Μάστορες τα φώτα σας!!

Λοιπόν μαστόρια… μια βοήθεια.
Ποιός απο σας είναι καλός στο σχέδιο;
Θέλω να φτιάξω ένα προσάρτημα για τον τόρνο που να κάνει τη δουλειά τοι διαιρέτη.
Σαν τροχό θα χρησιμοποιήσω γρανάζι των 36 δοντιών. Επέλεξα το νούμερο 36 γιατί νομίζω οτι διαιρείται με πολλούς αριθμούς και μου δίνει αρκετές επιλογές.
Αυτό που θέλω είναι ένα σχέδιο ενός κύκλου με 36 υποδιαιρέσεις με αριθμούς (1-36) για να το «χτυπήσω» με το laser πάνω στο γρανάζι για να μη ψάχνω κάθε φορά μετρώντας ένα-ένα τα δόντια.
Καμιά ιδέα;

Λοιπόν μαστόρια… μια βοήθεια.
Ποιός απο σας είναι καλός στο σχέδιο;
Θέλω να φτιάξω ένα προσάρτημα για τον τόρνο που να κάνει τη δουλειά τοι διαιρέτη.
Σαν τροχό θα χρησιμοποιήσω γρανάζι των 36 δοντιών. Επέλεξα το νούμερο 36 γιατί νομίζω οτι διαιρείται με πολλούς αριθμούς και μου δίνει αρκετές επιλογές.
Αυτό που θέλω είναι ένα σχέδιο ενός κύκλου με 36 υποδιαιρέσεις με αριθμούς (1-36) για να το «χτυπήσω» με το laser πάνω στο γρανάζι για να μη ψάχνω κάθε φορά μετρώντας ένα-ένα τα δόντια.
Καμιά ιδέα;
Κατι τετοιο;

1701723740972.png

Ρε μπαγάσα…
πιο γρήγορος κι απ’τη σκιά σου :)

IMG_7174.jpeg

Σ’ευχαριστώ πολύ!!!

Υπάρχει τρόπος να μεγαλώσω τα νούμερα.
Επειδή θα είναι σχετικά μικρόωτο γρανάζι, διάμετρος περίπου 7cm, φοβάμαι οτι δεν θα διακρίνονται εύκολα.

• Like
Reactions: n_olympios
Ρε μπαγάσα…
πιο γρήγορος κι απ’τη σκιά σου :)

View attachment 223809

Σ’ευχαριστώ πολύ!!!

Υπάρχει τρόπος να μεγαλώσω τα νούμερα.
Επειδή θα είναι σχετικά μικρόωτο γρανάζι, διάμετρος περίπου 7cm, φοβάμαι οτι δεν θα διακρίνονται εύκολα.
Ετυχε να ειμαι στο pc :)
Θα σου στείλω το svg αρχείο, όπου τα νούμερα είναι επεξεργασιμα, πχ με το Inkscape ή αλλο vector editor, για αλλαγή μεγέθους, γραμματοσειρας κλπ

Ετυχε να ειμαι στο pc :)
Θα σου στείλω το svg αρχείο, όπου τα νούμερα είναι επεξεργασιμα, πχ με το Inkscape ή αλλο vector editor, για αλλαγή μεγέθους, γραμματοσειρας κλπ

Είσαι κούκλος… το Inkscape χρησιμοποιώ 🤙

Χωρίς να κατάλαβα τι ακριβώς φτιάχνεις, αν αντί για 36 βάλεις το 60, παίρνεις περισσότερες επιλογές για υποδιαιρέσεις. Είχα φτιάξει κάτι παρόμοιο πριν λίγο καιρό, με δύο δίσκους τον έναν μέσα στον άλλο (60+48) για ακόμα παραπάνω συνδυασμούς.

Αφού χρησιμοποιείς το Inkscape, για μελλοντική χρήση: Extensions > Render > Grids > Polar Grid και παίζεις με τις παραμέτρους (τικάρεις και το Live Preview για να βλέπεις τι κάνει κάθε παράμετρος). Αφου το φτιάξεις με το Apply, το επιλέγεις, δεξί κλικ και Ungroup, ώστε να μπορείς να επεξεργαστείς τα νούμερα και να σβήσεις τους κύκλους που δεν θέλεις (όλους τους εσωτερικούς εν προκειμένω).

Αυτό θέλω να φτιάξω αλλά λιπγο διαφορετικό.

Αφού χρησιμοποιείς το Inkscape, για μελλοντική χρήση: Extensions > Render > Grids > Polar Grid και παίζεις με τις παραμέτρους (τικάρεις και το Live Preview για να βλέπεις τι κάνει κάθε παράμετρος). Αφου το φτιάξεις με το Apply, το επιλέγεις, δεξί κλικ και Ungroup, ώστε να μπορείς να επεξεργαστείς τα νούμερα και να σβήσεις τους κύκλους που δεν θέλεις (όλους τους εσωτερικούς εν προκειμένω).

Πήγα κι έψαξα λίγο στα Extentions αλλά δεν το βρήκα και λεπω καλυπτερα να ρωτήσω. :)
Dxf αρχεία σου ανοίγει; Εμένα όχι, μάλλον κάποια ρύθμιση θα χρειάζεται.

Πήγα κι έψαξα λίγο στα Extentions αλλά δεν το βρήκα και λεπω καλυπτερα να ρωτήσω. :)
Dxf αρχεία σου ανοίγει; Εμένα όχι, μάλλον κάποια ρύθμιση θα χρειάζεται.
Δεν χρησιμοποιώ dxf αρχεία (δεν έχω καν laser, οπότε δεν έχει χρειαστεί), από μία γρήγορη αναζήτηση όμως, ένα το άνοιξε, και ένα δεν το άνοιξε.

Εδω ειναι το Polar Grid, δες μήπως έχει βγει νεότερη έκδοση Inkscape από αυτη που έχεις (η τρέχουσα ειναι η 1.3.2). Το αρχείο που έστειλα πάντως θα πρέπει να σου ανοιγει κανονικά.

1701734407310.png

Τελικά είχα τη version 0.92.
Έβαλα την καινούρια 1.3.2 χωριπς να σβύσω την προηγούμενη κι έγινε κόμπλα, έχω τώρα δύο shortcuts στο desktop και το παλιό δεν ανοίγει, μου πετάει μήνυμα για internal error.
Το interface της 1.3.2 με μπερδεύει πολύ, προτιμούσα την προηγούμενη.
Δοκίμασα να ανοίξω και dxf και ούτε η 1.3.2 μου το ανοίγει.
Στα Win10 υπάρχει τρόπος να γυρίσω πίσω στην παλιά μου;

Ένας απλός δίσκος με τρύπες δεν κάνει την ίδια δουλειά; Αν βάλεις κάτι στο σώμα του τόρνου για να σταθεροποιείς τον δίσκο, όπως πχ κάτι σαν σύρτη με ελατήριο ή μια τρύπα για να περνάς μια βίδα.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μάστορες εάν γνωρίζει κάποιος το φαινόμενο. Μου τοποθέτησαν πριν μερικές ημέρες έναν πάγκο στο μπάνιο για τον νιπτήρα. Το υλικό είναι quartz. Ο τεχνίτης κόλλησε τον παγκο με τα σοβατεπί του με μια άσπρη σιλικόνη και γέμισε με το ίδιο υλικό τους αρμούς. Στη συνέχεια καθάρισε με ασετον τα υπολείμματα.

Παρατηρώ 2-3 μέρες τώρα ότι στους αρμούς δημιουργούνται κάποιοι άσπροι κρύσταλοι. Σαν της μούχλας αλλά δεν είναι μούχλα, πιο πολύ σαν άλατα φαίνονται.

Τι μπορεί να είναι αυτο; Δυστυχώς δεν πρόλαβα να βγάλω φωτο καθώς τα καθαροσε η γυναίκα μου.

Μάστορες εάν γνωρίζει κάποιος το φαινόμενο. Μου τοποθέτησαν πριν μερικές ημέρες έναν πάγκο στο μπάνιο για τον νιπτήρα. Το υλικό είναι quartz. Ο τεχνίτης κόλλησε τον παγκο με τα σοβατεπί του με μια άσπρη σιλικόνη και γέμισε με το ίδιο υλικό τους αρμούς. Στη συνέχεια καθάρισε με ασετον τα υπολείμματα.

Παρατηρώ 2-3 μέρες τώρα ότι στους αρμούς δημιουργούνται κάποιοι άσπροι κρύσταλοι. Σαν της μούχλας αλλά δεν είναι μούχλα, πιο πολύ σαν άλατα φαίνονται.

Τι μπορεί να είναι αυτο; Δυστυχώς δεν πρόλαβα να βγάλω φωτο καθώς τα καθαροσε η γυναίκα μου.
Βάλε φωτο...αν και υποψιάζομαι ότι είναι νερο/υγρασία....

Ένας απλός δίσκος με τρύπες δεν κάνει την ίδια δουλειά; Αν βάλεις κάτι στο σώμα του τόρνου για να σταθεροποιείς τον δίσκο, όπως πχ κάτι σαν σύρτη με ελατήριο ή μια τρύπα για να περνάς μια βίδα.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αλλαγή σχεδίου…
Το αρχικό σχέδιο ήταν με γρανάζι και σφήνα για σταθεροποίηση του γραναζιού.
Κάπως έτσι:
IMG_7180.jpeg

Μετά από αρκετή σκέψη και συζήτηση άλλαξε το σχέδιο, τροποποιήθηκε κι αντί για γρανάζια θα γίνει με τρύπες.
Όχι όμως στη φάτσα αλλά στο πλάι, και δεν θα χρησιμοποιηθεί ελατήριο για το αξονάκι αλλά θα σφίγγει με βίδα η κωνική μύτη του που θα μπαίνει στην τρύπα για απόλυτη σταθερότητα.
Η κατασκευή καθώς και τα βήματά της προσεχώς.

• Like
Reactions: Catalyst_ and dk31
Καλημέρα. Θελω να κανω recaping σε μια παλια μητρικη,
και βλεπω κατι εξαρτηματα που νομιζω οτι ειναι πυκνωτες
αλλα δεν παιρνω και ορκο.
Γνωριζει μηπως καποιος φιλος, τι ακριβως ειναι, πως διαβαζονται
και που τους βρισκουμε?

NUfSuPs.jpg

SMD ηλεκτρολυτικός πυκνωτής.

Το '16V' σημαίνει ότι αντέχει μέχρι 16 βολτ, όχι παραπάνω.
Άρα θα πάρεις πυκνωτές που να αντέχουν τουlάχιστον 16V. πχ 16V, 25V, 50V κλπ, αλλά όσο ανεβαίνει η τάση ανεβαίνει κι η τιμή.
(παίρνεις 16V εκτός αν δεν βρεις οπότε ανεβαίνεις στα 25V.)

Το 471 μάλλον σημαίνει 470μF (47 + 1 μηδενικό), που είναι η χωρητικότητά του.

Βλέπω είσαι Σαλόνικα. Παράδειγμα: https://www.moutsioulis.gr/product-category/ilektronika/piknotes/ilektrolitikoi-piknotes/
(αν έχει SMD)
Αλλά σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα καταστήματα.

Last edited:
  • Like
Reactions: skysound