Μάστορες τα φώτα σας!!

ααα ...με ματι
θα δουμε γιατι την προηγουμενη εβδομαδα δοκιμαζα ενα αλλο τυπο αντεννας (1/4 groundplane) με μια τηλεσκοπικη και δεν μπορουσα να την κουμανταρω με τιποτα....εχουν αυτες οι κεραιες -σαν μεταλλο- αντισταση (50, 75 100Ω)?

τωρα θα κοιταξω να την κανω με Τ bnc 50ohm....και 2 κονεκτορες που θα κολληθουν αναλογως (+-) τα στοιχεια.
Αλλα ετσι τα στελεχη θα πρεπει να μαπινουν απο μεσασ το κουτι προς τα εξω

giannisx4
Δεν σηκωνει Τ γιατι μιαμε στην ουσια για ηλεκτρικο ρευμα. θελει δυο αντιθετα Γ δηλαδη
Ναι δεν έγινα σαφής το Ταφ όπως στις γραμμές tv χωρίς επαφή μεταξύ τους. Στα καράβια χρησιμοποιούμε τέτοιες συνδέσεις για τα δίπολα. Βέβαια εκεί δεν τα αλλάζουμε κατά το δοκούν, είναι μονιμα. Αλλά δεν θα σου είναι μπελάς να ανεβοκατεβαζεις τον ιστο για να αλλάζεις τα στοιχεία; μήπως θα ήταν καλύτερα να έχεις τρεις διαφορετικές κεραίες; την περίπτωση να βάλεις σε ένα ιστό τρία δίπολα την έχεις εξετάσει;

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
μπα..θα ειναι σε κεραια πεδιου...στα 2-5 μετρα θα ειναι. ειτε κρεμαστη, ειτε με τηλεσκοπικο ιστο
 
Καλησπέρα μαστόρια.
Γράσο πως καθαρίζουμε;
Είχε λιγο στο καπάκι της χειρομιζας του αλυσοπρίονου κάτω από το ελατήριο.

Επίσης, τι γράσο βάζουμε εκεί;

EDIT: Αυτό κάνει;
 
Καλησπέρα μαστόρια.
Γράσο πως καθαρίζουμε;
Είχε λιγο στο καπάκι της χειρομιζας του αλυσοπρίονου κάτω από το ελατήριο.

Επίσης, τι γράσο βάζουμε εκεί;

EDIT: Αυτό κάνει;

Γενικα τα γρασα φευγουν ευκολα με πετρελαιο και αλλα πετρελαιοειδη. Εγω τα γρασα της μηχανης τα αφαιρω με αυτο το "λαδι"- παραφινελαιο, που ειναι συνηθως σε μπουκαλια για φωτιστικες λαμπες. Το βαζεις και σε ενα ψεκαστηρι και δουλευει μια χαρα.
Προσεχε μονο μην κανει ζημια εκει που θα πεσει.
 
Ευχαριστώ.

Στα πλαστικά του αλυσοπρίονου είναι. Θα ρίξω λίγο πετρέλαιο και θα τα ξεπλύνω καλά.

Στάλθηκε από το Mi A2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Πετρελαιο η βενζινη κανει σιγουρα για το γρασσο γιατι το εχω δοκιμασει απειρες φορες, επισης κανει δουλεια και το αντισκωριακο σπρευ.

Τωρα για την συγκεκριμενη δουλεια ισως πρεπει να σου πουν οι ειδικοι των αλυσοπριονων γιατι τα παραπανω μπορει να επηρρεαζουν τα πλαστικα του εργαλειου.

Το γρασσο που εχεις στο λινκ ειναι μια χαρα, το κλασσικο παχυ γρασσακι που ξερουμε.
Υπαρχει ομως και γρασσο σε σπρευ για αλυσιδες κλπ που το εχω βολευτει πολυ καθως ειναι πολυ πιο 'καθαρο' απο το κλασσικο, σαν λαδι ειναι, ομως μαλλον οχι το ιδιο αποτελεσματικο.
Εχει και το jumbo ..https://www.e-jumbo.gr/organosi-spi...-ergaleion/sprey-grasso-dr-pro-220-ml_274414/
 
Ευχαριστώ.

Το γράσο εκεί το χει αν κατάλαβα καλά για να "γλυστράει" καλύτερα το ελατήριο της χειρομίζας όταν βάζεις μπρος το αλυσοπρίονο.
Το άλλο δεν ξέρω αν θα κάνει εκεί. Παραγγέλνω το γενικής χρήσης (που θα χρησιμεύσει λογικά και στο ραντιστικό) και βλέπω. Έχω καιρό ακόμα μέχρι να ξανακόψω με το μεγάλο αλυσοπρίονο :a0210:
 
Για να μην αλλαξουν χρωμα τα πλαστικα μερη του αλυσοπριονου καλυτερα να χρησιμοποιησεις πετρελαιο.
Στο ελατηριο και γενικα σε σημεια που δεν προστατευονται, καλυτερα να χρησιμοποιεις καθε τοσο γρασο σε σπρει, ωστε να εχεις σωστη επικαλυψη χωρις περιτο υλικο. Εαν βαλεις αλοιφη, στο μελλον, θα συγκρατηθουν πανω του πολλα ξενα σωματα και θα γινουν μια μαζα.
 
Ευχαριστώ Θανάση.
Στα υπόψιν για την επόμενη φορά που θα το καθαρίσω.
Αν κι δεν είδα να έχει πάρει καθόλου πριονίδι το ελατήριο. Έχει ένα πλαστικό πoυ το καλύπτει, φαίνεται ότι κρατάει έξω ότι ξένο.
Δεν βάζω άλλη παραγγελία σήμερα τσόντα στην χθεσινή. Θα με βρίσουν :smash:
 
Παιδια μια ερωτηση για χρωματα γενικα:
Αυτα τα κλασικα κουτακια-τενεκεδακια μπογιας, βολευει πολυ να τα χρησιμοποιεις απευθειας για βαψιμο, αντι να ριχνεις αλλου την μπογια πρωτα, ειδικα για μικροδουλιτσες. Δεν σπαταλας χρωμα, που αλλιως μενει στο αλλο δοχειο, δεν χυνεται απεξω κτλ κτλ.
Ωστοσο, τα περισσοτερα απο αυτα θελουν αραιωση, ειτε με νερο ειτε με νεφτι.
Και το ερωτημα ειναι:
Μπορω να βαλω απο την αρχη την απαραιτητη ποσοτητα διαλυτη για ΟΛΟ το τενεκεδακι, να το ανακατεψω καλα και μετα να το χρησιμοποιω απευθειας, καθε φορα που το χρειαζομαι; Μπορει να "χαλασει" το χρωμα με τον καιρο ετσι; Μηπως αν εχει περασει πολυς καιρος, πρεπει να ξαναπροσθεσω διαλυτη οταν θελω να το χρησιμοποιησω;
Και, εναλλακτικα: Μπορω να χρησιμοποιω το χρωμα κατευθειαν, χωρις διαλυτη, καθε φορα; Το μονο που αλλαζει ειναι οτι θα στεγνωνει πιο γρηγορα, ή και κατι αλλο (π.χ. δεν στρωνει τοσο καλα);
Ευχαριστω.
 
Κατά την εφαρμογή είτε αφορά νερού είτε διαλυτικό καλό είναι να αραιωνεται εκ των υστέρων στο τενεκεδακι όπως το λες για διάφορους λόγους..
Πρώτον έχεις κάβα παχυρευστο υλικό..
Δεύτερον το υλικό,ειδικά στην ατμόσφαιρα λόγω του αέρος και των θερμοκρασιων,πετσιαζουν/μαζευουν υστερα από καποια ωρα εργασιμοτητας και δεν απλωνουν ομοιομορφα..οπότε καλό είναι να καταναλώνεται λίγο λίγο..
Τρίτον ειδικά σε αυτά που αραιωνονται με νεφτι η δυαλιτικου χάνεται όπως είπες η "δύναμη" του υλικού...

Στο τέλος λοιπόν δεν υπάρχει κανένα θέμα να ξανατουμπαρεις το εναπομειναν υλικό μέσα στο αρχικό δοχείο αφού το αναδευσεις καλά με το αρχικό..
Το σημαντικότερο σημείο είναι εδώ...Μετά την ανάδευση ρίχνεις μέσα στο αρχικό δοχείο νερό,νεφτι η διαλυτικό ώσπου να καλυφτεί η επιφάνεια και επειτα το κλείνεις πολύ καλά και το γυρίζεις ανάποδα.. !!!
Στου νερού δεν χρειάζεται παντοτε και απόλυτα να το γυρίζεις...
Γιατί το κάνεις...;
Όλα τα χρώματα κυριως στα νεφτιου και διαλυτικόυ έχουν χρωστικές ουσίες και πιγμεντα τα οποία επικολλούνται επειτα απο διαστημα στο πάτο του δοχείου γιατί είναι βαρύτερα από αλλά συστατικά..
Εάν το γυρίζεις ανάποδα δεν πρόκειται να γίνει αυτό γιατί οι χρωστικές ουσίες και πιγμεντα έχουν έρθει σε επαφή με υλικό αραιωσης...

Το παραπάνω γίνεται πάνω από 50 χρόνια από τον πατέρα μου και τα υπόλοιπα μισά από μένα..
 
Να κανεις το πειραμα και να μας πεις μετα απο 6 μηνες :)

Τα χρωματα του νερου ισως να μην εχουν θεμα αν αποθηκευτουν αραιωμενα. Ουτως η αλλως λιγη αραιωση θελουν, αν θελουν.
Τα χρωματα διαλυτου δεν ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι οκ και τι θα γινει αν κλεισεις μεσα στο κουτι αεροστεγως νεφτι/white spirit μαζι με το χρωμα.

Προσωπικα το εχω σκεφτει και εγω δεκαδες φορες αλλα για καποιο μυστηριο λογο δεν το εχω δοκιμασει. Ιδου λοιπον πεδιο λαμπρο για σενα :))
 
Μιχαλη δεν υπάρχει θέμα ούτε με του νευτιου η διαλυτικόυ....
Αυτό που δεν είπα είναι οτι δεν για επαπειρον αλλά για ένα διάστημα 2-3 χρόνων για το κάθε δοχείο...
Να δώσω μια τάξη δοσολογιας ...Στο μισό κιλό νευτιου η διαλυτικόυ θέλει 2-3 καπάκια από το υλικό αραιωσης...εξυπακούεται ότι όσο ανεβαίνει η ποσότητα ανεβαίνει και το υλικό αραιωσης...
 
Νικο όχι αμέσως....Η να το πω καλύτερα καθόλου....
Δεν έχεις πετύχει κάτι αφού τα πιγμεντα και χρωστικες θα επικολησουν παλι στο πάτο του δοχείου και πάλι...!!!
Σκοπός είναι όταν ανοίξεις να μπορείς να ανακατεύσεις το υλικό...
 
Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Μιχαλη δεν υπάρχει θέμα ούτε με του νευτιου η διαλυτικόυ....
Αυτό που δεν είπα είναι οτι δεν για επαπειρον αλλά για ένα διάστημα 2-3 χρόνων για το κάθε δοχείο...
Να δώσω μια τάξη δοσολογιας ...Στο μισό κιλό νευτιου η διαλυτικόυ θέλει 2-3 καπάκια από το υλικό αραιωσης...εξυπακούεται ότι όσο ανεβαίνει η ποσότητα ανεβαίνει και το υλικό αραιωσης...

Mια χαρα τοτε!
Η αραιωση βεβαια θα πρεπει να ειναι συμφωνη με ο,τι λεει ο κατασκευαστης.
 
Μ´αυτό που λέει ο Νίκος σταματάς την είσοδο του αέρα και διατηρείται το χρώμα ρευστό.
Με μια ψιλη πέτσα στο πάνω μέρος.
 
Νικο όχι αμέσως....Η να το πω καλύτερα καθόλου....
Δεν έχεις πετύχει κάτι αφού τα πιγμεντα και χρωστικες θα επικολησουν παλι στο πάτο του δοχείου και πάλι...!!!
Σκοπός είναι όταν ανοίξεις να μπορείς να ανακατεύσεις το υλικό...

Κώστα, δεν διευκρίνησα τι εννοώ, έχεις δίκιο. Ο εν λόγω χειρισμός είναι για να σφραγίσει το καπάκι με χρώμα και να μη μπαίνει καθόλου αέρας, έτσι το χρώμα δεν ξεραίνεται.

Mπάμπη μαζί γράφαμε!
 
Μα το πρόβλημα δεν μόνο ο αέρας αλλά τα συστατικά του δοχείου...Αυτά είναι το πρόβλημα...
Πέτσα γίνεται εαν μείνει πολύ μεγάλο διάστημα...
Όσα έχω ξεχάσει κανονικά τα έχω βρει κόκκαλο...μιλάω για νευτιου η διαλυτικόυ...

Σε κάποια υλικά όπου υπάρχουν τέτοιες ουσιες στην παρασκευη οπως λακες και πολυρεθανικα πρέπει εξ αρχής τα δοχεία να αποθηκεύονται ανάποδα για τους λόγους που προείπα..
Όταν το υλικό θα πάει προς πώληση θα πρέπει να αναδειχτεί σε μηχανή πρώτα πριν χρησιμοποιηθεί ακόμη και εαν έχουν περάσει έστω και 2 μήνες....


Edit....Nικολα τώρα είδα την απάντηση σου...Ναι ισχυει αυτό...
 
Last edited by a moderator:
Ευχαριστω για τις απαντησεις!
Κωστη με μπερδεψες λιγακι, αλλα ειδικα το tip για το αναποδογυρισμα, πολυ χρησιμο :)

Δεν καταλαβα, ομως: Γινεται, τελικα, να ανακατεψω εξαρχης με διαλυτη ΟΛΟ το τενεκεδακι και αρα μετα να το χρησιμοποιω απευθειας απο εκει; Αν πειραζει αυτο, πως γινεται να μην πειραζει να του βαζω νεφτι μια στρωση απο πανω κατα την αποθηκευση;

Σημειωτεον, δεν εννοω να το δουλευω με τις ωρες απο το τενεκεδακι. Τοτε, προφανως, θα ξεραθει. Εννοω τις περιπτωσεις που το ανοιγεις, βαφεις 1 λεπτο και το κλεινεις.
Στις περιπτωσεις αυτες, αν το αδειασεις σε αλλο, μονο αυτο που θα μεινει στα τοιχωματα + αν χυθει λιγο εξω κτλ, ειναι μεγαλο χαραμι.

Μιχαλη, με κανεις και νιωθω ινδικο χοιριδιο 😛
Για σενα και μονο (και την περιεργια μου) θα το δοκιμασω και θα σου πω σε 6 μηνες. Αν εχει τελειωσει η ....καραμπινα, θα ερθω απο εκει να το ανοιξουμε μαζι 😁