Μάστορες τα φώτα σας!!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύλο χωρίς έντονες νευρώσεις,πχ teak ή ιρόκο,γενικά κάποιο σκληρό Αφρικανικό ξύλο.Νομίζω πως το κομμάτι που θες θα το βρείς εύκολα σε ξυλουργείο ή ξυλαποθήκη ως ρετάλι.Τσάντα ε;Δες και για κόκκινο ξύλο,πχ τριανταφυλλιά,θα δείξει υπέροχο..Θα σου πρότεινα και τη λύση κόντρα πλακέ με κολλημένο καπλαμά της αρεσκείας σου,σε αυτό το μέγεθος θα τον κολλήσεις εύκολα χωρίς πρέσσα με ένα ομοιόμορφο βάρος απο πάνω.

Με πυρόχωμα ναι, θα ήταν καλύτερα, αλλά οι μάστορες του youtbe το έχτιζαν με άμμο και τσιμέντο. Τέλος πάντων θα δείξει αν θα κρατήσει.
Με τις ικανότητες μου πάντως σαν χτίστης πιο πολύ φοβάμαι μήπως το πάρει ο αέρας. :rofl::rofl::rofl:
Και εγώ πάντως με απλό τσιμέντο έχτισα την ψησταριά μου και δεν καταλαβαίνει τπτ.Πυροκολα χρησιμοποίησα μόνο εκεί που πατάνε τα κάρβουνα.

Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα έχεις πρόβλημα εκτός και αν ψήνεις κάθε μέρα.

Μόλις τελειώσεις περνά και ένα βερνικακι τα τούβλα ,θα γίνει πολύ πιο όμορφη.

Καλησπέρα σε όλους.
Είμαι στα τελειώματα με το παιδικό σπιτάκι και κόλλησα λίγο στο κομμάτι της σκεπής. Το αρχικό πλάνο ήταν η σκεπή να γίνει με ραμποτέ 10χιλ πάχος και πάνω του να μπει ασφάλτινο κεραμίδι. Τελικά ψάχνοντας για το κεραμίδι προέκυψε ότι βγαίνει υπερβολικά βαρύ (γύρω στα 10-15 κιλά το τ.μ.). Η σκεπή βγαίνει 7,5 τ.μ (2κομμάτια με σχήμα "Λ", κάθε κομμάτι είναι 2,4 Χ 1,5 μέτρα ) και ψάχνω για μία λύση που να βγαίνει στα 50-60 κιλά (6,5-8 κιλά/τμ) ή λιγότερο, και να δείχνει αξιοπρεπής.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βάλω ραμποτέ 10χιλ (βγαίνει γύρω στα 30 κιλά) και πάνω του ασφαλτόπανο (20-30 κιλά). Μου είπαν όμως ότι θα ζαρώσει και θα δείχνει άσχημο. Οι λύσεις με πηχάκια καρφωμένα πάνω από το ασφαλτόπανο για να το κρατάει στην θέση του, δεν μου άρεσαν στο μάτι - πιθανόν να έπεσα και σε πρόχειρες κατασκευές.

20180629_11523021_zpsxpqglorg.jpg

Είδα τις προάλλες ένα σπιτάκι σκύλου στην περιοχή, και είχε ένα υλικό στην σκεπή σαν χοντρό σμιριδόχαρτο ή ψιλό ασφαλτόπανο. Μου άρεσε πολύ αλλά ο άνθρωπος είχε αγοράσει το σπιτάκι έτοιμο και δεν κατάφερα να βρω το υλικό πουθενά.

Άλλη λύση που σκέφτομαι είναι σκέτο σανιδάκι βαμμένο με κάτι που να το αδιαβροχοποιεί. Έχω δει αρκετά παιδικά σπιτάκια έτσι, αλλά δεν θέλω να βάλω κάτι που θα χαλάσει γρήγορα. Επίσης, κόντρα πλακέ σε στάνταρ διάσταση 2,5Χ1,25 δεν φτάνει να καλύψει την μισή σκεπή (είπαμε 2,4Χ1,5).

Τέλος, βλέπω στο εξωτερικό κεραμίδια από κέδρο (white cedar). Ένα σανιδάκι σαν το παρακάτω που να θηλυκώνει το ένα με το άλλο (οι κάθετες γραμμές είναι απλά χαραγμένες για καλύτερη εμφάνιση) μου φαίνεται ιδανικό για να είναι από μόνο του και ταβάνι και σκεπή. Αλλά πάλι δεν βρήκα τίποτα σε Ελλάδα για ξύλινο κεραμίδι.
20180702_1_zpsddpovyjk.jpg

Θα ψαχτώ και άλλο τις επόμενες ημέρες για περισσότερα. Αν έχει κανείς υπ'όψη κάποια ελαφριά λύση που να του άρεσε, παρακαλώ να μας δώσει ιδέες.

Έχω κάνει πέργκολα, γύρω στα 50 τ.μ με ραμποτέ κι ασφαλτόπανο εδώ και 6-7 χρόνια και δεν υπάρχει η παραμικρή ζάρα.
Μήπως αυτοί που σου το είπαν αναφερόταν σε πολύ ψιλό ασφαλτόπανο;
Εγώ έχω βάλει σχετικά χοντρό ασφαλτόπανο, αυτό με την ψηφίδα απο πάνω. Για τη σταθεροποίησή του υπάρχουν ειδικά καρφιά με πολύ φαρδύ κεφάλι, κι εκτός απ´ τα καρφιά, εκεί που το ένα ασφαλτόπανο πλακώνει το άλλο τα κολλάς και με φλόγιστρο.

Μπάμπη, να το προχωρήσω έτσι άμα είναι. Δε μου λες (αν θυμάσαι) : τα καρφιά τα βάζεις περίπου ανά πόσα εκατοστά κατά μήκος; Τα πλαγιαστά δοκάρια τα έχω ανά μισό μέτρο και στα ενδιάμεσα μάλλον δεν μπαίνει καρφί γιατί είναι λεπτό το ραμποτέ (10χιλ). Πιο χοντρό ραμποτέ δεν μπαίνει λόγω βάρους.
Αν έχεις καμιά φωτογραφία - έστω και από άλλη πέργκολα παρόμοια- για να δω πως περίπου είναι, θα με υποχρέωνες.

Ναί, κατα μήκος, το ασφαλτόπανο τεντωμένο και ανα 20 πόντους τα καρφιά.
Δυστυχώς είναι στο χωριό και δεν έχω φωτογραφία.

_-_-_-_-_-smartroof.jpg

εγω εχω βαλει συγκεκριμενα αυτο το ασφαλτινο κεραμιδι. δεν το ειδα και τοσο βαρυ. στην ουσια ειναι λαμαρινα με ψηφιδα απο επανω. το εχω καμια δεκαετια σε εξωτερικο σκεπαστρο και δεν εχω κανενα προβλημα με νερα.

εγω εχω βαλει συγκεκριμενα αυτο το ασφαλτινο κεραμιδι. δεν το ειδα και τοσο βαρυ. στην ουσια ειναι λαμαρινα με ψηφιδα απο επανω. το εχω καμια δεκαετια σε εξωτερικο σκεπαστρο και δεν εχω κανενα προβλημα με νερα.

+1

Οχι. Ειναι στο μεγεθος κανονικου κεραμιδιου. Το τοποθετεις σε γιαρμαδες και το καρφωνεις με καρφια που εχουν πανω τους πισσα. Σαν να βαζεις κανονικα κεραμιδια αλλα αυτο ειναι μεταλικο κεραμιδι.

Ευχαριστώ φίλε - θα το ψάξω και αυτό - έτσι για να ξέρουμε.

Σήμερα πέρασα από Showood μενίδι και είχε το ψιλό ασφαλτόπανο που μοιάζει με χοντρό σμιριδόχαρτο στην εμφάνιση. Ζυγίζει 4 κιλά/τμ και το αποτέλεσμα δείχνει μέτριο προς αξιοπρεπές εμφανισιακά. Μαζί με το ραμποτέ 10mm βγαίνει σύνολο στα 60 κιλά και 100 - η φτηνότερη λύση μέχρι στιγμής.

Μία πρόταση που πήρα από ξυλέμπορο ήταν να βάλω κ/π θαλάσσης 9mm, σιλικόνη στα σημεία που ενώνονται τα φύλλα και από πάνω στεγανωτικό (πχ hyperdesmo ). Είναι η πιό ελαφριά λύση και η τοποθέτηση θα είναι πολύ πιο εύκολη. Βάφεται αλήθεια το hyperdesmo η παραμένει υποχρεωτικά άσπρο;

Τέλος, ρώτησα και για κέδρο λόγω έρωτα με τα ξύλινα κεραμίδια που χαζεύω από site στο εξωτερικό . Για κανονικές σανίδες το κόστος είναι απαγορευτικό. Αν καταφέρω να βρω καμιά λύση με λεπτά φιλέτα - (χοντρό καπλαμά) ίσα ίσα για την εμφάνιση το κόστος ψιλοπαλεύεται.

ειδικα η σιλικονη για μενα ειναι ημιμετρο. καθε τρεις και λιγο θα πρεπει να την ανανεωνεις. την ζημια την κανει η θερμοκρασια κι ας ειναι καλυμενη με υπερντεσμο η σιλικονη.

θα επεμενα στο κεραμιδι αυτο διοτι δεν ειναι κατι σπανιο και νομιζω ειναι και φτηνο. δεν θυμαμαι τοτε που το ειχα παρει.

και δεν επιμενω απλα σε θεμα σκεπης νομιζω ειναι οτι καλυτερο για μονιμη λυση.

βαζω κι ενα λινκ ενδεικτικα

Το hyperdesmo δεν βάφεται και μάλιστα σκουραίνει ελαφρώς απ' τον ήλιο.
Τη δε σιλικόνη από κάτω,απλά την ξεχνάς ότι υπάρχει.