Μάστορες τα φώτα σας!!

Άγγελε το πρώτο σενάριο είναι το πιο σωστό...βάζεις όσο θες και ότι σου μείνει το βάζεις πάλι πίσω...Δεν παθαίνει τιποτα...το εξηγησαμε και αυτο...

Δεν καταλαβαίνω πως θα χαθεί χρώμα με το να το γυρίζεις άλλο δοχείο...;
Εάν το κάνεις με προσοχή θα είναι μια χαρά..

Στο δεύτερο σενάριο που είναι γεμάτο πως προσεχείς...;..Δεν μπορω να καταλαβαίνω τον τρόπο σκέψεις σου...

Νικο, ναι, μια (απλη) λυση ειναι να το χρησιμοποιω αδιαλυτο. Αλλα, αφου υποτιθεται οτι θελει αραιωση, κατι θα ξερει :) Ασε που νομιζω οτι αραιωμενο στρωνει πιο καλα, κατι σημαντικο για τη δουλεια που το θελω.
Κωστη, καπου δεν "βρισκομαστε" :)

Στο 2ο σεναριο χρησιμοποιω ελαχιστο με το πινελακι.
Στο 1ο αδειαζω σε αλλο δοχειο, ολο και κατι θα χυθει στο πλαι, ολο και καποιο θα μεινει στα τοιχωματα του αλλου δοχειου. Επισης, αν πειραζει να αποθηκευεται αραιωμενο (ητοι, πρεπει να κανω το 1ο σεναριο), αυτο σημαινει οτι το αραιωμενο στο αλλο δοχειο, οσο περισσεψει, θα πρεπει να το πεταω.

Για την χρηση που λες, εγω θα αραιωνα ανετα ολο το κουτακι στο ποσοστο που οριζει ο κατασκευαστης. Δεν παθαινει τιποτα το βερνικι/χρωμα, το πολυ πολυ το νεφτι να εξατμιστει.

Κωστη, καπου δεν "βρισκομαστε" :)

Στο 2ο σεναριο χρησιμοποιω ελαχιστο με το πινελακι.
Στο 1ο αδειαζω σε αλλο δοχειο, ολο και κατι θα χυθει στο πλαι, ολο και καποιο θα μεινει στα τοιχωματα του αλλου δοχειου. Επισης, αν πειραζει να αποθηκευεται αραιωμενο (ητοι, πρεπει να κανω το 1ο σεναριο), αυτο σημαινει οτι το αραιωμενο στο αλλο δοχειο, οσο περισσεψει, θα πρεπει να το πεταω.

Δεν είναι ότι δεν "βρισκομαστε" αλλά θα πρέπει ορισμένα πράγματα να τα ξεκαθαρίσουμε..

Στο δεύτερο σενάριο καταλαβαίνω ότι βάζεις την μύτη από το πινέλο για να κάνεις την δουλειά αλλά είναι δύσκολο ενώ είναι γεμάτο το δοχείο να στραγγίζεις το πινέλο άρα όλο και κάποια ποσότητα θα χάνεται και εδω κάθε φορά την ωρα που το βγάζεις από το δοχείο...

Στο πρώτο σενάριο έιναι πιο εύκολο να στραγγίζεις το πινελο γιατί η άνεση χώρου και ευκινησιας του πινέλου είναι καλυτερη...άσε δε ότι αραιωμένο στρώνει πολυ καλυτερα όπως είπες...
Αυτό με την απώλεια χρώματος στο πρώτο σεναριο,έτσι τουλάχιστον όπως το αναφέρεις,δεν μπορώ να το καταλάβω..
Εφόσον τελειώσεις την δουλειά ριχνεις όσο σου έχει μείνει πάλι πίσω στο αρχικό δοχείο...Όσο μένει παλι στα πλαϊνά τοιχώματα το "κατεβαζεις"με το πινέλο σιγά -σιγά ώστε να καθαριστεί όσο μπορεί...Έτσι δεν χάνεται τίποτα σχεδόν..!!!
Επαναλαμβάνω ότι μπορείς το υπόλοιπο αραιωμένο
υλικό,οσο και λίγο να ειναι αυτο, να το ρίξεις παλι μέσα στο παχυρεστο υλικό δεν θα πάθει απόλυτος τίποτα....!!!
Μην πετάς τσάμπα το υλικο...!!!

Εάν θες να μιλήσουμε και τηλ γιατί ορισμένες φορές τα γραφόμενα ,ανάλογα με το πώς τα κατανοεί ο καθένας,ισως να μπερδεύουν.. οπότε στείλε p.m.

Ναι, Κωστη, γινεται να ελαχιστοποιησεις τις απωλειες, αλλα και παλι, οταν μιλαμε για πολλες χρησεις, θα εχεις σημαντικες, σε σχεση με την ποσοτητα που θα χρησιμοποιεις καθε φορα.
Στο 2ο σεναριο, στραγγιζεις το πινελο στο ιδιο το ντενεκεδακι. Δεν χανεται τιποτε, ουσιαστικα.
Προτιμαω να γραφω εδω, μηπως το διαβασει και κανενας αλλος που εχει αποριες, τωρα ή στο μελλον.
Αλλα, μαλλον, κουρασα (κοροιδευει κι ο Γιωργος ο˜› ), οποτε...περισσοτερα στην επομενη μαζωξη του Χιωτη μ.Κ. :)

Edit:
Οπωσδηποτε, η απλη ερωτηση ειναι: Πειραζει να αναμιξω εξαρχης ολο το κουτι με διαλυτικο και να το χρησιμοποιησω αργοτερα;
Ασχετως του λογου που θελω να το κανω αυτο και της υπαρξης ή μη εναλλακτικων.
Παρτο σαν υποθεση εργασιας :)

Last edited by a moderator:
Ναι καλά κάνε όνειρα, θα αργήσει πολύ αυτή η μάζωξη !!
Για αυτό πάρε όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορείς από εδώ να κάνεις τη δουλειά σου και μη δίνεις σημασία σ αυτά που λέω εγώ. -bye-

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Edit:
Οπωσδηποτε, η απλη ερωτηση ειναι: Πειραζει να αναμιξω εξαρχης ολο το κουτι με διαλυτικο και να το χρησιμοποιησω αργοτερα;

Aφου σου απαντησα πιο πισω, δεν πειραζει να τα αναμιξεις εξ'αρχης, το πολυ πολυ να εξατμιστει το νεφτι. Δεν παθαινει ζημια το χρωμα ουτε το μιγμα.

Ναι μπορεις....Αφού θες να το κάνεις έτσι...Στην ουσία θα γίνει αυτό που λέει ο Μιχάλης...

Καλά άμα είναι να περιμένεις ποτέ θα βρεθούμε στον Μιχάλη βλέπω να ξαναρωτας 2-3 φορες μέχρι τότε...χαχαχα!!!

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους,
Θέλω να φτιάξω έναν πάγκο εργασίας με κοιλοδοκό 40 mmx40 mm πάχους 2 ή 2.5mm, και πάνω επίπεδη επιφάνεια από κόντρα πλακέ θαλάσσης, και ίσως τέρμα πάνω μια λαμαρίνα στραντζαρισμένη για να μπορώ να κάνω και κολλήσεις.
Διαστάσεις θα είναι το πολύ 2mx1 και το πιθανότερο 1,6 x 0,8

ερωτήσεις:
1) πάχος κοιλοδοκού - μου φτάνει 2 ή να πάω 2,5mm; οι κολλήσεις θα γίνουν με ηλεκτροκόλληση ηλεκτροδίου που έχω, οπότε ίσως το 2,5mm μου κάνει πιο εύκολη τη ζωή στο κόλλημα, από την άλλη δεν θέλω περιττά βάρη
2) η βάση γωνιακού τροχού Wolfcraft μου αρκεί για να βάλω εκεί τον γωνιακό τροχό χειρός και να κάνω φαλτσοκοπές των κοιλοδοκών στις 45 μοίρες, ή πρέπει να επενδύσω σε μεγαλύτερο κόφτη όπως ο Dewalt D28710;

και κάθε άλλη συμβουλή ευπρόσδεκτη.

Μια χαρα θα εισαι με το 40 X 40 αλλα καλυτερα να βαλεις 2,5mm

Μη παιδευτεις με φαλτσα, θα τα κοψεις ολα τα μηκη ισια και θα κολλησεις πρωτα τα ποδια, δηλαδη τα καθετα στο υψος που θες και το οριζοντιο που θα πατησει το ΚΠ 4+72+4=80cm. Μετα θα κολλησεις τα μεγαλα μηκη κομμενα στα 152cm, για να σου βγει το συνολικο μηκος 160cm.

Εννοειται οτι θα κολλησεις αλλα 4 οριζοντια στη μεση ή προς τα κατω του παγκου για να δεσει η κατασκευη, καθως επισης και τουλαχιστον 2 κομματια 72cm για να συνδεσεις τα 2 μηκη των 152cm

Σέ ένα πάγκο εργασίας φίλε Ramius, το σίγουρο είναι ότι όσο πιο βαριά κατασκευή τόσο καλύτερα "ακούει". Και αναφέρομαι στο θέμα στιβαρότητας όταν θα θές να κοπανήσεις κάτι επάνω, να μήν τραντάζει όλος. Το 2,5 είναι μια χαρά, εκτός αν η διαφορά τιμής είναι αρκετά μεγαλύτερη οπότε πάς στο αμέσως μικρότερο. Σωστή η κίνηση για λαμαρίνα επάνω, αλλά μήν βάλεις μικρότερη απο 2-2mm πάχος. Αλλά άν βάλεις λαμαρίνα, θεωρώ περιττό το κόντρα πλακέ, κυρίως για θέμα κόστους.

Ένα 22άρι η ένα 25άρι mdf και καθάρισες.

Γυρνάς τις 3 πλευρές κάθετα και την 4ταρτη την πίσω όρθια. Όμως δεν ενδεικνύεται να κολλάς πάνω στην λαμαρίνα, γιατί θα την κάνεις χάλια. Και συμφωνώ με τον Σώφρον στο θέμα γώνιασμα. Δεν υπάρχει λόγος. Τσάμπα παίδεμα από την στιγμή που δεν θα τον εκθέσεις κάπου και αφορά πάγκο εργασίας.

Ο πάγκος θα μείνει σε εξωτερικό χώρο οπότε για τις γωνίες του πάνω σκελετού (εκεί που θα πατήσει η τάβλα), σκέφτηκα ότι θα είναι καλύτερα να είναι απολύτως στεγανές, γι' αυτό και οι φαλτσοκοπές. Βέβαια και με ίσιες κοπές, αν οι δοκοί καπακωθούν από πάνω με το ΚΠΘ το οποίο νομίζω ότι πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τον σκελετό, τότε θα σφραγίσουν οι τρύπες οπότε μάλλον δεν υπάρχει θέμα.
Λόγω του εξωτερικού χώρου, προτιμώ ΚΠΘ παρότι από πάνω θα μπει λαμαρίνα. Όσο για το κόλλημα, κάπου πρέπει να κολλάω χωρίς να σκύβω στο έδαφος και να μου βγαίνει η μέση...έχετε καλύτερη λύση από τη λαμαρίνα του πάγκου;

Από άποψη δεσιμάτων τον σκεφτόμουν έτσι:
https://karupp-did.net/welded-workbench/
και πιθανώς χωρίς τις δύο κάθετες δοκούς στη μέση της κατασκευής.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

...

Από άποψη δεσιμάτων τον σκεφτόμουν έτσι:
https://karupp-did.net/welded-workbench/
και πιθανώς χωρίς τις δύο κάθετες δοκούς στη μέση της κατασκευής.

αυτο ακριβως το σχεδιο/τροπο σου περιεγραψα πριν
για λαμαρινα πρεπει να πας απο 3αρα και πανω την οποια δεν θα την κολλησεις πουθενα, αλλα ουτε και να τη σταθεροποιησεις 100% πανω στο κπ, γιατι εφοσον θα ειναι εκτεθειμενη σε ηλιο - κρυο θα πρεπει να "παιζει" ελαφρα

Ramius
Ότι έγραψαν τα μαστόρια πιο πάνω νομίζω ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την κατασκευή σου. επίσης οπωσδήποτε αυτό που έγραψε ο Σώφρον.
Μην κολλήσεις τη λαμαρίνα πάνω από το θαλάσσης. φτιάξε μία στη στράντζα 4mm (με τίποτα κάτω από 3 mm ) πάχος και διαστάσεις ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες σου.
πχ. 1Μ Χ 50cm ή 50Χ50 ή όπως σε βολεύει.
Όταν δεν θα κολλάς θα τη βγάζεις. κόλλησε δύο χερούλια να μπορείς να την πιάνεις και να τη μεταφέρεις γιατί θα είναι και βαριά.
Μετά από κάθε κόλληση να την καθαρίζεις με τον τροχό από τις πιτσιλιές του ηλεκτροδίου.
Εννοείτε ότι το πλακέ θαλάσσης δεν θα πατήσει μόνο στο μεταλλικό ορθογώνιο πλαίσιο. θα πρέπει να κολλήσεις 2-3 κάθετες τραβέρσες από στραντζαριστό. 2 mm είναι αρκετό. Προσοχή όμως να είναι πλήρως οριζοντιωμένα τα στραντζαριστά για να πατήσει καλύτερα και ομοιόμορφα το ξύλο επάνω.
Ότι έχω γράψει τα έχω κάνει και στον δικό μου πάγκο.

Ελπίζω να σε βοηθήσαμε κάπως. Καλή επιτυχία.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

osatosa, σε τραπέζι γαλβανιζέ που έχω στην ταράτσα έχω βάλει κι εγώ τα πόδια από μέσα και ρόδες ακριβώς τις ίδιες αλλά χωρίς φρένο.
ωραία η κατασκευή σου πάντως, επαγγελματική δουλειά.

Υ.Γ. δεν πιστεύω να έφερες σιδερά έτσι ; :flipout:

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές
Σίγουρα η λαμαρίνα θα είναι απλά "ακουμπιστή" με πρόσκαιρη ασφάλιση (πχ με σφιγκτήρα), για να μπορεί να βγαίνει.
Osatosa ωραία κατασκευή, τις φαλτσοκοπές 45 μοιρών τις κατάφερες χεράτα, με κάποια βάση γωνιακού τροχού ή με κάποιο πιο βαρβάτο εργαλείο;
Για πες και καμιά συμβουλή για τα ροδάκια, είναι σταθερός ο πάγκος; πώς τα στήριξες/κόλλησες από κάτω;

Υ.Γ. δεν πιστεύω να έφερες σιδερά έτσι ; :flipout:

Όχι ρε δεν κάνω τέτοια ...πήγα εγώ στον σιδερά ....:flipout::flipout:

Έχω την μεγάλη τύχη απέναντι ακριβώς από το σπίτι μου να υπάρχει παλιό σιδεράδικο που τώρα το έχει γυρίσει και σε αλουμινοκατασκευές.
Επειδή λοιπόν οι άνθρωποι έχουν μεγάλα και γρήγορα μηχανήματα ... πήρα τα στρατζαριστά και τα σχέδια στο χέρι πήγα απέναντι και τα ξεπετάξαμε τσάκα-τσάκα όμορφα και γωνιασμένα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γινόταν να τα κάνω και μόνος μου αλλά τότε θα ήμουν κατά των σχέσεων υγιούς γειτονίας ...
Για τα ροδάκια κολλήθηκε κάτω από τα πόδια κομματάκι λαμαρίνα όσο και το μέγεθος της επάνω επιφάνειας της ρόδας που έχει 4 τρύπες και βιδώθηκαν με βίδες και παξιμάδια ασφαλείας.
Τα 2 ροδάκια τα έβαλα γιατί εγώ τον πάγκο τον βγάζω έξω για να γλυτώνω τα πριονίδια μέσα στο εργαστήριο και δουλεύουν αρκετά καλά και σταθερά όταν κλειδώνουν και με τις χειρολαβές που έφτιαξα μεταφέρεται και εύκολα.
Μπορείς να δεις περισσότερα για την κατασκευή στο αντίστοιχο νήμα https://avclub.gr/forum/showthread.php/150497-Πάγκος-για-Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Το ίδιο έκανα κι εγώ σε μια πόρτα που έφτιαξα για την αποθήκη στο χωριό. αγόρασα τα σίδερα και μου τα γώνιασε φίλος σιδεράς συνταξιούχος ο οποίος έχει κρατήσει ακόμα κάποια μηχανήματα για ιδίαν χρήση.
Ίδιο σκεπτικό και υλοποίηση λοιπόν.