Μάστορες τα φώτα σας!!

Σ' ευχαριστώ, αλλά βλέπω κι άλλη παράμετρο. Τα φθηνά παίρνουν καρφιά μέχρι 1.5 πόντο μήκος , προφανώς επειδή δεν έχουν πολλή δύναμη. Εγω θέλω 2.5 πόντους για να μπει καλά μέσα στο χοντρό mdf.

Το PARKSIDE που σου είπα παίρνει σίγουρα 25mm ( τα έχω χρησιμοποιήσει), αλλά δεν ξέρω για ακέφαλα.
Αυτό είναι:
20241219_165538.jpg

Ναι, δίκιο είχες για το καρφωτικό. Δοκίμασε να βάλεις κάποια καρφιά λίγο λοξά προς διάφορες κατευθύνσεις, πιστεύω θα κρατήσει καλύτερα έτσι.

Αν έχουν αρκετό πάχος τα mdf βάλε καβίλιες με κόλλα στις τρύπες που να μην είναι διαμπερής στην μια πλευρά ώστε να μην φαίνονται. Άστες να κολλήσουν καλά και φυσικά να μην έχουν τζόγο.

Μηπως εχει ασχοληθει καποιος φιλος με λυσιμο- επισκευη βρυσης μπαλκονιου?
Εχω μια cimberio στο μπαλκονι και το χερουλι δουλευει ολο και πιο σφιχτα, προφανως λογω αλατων.
Ξερω, ειναι φτηνες και αλλαζουν ευκολα, αλλα υπαρχει και η γνωστη μανια της επισκευης.

Εχω μια cimberio στο μπαλκονι και το χερουλι δουλευει ολο και πιο σφιχτα, προφανως λογω αλατων.
Ξερω, ειναι φτηνες και αλλαζουν ευκολα, αλλα υπαρχει και η γνωστη μανια της επισκευης.
Εάν έχει σπάσει το έλασμα εσωτερικά και έχει φρακαρει,δύσκολη επαναφορά,δεν μπορείς να.κανεις και πολλά...
Εάν καταφέρεις και την ξεβιδώνεις από πανω ίσως μπορείς.να τσεκάρεις τι γινεται..ειδαλως 5 ευρώ εχουν αυτές.

• Like
Reactions: skysound and nikfor

Η καλύτερη επισκευή είναι η αλλαγή :D

Αυτές οι βρύσες είναι σφαιρικές και πρεσαριστές.
Τί να επισκευάσεις;
Το μόνο που μπορείς να κάνεις, και θα δουλέψει σίγουρα για κάποιο διάστημα, είναι να τη βγάλεις και να ψεκάσεις με WD40 το σφαιρικό διακόπτη εσωτερικά.
Για κάποιο διάστημα θα δουλέψει μια χαρά.

Είχα ανοίξει μία για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά θυμάμαι ήθελε ΠΟΛΥ δύναμη και για να μήν φαίνεται χάλια θέλει πολύ προσπάθεια.
Πλέον βάζω αντιπαγωτικές (τις μπλέ) και μέχρι τώρα δεν μου έχει χαλάσει καμία.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά με υγεία.
Περί υδραυλικών, συγκεκριμένα μπαταρίας νεροχύτη κουζίνας και το δικό μου ανάγνωσμα...
Χθες βράδυ είχα απρόοπτα στο σπίτι (από αυτά που ούτε στον εχθρό μου δεν θα ευχόμουν).
Άρχισε να δακρύζει ελάχιστα από το αριστερό (παροχή ζεστού) ρακόρ σύνδεσης η μπαταρία του νεροχύτη κουζίνας (Fiore, 4 ετών, αναμικτική, τοίχου, παρόμοια με αυτήν: https://www.dropfix.gr/images/thumbnails/460/460/detailed/4/32_cr_4200.jpg.jpg ).
Προσπαθώντας να σφίξω το ρακόρ όσο θεώρησα ότι έπαιρνε, προφανώς το παράκανα (σε συνδυασμό και με μια σχετική λοξότητα που είχε ο αριστερός αντάπτορας σύνδεσης, με συνέπεια το ρακόρ να μην κάθεται εντελώς σωστά), και η συνέπεια, κόπηκε σαν πράσο το ρακόρ και το νερό να τρέχει πίδακας.
Προφανώς αμέσως έκλεισα την κεντρική βάνα (δυστυχώς το σπίτι δεν έχει κολεκτέρ με επιμέρους διακόπτες για κάθε παροχή). Όλα αυτά αργά το βράδυ.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι παρότι σήμερα αργία, υπάρχει ένα μαγαζί με χρώματα, σιδηρικά/υδραυλικά στην γειτονιά μου που για καλή τύχη ήταν ανοιχτό. Οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη επίσκεψη στο μαγαζί και αγορά ότι είχε διαθέσιμο (αναγκαστικά, λόγω επείγοντος μια που νερό στο σπίτι ούτε για δείγμα).
Με τα πολλά η μπαταρία μπήκε χωρίς άλλα προβλήματα, οπότε τουλάχιστον επανήλθε η λεγόμενη "κανονικότητα" στο νοικοκυριό (αποφύγαμε και την περαιτέρω μουρμούρα της συζύγου...).
Ωστόσο, επειδή η ποιότητα της μπαταρίας που μπήκε είναι αρκετά "βασική" (το μαρτυρά και το εμφανώς μειωμένο βάρος της σε σχέση με τη Fiore που αντικατέστησε), θα ήθελα αν κάποιος φίλος έχει σχετική εμπειρία, να μου προτείνει κάποια εναλλακτική σχετικά καλής ποιότητας κατασκευής, κόστους μέχρι πχ 100 ευρώ. Εξυπακούεται ότι μιλάμε πάλι για μπαταρία τοίχου, όπου δυστυχώς για μένα οι επιλογές είναι λίγες, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών εδώ και χρόνια σχεδιάζεται για εγκατάσταση μπαταριών παροχής νεροχύτη (κι όχι τοίχου όπως σε μένα).

απο την δικη μου εμπειρια -και γιατι το στραβο ρακορ μου ειναι υποπτο- το πρωτο πραγμα που θα κανεις ειναι να ελεγξεις την ευθυγραμμιση των γωνιακων ανταπτορων.
Αν δεν ξερεις ποιοι ειναι, ειναι αυτα τα γονατα πισω απο την μπαταρια που την συνδεουν με την σωληνα. Ρυθμιζονας τα καθοριζεις και την απσσταση των 2 παροχων για να ταιριαξουν στην εκαστοτε μπαατρια.

προφανως εμαθες και με τον δυσκολο τροπο οτι αυτα τα σφιγγουμε τοσο οσο...εγω χρησιμοποιω μονο 3 δακτυλα στην λαβη του κλειδιου για να ελεγξω την δυναμη...
εξαλλου ολη την δουελια την κανουν οι παχιες φλαντζες

• Like
Reactions: lazarefa
απο την δικη μου εμπειρια -και γιατι το στραβο ρακορ μου ειναι υποπτο- το πρωτο πραγμα που θα κανεις ειναι να ελεγξεις την ευθυγραμμιση των γωνιακων ανταπτορων.
Αν δεν ξερεις ποιοι ειναι, ειναι αυτα τα γονατα πισω απο την μπαταρια που την συνδεουν με την σωληνα. Ρυθμιζονας τα καθοριζεις και την απσσταση των 2 παροχων για να ταιριαξουν στην εκαστοτε μπαατρια.

προφανως εμαθες και με τον δυσκολο τροπο οτι αυτα τα σφιγγουμε τοσο οσο...εγω χρησιμοποιω μονο 3 δακτυλα στην λαβη του κλειδιου για να ελεγξω την δυναμη...
εξαλλου ολη την δουελια την κανουν οι παχιες φλαντζες
Όπως τα λες είναι: οι γωνιακοί αντάπτορες (που τοποθετούνται προκειμένου να φέρουν την απόσταση κέντρων των σωλήνων ακριβώς στα 150 χιλ. που είναι η τυποποημένη απόσταση κέντρων παροχών ζεστού - κρύου στις μπαταρίες τοίχου) δεν έχουν (από κατασκευής του σπιτιού, κάπου το 1990-91) τοποθετηθεί σωστά (δεν εξασφαλίζουν απόσταση κέντρων 150 χιλ αλλά 2-3 χιλ. παραπάνω), με συνέπεια να έχουν τοποθετήσει μεταξύ αυτών και της μπαταρίας προεκτάσεις και στις 2 σωλήνες (η πλευρά του κρύου με βρυσάκι παροχής πλυντηρίου πιάτων). Οι προεκτάσεις αυτές για να συνδεθούν πάνω τους τα ρακόρ της μπαταρίας αναγκαστικά συγκλίνουν (αντί να είναι παράλληλες), γεγονός που οδηγεί σε λάθος στη σύνδεση της μπαταρίας με το καλημέρα (αντιμετωπίζεται εν μέρει με τοποθέτηση χονδρότερου λαστιχένιου αντί λεπτού φιμπερένιου παρεμβύσματος). Παρακάτω η σχετική φωτό με τους αποστάτες:
1226241142.jpg
Το θέμα μου είναι ότι εκεί που είναι χωμένοι οι εν λόγω αποστάτες δεν είναι εύκολο (για μένα τουλάχιστον είναι επίφοβο) να τους αφαιρέσω και ακολούθως να τους επανατοποθετήσω (ή έστω να βάλω νέους) και να πετύχω και τη σωστή απόσταση αλλά παράλληλα και το σωστό σφίξιμο/στεγάνωση (αν δεις στη φωτό έχουν μπόλικο κανάβι στο σπείρωμα).
Με λίγα λόγια, έχω "παντρευτεί" μια όχι και τόσο σωστή αρχική τοποθέτηση την οποία διστάζω να κάνω από την αρχή ο ίδιος...

i feel your pain... σε αλλαγη μπαταριας ακριβως για αυτον τον λογο δεν το ρυψοκινδυνεψα και εφερα υδραυλικο...

• Like
Reactions: lazarefa
Χρόνια Πολλά Λάζαρε.
Εγώ έχω χρησιμοποιήσει σε κουζίνα -μπάνια & ντουζιέρα τις Modea της Viospiral και μου έχουν βγει καλές.:)
http://viospiral.gr/index.php?id_category=973&controller=category&id_lang=2
Το παρακάτω είναι αυτό που βρήκα διαθέσιμο στο συνοικιακό μαγαζί χθες κι αναγκαστικά (για να μη μείνω όλο το 24ωρο χωρίς νερό στο σπίτι χρονιάρα μέρα) αγόρασα:
Φυσικά εγώ το αγόρασα όχι στην τιμή που αναφέρει στο link αλλά σχεδόν σε διπλή τιμή, στα 40 ευρώ...
Όπως καταλαβαίνει κανείς, ότι πληρώνεις παίρνεις, οπότε για να είμαι προετοιμασμένος για την επόμενη "στραβή", θεωρώ σκόπιμο να έχω σπίτι ρεζέρβα κι ένα πιο σοβαρό μηχανισμό μπαταρίας...

Ωστόσο, επειδή η ποιότητα της μπαταρίας που μπήκε είναι αρκετά "βασική" (το μαρτυρά και το εμφανώς μειωμένο βάρος της σε σχέση με τη Fiore που αντικατέστησε), θα ήθελα αν κάποιος φίλος έχει σχετική εμπειρία, να μου προτείνει κάποια εναλλακτική σχετικά καλής ποιότητας κατασκευής, κόστους μέχρι πχ 100 ευρώ.
Γιατι θελεις να την αλλαξεις? Αν σε βολευει εργονομικα και δεν σε χαλαει αισθητικα χρησιμοποιησε την.
Μην την παθεις σαν και εμενα που αλλαξα ατη ideal standard τρεις γνησιους μηχανισμους απο την αντιπροσωπεια των 20 ευρω και
ολοι χαλουσανε στο τριμηνο. Εβαλα στο τελος ενα κινεζικο των 5 ευρω και σωθηκα.
Αλλοιως διαλεγεις κατι ακριβοτερο απο εδω
Βλεπω και Fiore αλλα εχει και ideal standard και πυραμις

Last edited:
Γιατι θελεις να την αλλαξεις? Αν σε βολευει εργονομικα και δεν σε χαλαει αισθητικα χρησιμοποιησε την.
Μην την παθεις σαν και εμενα που αλλαξα ατη ideal standard τρεις γνησιους μηχανισμους απο την αντιπροσωπεια των 20 ευρω και
ολοι χαλουσανε στο τριμηνο. Εβαλα στο τελος ενα κινεζικο των 5 ευρω και σωθηκα.
Αλλοιως διαλεγεις κατι ακριβοτερο απο εδω
Βλεπω και Fiore αλλα εχει και ideal standard και πυραμις
Εννοείται ότι δεν θα την αλλάξω άμεσα. Άλλωστε ήδη τοποθετήθηκε χθες στην κουζίνα και λειτουργεί κανονικά. Το θέμα είναι ότι τόσο σαν βάρος (είναι αισθητά πιο ελαφριά και "λεπτοκαμωμένη" από τη Fiore που αντικατέστησε) όσο και σαν αίσθηση κατά τους χειρισμούς ανοίγματος/κλεισίματος από το λεβιέ του αναμεικτικού μηχανισμού της, δεν εμπνέει ιδιαίυτερη αξιοπιστία/ποιότητα.
Οπότε, προκειμένου να την πατήσω πάλι σε καμιά περίεργη μέρα και να ψάχνομαι, μετά το προχθεσινό πάθημα, κι επειδή σε ανάλογη περίπτωση ολόκληρο το σπίτι θα μείνει χωρίς νερό (ελλείψει κολεκτέρ με βάνες για τις επιμέρους παροχές εντός του διαμερίσματος), θεωρώ σκόπιμο να έχω διαθέσιμο κι έναν πιο σοβαρό μηχανισμό.

Δεν καταλαβαίνω τι είναι οι προεκτάσεις που λέτε.
Αν εννοείτε τα Ζ έκκεντρα σχεδόν όλες τις βρύσες έτσι τις τοποθετούσαν.

1735288479315.jpeg

Δεν καταλαβαίνω τι είναι οι προεκτάσεις που λέτε.
Αν εννοείτε τα Ζ έκκεντρα σχεδόν όλες τις βρύσες έτσι τις τοποθετούσαν.
Οι προεκτάσεις στις οποίες εγώ αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση, είναι αυτές που φαίνονται στη φωτό (τύποις είναι "κλέφτης" για παροχή νερού σε πλυντήριο πιάτων, ουσιαστικά μπήκε επειδή ο "μάστορας" της αρχικής εγκατάστασης δεν κατάφερε με τα έκκεντρα Ζ να φέρει τα κέντρα των σωλήνων ακριβώς στα 150 χιλ. μεταξύ τους).

Attachments

• 1227241128_HDR.jpg
    1227241128_HDR.jpg
    3.3 MB · Views: 38
Α, ΟΚ, κατάλαβα. Μούφες για προέκταση.
Ο προηγούμενος υδραυλικός πάντως που δεν κατάφερα να κεντράρει τα Ζ πρέπει να ήταν θεούλης.

• Like
Reactions: ΕΥΜΑΙΟΣ
Όπως τα λες είναι: οι γωνιακοί αντάπτορες (που τοποθετούνται προκειμένου να φέρουν την απόσταση κέντρων των σωλήνων ακριβώς στα 150 χιλ. που είναι η τυποποημένη απόσταση κέντρων παροχών ζεστού - κρύου στις μπαταρίες τοίχου) δεν έχουν (από κατασκευής του σπιτιού, κάπου το 1990-91) τοποθετηθεί σωστά (δεν εξασφαλίζουν απόσταση κέντρων 150 χιλ αλλά 2-3 χιλ. παραπάνω), με συνέπεια να έχουν τοποθετήσει μεταξύ αυτών και της μπαταρίας προεκτάσεις και στις 2 σωλήνες (η πλευρά του κρύου με βρυσάκι παροχής πλυντηρίου πιάτων). Οι προεκτάσεις αυτές για να συνδεθούν πάνω τους τα ρακόρ της μπαταρίας αναγκαστικά συγκλίνουν (αντί να είναι παράλληλες), γεγονός που οδηγεί σε λάθος στη σύνδεση της μπαταρίας με το καλημέρα (αντιμετωπίζεται εν μέρει με τοποθέτηση χονδρότερου λαστιχένιου αντί λεπτού φιμπερένιου παρεμβύσματος). Παρακάτω η σχετική φωτό με τους αποστάτες:
View attachment 244387
Το θέμα μου είναι ότι εκεί που είναι χωμένοι οι εν λόγω αποστάτες δεν είναι εύκολο (για μένα τουλάχιστον είναι επίφοβο) να τους αφαιρέσω και ακολούθως να τους επανατοποθετήσω (ή έστω να βάλω νέους) και να πετύχω και τη σωστή απόσταση αλλά παράλληλα και το σωστό σφίξιμο/στεγάνωση (αν δεις στη φωτό έχουν μπόλικο κανάβι στο σπείρωμα).
Με λίγα λόγια, έχω "παντρευτεί" μια όχι και τόσο σωστή αρχική τοποθέτηση την οποία διστάζω να κάνω από την αρχή ο ίδιος...

Λάζαρε νομίζω ότι μπορείς να επέμβεις και να διορθώσεις το λάθος. Αν δεν φταίει η προοπτική της φωτογραφίας, η δεξιά παροχή πρέπει να είναι πιο "μέσα" από την αριστερή και έχουν αρχίσει οι παντέντες για να φτάσουν στην ίδια ευθεία. Το "κακοποιημένο" έκκεντρο δεξιά στην φωτογραφία, είναι από μια ίδια κατάσταση.

Αν και μπαίνω στα χωράφια των υδραυλικών, πλέον υπάρχουν όλες οι λύσεις. Τόσο με έκκεντρα (ή Ζήτα ή Σίγμα, ανάλογα την ηλικία του υδραυλικού 😁), όσο και σε συνδυασμό με προεκτάσεις/μούφες. Τις προκτάσεις τις σφίγγουμε με allen (και τις torx) και οι περισσότεροι υδραυλικοί που έχω δει, πρώτα σφίγουν τα έκκεντρα στις προεκτάσεις και μετά σφίγγουν στην αναμονή του τοίχου. Το κανάβι δεν χρησιμοποιείται πλεόν σε τέτοιες δουλειές και την θέση του έχει πάρει το νήμα τεφλόν.

20241227_144347.jpg