να μην παρεξηγηθω αλλά επειδη ειμαι μηχανικος , οχι ομως πολιτικος μηχανικος οπότε δεν μπορει η γνωμη μου να θεωρηθει θεσφατο, οι συνηθεις τρυπες που αναφερετε (ραφια, στερεωση κλπ), ακομα και αν κοπει σιδερο σε σπιτια των τελευταιων 30-40 ετων ειναι αστειο... αλλωστε ποσα σιδερα θα κοπουν? το πολυ ενα
τα περιθιωρεια ασφαλειας καθε κατασκευης και μηχανηματος ειναι ( αν τηρουνται βεβαια οι προδιαγραφες) τεραστια!
για παραδειγμα σε ενα ασανσερ ο συντελεστης ειναι 7 επι το μαξιμουμ αναγραφομενο βαρος , δηλαδη οταν σου λεει μεγιστο επιτρεπομενο βαρος 200 κιλα, αυτο σημαινει οτι μπορει να λειτουργησει και με 1400 κιλα!!
ασχετα αν στα συγχρονα ασανσερ υπαρχει αισθητηρας βαρους και αρνηθει να λειτουργησει
αν δειτε παλια σπιτια 50-60 ετων, θα δειτε πχ για ενα διορωφο 4 σιδερα μεσαια με παχος κολωνας αστειο. σε αντιστοιχη κατασκευη 20 ετων θα δειτε 12 χοντρα σε πολυ χοντρυτερες κολωνες κλπ
αυτα εγιναν μετα απο πολλους αντισεισμικους κανονισμους
αφου σε ενα σεισμο δεν πεφτει το σπιτι των 60 ετων, γιατι θα πεσει με παρομοιο φορτιο ενα σπιτι που εχει τριπλα σιδερα, απλα εχει κοπει το ενα απο τα 20-30 σιδερα που περιεχονται στη κολωνα?
συνηθως μαλιστα ακομα και αυτο το ενα δεν κοπτεται ολικα ανοιγοντας μια ουπα αλλά αποκοπτεται τμημα αυτου.
βεβαια αρμοδιος να απαντησει θα ηταν μονο ο μηχανικος (πολιτικος) που εφτιαξε το σπιτι, εμενα ομως προσωπικα αν μου ελεγε οχι, επειδη ειμαι του χωρου θα του τραβαγα το αυτι το λιγοτερο ή θα τον δαγκωνα στο λαιμο!! κυριολεκτικα

και τουτο γιατι αυτο θα σημαινε οτι ή δεν επεβλεψε και δεν ξερει τι εκαναν οι εργολαβοι ή μου εκλεψε ο ιδιος τα σιδερα που επρεπε να μου εχει βαλει μεσα (απιθανο), ή δεν εκανε καν μελετη, ή γενικα δεν ειναι μηχανικος παρα του οτι εβγαλε σχολη και ξερει να λειτουργει ενα δυο προγραμματα στο πισι του
επειδη ημουν και εγω επιβλεπων σε ενα υ/η εργοστασιο απο την αρχη της κατασκευης του, και επειδη το εδαφος ηταν σαθρο, τα μπετοσιδερα που επεσαν ηταν απιστευτα σε αγκυρια, με απιστευτους συντελεστες ασφαλειας. και παρα του οτι ειχαν γινει φοβερες εδαφοτεχνικες μελετες και ειχαμε απολυτη γνωση του τι συμβαινει στο υπεδαφος.
θελω να πω οτι να ειστε σιγουροι πως σε ενα σπιτι των τελευταιων 35 ετων και τα μισα σιδερα να ειχε, παλι θα συμπεριφεροταν σχετικα καλα σε ενα σεισμο!
μην ξεχνατε ακομα το οτι για να γινει μια αψογη κατασκευη , θα επρεπε να γινεται πριν καν την μελετη κατασκευης, εδαφοτεχνικη μελετη. αλλά επειδη αυτα κοστιζουν, με το σκεπτικο, οτι ενταξει και σαθρο να ειναι το υπεδαφος, ας βαλουμε παραπανω απο οτι χρειαζεται να ειμαστε καλυμενοι.
απλα το κρατος, σωστα πραττοντας, μετα απο θεσπιση αντισεισμικων κανονισμων και αναθεωρησεων, αυξησε τα περιθωρεια ασφαλειας των κατασκευων με σκοπο ωστε να εχει το κεφαλι του πολλαπλα ησυχο χωρις το φοβο των κλεψιματων που παντα γινονταν ιδιαιτερα σε δημοσια εργα. με το σκεπτικο οτι και τα μισα να κλεψουν παλι καλα θα ειναι η κατασκευη. αλλά και με το σκεπτικο οτι δεν γινονται σοβαρες εδαφοτεχνικες μελετες υπεδαφους κλπ
επιπλεον, οφ δε ρεκορντ, καθε πολιτικος μηχανικος (αλλά αυτα δεν λεγονται στο κοσμο) παιρνει ρεγαλο αναλογα το ποσα κυβικα μπετο, σιδερο κλπ θα χρησιμοποιησει.
μια "τιμη" που ετρεχε στο εμποριο πριν 10 χρονια ηταν 2 γιουρια το κυβικο στο τσιμεντο. για σιδερο ανα τονο δεν θυμαμαι
ετσι αν το σπιτι σου μπορουσε να γινει με 250 κυβικα και αυτος σου εβαζε 500, εβγαζε απο τη διαφορα ενα 500 κακι ακομα. περαν των φανερων αμοιβων
και με το σκεπτικο , μια φορα το φτιαχνω, ας το κανω οσο γινεται καλυτερο, ο ιδιος σου ελεγε, μπορουμε και με λιγοτερα αλλά μια φορα το φτιαχνεις, να το κανεις γερο, ο πελατης ψαρωνε και εδινε οτι του ζητουσαν
το μεγαλυτερο προβλημα φιλοι οσο και αν ακουγεται κουφο στα συγχρονα σπιτια-εργα δεν ειναι τα σιδερα. να ειστε σιγουροι
το μεγαλυτερο προβλημα ειναι τα φαινομενα σπηλαιωσης στο τσιμεντο που συμβαινουν στα θεμελια, ακριβως επειδη τα σιδερα ειναι περισσοτερα απο οσο πρεπει!!
τελος παντων αυτα τα λεω με την επιφυλλαξη οτι δεν ειμαι πολιτικος μηχανικος, αλλά με τη σιγουρια οτι αν ο μηχανικος που μου εφτιαξε το σπιτι μου αρνειοταν να τρυπησω κολωνα, στην καλυτερη θα του τραβαγα το αυτι!
ακομα και αν το σπιτι ηταν ενα διαμερισμα σε παλια πολυκατοικια