Μάστορες τα φώτα σας!!

Αυτό που θέλω να φτιάξω είναι ένα κουτί που θα χρησιμοποιείται ως πάγκος για πιέσεις στήθους. Σκέφτηκα την απλούστερη δυνατή υλοποίηση, μιας και δεν είμαι έμπειρος μάστορας.
Το βασικότερο ζητούμενο είναι η στιβαρότητα, τουλάχιστον 160 Kg, συνολικά, για χρήστη + βάρη.
Με κόντρα πλακέ (θαλάσσης) 20mm και με μια εγκάρσια ενίσχυση (Α'Β'Γ'Δ') ευελπιστώ ότι θα είμαι εντάξει όσον αφορά την αντοχή.

photo-1b.jpg

Εαν μιλαμε εως 160 κιλα εσωτερικα σκελετος απο στρατζαριστο 4Χ5εκ τα 4 εγκαρσια που ανεφερες και επενδυση με κοντρα πλακε...και θα ειναι τουμπανο...
Τωρα με τα μαγαζια υπαρχει ενα θεμα αλλα εξαρταται το μαγαζι...σε ποια περιοχη ρωτησες..;

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Εαν μιλαμε εως 160 κιλα εσωτερικα σκελετος απο στρατζαριστο 4Χ5εκ τα 4 εγκαρσια που ανεφερες και επενδυση με κοντρα πλακε...και θα ειναι τουμπανο...
Τωρα με τα μαγαζια υπαρχει ενα θεμα αλλα εξαρταται το μαγαζι...σε ποια περιοχη ρωτησες..;

Γαλάτσι ρώτησα.
στρατζαριστο 4Χ5εκ = άγνωστη λέξη. Μάλλον εννοείς κάτι σαν κατασκευή με κοιλοδοκούς. Αν ναι, αυτό θα ανεβάσει πολύ το κόστος διότι θα πρέπει να απευθυνθώ και σε σιδερά.
1 εγκάρσια σανίδα ανέφερα, στη μέση της μακριάς πλευράς.

Ναι 1 αναφερες...εγω ειπα 4....αλλα γνωμη μου βαζοντας στρατζαριστο(σιδερο) θα κανεις 4 πλαισια 30Χ30 και θα πας να βιδωσεις σε αυτα..
Εναλλακτικα μπορει να φτιαξεις 2 αριστερα δεξια πλασια και 4 κομματια 120 που θα τα δενουν...στην ουσιακατασκευαζεις ορθογωνιο παραλληλογραμμο..
Ολα τα παραπανω με την προυποθεση οτι μπορεις με ηλεκτροκολληση να τα κανεις...
Αναφερω στρατζαριστο γιατι το βαρος ειναι αρκετο για να γινει με ξυλινο δοκαρακι..

Το κοστος για τα στρατζαριστα ειναι 14 ευρω τα 5 μετρα και θες 2 το πολυ...επαναλαμβανω μιλαμε για 160 κιλα..η κατασκευη θα πρεπει να ειναι στιβαρη..

Στραντζαριστο, εννοει σιδερενιες σωληνες (τετραγωνης διατομης, συνηθως).
Αν το εχεις με την ηλεκτροκολληση, απανω του.
Αν οχι, και μιλαμε μονο για ξυλα, πιθανοτατα η καλυτερη λυση ειναι ξυλινα δοκαρια (ελατο, εχει σε ολα τα ξυλαδικα) για τα ποδια και κοντρα πλακε για τα υπολοιπα. Οσο πιο παχια, και τα δυο, τοσο πιο πολυ αντεχουν. Εγω νομιζω οτι και με 6 ποδια 5χ5 και πανω θα εισαι ok, αλλα βεβαιως μπορεις να βαλεις 6 των 10χ10, ή και μεγαλυτερα, για σιγουρια.
Το κ/π παλι εγω νομιζω οτι με 10αρι και πανω θα εισαι μια χαρα, αλλα σαφως μπορεις να βαλεις και πιο παχυ.
Γενικα, οσο πιο χοντρα ξυλα, τοσο μεγαλωνει το βαρος της κατασκευης και το κοστος της. Αν δεν σε νοιαζουν αυτα τα δυο, φτασε στα υψη για σιγουρια.

Γιατι θες να φτιαξεις "κουτι" και οχι ενα απλο "κρεβατι"; Για αποθηκευση π.χ.;

Ηλεκτροκόλληση δεν υπάρχει παιδιά. Διαθέτω πολύ βασικό εξοπλισμό γι'αυτό θέλω έτοιμα τα ξύλα για να τα βιδώσω μεταξύ τους και τέλος.

Δεν ξέρω τι εννοείς "κρεβάτι", μάλλον κάτι που να ανοίγει/αφαιρείται το πάνω μέρος (εκεί που θα ξαπλώνω). Δεν το έχω σκεφτεί αυτό...

Με δοκάρια, μάλλον κάτι τέτοιο εννοείς...

3876293618_8076ff7135_o.jpg

c5510051ca8e187cbfa11184b365e0a4.jpg

Οκ σεβαστο....
Εαν το κανεις με δοκαρια παρε κατι σαν αυτο που θες 2 κομματια..αυτα που εβαλες ειναι πανω από 10Χ10...πολυ μεγαλο...
https://www.leroymerlin.gr/gr/xulei...ari-toihou-p95xu45xm270-cm-apo-peuko-60685695
Εαν θες και κοντρα πλακε αυτο....ενα σε φτανει και σε περισσευει...
https://www.leroymerlin.gr/gr/xulei...plake-simuda-m250xp125cm-pahous-15mm-82454831
Με 80 ευρω εισαι οκ....ειναι πολλα για το μπατζετ σου....;...τι εχεις υπολογισει εσυ....;

Στην απλη του μορφη, το "κρεβατι" που ανεφερα ειναι 4 ποδια και μια ταβλα απο πανω. Ή και κατι οπως αυτα που εβαλες, ή κατι αντιστοιχο. Βασικα, εννοουσα, γιατι θελεις να κανεις "κουτι", δηλαδη κλειστο γυρω γυρω, οπως στο σχεδιο που εβαλες.
Τωρα, αν θα εχει 2, 4 ή 6 ποδια, αν θα βγαινει η ταβλα κ.τ.λ. ειναι επιλογες.
Με βασικα εργαλεια (να μπορεις, ομως να κοψεις ξυλα στις διαστασεις που θες) το πιο απλο ειναι περιπου αυτο που σου ειπα:

4 ποδια απο δοκαρι ελατο (κατι σαν αυτο των φωτο), ας πουμε 10χ10. Απο πανω, φτιαχνεις ενα τελαρο με ιδια ή παρομοια δοκαρια και βαζεις και 1 ή περισσοτερα εγκαρσια. Πανω στο τελαρο βαζεις το κοντρα πλακε (ενιαιο ή περισσοτερα). Απο πανω το στρωμα προαιρετικο, αναλογα με το ποσο κομαντα ειναι οι αρσιβαριστες 

Θέλω να κάνω κουτί διότι είναι η πιο απλή κατασκευή που μπορώ να σκεφτώ. Δεν έχω εξοπλισμό για να κόψω ξύλα οπότε το ιδανικό είναι να προμηθευτώ τα κομμάτια (σανίδες, δοκάρια, οτιδήποτε) στις διαστάσεις που θέλω και απλώς να τα βιδώσω. Η απλότητα της κατασκευής είναι πολύ βασικό προαπαιτούμενο.

Εφόσον μπορείς να υλοποιήσεις την κατασκευή που δείχνεις προχώρησε σε αυτή ...απλώς για πιο σίγουρα το εσωτερικό διάφραγμα ΑΒΓΔ κάνε το 2 φορές ή και 3 σε ίσες αποστάσεις και θα είσαι απόλυτα ασφαλής.

Εφόσον μπορείς να υλοποιήσεις την κατασκευή που δείχνεις προχώρησε σε αυτή ...απλώς για πιο σίγουρα το εσωτερικό διάφραγμα ΑΒΓΔ κάνε το 2 φορές ή και 3 σε ίσες αποστάσεις και θα είσαι απόλυτα ασφαλής.
:a0210:

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Αυτο ειπα και εγω αρχικα αλλα με στρατζαριστο(4 ιδια πλασια) που ακομη θεωρω ορθωτερο για μια τετοια κατασκευη...

1-2 εσωτερικά συμπαγή διαφράγματα από κοντραπλακέ θαλάσσης 20mm είναι αρκετά καλύτερα από οποιαδήποτε σιδερένια κατασκευή και κυρίως μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα από τον ενδιαφερόμενο.

Αν δεν μπορεις να κοψεις ειναι μονοδρομος.
Στο leroy, παντως, ισως και αλλου, σου κοβουν κ/π και αλλα τετοια, στις διαστασεις που θες, χωρις εξτρα χρεωση και χωρις να πληρωνεις ολο το φυλλο, μονο το εμβαδο που αγοραζεις.
Επισης, μπορεις να παρεις δοκαρια και να στα κοψουν επιτοπου. Οποτε, θα μπορουσες να το κανεις και με "κανονικο" σκελετο, οπως ειπαμε πριν.
Σε καθε περιπτωση, αν δεν μπορεις να κοψεις, προσεχε να μετρησεις παρα πολυ καλα, να διπλοτσεκαρεις το σχεδιο κτλ, για να μην εχεις απροοπτα μετα.
Ολα αυτα, βεβαια, αφου ανοιξουν.

Υ.Γ. Προσωπικα, δεν θα ειχα προβλημα να μου φερεις δυο ξυλα να σου κοψω, αν και δεν ειμαι ο πλεον εξοπλισμενος. Ισως και καποιος αλλος να σε εξυπηρετησει αν το ζητησεις, αναλογα και με την περιοχη σου 🙂

Στο leroy παντως που ειχα ρωτησει το Νοεμβριο,για τα φυλλα για το εργαστηριο,δεν μου κοβανε...και περνεις ολοκληρο το φυλλο για να το κοψεις εσυ...

Παντως off the record υπαρχουν μαγαζια που θα σε εξυπηρετησουν συνφωρητη Skakinen...ψαξιμο θελουν...

Περιεργο. Εχω κοψει πολλες φορες κ/π και osb στο leroy, χωρις προβλημα.
Ισως αλλαξαν πολιτικη (κριμα), γιατι εχω καιρο να κοψω.

Εκει στο μαγαζι ναι βρε συ και δεν νομιζω να εχει αλλαξει κατι....οχι να στα κοψουν και να στα μεταφερουν τωρα που ειναι κλειστα...αυτο ρωτησα εγω...

Σήμερα παρατήρησα σε ένα ράφι στην πυλωτή, το παρακάτω υλικό.. Είναι μια μεγάλη καλούμπα με περίεργο κορδόνι, σαν φυτιλι μοιάζει. Ρωτάω τους γιους μου εάν το έφεραν αυτοί και δεν το γνωρίζει κανείς.
Όπως το βλέπετε, ξέρετε τι είναι; ο κουμπάρος μου που το είδε, μου είπε ότι είναι κορδόνι πλαστικοποιημένο.
.
IMG-20210310-183935-copy-768x1663.jpg

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

1-2 εσωτερικά συμπαγή διαφράγματα από κοντραπλακέ θαλάσσης 20mm είναι αρκετά καλύτερα από οποιαδήποτε σιδερένια κατασκευή και κυρίως μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα από τον ενδιαφερόμενο.

αυτο ακριβως
επισης, εαν δεν θα ερχεται σε επαφη με νερο, μπορεις να βαλεις mdf 18αρι ή 20αρι, θα χρειαστει λιγοτερο τριψιμο και στοκαρισμα