στο χρονικό.
Οπότε αν ανοίγει αυτό υπάρχουν ελπίδες αλλιώς πάς για χρονικό.
Αν όμως το ρελέ αυτό βγάζει σταθερά τάση , για χαμηλά φορτία, τοτε υπάρχει και άλλη λύση .
Θα οδηγήσεις την έξοδο του ρελέ αυτού (Α) για να οπλίσεις ένα νέο άλλο ρελέ (Β) και με εκείνο το ρελέ(Β) θα δώσεις στην αντλία.

Επανω ο ρελες γραφει 0,45 VA και αναρωτιεμαι αν ειναι δυνατον περιστροφικη αντλια να "τραβαει" μονο 0,45. Βεβαια θα μου πεις μιλαμε για 220 και οχι για 12 οποτε μπορει να ειναι λογικο. Θα βγαλω την αντλια απο τη θηκη της να δω αν γραφει κατι επανω.
Αυτο με τους ρελεδες το κατανοω ως λειτουργεια αλλα επειδη με ρευματα δυκτιου ειμαι "κοτα" γιατι την εχω "φαει" καποιες φορες εκει που δεν την περιμενα.
Χρονια εχω πανω στο γραφειο μου ενα ρελε Schrack pt570730 6A/220V που προοριζοταν να παιρνει εντολη απο τον φαρο γκαραζοπορτας και να κλεινει κυκλωμα (σαν push-button) σε υδραργυρικο χρονοδιακοπτη φωτων κηπου, αλλα μολις εφαγα τα 70 περιπου volt απο τα καλωδια του push-button ηρεμησα. Οσο και να μου το εξηγησαν ακομα δεν εχω καταλαβει γιατι με χτηπησε το ρευμα.
Οποτε αν κανω κατι με αυτο μαλλον θα χρησιμοποιησω αυτο το ρελε. Πιστευω να κανει.

Οσο εγραφα τα παραπανω ειχατε κανει και οι 2 ποστ που δεν ειχα δει. Η αντλια γραφει επανω μονο vibropompe city trezzano (μα ολα made in germany ειναι ρε παιδι μου;) 240V 50Hz. Της ειχα δωσει 220 απευθειας και δουλεψε. Ο ρελες δεν πρεπει να να εχει ηλεκτομαγνητη γιατι οταν οπλισε τον κραταγα στο χερι και δεν καταλαβα κατι. Ειναι και γεματος απο εκεινο το "κωλοπραμα" που γινετε σαν σκληρο πλαστικο και δεν μπορω να τον ανοιξω, βλεπω μονο την ακρη της πλακετας και 2 αντιστασεις απο τις οποιες δεν μπορω να διαβασω τα Ωμ γιατι το υλικο ειναι σκουρο μπλε.

Φιλε μου δεν κοιταξα αν ειναι ηλεκτροβανα ή αντλια στο εστειλα μηπως βρεις χαρακτηριστικα ηλεκτρικα να σε βοηθησει... εγω θα αλλαζα ρελε στην συνδεσμολογια και εαν δουλεψει...τελειωσεις το ψαξιμο!

θα κανω το τεστ της λαμπας και μετα αναγκαστικα θα αλλαξω το ρελε. Αν και πολυ φοβαμαι μηπως τον "εκαψε" η αντλια, αν ειναι "καμενος".
Σας ευχαριστω αμφοτερους !!!!!

καλησπερα, το κοντρα πλακε τι αντοχη σε θερμοτητα εχει?
σκέφτομαι να βαλω 2 κομμάτια να κρατάνε κοντρα μια βαλβιδα που λογο φθορας φεύγει λιγα χιλιοστα απο τη θεση της.
το θεμα ειναι οτι σε αποσταση 1cm απο το κοντρα πλακε θα βρισκεται ενα μπόιλερ νερου που η θερμοκρασία στο τοίχωμα του θα κυμαίνεται μεταξυ 105-160βαθμους. θα αντέξει ή θα αρχισει να γινεται καρβουνο το ξυλο?

Η λαμπα δεεεεεεν............εδωσε φως-> timer ρελε.[/QUOTE
Το θέμα τώρα είναι να βρείς το κατάλληλο ρελέ.
Αν δεν αισθάνθηκες κανένα κραδασμό λειτουργίας από το χρονικό ρελέ, το πιθανότερο (και λόγω της κολλας) να εχει σαν ρελέ εξόδου ένα ρελέ στερεάς κατάστασης (SSR) που στην πράξη είναι ένα κύκλωμα που παίρνει μια εντολή από σχετικά χαμηλή τάση και οδηγεί ένα triac κάποιων A.
Κατά κανόνα και σε αυτά τα ρελέ η βαθμίδα οδήγησης είναι απομονωμένη από τη βαθμίδα ισχύος (μέσω κάποιου optocuppler)

Συνεπώς χρειάζεσαι ένα χρονικό με SSR ενσωματωμένο στην έξοδό του.
Σε βλέπω να πέφτεις στην ανάγκη των Ιταλών :(
Εκτός και αν υπάρχει χώρος εκεί που μπαίνει αυτό και χωράει και κάτι μεγαλύτερο.
Αλλά για επαγγελματικό μηχάνημα δεν λένε οι πατέντες, καλύτερα από τον κατασκευαστή , να έχεις και τις καλύψεις που είναι απαραίτητες!

Αν δεν αισθάνθηκες κανένα κραδασμό λειτουργίας από το χρονικό ρελέ, το πιθανότερο (και λόγω της κολλας) να εχει σαν ρελέ εξόδου ένα ρελέ στερεάς κατάστασης (SSR) που στην πράξη είναι ένα κύκλωμα που παίρνει μια εντολή από σχετικά χαμηλή τάση και οδηγεί ένα triac κάποιων A.
Κατά κανόνα και σε αυτά τα ρελέ η βαθμίδα οδήγησης είναι απομονωμένη από τη βαθμίδα ισχύος (μέσω κάποιου optocuppler)

Εκτός και αν υπάρχει χώρος εκεί που μπαίνει αυτό και χωράει και κάτι μεγαλύτερο.
Αλλά για επαγγελματικό μηχάνημα δεν λένε οι πατέντες, καλύτερα από τον κατασκευαστή , να έχεις και τις καλύψεις που είναι απαραίτητες!

Των Γερμανών θες να πεις!!! :)

καλησπερα, το κοντρα πλακε τι αντοχη σε θερμοτητα εχει?
σκέφτομαι να βαλω 2 κομμάτια να κρατάνε κοντρα μια βαλβιδα που λογο φθορας φεύγει λιγα χιλιοστα απο τη θεση της.
το θεμα ειναι οτι σε αποσταση 1cm απο το κοντρα πλακε θα βρισκεται ενα μπόιλερ νερου που η θερμοκρασία στο τοίχωμα του θα κυμαίνεται μεταξυ 105-160βαθμους. θα αντέξει ή θα αρχισει να γινεται καρβουνο το ξυλο?

Η βαλβιδα τι δουλεια κανει; Μη την φραξεις... Απο ξυλο καλυτερο το μεταλλο, αλλα μεταφερει θερμοτητα...Μηπως ΔΕΝ πρεπει....Μετα η πετρα, το πλακακι κλπ ισως κανουν δουλεια... Χωρις περισσοτερες λεπτομεριες μια φωτο, δυσκολο να προταθει κατι που να εξυπηρετει τον σκοπο σου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συγχωρα την αγνοια μου που μαλλον με κανει να πω λανθασμενα πραγματα, αλλα γιατι να πληρωσει τον κατασκευαστη; Εννοω οτι ρελεδες και αντιστοιχα εξαρτηματα τα παιρνουν με τον τονο απο εργοστασια, και πληρωνεις το στοκ - R&D...Εφοσων εχει τα χαρακτηριστικα του ρελε, εννοεις οτι δεν θα βρει πανομοιοτυπο στην αγορα; περιεργο μου φαινεται.

Πολλοί κατασκευαστές διαφόρων μηχανών κάνουν " ειδικές" παραγγελίες εξαρτημάτων από τους προμηθευτές τους. Τα εξαρτήματα αυτά δεν εμφανίζονται στους καταλόγους των προμηθευτών, έτσι η θα το πληρώσεις ως (πανάκριβο συνήθως) ανταλλακτικό στον κατασκευαστή της μηχανής ή θα κανεις πατέντα.

Καλημέρα παιδια, ολιγον ασχετος οποτε θελω βοηθεια. Που μπορώ να βρω & πως το λενε το εξαρτημα που μπαινει στο δραπανο (αν δεν λεω βλακειες) που κανει ενα φρεζαρισμα στο ξύλο για να μπαινει και το κεφαλι της βιδας μεσα στο ξυλο και να μην προεξέχει? Ελπιζω αν καταλάβατε :) Ευχαριστώ

Καλα τα λεει ο Seafalco των Ιταλων. Η Brahma ειναι (κατ' εδρα τουλαχιστον) ιταλικη, καθως και η κατασκευαστρια εταιρια της αντλιας.
Θα σας πω τι εχει μεσα μολις το ζεστανω και το πιεσω στη μεγγενη να σπασει. Προς το παρον αυτο που διακρινεται ειναι 4 αντιστασεις και ενας ηλεκτρολυτικος.
Θα δικαιολογουσα την χρονοκαθυστερηση εαν, πολλαπλασιαστης αναφλεξης και αντλια επερναν ταυτοχρονα ρευμα, για να μην πνιγουν τα ηλεκτροδια στο πετρελαιο πριν αρχισει ο σπινθιρας. Αλλα τωρα που ο πολλαπλασιαστης δουλευει μονιμα οσο ριχνει νερο το πιεστικο και πριν ανοιξει ο διακοπτης του καυστηρα (αλλη μακακια αυτη), νομιζω οτι μπορω να την παρακαμψω (την 2sec καθυστερηση).
Εκτος αν μου διαφευγει κατι αλλο, ηλεκτρολογικης 220V AC φυσεως.

Καλημέρα παιδια, ολιγον ασχετος οποτε θελω βοηθεια. Που μπορώ να βρω & πως το λενε το εξαρτημα που μπαινει στο δραπανο (αν δεν λεω βλακειες) που κανει ενα φρεζαρισμα στο ξύλο για να μπαινει και το κεφαλι της βιδας μεσα στο ξυλο και να μην προεξέχει? Ελπιζω αν καταλάβατε :) Ευχαριστώ

http://toolshouse.gr/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/wolfcraft-%CF%83%CE%B5%CF%84-%CE%BC%CE%B5-3-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1-6-12-16mm-2504000/

Καλα τα λεει ο Seafalco των Ιταλων. Η Brahma ειναι (κατ' εδρα τουλαχιστον) ιταλικη, καθως και η κατασκευαστρια εταιρια της αντλιας.
Θα σας πω τι εχει μεσα μολις το ζεστανω και το πιεσω στη μεγγενη να σπασει. Προς το παρον αυτο που διακρινεται ειναι 4 αντιστασεις και ενας ηλεκτρολυτικος.
Θα δικαιολογουσα την χρονοκαθυστερηση εαν, πολλαπλασιαστης αναφλεξης και αντλια επερναν ταυτοχρονα ρευμα, για να μην πνιγουν τα ηλεκτροδια στο πετρελαιο πριν αρχισει ο σπινθιρας. Αλλα τωρα που ο πολλαπλασιαστης δουλευει μονιμα οσο ριχνει νερο το πιεστικο και πριν ανοιξει ο διακοπτης του καυστηρα (αλλη μακακια αυτη), νομιζω οτι μπορω να την παρακαμψω (την 2sec καθυστερηση).
Εκτος αν μου διαφευγει κατι αλλο, ηλεκτρολογικης 220V AC φυσεως.

http://toolshouse.gr/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/wolfcraft-%CF%83%CE%B5%CF%84-%CE%BC%CE%B5-3-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1-6-12-16mm-2504000/

Ευχαριστώ!!