Μάστορες τα φώτα σας!!

Για να τρυπήσω 3mm σίδερο καμία ιδέα; Έχω για μέταλλο τρυπάνια hss-tin από σετ Bosch. Όσο και να προσπάθησα δε τρυπαει με τίποτα. Έβαλα και λάδι τίποτα. Μετά από 5 λεπτά παίζει να έκοψε μισό χιλιοστο. Υποτίθεται πως μπορεί να τρυπήσει. Να δοκιμάσω κοβάλτιο; Πάντως και ένα που νομίζω ότι είναι κοβάλτιο τίποτα δε κάνει.

Με κοβαλτίου 8% θα τρυπήσει...
Έχε υπόψιν ότι στην αρχή,κατα την διαρκεια του τρυπηματος,δεν θέλει πολλές στροφές..

Με κοβαλτίου 8% θα τρυπήσει...
Έχε υπόψιν ότι στην αρχή,κατα την διαρκεια του τρυπηματος,δεν θέλει πολλές στροφές..
Λες να φταίει το τρυπάνι; Αργά πάω αλλά δε κάνει κατι

Θες απλά τροχισμένο τρυπάνι. Αυτό φταίει.
Τα πουλάνε και χύμα, δες σε ένα κατάστημα εργαλείων ή χρωματοπωλείο στη γειτονιά σου και με 1 € παίρνεις ένα τρυπάνι κοβαλτίου 3mm για να κάνεις τη δουλειά σου.

• Like
Reactions: mikemtb and KOSSTV
η μεμβρανη ουδεμια σχεση έχει με τον κλωβο farraday που ειναι η μεταλλικη σιτα. αρα: ναι

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
αυτό μάλλον δεν είναι αληθές, αυτή η μεμβράνη είναι φιλμ με μεταλλικές επιστρώσεις (ασπίδα φαραντέι ) και είναι συνέχεια του κλωβού.

κατά τη γνώμη μου έχει διαρραγεί και δεν είναι ασφαλής.

επίσης το παράδειγμα με το κινητό δεν ισχύει.

Θες απλά τροχισμένο τρυπάνι. Αυτό φταίει.
Τα πουλάνε και χύμα, δες σε ένα κατάστημα εργαλείων ή χρωματοπωλείο στη γειτονιά σου και με 1 € παίρνεις ένα τρυπάνι κοβαλτίου 3mm για να κάνεις τη δουλειά σου.
Βασικά θέλω 11mm

Βασικά θέλω 11mm

Τότε θα κοστίζει ακριβότερα από 1€.
Για να μη ζορίζεσαι όμως στο τρύπημα, όταν έχεις μεγάλες διατομές, μη τρυπάς κατ’ευθείαν τη μεγάλη τρύπα αλλά ξεκίνα με μικρότερες.

Το μέταλλο έχει κάποιες απαιτήσεις για το τρύπημα όπως έγραψαν και παραπάνω οι συνάδελφοι:
- καλά τρυπάνια και όχι φθηνά τρυπάνια
- λίπανση κατά το τρύπημα
- χαμηλές στροφές
- ξεκίνημα με μικρής διαμέτρου τρυπάνι 2-4 χλστ
- σταδιακά μεγαλύτερης διαμέτρου τρυπάνια 6-8-10 κλπ

Αν ξεκίνησες να κάνεις την τρύπα κατευθείαν με το 11χλστ τότε λογικό αυτό που σου συνέβη

Για να τρυπήσω 3mm σίδερο καμία ιδέα; Έχω για μέταλλο τρυπάνια hss-tin από σετ Bosch. Όσο και να προσπάθησα δε τρυπαει με τίποτα. Έβαλα και λάδι τίποτα. Μετά από 5 λεπτά παίζει να έκοψε μισό χιλιοστο. Υποτίθεται πως μπορεί να τρυπήσει. Να δοκιμάσω κοβάλτιο; Πάντως και ένα που νομίζω ότι είναι κοβάλτιο τίποτα δε κάνει.

Πρεπει να τρυπας με δραπανο στο χερι και οχι με κολωνατο για να μην βλεπεις αμεσο αποτελεσμα στο σιδερο, ετσι?

Τα 3μμ θελουν πολλες στροφες για να κανεις δουλεια και τα περισσοτερα δραπανα χειρος δεν πιανουν τις 3000 στροφες που χρειαζεται. Πινακας.
Πρωτα απ'ολα χρειαζεσαι καινουριο τρυπανι. Εαν ειναι με επικαλυψη τιτανιου η τρυπανι κοβαλτιου, ακομα καλυτερα, αλλα στα 3μμ δεν παιζει και τοσο ρολο.

Πρεπει να κανεις την αρχη με μια ποντα. Βοηθαει σημαντικα για να πιασει το τρυπανι και να γινει πιο ευκολη η διατρηση.

Τι ειδους σιδερο ειναι ακριβως αυτο που θελεις να τρυπησεις? Ποσο βαθεια χρειαζεται να τρυπησεις.

• Like
Reactions: cyclades and nikfor
Πρεπει να τρυπας με δραπανο στο χερι και οχι με κολωνατο για να μην βλεπεις αμεσο αποτελεσμα στο σιδερο, ετσι?

Τα 3μμ θελουν πολλες στροφες για να κανεις δουλεια και τα περισσοτερα δραπανα χειρος δεν πιανουν τις 3000 στροφες που χρειαζεται. Πινακας.
Πρωτα απ'ολα χρειαζεσαι καινουριο τρυπανι. Εαν ειναι με επικαλυψη τιτανιου η τρυπανι κοβαλτιου, ακομα καλυτερα, αλλα στα 3μμ δεν παιζει και τοσο ρολο.

Πρεπει να κανεις την αρχη με μια ποντα. Βοηθαει σημαντικα για να πιασει το τρυπανι και να γινει πιο ευκολη η διατρηση.

Τι ειδους σιδερο ειναι ακριβως αυτο που θελεις να τρυπησεις? Ποσο βαθεια χρειαζεται να τρυπησεις.
Τρυπάω με χέρι. Γωνιά γαλβανιζε είναι 30 30 3mm. Βασικά γυρίζει και δε κάνει τίποτα. Θα δοκιμάσω κοβαλτίου. Πάντως γιατί λένε λίγες στροφές και εσύ λες πολλές;

Τα 3μμ θελουν πολλες στροφες για να κανεις δουλεια και τα περισσοτερα δραπανα χειρος δεν πιανουν τις 3000 στροφες
παντως σε οτι κατασκευες εχω κανει (ουκ ολίγες για ερασιτεχνης) με τρυπάνι κοβαλτιου δουλευω παντα ξεκινω με 3mm διαμετρο και ανεβαινω οσο χρειαστει. στα μικρα νουμερα μεχρι 5 πάντα βαζω μέτριες στροφες και το μηχανικό φρενο στην ελαχιστη ρύθμιση. και απο 6mm και πανω βαζω την πρωτη (μηχανικη) ταχυτητα στο δραπανο ωστε να εχω αργες στροφες και ροπη. σε συνδυασμό με καθετη πίεση.
λίπανση χρειάστηκε μονο σε inox.
με αυτη την χρηση καθε τρυπανακι βγαζει εκατονταδες τρυπες πριν χρειαστει πεταμα.
ενας τυπικος κοιλοδοκος παχους 4 χιλιοστών ειναι υποθεση 10-15 δευτερολεπτων για το 3άρι τρυπανακι, και μετεπειτα πιο πολυ χρονο τρώει η αλλαγή με μεγαλυτετο παρα το τρύπημα. σε κατι βασεις για φωτοβολταικα που εφτιαχνα για το σπιτι ειχα 2 δραπανα, ενα μονιμα με το 3άρι για προτρυπημα, ωστε να προχωράω λιγο γρηγοροτερα

• Like
Reactions: dk31
και διορθωστε με αν κάνω λαθος, αλλα τα τρυπανια κοβαλτιου δεν είναι επικαλυψη αλλα διαφορετικό κράμα μετάλλου

• Like
Reactions: Σωφρον
παντως σε οτι κατασκευες εχω κανει (ουκ ολίγες για ερασιτεχνης) με τρυπάνι κοβαλτιου δουλευω παντα ξεκινω με 3mm διαμετρο και ανεβαινω οσο χρειαστει. στα μικρα νουμερα μεχρι 5 πάντα βαζω μέτριες στροφες και το μηχανικό φρενο στην ελαχιστη ρύθμιση. και απο 6mm και πανω βαζω την πρωτη (μηχανικη) ταχυτητα στο δραπανο ωστε να εχω αργες στροφες και ροπη. σε συνδυασμό με καθετη πίεση.
λίπανση χρειάστηκε μονο σε inox.
με αυτη την χρηση καθε τρυπανακι βγαζει εκατονταδες τρυπες πριν χρειαστει πεταμα.
ενας τυπικος κοιλοδοκος παχους 4 χιλιοστών ειναι υποθεση 10-15 δευτερολεπτων για το 3άρι τρυπανακι, και μετεπειτα πιο πολυ χρονο τρώει η αλλαγή με μεγαλυτετο παρα το τρύπημα. σε κατι βασεις για φωτοβολταικα που εφτιαχνα για το σπιτι ειχα 2 δραπανα, ενα μονιμα με το 3άρι για προτρυπημα, ωστε να προχωράω λιγο γρηγοροτερα

Θα δοκιμάσω με κοβαλτίου να δω...

Nαι, τα τρυπανια κοβαλτιου ειναι ενιαιο κραμα.
Αντιθετως, τα τρυπανια τιτανιου ειναι με επικαλυψη τιτανιου πανω στον χαλυβα/HSS.

Αναφορικα με τις στροφες τιποτα ειναι υποχρεωτικο. Προφανως και μπορεις να τρυπησεις πηγαινοντας πιο γρηγορα η πιο αργα απο αυτο που θεωρειται ιδανικο για καθε διαμετρο.
Το θεμα ειναι ποια ταχυτητα ενδυκνειται για καθε υλικο και για καθε διαμετρο και επ'αυτου δεν εχω βρει πουθενα αναφορα για αργες/μετριες στροφες για διατρηση σε ατσαλι στα 3μμ.

Φαίνεται κοφτερό πάντως θα δοκιμάσω όταν πάω σπίτι. Ελπίζω να καταφέρω. Θυμάμαι από 15 χρόνων θέλαμε να τρυπήσουμε λάμα με έναν φίλο και διαλυσαμε όλα τα τρυπάνια του πατέρα του ακόμα και εξαρτήματα Dremel τελικά για τη δεύτερη τρύπα πήγαμε σε σίδερά.
Γενικά δεν έχω ασχοληθεί με σίδερα και οπότε έχω προσπαθήσει δε τα έχω καταφέρει. Με αυτό διάτρητες πάντως με λίγη προσπάθεια γινόταν δουλειά. Ίσως να είναι μάπα τα τρυπάνια που εχω

σωστα το ειπε και ο μπαμπης και τα αλλα παιδια, το τρυπανι σου δεν κοβει γιατι εχει κατεβει το κοπτικο προσωπο κατω απο την καμπουρα. θελει τροχισμα, δεν εχει να κανει με το υλικο.
παρε αυτο
https://www.skroutz.gr/s/18675168/Benman-Τρυπάνι-Αέρος-HSS-11mm-74522-1τμχ.html

εναλλακτικα μεχρι να φτασεις το 11 ειναι ευκαιρια αυτη τη βδομαδα στο κρεηζυ σαντεις
και ετσι να κανεις μια δυο μικροτερες τρυπες πρωτα.
αλλά δεν ειναι απαραιτητο, μπορεις και με το 11 αρι αμεσως απλα θα καθυστερησεις και επιπλεον το 11αρι θελει πολυ λιγες στροφες

περαν των αλλων προβληματων που δημιουργουν οι πολλες στροφες, οταν εχεις πολλες στροφες, το κοπτικο μετωπο φθειρεται τρελά (γιατι στην ουσια κανει μετωπικη κρουση) με αποτελεσμα να κατεβαινει κατω απο το υψος της πλατης. στα πολυ σκληρα μεταλλα πχ κοβαλτιο η φθορα λογω σκληροτητας ερχεται λιγο πιο αργα αλλά ερχεται
επιπλεον στα πιο φτηνα, η αυξημενη θερμοκρασια λογω πολλων στροφων, ξεβαφει την σκληροτητα με αποτελεσμα την ακομα ταχυτερη φθορα του κοπτικου μετωπου

υγ1
σε καμια περιπτωση μην αγορασεις κοβαλτιου 8% οπως τα ντεβαλτ για τρυπημα στο χερι.θα σπασουν. τρυπημα στο χερι, το πολυ κοβαλτιο και το πολυ 5%
πιο καλη λυση τα hss-G για τρυπημα στο χερι. π.χ. https://www.e-shop.gr/set-epaggelma...ypania-metalloy-hss-g-2608587013-p-TLS.031312

υγ2
το τρυπημα μεταλλου ειναι το πιο δυσκολο . σε διαμετρο 5-6 χιλ και πανω, προυποθετει δραπανο χαμηλων στροφων (δυο ταχυτητων) οπου το βαζεις στο αργο και παιζεις μετα με τον ροοστατη του δραπανου αν δεν εχεις τετοιο δραπανο, καλυτερα πας σε ενα μαστορα και ανοιγει δυο τρυπες και ξεμπερδεψες

Last edited:
ευκαιρια αυτη τη βδομαδα στο κρεηζυ σαντεις

Τα πήρα πρίν ένα μήνα περίπου και το μετάνιωσα στο πρώτο τρύπημα.

σωστα το ειπε και ο μπαμπης και τα αλλα παιδια, το τρυπανι σου δεν κοβει γιατι εχει κατεβει το κοπτικο προσωπο κατω απο την καμπουρα. θελει τροχισμα, δεν εχει να κανει με το υλικο.
παρε αυτο
https://www.skroutz.gr/s/18675168/Benman-Τρυπάνι-Αέρος-HSS-11mm-74522-1τμχ.html

εναλλακτικα μεχρι να φτασεις το 11 ειναι ευκαιρια αυτη τη βδομαδα στο κρεηζυ σαντεις
και ετσι να κανεις μια δυο μικροτερες τρυπες πρωτα.
αλλά δεν ειναι απαραιτητο, μπορεις και με το 11 αρι αμεσως απλα θα καθυστερησεις και επιπλεον το 11αρι θελει πολυ λιγες στροφες

περαν των αλλων προβληματων που δημιουργουν οι πολλες στροφες, οταν εχεις πολλες στροφες, το κοπτικο μετωπο φθειρεται τρελά (γιατι στην ουσια κανει μετωπικη κρουση) με αποτελεσμα να κατεβαινει κατω απο το υψος της πλατης. στα πολυ σκληρα μεταλλα πχ κοβαλτιο η φθορα λογω σκληροτητας ερχεται λιγο πιο αργα αλλά ερχεται
επιπλεον στα πιο φτηνα, η αυξημενη θερμοκρασια λογω πολλων στροφων, ξεβαφει την σκληροτητα με αποτελεσμα την ακομα ταχυτερη φθορα του κοπτικου μετωπου

υγ1
σε καμια περιπτωση μην αγορασεις κοβαλτιου 8% οπως τα ντεβαλτ για τρυπημα στο χερι.θα σπασουν. τρυπημα στο χερι, το πολυ κοβαλτιο και το πολυ 5%
πιο καλη λυση τα hss-G για τρυπημα στο χερι. π.χ. https://www.e-shop.gr/set-epaggelma...ypania-metalloy-hss-g-2608587013-p-TLS.031312

υγ2
το τρυπημα μεταλλου ειναι το πιο δυσκολο . σε διαμετρο 5-6 χιλ και πανω, προυποθετει δραπανο χαμηλων στροφων (δυο ταχυτητων) οπου το βαζεις στο αργο και παιζεις μετα με τον ροοστατη του δραπανου αν δεν εχεις τετοιο δραπανο, καλυτερα πας σε ενα μαστορα και ανοιγει δυο τρυπες και ξεμπερδεψες
Δε γίνεται κρατώντας χαμηλες στροφές σε απλό; Πήρα ένα Hss-e 5%. Θα δείξει. Αυτά που έχω είναι HSS tin Bosch αλλά είναι λεία από τη μάνα τους

• Like
Reactions: nickolas
Τα πήρα πρίν ένα μήνα περίπου και το μετάνιωσα στο πρώτο τρύπημα.

εγω τα εχω για τα πιο ζορικα τρυπηματα μου. κοβουν καλα. γιατι το μετανιωσες? μην εκανες καποιο λαθος?
παντως περιμενω να βρω ευκαρια να παρω τα -G oπου εκει ειναι πιο σοβαρα κομματια
και καποια στιγμη να παρω -Co M35 (5%) γιατι θελω να τρυπαω καιστο χερι, αλλά και γιατι δεν εχω δραπανο βασης αλλά χειρος σε βαση με αποτελεσμα να υπαρχουν μικροι τζογοι

Last edited: