Προσπαθησε να του το κοψεις τωρα που ειναι αρχη. Αν παγιωθουν τωρα "κακες" και επικινδυνες συνηθειες, θα ειναι δυσκολο μετα.
Η αρχη ειναι οτι οταν του στερουμε κατι, δινουμε κατι ως ανταλλαγμα καλυτερο.
Προσοχη στο timing -ειναι σημαντικο-μην περασουμε λαθος μυνημα. Π.χ. θα κερδισω κατι καλο, οταν δαγκωσω το καλωδιο->δαγκωνω το καλωδιο συνεχεια οταν με βλεπει ο Βασιλης. Η ο Βασιλης μου φωναζει, με βρεχει, τρομαζει οταν με βλεπει να μασαω το καλωδιο, οποτε και εγω θα το κανω οποσδηποτε στα μουλωχτα, οταν εχω ξεφυγει της προσοχης του.
Επισης το, εχει δαγωσει το καλωδιο "καποια στιγμη", το βλεπουμε μετα, και του το δειχνουμε και βαζουμε τις φωνες δεν θα δουλεψει ποτε. Οτι διορθωνεις το κανεις την ιδια στιγμη, αλλιως ΔΕΝ θα εχει αποτελεσμα, καθως ο σκυλος μπορει να μπερδευτει και να μην καταλαβαινει γιατι τον διορθωνεις, και σε επαναλαμβανομενες τετοιες περιπτωσεις ειναι πιθανο να περασει το μυνημα οτι εισαι ενας παλαβος που φωναζεις χωρις συγκεκριμενο λογο, και καλυτερα ειναι να σε αποφευγω γενικα, και να κανω οτι κανω στα μουλωχτα.
Σε ολα μεταξυ σας πρεπει να εισαι πολυ συγκεκριμενος (στην γλωσσα του) στην αρχη μεχρι να ανοιξουν καθαροι διαυλοι επικοινωνιας και κατανοησης μεταξυ σας. Θεωρησε οτι εχεις να κανεις με ενα 3χρονο. Υπομονη, (οσο και αν σου φαινεται οτι δεν τα περνει τα γραμματα) και συνεχης επαναληψη. Και μια στιγμη, ως εκ θαυματος, θα σε αφησει αφωνο.
Τωρα αν αλλαζει απο νεογιλα (τα μικρα και πολυ μυτερα δοντια) σε κανονικα, θελει παντα κατι να μασαει (αλλα και εδω δεν αφηνεις να παγιωθει μασημα εκει που δεν πρεπει), οποτε εισαι παλι stand by, του σταματας το καλωδιο και του δινεις ενα δελεαστικοτερο μασουλητηρι, κατευθυνοντας το τελικα μονο σε αυτο.
Για το κοκκαλο που λεει ο Νικος συμφωνω, αλλα αναλογα και με το μεγεθος του σκυλου, γιατι το ποδι απο μοσχαρι ειναι χοντρο σχετικα. Αν ειναι κανα Presa 40κιλο κουταβι οκ, το τσακιζει κανονικα. Παντως μαθε το και σε καποιο καλο "δερματοειδες" μασουλητηρι, γιατι ειναι πιο ευκολα να τα βρεις.
Οι ζημιες (απο την δικη μας οπτικη γωνια), προκαλουνται επισης απο αγχος αποχωρισμου (το πρωτο μισαωρο μετα την απουσια μας), βαρεμαρα, και εκτονωση συσωρευμενης ενεργειας. Τα κουταβια εχουν "εκρηξεις" ενεργειας καθε 2 με 3 ωρες, και μετα υπνο.
Και ως γνωστον στους "σκυλαδες", καλος σκυλος ειναι ο κουρασμενος σκυλος!!!!!!