Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλησπέρα. Σήμερα ξεκίνησα την προεργασία για το βάψιμο της μάντρας. Έχει ένα λεπτό τσόφλι ~1χιλιοστό από άσπρο υλικό (στόκος; χοντρή μπογιά; ) που έχει φύγει σε διάφορα σημεία - στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται κάπως καλύτερα το υλικό μήπως μπορέσει κανείς να μας πει τι είναι.
Η σειρά που έχω στο μυαλό μου είναι:
-Πλύσιμο με πλυστικό (έγινε)
-Πέρασμα με μεγάλη σπάτουλα για να φύγουν τα σαθρά (έγινε - θα γίνει και 2ος γύρος γιατί δεν φύγανε όλα).
-Κλεισιμο στις βαθιές τρύπες με επισκευαστικό κονίαμα
-Στοκάρισμα. Τα κενά του σοβά έχουν βάθος μαξ 1 χιλιοστό αλλά είναι μεγάλα σε επιφάνεια. Να βάλω ακρυλικό στόκο σπατουλαρίσματος, αυτός που είναι σε σκόνη και τον ανακατεύεις με νερό;
-Βάψιμο. Δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις επειδή ο τοίχος είναι κρυμμένος από τα φυτά τον περισσότερο καιρό - θέλω απλά να ασπρίσει. Να βάλω τσιμεντόχρωμα και αν ναι μπορώ να το βάλω απευθείας χωρίς αστάρι; Ή ακρυλικό αστάρι και ακρυλικό χρώμα (που θεωρώ θα βγει ακριβότερη σαν λύση);

20200610_191915[1].jpg

20200610_191948[1].jpg

Δημήτρη καλημερα...
Συνεχιζεις το ξύσιμο όπου φεύγει και στοκαρεις μονο τα χοντρα με επισκευαστικο σοβα με ραβινεξ για να κρατησει το υλικο...σε αυτα που είναι περίπου στο χιλιοστό θα τα τριψεις λειανεις με γυαλοχαρτο καλα και δεν θα τα στοκαρεις με στόκο σπατουλαρισματος γιατί είναι μαλακός κάι θα σκάσει...Ο λόγως είναι ότι επειδή είναι χώμα και η υγρασία θα αναδύεται προς τα πάνω στεγνωνοντας και με το καιρό ο στοκος σε σκονη δεν αντέχει...
Για το βάψιμο θα βάλεις οπωσδήποτε ασταρι νερού και μετά ακρυλικο χρώμα που είναι πιο δυνατό καθώς άλλη η σύνθεση του σε σχέση με το τσιμεντοχρωμα...
Η διαφορά οικονομικά είναι μικρή,δεν ξέρω πόσα μέτρα έχεις,και οπωσδηποτε θα αντέξει πολύ παραπάνω.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Δημήτρη καλημερα...
...σε αυτα που είναι περίπου στο χιλιοστό θα τα τριψεις λειανεις με γυαλοχαρτο καλα και δεν θα τα στοκαρεις με στόκο σπατουλαρισματος γιατί είναι μαλακός κάι θα σκάσει...

Αυτά που είναι στο χιλιοστό, έχει φανεί το τσιμέντο από κάτω. Δεν θα υπάρχει θέμα λες να μπει το αστάρι+μπογιά κατευθείαν πάνω στο τσιμέντο;
Για την υγρασία, ξέχασα να το αναφέρω, όλη η μάντρα έχει δέντρα, ποτίσματα κλπ οπότε παίζει φουλ.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα να μπει κατευθειαν από πάνω αρκεί να "ποτιστει" με το ασταρι.

Η υγρασία υπάρχει...;Δηλαδή είναι νοπα μερικά σημεία από το ποτισμα...;Βρεχονται συνεχεια..;
Το λέω γιατί συγουρά ένα το περάσεις με απλό τσιμεντοχρωμα δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει πολύ...
Θα πρέπει να περιορίσεις τα ποτίσματα ώστε να στεγνώσει καλά πριν κανείς οτιδήποτε...

Ναι Κωστή. Το έχω κλείσει το πότισμα αυτές τις μέρες και θα εκμεταλλευτώ την ζέστη που κάνει για να έχει στεγνώσει πριν αρχίσω με αστάρια/μπογιές. Θα αφήσω και 2-3 μέρες μετά την ολοκλήρωση μέχρι να ξανανοίξω ποτίσματα.
Είχα ρωτήσει και παλιότερα στο φόρουμ για το ίδιο θέμα και είχαμε καταλήξει να τα φτιάξω Ιούλιο για να έχει φύγει όλη η υγρασία. Δυστυχώς, πρέπει να γίνει τώρα με ότι ρίσκο αυτό συνεπάγεται...´
Ευχαριστώ - θα το προχωρήσω όπως λες.

ΥΓ: το έχεις καταλάβει ότι είσαι πλέον ο γκουρού της τοιχοποιίας στο φόρουμ...(όπως ο Μιχάλης στις μικροκατασκευές, ο Δημήτρης (weather67) στους κήπους, κοκ)

Άστο συνολικά 10 μέρες χωρίς πότισμα η τίποτα..
Το λέω,δεν ξέρω εάν το χτυπάει ο ήλιος,γιατι πρεπει να στεγνωσει πολυ καλα καθως η υγρασία εντός μπετου κρατάει πολύ...
Επισεις εάν δεις εποιτα από μέρες να βγάζει κιτρινιλες η άσπρο σαν μαλλί σκόνη δεν το κάνεις καθόλου για άλλες τόσες...σημαίνει ότι δουλεύει η υγρασία εσωτερικά..
Άλλη μια ερώτηση...τα χώματα από την έξω πλευρά είναι ευθεία με το μέσα η πιο πάνω.. ;...Το κάτω δεν είναι θέμα...

Υ.γ..Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Από την στιγμή που γνωρίζω πέντε πράγματα και μπορώ να βοηθήσω τα αναφέρω...Αυτός είναι και ο σκοπός του Forum...
Edit:Μιχάλης και Δημήτρης είναι σε άλλο επίπεδο και με τιμάει η σύγκριση μαζί τους αλλά υπολοιπωμαι αρκετά από αυτός...

ΥΓ: το έχεις καταλάβει ότι είσαι πλέον ο γκουρού της τοιχοποιίας στο φόρουμ...(όπως ο Μιχάλης στις μικροκατασκευές, ο Δημήτρης (weather67) στους κήπους, κοκ)

Δημήτρη σέ ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια,όπως προείπε ο Κωστής το νόημα τού φόρουμ είναι η αλληλοβοήθεια μεταξύ τών μελών.
Καλή αποπεράτωση τού έργου καί καλή δύναμη,γιατί βλέπω έχεις αρκετή δουλειά.
Τόν σταλακτοφόρο Φ16 μήπως είναι καλύτερα να το βάλεις από τήν έξω πλευρά τών φυτών για να μην είναι κάτω ακριβώς από τό τοιχείο,θα μου πείς και πάλι θα έχει υγρασία,ναι θα έχει αλλά τους θερινούς μήνες πού δέν βρέχει να μήν έχει συνεχή υγρασία κάτω από τόν τοίχο,μέ τό αυτόματο πότισμα.

Edit:Μιχάλης και Δημήτρης είναι σε άλλο επίπεδο και με τιμάει η σύγκριση μαζί τους αλλά υπολοιπωμαι αρκετά από αυτός...

Κωστή ο καθένας στό είδος του,άν έχω καταλάβει σωστά,τό επαγγελμα σου σχετίζετε μέ τα οικοδομικά καί τους ελαιοχρωματισμούς,στόν τομέα αυτόν δέν κατέχω ούτε τό 20 % από τίς γνώσεις σου,να σαι καλά πού μας δίνεις τά φώτα σου στόν δικό σου τομέα.
Οσο για τον Μιχάλη στό επίπεδο της μικροξυλουργικής δέν τόν φτάνει κανένας !!!

Έτσι είναι Δημητρη..ό καθένας στο είδος του και όλοι μαζί στο Avclub.. !!!
Bαλε κατω απο 20% και σε μενα στο δικο σου στοιχειο..

Άστο συνολικά 10 μέρες χωρίς πότισμα η τίποτα..
Άλλη μια ερώτηση...τα χώματα από την έξω πλευρά είναι ευθεία με το μέσα η πιο πάνω.. ;...Το κάτω δεν είναι θέμα...

Κωστή πονεμένη ιστορία... Επειδή είναι κατηφόρα, με τον καιρό τα χώματα ήρθαν στην ευθεία (και λίγο πάνω) σε 3 σημεία. Η πρώτη-πρώτη δουλειά που έκανα ήταν να σκάψω ένα ρηχό χαντάκι για να τα κατεβάσω λίγο. Αυτό σαν προσωρινό μέτρο, μην κατέβει λάσπη μετά το βάψιμο μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μετά θα ανοιχτεί χαντάκι κανονικό κατα μήκος όλης της έξω πλευράς για να φεύγουν τα νερά στον δρόμο. Είμαι όμως ακόμα στο ψάξιμο για το τι ακριβώς θα κάνω. Γενικά υπάρχει πρόβλημα με το πού καταλήγει το νερό της βροχής και σε άλλα σημεία οπότε θέλει μελέτη και πολύ δουλειά...

Καλή αποπεράτωση τού έργου καί καλή δύναμη,γιατί βλέπω έχεις αρκετή δουλειά.
Τόν σταλακτοφόρο Φ16 μήπως είναι καλύτερα να το βάλεις από τήν έξω πλευρά τών φυτών για να μην είναι κάτω ακριβώς από τό τοιχείο,θα μου πείς και πάλι θα έχει υγρασία,ναι θα έχει αλλά τους θερινούς μήνες πού δέν βρέχει να μήν έχει συνεχή υγρασία κάτω από τόν τοίχο,μέ τό αυτόματο πότισμα.
Μήτσε ευχαριστώ - η μάντρα δεν είναι πολλή δουλειά υπολογίζω σε ένα ΠΣΚ να έχω τελειώσει. Ο σταλακτοφόρος με βολεύει πολύ από την μέσα μεριά για το ξεχορτάριασμα και για να μην βγαίνει το λάστιχο στο γκαζόν. Τώρα που το είπες όμως, θα κοιτάξω να τους στερεώσω κάπως όσο γίνεται πιο μακριά από τον τοίχο.

Μου εδωσαν μια παλετα, λιγο ταλαιπωρημενη, αλλα απο μασιφ ξυλο και ειπα να το κρατησω.
Ξεκινησα να βγαζω τους τακους κοβοντας με την σπαθοσεγα. Αλλα ετσι οπως μενουν μεσα τα καρφια, δεν θα μπορω να την "φτιαξω" μετα (πλανη, τριβειο κτλ).
Συνηθως πως το κανετε αυτο; Με λοστο;
Τα καρφια ειναι μεγαλα, πολλα και αυτα τα "στριφτα", κατι αναμεσα σε βιδες και καρφια, που φοβαμαι οτι πολυ δυσκολα θα βγουν με τραβηγμα.

Εγώ κάνω το εξής:
- Με ένα σφυρί και καλέμι χτυπάω και τους τρείς τάκους ώστε να δημιουργηθεί κενό ανάμεσα σε αυτούς και την τάβλα και να μπορέσω να βάλω ενδιάμεσα ένα προκοβγάλτη (https://www.leroymerlin.com.cy/gr/e...koftes-tanalies/prokovgaltis-kurtos-61068126/).
- Σιγά σιγά λασκάρω τα ξύλα μέχρι να ξεκαρφωθούν εντελώς από τον τάκο ή την τάβλα με την οποία είναι ενωμένες.
- Βγάζω τις πρόκες.

Δύο μειονεκτήματα.
- Μένουν οι τρύπες από τις πρόκες.
- Αν η τάβλα δεν είναι σε καλή κατάσταση ή την παραζορίσω μπορεί κάποιο κομμάτι της να σπάσει.

Αμφότερα δεν με ενδιαφέρουν, γι αυτό και χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, με καρφί το οποίο είχα ξεχάσει, κατέστρεψα πλάνη.

Περίπου τα ίδια κι' εγώ. Με λοστό που πρώτα τον χτυπάω με σφυρί ανάμεσα σε τάκους σανίδες για να γίνει κενό. Μετά λίγο-λίγο μια από εδώ μια από εκεί μέχρι να ξεχαρβαλώσει όλη η παλέτα. Μετά βγαίνουν με τον λοστό ακόμα και τα καρφιά που λες. Κάποιες τάβλες μου σπάνε και μένα.
Πίστευα ότι με σπαθοσέγα (δεν έχω) θα ήταν εύκολη υπόθεση αφού μπορείς να κόψεις στην μέση τους τάκους - και ότι μετά τα κοντύτερα (κομμένα) καρφιά βγαίνουν πιο εύκολα.

Καταλαβα. Αρα, λοστο γενικα. Ευχαριστω.
Με σπαθοσεγα κοβεται σχετικα ευκολα ο τακος (ουσιαστικα οι προκες), αλλα μετα μενουν μεσα στους τακους και στα σανιδια τα δυο κομματια των προκων και αντε να βγουνε.
Φανταζομαι με ποντα ή κατι τετοιο να γινει η αρχη και μετα με λοστο/σφυρι μαραγκου.

Όπως είναι μισός (κομμένος) ο τάκος κολλημένος πάνω στην σανίδα, δοκίμασε να του ρίξεις μερικές σφυριές στο πλάι. Συνήθως βοηθάει για να δημιουργηθεί χαραμάδα ώστε να μπει ο λοστός.

Δεν ειναι μισος κομμενος.
Ειναι ολοκληρος κομμενος, εκει περιπου που εφαπτεται κανονικα στη σανιδα.
Ουσιαστικα εκοψα τις προκες, και οπου μου εφευγε εκοβα και λιγο τακο.

Όπως τα λένε τα παιδιά είναι Άγγελε..
Εγώ χρησιμοποιώ λοστό και προκοβγαλτη...
Η σπαθοσεγα δημιουργεί πρόβλημα...Εαν την χρειαζομαι την παλετα την δουλευω καθολου...Την χρησιμοποιω μόνο όταν θέλω να τις κάνω κομματάκια για προσαναμα στο τζάκι και τους φακούς τους πετάω.

Τώρα με ποντάδορο ισως κάνεις δουλειά αλλά και πάλι είναι παιδεμος να βγουν...

Ζουμπά (όχι πόντα) και σφυρί μέχρι να εξέχει το κεφάλι της πρόκας, μετά σκεπάρνι (ή το σφυρί που έχει διχάλα). Ζουμπά φτιάχνεις εύκολα κόβοντας μια πρόκα πιο χοντρή από το καρφί που θες να βγάλεις.

Ζουμπά (όχι πόντα) και σφυρί μέχρι να εξέχει το κεφάλι της πρόκας, μετά σκεπάρνι (ή το σφυρί που έχει διχάλα). Ζουμπά φτιάχνεις εύκολα κόβοντας μια πρόκα πιο χοντρή από το καρφί που θες να βγάλεις.

αυτο...

Λοιπον, πηγα και πηρα λοστο (τον προκοβγαλτη απο το leroy), σφυρι αντιστοιχο κτλ κτλ.
Και παλι ΒΛΑΣΤΗΜΗΣΑ.
Τετοιες προκες δεν εχω ξαναδει!
Εκτος απο οτι ειναι τεραστιες και εχουνε και βολτες, για να βγαινουν πιο δυσκολα, εχουν και ενα συστημα "ασφαλειας" αδιανοητο. Οποιος εφτιαξε αυτες τις παλετες...τις εφτιαξε να μην αποσυναρμολογουνται.
Φαινεται καπως στις φωτο, εχουν κατι συρματακια, κολλημενα πανω στις προκες, που "κοιταζουν" αναποδα (προς το κεφαλι της προκας) οποτε κρατανε κοντρα. Για να βγει η προκα πρεπει ή να κοπουν ή να στραβωσουν.
745a8a4b68fad5cd5f3778d708190746.jpg
640b57c6d462494cc4e62c07c5ecff9a.jpg
507b71d968fb43e80865965df1867fb3.jpg

Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τι παιδεύεστε με τιε βρωμο-παλέτες... Κάψε τα παλιόξυλα να σου μείνουν οι πρόκες κέρδος... -bye-