Μάστορες τα φώτα σας!!

λοιπον...μια δυσκολη ηλεκτρολογικη ερωτηση/υποθεση

ο ενοικιαστης μου παραπονεθηκε για τον πινακα που βγαζει πολυ ζεστη (ηθελε να λειτουργουν 2 μεγαλες συσκευες ταυτοχρονα σε πινακα 25Α)
Επισης ανεφερε οτι επεσε 2 φορες το ρελε διαφυγης.

Ο ηλεκτρολογος (πολυ εμπειρος, ασχολειται και με βιομηχανικες εγκαταστασεις) αποδιδει την ζεστη στην ασφαλεια της ηλ. κουζινας.
Αλλα σε ολο αυτο το ρελε διαφυγης δεν μου κολλα... Δοκιμασαμε την κουζινα και για κανενα τεταρτο δεν τον εριξε.

Υπαρχει περιπτωση...
1. να πεφτει το ρελε απο την ζεστη στον πινακα (απεχουν 10+ εκατοστα)
2. ο ενοικιαστης να μην ξερει τι μας λεει?

Για πέτρα χρειάζεται ποσότητα...Δεν ξέρω πόσο θες αλλά αχρείαστο δεν πάει εαν το αφήσεις σε σημείο σκιερό...

Συνωματε μήπως ο πίνακας είναι μονοφασικος...;Το λέω γιατι εχω συναντήσει ανάλογες περιπτώσεις σε ενοικιαζόμενα ως πρόβλημα από ηλεκτρολόγους...

• Like
Reactions: spmk
ναι..σπιτι του 80+

μπορεις να μου πεις τι συνεβαινε; και το πως λυθηκαν;

Το τι και πώς δεν το γνωρίζω ακριβώς να σου πω...Αλλά ξέρω πως έβγαινε ο πίνακας εντελώς και γινόταν ενυσχιση /επασχεδιασμος/διάταξη ολόκληρου...

Ο ηλεκτρολόγος εφόσον έχει εμπειρία φαντάζομαι θα μπορεί να το λύση και ότι δεν μπορεί να φτάει μονο η υπερθέρμανση στην κουζίνα...
Τι ασφάλεια σε Α έχει τώρα αυτή.. ;

25A ο πινακας, 16Α η ηλεκτρικη κουζινα
πολυ μικρη. Σε σκέτο φούρνο είναι οριακά. Αν είναι κλασική ηλ.κουζινα με μάτια και δουλεύει ο φούρνος και με έστω ένα μάτι ταυτόχρονα θα έπρεπε κάποια στιγμή να πέσει. Αν η καλωδίωση το επιτρέπει, βάζεις μεγαλύτερη ασφάλεια. Τονίζω το ΑΝ.
Αλλιώς κάτι είναι πολύ λάθος στην εγκατάσταση

Για τέτοιες περιπτώσεις θα ήθελα να συμβουλεύσω να χρησιμοποιηθούν οι γνώσεις ενός πολύ καλού ηλεκτρολόγου. Παλιά δίκτυα καλωδίωσης είναι εύκολο να αρπάξουν φωτιά χωρίς να πέσει ο ρελές (η υπερθέρμανση σε παλιές εγκαταστάσεις δε δίνει εντολή βραχυκυκλώματος, τουλάχιστον όχι έγκαιρα).
Και ο καλός ηλεκτρολόγος είναι δύσκολη περίπτωση. Εγώ στην ανακαίνιση άλλαξα τον πρώτο. Ο δεύτερος ήταν πραγματικά δυνατός (και οι δυο επαγγελματίες ήταν).

• Like
Reactions: enduras1 and KOSSTV
Στη χελωνα βρηκε 6,5αρι καλωδιο, δεν μπορεσε να δει τι εχει εμσα στην χελωνα... λεει να βαλει 35α στον πινακα

(ο ενοικιαστης παρεξηγηθηκε που του ειπε οτι δεν μπορει να καιει και κουζινα και θερμοσιφωνο και κλιματιστικο μαζι:rolleyes::rolleyes:)

Στη χελωνα βρηκε 6,5αρι καλωδιο, δεν μπορεσε να δει τι εχει εμσα στην χελωνα... λεει να βαλει 35α στον πινακα

(ο ενοικιαστης παρεξηγηθηκε που του ειπε οτι δεν μπορει να καιει και κουζινα και θερμοσιφωνο και κλιματιστικο μαζι:rolleyes::rolleyes:)
Αν δεν έχει ηλιακό το σπίτι τότε και εμένα θα μου φαινόταν περίεργο.
Μία εγκατάσταση είτε είναι σωστή είτε είναι λάθος.
Δεν ζήτησε να προσθέσει ηλεκτροκόλληση ή άλλα ενεργοβόρα εργαλεία αλλά τις συσκευές του σπιτιού!

Αυτά για το ενοίκιο. Όταν είναι το σπίτι μας μπορούμε για διάφορους λόγους να έχουμε τέτοιους περίεργους περιορισμούς που είναι σίγουρο ότι κάποτε θα ξεχαστούν και στην καλύτερη θα πέσει η ασφάλεια μόνο.

• Like
Reactions: cyclades
Αν δεν έχει ηλιακό το σπίτι τότε και εμένα θα μου φαινόταν περίεργο.
Μία εγκατάσταση είτε είναι σωστή είτε είναι λάθος.
Δεν ζήτησε να προσθέσει ηλεκτροκόλληση ή άλλα ενεργοβόρα εργαλεία αλλά τις συσκευές του σπιτιού!

Αυτά για το ενοίκιο. Όταν είναι το σπίτι μας μπορούμε για διάφορους λόγους να έχουμε τέτοιους περίεργους περιορισμούς που είναι σίγουρο ότι κάποτε θα ξεχαστούν και στην καλύτερη θα πέσει η ασφάλεια μόνο.
Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω γραφόμενα.
Βρίσκω φυσιολογικό να ανάβουν 2 κλιματιστικά και μια-δυο ενεργοβόρες συσκευές (φούρνος, θερμοσίφωνας, σκουπα ακόμη κλπ) σε ένα σύγχρονο σπιτι.
Όπως επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι απλές καθημερινές συσκευές χωρίς να σκεφτόμαστε τα φορτία και τα watt.
Βέβαια οι παλαιότερες εγκαταστάσεις δεν είχαν πρόβλεψη για κλιματιστικά και άλλες τέτοιου είδους συσκευές.
Σε μικρό εξοχικό σπίτι που πρόσφατα έγινε εγκατάσταση μπήκε τριφασικό, έγινε ηλεκτρολογική εγκατάσταση χωρίς εκπτώσεις και ο πίνακας είναι ο παρακάτω
IMG-ca77a2195d4063479572606d8b46214d-V.jpg
Είναι λίγο υπερβολικό άλλα έχω το κεφάλι μου ήσυχο

Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω γραφόμενα.
Βρίσκω φυσιολογικό να ανάβουν 2 κλιματιστικά και μια-δυο ενεργοβόρες συσκευές (φούρνος, θερμοσίφωνας, σκουπα ακόμη κλπ) σε ένα σύγχρονο σπιτι.
Όπως επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι απλές καθημερινές συσκευές χωρίς να σκεφτόμαστε τα φορτία και τα watt.
Βέβαια οι παλαιότερες εγκαταστάσεις δεν είχαν πρόβλεψη για κλιματιστικά και άλλες τέτοιου είδους συσκευές.
Σε μικρό εξοχικό σπίτι που πρόσφατα έγινε εγκατάσταση μπήκε τριφασικό, έγινε ηλεκτρολογική εγκατάσταση χωρίς εκπτώσεις και ο πίνακας είναι ο παρακάτω
View attachment 183702
Είναι λίγο υπερβολικό άλλα έχω το κεφάλι μου ήσυχο
Σου βάζουν τριφασικό σε εξοχικό;

Αεροπλάνο Γιώργο....και πλήρες.. πολύ καλή δουλειά...!!!
Άμα βλέπω σύνθεση από πλήρη σειρά ηλεκτρολόγικου εξοπλισμου(θεωρώ την hager από της καλύτερες του χώρου έχω τον πίνακα του ασανσέρ ετσι) καταλαβαινω και την δουλεια του ηλεκτρολογου...Δεν είναι καθόλου υπερβολή...αντίθετος έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και σε μελλοντικές νέες προσθήκες φορτίων..
Στο τριφασικο δεν υπάρχει πρόβλημα από συσκευές με μεγάλα φορτία εαν έχουν ξεχωριστεί στις 3 φάσεις...

Λέγοντας εξοχικό εννοώ ότι δεν πρόκειται για την μόνιμη κατοικία.
Το τριφασικο που βάλαμε δεν είναι το κλασικό αλλά κατατι μικρότερο νομίζω μου το ανέφεραν 3χ25 ή κάτι τέτοιο.

Κωστή ο ηλεκτρολόγος είναι επαγγελματίας και δουλεύει κατά κύριο λόγο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, είναι μερακλής και πολύ ψείρας.
Έτυχε να είναι και γαμπρός καλού φίλου οπότε θεωρώ ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.
Βέβαια από τιμή ήταν πολύ ακριβότερος από όλους άλλους που πήρα προσφορά, αλλά η προσφορά τους τα είχε όλα μέσα και καταγεγραμμένα με κάθε λεπτομέρεια.
Στην πράξη δουλεύουν ταυτόχρονα 2 κλιματιστικά μαζί με πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων και θερμοσίφωνα και δεν έχουμε πρόβλημα.

Σε τέτοια ζητήματα το να δώσεις κάποια χρήματα παραπάνω και να το πάρεις σε πράξη στο τέλος βγαίνει 100 % φτηνότερα από το να φωνάζεις ξανα πάλι για επιδιορθώσεις και σιγουρα αλλα λεφτά...Δεν το συζητώ...
Στο ασανσέρ του σπιτιού μου πλήρωσα 1000 παραπάνω την στάση από το δεύτερο φτηνότερο αλλά 15 χρόνια μόνο μπαταριες έχω αλλάξει...και δουλειά όλα τα λεφτά από τον συγκεκριμενο...
Οπότε δίνεις κάτι παραπάνω και κάνεις δουλειά.. Δεν ισχυει βεβαια σε όλες τις περιπτώσεις...!!!

Μάστορες για δώστε καμία ιδέα πως να διορθώσω την άρθρωση της ομπρέλας θαλάσσης που έχει χαλαρώσει και δεν μένει στην ευθεία.
Η διάμετρος είναι 23χλστ, σκέφτηκα μήπως βρω ένα μικρό κομμάτι χαλκοσωλήνα και να το βάζω στο σημείο της άρθρωσης αλλά δεν έχω αυτή την στιγμή και είναι κρίμα να αγοράσω ολόκληρο για ένα μικρό κομμάτι.
Μηπως εχετε κάποια ιδέα να προτείνετε;
20210804_211239.jpg
20210804_210538.jpg
Στο σημείο δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάτι μόνιμο γιατί ανεβοκατεβαίνει ο μηχανισμός που ανοίγει και κλείνει την ομπρέλα

Κολλησε το ισιωμενο με ασημοκολληση, αλλα θα μεινει ετσι μονιμα , δεν θα ξαναχρησιμοποιηθει σε κλιση η ομπρελα.

Δεν με πειράζει να μην παίρνει κλίση, το αντίθετο.
Το θέμα είναι οτι δεν έχω τα σύνεργα για την ασημοκόλληση αλλά ούτε την γνώση.