Μάστορες τα φώτα σας!!

Κυρία και κύριοι,τελικά υπάρχει κάποιο εργαλείο που να βοηθά στην πραγματοποίηση συνδέσεων με μόρσα χωρίς να είναι κινητό εργοστάσιο και να κοστίζει μια περιουσία;
Καλησπερα.

Ακομα και με ενα μικρο βυθιζομενο ρουτερ (οπως και αυτο του λιδλ ας πουμε) μπορει να γινει η δουλεια. Απλως θελει αρκετη προσοχη και χρονο διοτι η ακριβεια του εργαλειου ειναι περιορισμενη οποτε οι οποιες ατελειες προκυψουν θα εχουν σαν συνεπεια μια οχι τοσο εμφανισιμη και ενδεχομενως οχι τοσο καλα ευθυγραμμισμενη συνδεση.
Για ακομα πιο απλα και παραδοσιακα, γινεται και με ενα πριονι και σκαρπελο. Εκει και αν θελει υπομονη...

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Jojordan, εγώ βλέπω κάποια πράγματα που θα έκανα διαφορετικά στην κατασκευή του καβαλέτου.
Τη συγκεκριμένη κατασκευή δεν τη βρίσκω ιδιαίτερα γερή, θεωρώ οτι θα έχει τζόγο στην πίεση δεξιά-αριστερά, όσο καλά κι άν κάνεις τα κολλήματα στις κάτω τραβέρσες.
Εγώ θα έβαζα για σιγουριά αντιρίδες απ´ το οριζόντιο δοκάρα προς τα πόδια.
Το λέω αυτό επειδή είπες οτι το θές για βαριές εργασίες, σιδηροκατασκευές.
Επίσης τις τραβέρσες θα τις κόλλαγα διαφορετικά. Τις δύο πλαϊνές απ´ την εσωτερική πλευρά των ποδιών για να αποφύγεις ανεπιθύμητους τραυματισμούς και η γωνιά να κοιτάει προς το χώμα, ώστε η πάνω επιφάνια να είναι επίπεδη.
Το ίδιο βέβαια και για τη μεγάλη τραβέρσα, θα την κόλλαγα με τη μια επίπεδη πλευρά πρός τα πάνω.
Θα έπρεπε κάπως να στο σχεδιάσω, γιατί βοβά αι οτι σε μπευρδεύω, αλλά δυστυχώς απο δω που σου γράφω δεν μπορώ.

Last edited:
Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Κυρία και κύριοι,τελικά υπάρχει κάποιο εργαλείο που να βοηθά στην πραγματοποίηση συνδέσεων με μόρσα χωρίς να είναι κινητό εργοστάσιο και να κοστίζει μια περιουσία;

Νικόλα, τα εργαλεία είναι για να κάνουν τη δουλειά, και κατ´ επέκταση τη ζωή σου, πιό απλή.
Το κακό είναι οτι η απλότητα με την ακρίβεια του εργαλείου είναι ευθέως ανάλογες, πολύ μεγάλη απλότητα συνεπάγεται και πολύ μεγάλη τιμή. Δεν ισχύει πάντα αλλά στο 90% των περιπτώσεων ισχύει.
Τώρα αν έχεις μεγάλη υπομονή και επιμονή ώστε να αποκτήσεις και την ανάλογη εξοικίωση τα πάντα γίνονται με πολύ απλά εργαλεία, όπως πχ στην περίπτωσή σου ένα πριόνι κι ένα σκαρπέλο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Μα το νόημα του παρόντος νήματος γενικά και της ερωτήσεως μου ειδικότερα είναι να ειπωθούν σχόλια και παρατηρήσεις ΠΡΙΝ την κατασκευή και όχι αργότερα "κατόπιν εορτής" και πάντα με βάση τις γνώσεις και τς εμπειρίες των παλιότερων.

Καλησπέρα.
Η κατασκευή σου με πι 80αρι που έχεις θα σου βγει πολύ βαριά. Επίσης η γωνιά η 30 άρα δείχνει άσχημα στην μεσαία αντιρίδα.
Για τόσο βαριά κατασκευή ίσως να θέλει περισσότερο δέσιμο με αντιρίδες. Οι διαστάσεις είναι μιά χαρά.

Αν έβαζες στρατζαριστό κοιλοδοκό 10 x 5 βαρεως τύπου (αντί για πί) θα είχες κ πλάτος κ λιγότερο βάρος.
Δεν είναι μεγάλο το άνοιγμα κ μην φοβάσαι για βελος καμψης εκτός κ αν το θέλεις για πολύ βαριές κατασκευές.

Επίσης στα ποδαρικά κ στις αντιρίδες για θέμα βάρους, εμφάνισης κ οικονομιας βάλε παντού στρατζαριστό 40 x 40 k θα είσαι σούπερ.
Μην ξεχάσεις να βάλεις πλαστικά πέλματα στα ποδαρικά.

Αν θέλεις να αποφύγεις την ηλεκτροκόλληση κάνε την κατασκευή σου με βιδες Μ10 έτσι θα μπορείς να το κλείνεις ή να το μεταφέρεις πολύ πιο εύκολα όταν το θελήσεις.

Πάρε κ μία φωτο από ένα έτοιμο καβαλετο για να δεις λίγο την φιλοσοφία των αντιρίδων κ της φορητότας.

Παππούς Κ.

Το βασικό πρόβλημα ειπώθηκε ήδη, είναι η ελλιπής αντιστάθμιση των κατά μήκος κινήσεων.
Πολύ καλή ιδέα η διπλωτή κατασκευή και σωστές οι προτάσεις για κοιλοδοκό και στραντζαριστά.
Επί πλέον ιδέες μπορείς να πάρεις από το επόμενο σκαρίφημα ιδέες!

kabaleto_assembly_ver1.jpgkabaleto_assembly_ver2.jpg

Είναι δυνατόν να γίνει και πολύ ελαφριά κατασκευή, αλλά παρ' όλα αυτά πολύ στιβαρή, αλλά εκεί θα πάιξεις με ράβδους Φ8 τοποθετημένες έτσι που να λειτουργούν μόνο σε εφελκυσμό.
Γι' αυτό θέλει προσοχή!
Αν θες να πειραματιστείς . . .
Δες κάτω δεξιά :

kabaleto_assembly_ver2.jpg

Εγώ αυτά εδώ τα έχω πολλά χρόνια ...και έχουν σηκώσει και πολύ βάρος ... και φαίνονται και ψεύτικα :flipout:

Στρατζαριστό είναι ...δεν είναι μασίφ.

BJ62DxG.jpg

Νίκο γιαυτό ρώτησα και εγώ τον φίλο να μας πει την χρήση που θα κάνει το καβαλετο.
Μην φτιάξει ένα θηρίο το οποίο θα είναι δύσκολο ακόμη και στην μετακίνηση αν δεν υπάρχει λόγος.

Καλημέρα.
Ας έχει αρκετές λύσεις κατά νου ο φίλος για να αποφάσισει κ εδώ είμαστε κ πάλι.

Δεν θέλω να μείνει ο φίλος (κ κανένας άλλος φίλος εδώ μέσα) με το παράπονο ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με τον πρόβλημα του.

Κ εγώ όταν ζητάω τα "φώτα" του Forum παίρνω τις προτάσεις, τις φιλτράρω, τις φέρνω στα μέτρα μου κ μετά "δημιουργώ" !!!!

ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΝΤΩΣ: ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΒΟΗΘΑΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ.

:grandpa: :grandpa: :grandpa:

Last edited:
Αν μπορέσω να σας βγάλω φωτογραφίες κάποια που χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου όταν έφτιαχνε αγροτικά μηχανήματα. Τα έχουμε πάνω από 50 χρόνια και είναι σκυλιά.

Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από την πλευρά μου όλα τα μέλη ξεχωριστά (enduaras1, BabisK, Costas1965, Seafalco, Osatosa, QEDD) για τον κόπο που έκαναν να ασχοληθούν με το θέμα μου και να κάνουν τις προτάσεις τους. Όπως είπα η ανάγκη για τα καβαλέτα προέκυψε για την κατασκευή της αυλόπορτας. Όπως ξεκαθάρισα δεν έχω καθόλου εμπειρία με ηλεκτροκολλήσεις, πήρα μια inverter και έκανα ένα πάγκο εργασίας μόνο μέχρι τώρα. Ανάγκη για μετακίνηση δεν θα υπάρχει ιδιαίτερα. Μου άρεσε η ιδέα του BabisK για διαγώνια δεσίματα του πάνω Πι με τις γωνίες που δένουν τα ποδαρικά. Σωστές επίσης οι παρατηρήσεις του για τα θέματα ασφαλείας κατά το κόλλημα των γωνιών. Ωραίες οι ιδέες του Costas1965 για φορητότητα και μείωση βάρους ιδίως με την αντικατάσταση του Πι με κοιλοδοκό. Κάποια από τα παραπάνω καθώς και άλλα χρήσιμα συμπεριέλαβε στα σκαριφήματά του ο Seafalco.
Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανα τα προσχέδια και τα έθεσα προς σχολιασμό και κατάθεση απόψεων. Τώρα έχω μια καλύτερη ιδέα για το πως θα το κάνω μόλις βρω τον χρόνο, Ευτυχώς που δεν πήγα να πάρω τα σίδερα ακόμα.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Αγαπητοί φίλοι Στέλιο και Πάνο παρακαλώ τα φώτα σας.
Έχω κανιβαλισει αυτό το μοτέρ από πλυντήριο πιάτων αν δεν κάνω λάθος.
755eb9285ab4fb14bc9d5b59dd8ecc1c.jpg

d90101f0633214df03b4355dbb9fa869.jpg

7107afff0037e1cc652532f7c0a9406b.jpg

Όπως βλέπετε έχει ένα 6πολικο βύσμα με 5 ενεργές επαφές.
b934ba0917efa8fb876d3ed90534678f.jpg

Θέλω να φτιάξω Τορνο.
Πως συνδέω το ρεύμα;
Ευχαριστώ προκαταβολικά (εννοείται ότι ευπρόσδεκτη κάθε απάντηση μελους-γνωστη)

Sent from my C6833 using Tapatalk

Χρήστο, δες προσεκτικά αυτά τα βιντεάκια και προσπάθησε να εντριφήσεις όσο μπορείς. Έχω κι εγώ ένα μοτέρ πλυντηρίου και πρέπει να δούμε τι θα τα κάνουμε.... -bye-

Ευχαριστώ Μπάμπη.
Εγω θα το κάνω τορνο, no matter what.
Μπορει να μου παρει λίγο παραπάνω, αλλα θα γινει.
Τα Ρωσικα μου αν ήταν καλυτερα, μου στείλε ο Στέλιος κατι ωραία νήματα, αλλα δυσκολεύομαι στη γλώσσα.
Θα είμαστε σε επικοινωνία.

Sent from my iPad using Tapatalk