Μάστορες τα φώτα σας!!

Εξαρταται Θαναση....
Αλλοι λασπωνουν και αλλοι βαζουν γυψο(εγω αυτο βλεπω τελευταια)...
Σε καινουργια οικοδομη οπου ειναι μεγαλης εκτασης η δουλεια το λασπωμα ειναι επικρατεστερο...αλλα σε ανακαινιση η οπου η δουλεια εχει "τρεξιμο"(ολες ετσι ειναι τελευταια)συνηθως βαζουν γυψο...

Όπως τα λες είναι Θανάση.Η δουλειά είναι καλή γιατι έχει και πλέγμα μέσα ο σοβάς.Ειναι πληρωμένη!Αλλά όταν δύο τούβλα και μόνωση, έχουν κάνα 4αρη πόντους διαφορά με την κολώνα τότε το γεμίζουν με σοβά για να αρέσει στο ιδιοκτήτη...
Επίσης κανεις πλέον δεν βάζει τα κουτιά μετά τους οδηγούς γιατί ο σοβατζης δεν φέρνει δύο φορές πρέσα...
Αλλά φαντάσου σε οικοδομή να μπουν όλα τα κουτιά με γύψο,πόσες φορές πρέπει να φτιαχτεί γυψος τόσο γρήγορα που στεγνώνει.
Αυτό ήταν πριν 30.χρονια το καψόνι καλοσορίσματος ,σου έλεγε φτιάξε γύψο κάτω και πήγαινε να δουλέψεις στον πέμπτο όροφο!Έπεφτε πολύ γέλιο!😎

Αλλά όταν δύο τούβλα και μόνωση, έχουν κάνα 4αρη πόντους διαφορά με την κολώνα τότε το γεμίζουν με σοβά για να αρέσει στο ιδιοκτήτη...

Και δε μπορούν να αφήσουν μεγαλύτερο κενό εσωτερικά και να φέρουν το μέσα τούβλο πρόσωπο με τις κολώνες?

Και δε μπορούν να αφήσουν μεγαλύτερο κενό εσωτερικά και να φέρουν το μέσα τούβλο πρόσωπο με τις κολώνες?

Όχι γιατί θα πρέπει να βάλει χοντροτερη μόνωση,θα παχύνει ο τοίχος και δεν θα δένουν τα μέσα με τα έξω τούβλα.

Όχι γιατί θα πρέπει να βάλει χοντροτερη μόνωση,θα παχύνει ο τοίχος και δεν θα δένουν τα μέσα με τα έξω τούβλα.

Δεν καταλαβαίνω το να μή δένουν τα τούβλα.
Το σενάζι δε τα δένει?

Δεν είναι δύο ανεξάρτητοι τοίχοι που απέχουν 5-10-15 εκατοστά και δένονται μόνο περιμετρικά? (κάτω, σενάζια, κολώνες κλπ).

Επίσης το φελιζόλ μπορεί κάλλιστα να έχει το ίδιο πάχος.

Έτσι όπως τα φτιάχνουν και οι περισσότεροι, διακοσμητικό είναι.

Για να δουλέψει σωστά πρέπει να κολληθεί στη μία πλευρά ώστε ο κρύος αέρας να μήν μπορεί να το παρακάμψει.
Άλλο θέμα αυτό, απλά επειδή ανέφερες το αυξημένο πάχος θυμήθηκα αυτά που βλέπω σε περιπτώσεις ανακαίνισης με κομματάκια πεταμένα μέσα!

Μάστορες παρακαλώ διαφωτίστε με στο παρακάτω:
Επιθυμώ να κάνω μια κατασκευή απο ξύλο ελάτης την οποία θέλω να την περάσω άχρωμο βερνίκι και να φαίνονται τα νερά του ξύλου αλλά να προστατεύεται ταυτόχρονα.

Επειδή είναι η πρώτη φορά και δεν έχω ιδέα :speechless-smiley-0 παρακαλώ δώστε αναλυτικές οδηγίες

Ένα εμποτισμου διαφανο θα έβαζα και καπάκι θαλάσσης, όλα νερού για να μην μπλέκεις..
Που θα μπει η κατασκευή;

Μάστορες παρακαλώ διαφωτίστε με στο παρακάτω:
Επιθυμώ να κάνω μια κατασκευή απο ξύλο ελάτης την οποία θέλω να την περάσω άχρωμο βερνίκι και να φαίνονται τα νερά του ξύλου αλλά να προστατεύεται ταυτόχρονα.

Επειδή είναι η πρώτη φορά και δεν έχω ιδέα :speechless-smiley-0 παρακαλώ δώστε αναλυτικές οδηγίες

Καποια πραματακια για να τα εχεις υποψη σου Γιωργο:

Η ξυλεια απο ελατο/πευκο, μετα το γυαλοχαρτο που θα την περασεις, θελει ψεκασμα με νερο, αναμονη, και ξανα γυαλοχαρταρισμα για να φυγουν οι ινες που θα εχουν ανασηκωθει στο ξυλο.
Ιδιως αν μετα το περασεις με βερνικι νερου, Αν δεν το κανεις, και θελεις λεια επιφανεια, θα πρεπει να τριβεις μετα απο το περασμα με το βερνικι νερου που θα σηκωσει τις ινες.

Το βερνικι εμποτισμου, δυο/τρια χερια, θα προστατεψει το ξυλο επαρκως, απλα πρεπει να το ανανεωνεις καθε 2 χρονια για να συντηρησεις την προστασια.
Το βερνικι κρουστας/τελικο/θαλασσης η οπως αλλιως λεγεται, θα προστατεψει την κατασκευη για πολλα χρονια αλλα οταν χρειαστει συντηρηση, πρεπει να αφαιρεθει ολο.
Το βερνικι κρουστας επισης κανει το ξυλο να φαινεται σαν 'πλαστικο', το κανει να χανει λιγο την φυσικη του ομορφια, σε αντιθεση με το βερνικι εμποτισμου. Βεβαια ολα αυτα ειναι προσωπικα γουστα.

Ειναι ομως σημαντικο να αναφερουμε το ειδος της κατασκευης, την χρηση της και το που θα τοποθετηθει (εξω/μεσα) αν θελουμε μια πιο στοχευμενη, σωστοτερη και πληρεστερη απαντηση.

Γρήγοροι, αποτελεσματικοί και κατατοπιστικοί!
Σας ευχαριστώ.

Πρόκειται για μια σχετικά απλή κατασκευή εντός του σπιτιού που θα είναι κρεμασμένη σε τοίχο και θα παίζει εν μέρη τον ρόλο του καλόγηρου για πανωφόρια κλπ.
Μια ενδεικτική φωτογραφία εδω

Μιχάλη, επειδή αυτό με το βρέξιμο τρίψιμο δεν το έχω για εξήγησε μου σε παρακαλώ:
Έχω στο πρόγραμμα να τρίψω με 120αρι, 180αρι και μετά 300 ή 400αρι
Πότε βρέχω και τρίβω ανάμεσα στο κάθε grid ή μετά το τελικό grid π.χ. 400αρι και πριν απο το εμποτισμού;

Δυο χερια βερνικακι αχρωμο εμποτισμου νερου θα ειναι μια χαρα τοτε. Αφου προετοιμασεις το ελατο οπως ειπαμε.

Βεβαια σε μια τετοια κατασκευη, ενα απαλο παλ χρωμα σαν της εικονας θα του πηγαινει περισσοτερο απο το φυσικο χρωμα του ελατου. Αλλα ειπαμε αυτα ειναι υποκειμενικα :)

Ευχαριστώ Μιχάλη!

Πότε βρέχω και τρίβω ανάμεσα στο κάθε grid ή μετά το τελικό grid π.χ. 400αρι και πριν απο το εμποτισμού;;
Πρότεινε κανένα καλό βερνίκι εμποτισμού, με πινέλο το περνάω;

Υ.Γ. Επειδή είσαι φίλος το σχόλιο σου για το χρώμα δεν θα το αναφέρω στη σύζυγο γιατί δε νομιζω οτι θέλεις μπελάδες :rifle: :violent-smiley-030:

Το βρέχεις στο τελικό στάδιο, στο τελευταίο γυαλοχάρτισμα.
Μην το κάνεις μούσκεμα όμως και το μουλιάσεις, ένα απλό πέρασμα θέλει με βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι, απλά να νοτίσει.

Γιωργο οπως λενε τα παιδια..με νερου θα το κανεις...
Απλως αρχικα θα εβαζα συντηρητικο ξυλου και οχι εμποτιστικο βερνικι...

Το σενάζι δε τα δένει?

https://www.km-engineers.gr/oikodomo/toixopoiies/

Ψεκαζεις αφου εχεις περασει το γυμνο ξυλο με το τελικο γυαλοχαρτο οπως 400grit. Περιμενεις καμμια ωρα η οσο παρει να στεγνωσει και ξανατριβεις με το ιδιο ψιλο τελικο γυαλοχαρτο. Πριν βαλεις καποιο βερνικι με πινελο επανω.

Βερνικι εμποτισμου νερου να παρεις οποιο βγαινει σε μικρη συσκευασια, δεν εχω δει διαφορές μεταξυ τους, καλη δουλεια κανουν ολες οι γνωστες 4-5 μαρκες που κυκλοφορουν και τις εχω δοκιμασει ολες νομιζω.

Το σενάζι δε τα δένει?

Δεν είναι δύο ανεξάρτητοι τοίχοι που απέχουν 5-10-15 εκατοστά και δένονται μόνο περιμετρικά? (κάτω, σενάζια, κολώνες κλπ).

Επίσης το φελιζόλ μπορεί κάλλιστα να έχει το ίδιο πάχος.

Έτσι όπως τα φτιάχνουν και οι περισσότεροι, διακοσμητικό είναι.

Για να δουλέψει σωστά πρέπει να κολληθεί στη μία πλευρά ώστε ο κρύος αέρας να μήν μπορεί να το παρακάμψει.
Άλλο θέμα αυτό, απλά επειδή ανέφερες το αυξημένο πάχος θυμήθηκα αυτά που βλέπω σε περιπτώσεις ανακαίνισης με κομματάκια πεταμένα μέσα!

Μια κολόνα σήμερα είναι 25cm.Ενα τούβλο μπατικο(ξαπλωτό) είναι 8,οπότε δύο τούβλα και 5αρα μόνωση μας κάνουν 21.Εχουμε τουλαχιστον(βλέπε στραβά κλπ.) 4 πόντους να καλυφθουν(γεμίσουν λασπη) μοιράζοντάς τα μέσα και έξω (συνήθως είναι παραπάνω).Βαζοντας μεγαλύτερο μονωτικό,πέρα απ το κόστος,δεν έχουμε συμπαγή τοίχο άλλα μόνωση με τοίχους ,το δέσιμο του τοίχου γίνεται με τα ΔΥΟ σενάζια,τα κολλήματα της λάσπης σε όλες τις πλευρές και απ ότι λένε οι "καθηγητές " τουβλάδες με το πάνω σφήνωμα του τελιώματος(το γιατί ακριβώς δεν το κατάλαβα ποτε).
Κομμάτια πεταμένης μόνωσης σε κενό,υποθέτω είναι είτε συρόμενα ανοίγματα, είτε κακοτεχνίες.

Και μια και το συζητάμε καλό θα ήταν να μας πει κάποιος μηχανικός αν έχει τελεσφορήσει το αν τα σενάζια πρέπει να χαντρώνονται στην κολόνα ή όχι!

Πανο το θεμα ειναι και οικονομικο...
Εαν βαλεις το 12ουπο τουβλο αντι για το 9ουπο που λες τοτε δεν υπαρχει η διαφορα 4 ποντων αλλα ποιος θα βαλει το χερι στην τσεπη...

Μηχανικος δεν ειμαι αλλα εμενα παντως το συναζι ειναι δωρο αδορων το να χαντρωθει η οχι αφου γινεται μετεπειτα και ειναι αδυνατον να δεθει σε οπλισμο κολωνας...γιατι αυτο εχει ουσια..
Αυτο που χρειαζεται το συναζι ειναι να πλεγματωνεται οταν σοβατιζεται..

Μια κολόνα σήμερα είναι 25cm.Ενα τούβλο μπατικο(ξαπλωτό) είναι 8,οπότε δύο τούβλα και 5αρα μόνωση μας κάνουν 21.Εχουμε τουλαχιστον(βλέπε στραβά κλπ.) 4 πόντους να καλυφθουν(γεμίσουν λασπη) μοιράζοντάς τα μέσα και έξω (συνήθως είναι παραπάνω).Βαζοντας μεγαλύτερο μονωτικό,πέρα απ το κόστος,δεν έχουμε συμπαγή τοίχο άλλα μόνωση με τοίχους ,το δέσιμο του τοίχου γίνεται με τα ΔΥΟ σενάζια,τα κολλήματα της λάσπης σε όλες τις πλευρές και απ ότι λένε οι "καθηγητές " τουβλάδες με το πάνω σφήνωμα του τελιώματος(το γιατί ακριβώς δεν το κατάλαβα ποτε).
Κομμάτια πεταμένης μόνωσης σε κενό,υποθέτω είναι είτε συρόμενα ανοίγματα, είτε κακοτεχνίες.

Και μια και το συζητάμε καλό θα ήταν να μας πει κάποιος μηχανικός αν έχει τελεσφορήσει το αν τα σενάζια πρέπει να χαντρώνονται στην κολόνα ή όχι!

Μα και η κολόνα θα πάρει λάσπη οπότε το τούβλο αν έρθει πρόσωπο δεν έχει θέμα.
Δηλαδή το πάχος τούβλο-μόνωση-τούβλο θα μπορούσε να είναι ίσο με το πάχος της κολόνας για να πάρουν ίση λάσπη.

Στο δικό μου σπίτι με τη βοήθεια μηχανολόγου που τρέξαμε 5-6 σενάρια, επιλέξαμε 25άρι τουβλίνα με εξωτερική θερμοπρόσοψη.

Τα σίδερα απο τα σενάζια αν θυμάμαι καλά ο δικός μου πολύ έμπιστος εργολάβος έκανε τρύπες στις κολόνες για να μπούν λίγα εκατοστά αλλά χωρίς να τερματίσουν στις τρύπες.

Για μένα είναι σημαντικό γιατί σε ένα σεισμό εκτός απο το πάνω σφήνωμα τα σίδερα αυτά κρατάνε τον τοίχο απο το να πέσει ολόκληρος.
Βέβαια το 25άρι πέφτει πιο δύσκολα αφού είναι και κολλημένο με γάζες/πλέγματα μέσα έξω (έξω παντού και μέσα στις ενώσεις) αλλά μία φορά το χτίζεις.

Επίσης επειδή είχα πολύ δύσκολο σχέδιο για τον ηλεκτρολόγο, βάλαμε σε κάποιους τοίχος μπόλικη λάσπη για να μή σκάψει στις κολόνες οπότε μπορείς το πάχος να είναι και για αυτό το λόγο.

Πάντως ρε παιδιά αυτό το σκάψιμο που κάνουν οι ηλεκτρολόγοι σε μια καινούργια κατασκευή για να περάσουν κανάλια κλπ πρέπει να κάνει μεγάλη ζημιά στους τοίχους.
Άσχετα με το οτι μετά βάζουν λάσπη, πλέγματα κλπ και μόνο που το βλέπω μου γυρίζει το μάτι

Αυτός ήταν και ενας βασικός λόγος που ενα ημιτελές σπίτι στα τουβλα το τελειώσαμε με γυψοσανίδα.
Χωρίς σκάψίματα, φασαρία, σκόνες, μπάζα, κανάλια, χωμένα κουτάκια.
Μεγάλη υπόθεση

Μεγάλα θέματα ανοίξαμε!
Για τα σενάζια έχω ακούσει καθηγητές πανεπιστημίων στην τηλεόραση να λέμε ότι δεν πρέπει ούτε καν να ακουμπάνε την κολόνα...και προσωπικα πιστεύω ότι τα ηλεκτρικά είναι καλύτερα να περνάνε απ το πάτωμα.
Για τη γυψοσανιδα νομίζω ότι είναι άριστη επιλογή.