Μάστορες τα φώτα σας!!

Όντος το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές και εγω για τους πυκωτες των Φούρνων μικροκυμάτων...

Re: Φούρνος Μικροκυμάτων - Επισκευή ή Αντικατάσταση με καινούριο;

ΥΓ Ο τεχνικός μου είπε ότι κακώς το άνοιξα γιατί υπάρχει κίνδυνος να με σκοτώσει ακόμα και όταν δεν είναι στην πρίζα (έχει μέσα πυκνωτή λέει...).
Υπάρχουν τέτοιοι δολοφονικοί πυκνωτές στους φούρνους μικροκυμάτων ;;;

Τι λέτε;

Oι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν ηλεκτρολυτικούς πυκωτές,αυτοί οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές πού είναι στό στάδιο τής τροφοδοσίας κρατάνε ρεύμα,και έτσι άν βγάλεις από τήν μπρίζα τήν συσκευή και τήν ανοίξεις και ακουμπήσεις επάνω τους δέν θά έχουν ξεφορτίσει και θά δεχτείς μιά ηλεκτρική εκκένωση,πού θα είναι αναλογη τής χωρητικότητας του σέ μF (μικρόφαράντ συνήθως),στήν τάση,καί στό πόση ώρα πέρασε από τήν ώρα πού έβγαλες τήν μπρίζα τής συσκευής μέχρι τήν ώρα πού τήν άνοιξες για να τήν φτιάξεις.
Αν κάποιος έχει πρόβλημα υγείας όπως μέ τήν καρδιά του,καί οι τάσεις τού ηλεκτρολυτικού πυκνωτή είναι μεγάλες,καθώς και οι χωρητικότητες τού ηλεκτρολυτικού πυκνωτή είναι μεγάλες,μπορεί και νά αποβεί μοιραίο.
Κανονικά ο ηλεκτρονικός πρίν κάνει κάποια εργασία,τούς εκφορτίζει μέ κατάλληλο εργαλείο εκφόρτισης πυκνωτών.

Στόν υπολογιστή π.χ πού τόν έχουμε εκτός μπρίζας πρίν τόν ανοίξουμε νά φτιάξουμε κάτι,πατάμε τό on συνεχόμενα καί θά δούμε ότι στιγμιαία θά ανάψει τό λαμπάκι και θά σβήσει,τότε αφήνουμε τό on μπουτόν,αυτό μας δείχνει ότι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές έκαναν εκφόρτιση,καί αυτό όχι γιά να μήν δεχτούμε κάποια ηλεκτρική εκκένωση,επειδή δέν ανοίγουμε τροφοδοτικό,αλλά καί επειδή οι τάσεις είναι μικρές,αλλά για να μήν υπάρχει στατικός ηλεκτρισμός.

Πιτσιρικάς όταν ασχολιόμουν μέ πομπούς ξέχναγα να κάνω εκφόρτιση σπάνια όμως,όταν έβαζα χέρι νά φτιάξω κάτι μερικές φορές και εννοείται πάντα εκτός μπρίζας ,καί θυμάμαι είχα δεχτεί μικρο-μεσαίο τίναγμα από τούς ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές.

Φύγε από miele (εννοείται με σωστή χρήση - συντήρηση) και πήγαινε σε Bosch η ακόμα χειρότερα σε κορεάτικα Samsung , daewoo Κ λοιπά, Κ πες μετά για ποιότητα κατασκευής!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Φύγε από miele (εννοείται με σωστή χρήση - συντήρηση) και πήγαινε σε Bosch η ακόμα χειρότερα σε κορεάτικα Samsung , daewoo Κ λοιπά, Κ πες μετά για ποιότητα κατασκευής!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εγω πάντως εχω ενα Daewoo πανω απο 10 χρονια με καθημερινή χρήση και δεν εχει καταλάβει τίποτα.
Τώρα βέβαια που το ανέφερα θα χαλάσει αυριο, αλλα τα λεφτα του τα έβγαλε.

Sent from my iPad using Tapatalk

Θα ήθελα την εμπειρία όσων ασχολούνται με βίδες και παξιμάδια, κυρίως αναξείδωτα.
Σήμερα σε μια κατασκευή που έφτιαχνα χρησιμοποιούσα βιλδες M12 ανοξείδωτες με παξιμάδια ασφαλείας, επίσης ανοξείδωτα.
Κάποια στιγμή, κι ενώ βίδωνα το παξιμάδι με το παλμικό, σταμάταγε στο μέσον σχεδόν της διαδρομής χωρίς προφανή λόγο.
Άδικα το παλμικό κοπάναγε... Το παξιμάδι δεν κουνιόταν ρούπι και ζεμάταγε.
Το περίεργο είναι οτι δεν πήγαινε πλέον ούτε πίσω, ούτε βίδωνε ούτε ξεβίδωνε. Αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί, και λόγω φουσκωτών, έχω βιδώσει και ξεβιδώσει χιλια.δες ανιξείδωτες βίδες, μικρές και μεγάλες.
Το παξιμάδι φαινόταν τόσο βράχος σαν να το είχες οξυγονοκολλήσει. Στη μία βίδα που επέμενα και τη ζόρισα πάρα πολύ κόπηκε.
Θεωρώ οτι κάτι έπαιξε με τη θερμότητα, ίσως έλειωσε το π,αστικό του αυτοασφαλιζόμενου και κόλλησε, αλλά τόσο πολύ;
Όπως είπα και πρίν, πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Μπάμπη το αποκλείω λόγω εμπειρίας σου,αλλά μήπως είχαν διαφορετικά σπειρώματα βίδα και παξιμάδι και δεν το πήρες χαμπάρι;

Όχι Νικόλα, αυτό είναι σίγουρο. Άλλωστε μέχρι τη μέση πήγαινε μια χαρά.
Επειδή μου το έκανε και τις δύο φορές με το παλμικό, υποψιάζομαι οτι κάτι γίνεται με τις κρούσεις του παλμικού, υπερθερμαίνει το παξιμάδι κι αυτό δημιουργούσε το πρόβλημα.

Last edited:
Μπάμπη το αποκλείω λόγω εμπειρίας σου,αλλά μήπως είχαν διαφορετικά σπειρώματα βίδα και παξιμάδι και δεν το πήρες χαμπάρι;

Καί εγώ αυτό σκέφτηκα,εργοστασιακό λάθος στό σπείρωμα η τής βίδας η στό παξιμάδι.
καί νά λυώσει το εσωτερικό πλαστικό τής ροδέλας ασφαλείας δέν έχει τέτοια δυναμική,γιά νά κοντράρει σέ τέτοια έκταση ολόκληρο παλμικό.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Όχι Νικόλα, αυτό είναι σίγουρο. Άλλωστε μέχρι τη μέση πήγαινε μια χαρά.
Επειδή μου το έκανε και τις δύο φορές με το παλμικό, υποψιάζομαι οτι κάτι γίνεται με τις κρούσεις του παλμικού, υπερθερμαίνει το παξιμάδι κι αυτό δημιουργούσε το πρόβλημα.

Αυτό ακριβώς που επισημαίνεις και εσύ πιστεύω και εγώ ότι σου συνέβη, εάν όπως λες δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει κάποιο λάθος στο σπείρωμα. Γενικά τα ανοξείδωτες σπειρώματα εάν το επιτρέπει η φύση και ο χρόνος της απαιτούμενης εργασίας καλό θα ήταν να τις πηγαίνουμε με το χέρι για να καταλάβουμε πότε πάει να μαγγώσει κάτι μήπως και προλάβουμε καμιά κατάσταση.

Eμενα μου ειχε τυχει παρομοιο προβλημα με ελαφρως παραμορφωμενη βιδα (κακη παρτιδα) αλλα και αλλες φορες με ελαττωματικο σπειρωμα αλλοτε σε βιδα αλλοτε σε παξιμαδι.
Ομως ολα αυτα σε γαλβανιζε βιδες που εχουν μια ταση παραπανω απο τις ανοξειδωτες για ελαττωμα ειδικα στα σπειρωματα λογω επεξεργασιας του γαλβανισματος.

Με τα χτυπήματα του παλμικού έτυχε και δάγκωσε διπλή βόλτα και την πάτησε μέσα και έγινε ενα σώμα.Μάλλον το έσπρωχνες και λίγο.

Τα χτυπηματα του παλμικου ειναι περιστροφικα και οχι παραλληλα με το αξονα οπως του κρουστικου κατσαβιδιου.
Βεβαια αν οπως λες, το εσπρωχνε πολυ, ισως να μαγκωσε δευτερη βολτα.

Μπορεί... Τι να πώ;
Ίσως έπρεπε να κόψω με το τροχάκι το παξιμάδι να δώ τι έπαιξε εσωτερικά αλλά δεν το σκέφτηκα.
Μου είναι τρομερά δύσκολο να χωνέψω οτι όλο αυτό έγινε επειδή έλειωσε το πλαστικό, γιατί, ακόμα και σ´ αυτή τη περίπτωση, το πλαστικό δεν μρυώνει γρήγορα.
Κάποια αλλοίωση στο μέταλο γινόταν. Ίσως να είναι κι αυτό που λέει Νίκος.

Παντως ειναι εντυπωσιακη η δυναμη του παλμικου πανω στη βιδα/παξιμαδι.
Εδω με ενα 7βολτο παλμικο μου εσπασαν οι κεφαλες σε 2 μικρες βιδες 40μμ μηκος (του lidl..) οταν στερεωνα ραφακια σε νοβοπαν!

Εγώ, στη συγκεκριμένη δουλειά, ήταν η πρώτη φορά που είπα "θέλω κι άλλο".
Το 160 Nm του Makita δεν έφταναν για να καργάρει τις βίδες, το τελικό σφίξιμο το έκανα με το χέρι με τα καρυδάκια της Facom.
Μιλάμε για διπλό μπράτσο τέντας με έκταση 5 μέτρα. Τρελό ζόρι.

Παντως αν θες σου δανειζω το 18 μπουλονοκλειδο ryobi που λεει οτι βγαζει 220Νm. Δεν εχει χρειαστει να το ζορισω τοσο ακομα. Ευκαιρια να το δοκιμασεις με τα impact καρυδακια proxxon.

Σ´ ευχαριστώ πολύ. Θα χρειαζόταν σήμερα τα 220 Nm.
Σ´ αυτά τα νιύμερα όμως χρειάζεται καρέ 1/2". Τα 1/4" με τα impact είναι για πιο light δουλειές.