Μάστορες τα φώτα σας!!

Το κέρατό μου.Απο το μοτέρ βγαίνουν 4 καλώδια...Καφέ,μαύρο,μπλέ και κίτρινο.Τα 3 τα ξέρω.Γείωση,ουδέτερος,φάση.Τι στα διάλα είναι το τέταρτο και που μπαίνει στην σούκο;

Χωρίς να είμαι καθόλου ειδικός, νομίζω πως ειδικά στην περίπτωση αυτού του μοτέρ, το καφέ και το μαύρο καλώδιο είναι και τα δυο φάσεις. Το ένα για να πηγαίνει το ρολό προς τα πάνω και το άλλο για να πηγαίνει προς τα κάτω.
Λογικά, το μπλε είναι ο ουδέτερος και το κίτρινο η γείωση.
Οπότε ο πυκνωτής νομίζω πως πρέπει να συνδεθεί μεταξύ του καφέ και του μαύρου.

Δεν ρωτάς κανένα ειδικό καλύτερα;

• Like
Reactions: Nektarios2015
Το κέρατό μου.Απο το μοτέρ βγαίνουν 4 καλώδια...Καφέ,μαύρο,μπλέ και κίτρινο.Τα 3 τα ξέρω.Γείωση,ουδέτερος,φάση.Τι στα διάλα είναι το τέταρτο και που μπαίνει στην σούκο;
Τον πυκνωτή δεν θες να αλλάξεις;
Δες πως ήταν συνδεδεμένος ο προηγούμενος και βάλε ακριβώς στα ίδια καλώδια τον καινούργιο. Βγάλε και φωτογραφία πριν. Εννοείται κατέβασε και κάνα ρελέ από τον πίνακα....

Το πρόβλημα δεν είναι η σύνδεση του πυκνωτή.Το μοτέρ έχει βγει από το ρολό και για να το δοκιμάσω αν πέτυχε η αλλαγή του πυκνωτή,πρέπει να του δώσω ρεύμα συνδέοντάς το σε μια πρίζα.Άρα θέλω να ματισω το καλώδιο ρεύματος με τα 4 χρώματα που βγαίνει από το μοτέρ,πάνω σε μια πρίζα και εν συνεχεία αυτή να μπει σε μια σούκο.Να το βάλω πάνω στο παράθυρο για να το δοκιμάσω,αποκλείεται.

• Like
Reactions: KOSSTV
Τότε δε χρειάζεται να συνδέσεις και τα 4.
Γείωση ουδέτερο και μια φάση αρκεί για να δείς αν δουλεύει το μοτέρ.

να προσέξεις πολύ όταν ξεκινήσει το μοτέρ να μην κλωτσήσει και χτυπήσεις! πρέπει να το στερεώσεις κάπου πριν το βαλεις μπρος

Τότε δε χρειάζεται να συνδέσεις και τα 4.
Γείωση ουδέτερο και μια φάση αρκεί για να δείς αν δουλεύει το μοτέρ.
Νεώτερα.Σύνδεσα το 2ο μοτέρ όπου έβαλα το κίτρινο γείωση και το μπλέ με το μαύρο σαν φάση και ουδέτερο αφήνοντας το καφέ ασύνδετο.Μπηκε στην πρίζα και το μοτέρ δεν έκανε κιχ.
Δεύτερη δοκιμή,όπου κράτησα το κίτρινο και το μπλέ και άλλαξα το καφέ με το μαύρο.Μπηκε στην πρίζα και...γειά σας τα φώτα με το ρελέ διαρροής στον κεντρικό πινακα πεσμένο.
Μυστήριο...🫣

Είσαι σίγουρος ότι το κίτρινο είναι γείωση?
Μήπως υπάρχει κάποιος διακόπτης που δεν φαίνεται?

Μάστορες τα φωτα σας !!

Έχω ένα 12αρι air-condition και ο μάστορας μου λέει ότι η εσωτερική μονάδα κάθεται άνετα επάνω σε γυψοσανίδα χωρίς πρόβλημα με ειδική ουπα.

Να σημειώσω ότι έχω διπλή γυψοσανίδα ως διαχωριστικού δωματος, δηλαδή δεν έχει τοίχο από πίσω, ενώ δεν έχω βάλει μέσα στην γυψοσανίδα mdf ξύλο

Μπορεί να αντέξει το βάρος ρε παιδιά?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Μιά γρήγορη απάντηση είναι οτι μπορεί.
Ειδικά αν είναι διπλή όπως λες και αν έχει και νευρα σε κοντινή απόσταση.

Happy end στην 2η μεταμόσχευση πυκνωτή!
Το 2ο μοτέρ δουλεύει άψογα.
Σύνδεσα το κίτρινο στην γείωση,μαύρο και μπλέ σαν φάση/ουδέτερο και άφησα ασύνδετο το καφέ καλώδιο.Το έβαλα στην πρίζα και το μοτέρ δούλεψε σαν καινούριο.

Μιά γρήγορη απάντηση είναι οτι μπορεί.
Ειδικά αν είναι διπλή όπως λες και αν έχει και νευρα σε κοντινή απόσταση.
Σε ευχαριστώ

Γνωρίζεις εάν υπάρχει αντίστοιχη βάση για εσωτερική μονάδα που να πιάνει στο ταβάνι?

Μάστορες τα φωτα σας !!

Έχω ένα 12αρι air-condition και ο μάστορας μου λέει ότι η εσωτερική μονάδα κάθεται άνετα επάνω σε γυψοσανίδα χωρίς πρόβλημα με ειδική ουπα.

Να σημειώσω ότι έχω διπλή γυψοσανίδα ως διαχωριστικού δωματος, δηλαδή δεν έχει τοίχο από πίσω, ενώ δεν έχω βάλει μέσα στην γυψοσανίδα mdf ξύλο

Εγώ δεν συμφωνώ...
H εσωτερική μονάδα ζυγίζει τουλαχιστον 10 κιλα και η γυψοσανιδα εστω και διπλη δεν θα αντέξει το βάρος.η σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθεί θέμα..
Κανονικά ο γυψοσανιδας έπρεπε να είχε προβλέψει που θα κάτσει η βαση της μοναδας ώστε να περάσει από πέσω νεύρα όπου θα πιάσουν οι βίδες της..
Έχω φτιάξει ανάλογη κατασκευή...
Σε ευχαριστώ

Γνωρίζεις εάν υπάρχει αντίστοιχη βάση για εσωτερική μονάδα που να πιάνει στο ταβάνι?

Εάν μιλάς για γυψοσανιδα πάλι εκεί και εάν πρέπει να γίνει μελέτη επί αυτού..

Σε ευχαριστώ

Δεν ειναι κατι περιπλοκο οι βασεις οροφης.
Το πιθανοτερο ολοι οι εγκαταστατες να διαθετουν.
Δυο σιδερογωνιες σχηματος γαμα ειναι.
Τις βιδωνεις στο ταβανι δεξια και αριστερα, και επανω τους κρεμας οσο βαρος θελεις.

• Like
Reactions: KOSSTV and vespas
Μάστορες τα φωτα σας !!

Άνετα θα έβαζα, ιδιαίτερα με καλά βύσματα.. Είτε μεταλλικά που εκτονωνουν με το κατάλληλο πιστόλι, είτε αυτά τις fischer

απο τη στιγμη που μπορεις να βαλεις βαση οροφης γιατι να το ρισκαρεις με τη γυψοσανιδα;

Ο τοίχος επανω παιδιά είναι μπετό

Μου δείχνετε μια βάση όροφης γιατί ο ψυκτικός μας τα λέει περίεργα

Να βρει με ανιχνευτη τις ραγες της γυψοσανιδας και να την βαλει εκει με ειδικα ουπατ.
Ειδικα εφοσον ειναι διπλή δεν θα παθει τπτ.
Αυτό πρέπει να κάνει αλλά.η βάση που κρέμεται η εσωτερική μονάδα έχει συγκεκριμένα σημεία τρύπες..
Οπότε για αυτο και είπα ότι επρεπε να έχει μελετηθεί..

Αυτήν την στιγμή καλύτερο βυσμα για στηριγνα γυψοσανιδας από αυτό δεν υπάρχει..

Screenshot_20250223_230023_Google.jpg