Μάστορες τα φώτα σας!!

Νικόλα, όπως το λες. Είναι σταθερή η ταχύτητα, δεν ρυθμίζεται.
Κυριάκο, λίγο νωρίς δεν είναι για καρβουνάκια; Το έχω δεν το έχω 2 χρόνια και δεν δουλεύει και κάθε μέρα. Τίποτα δεν αποκλείεται βέβαια.
Εντάξει, αν δεν είναι στην εγγύηση θα το ανοίξω να κάνω αυτά που λέτε.
Χίλια ευχαριστώ.
Εγώ έχω το έκκεντρο τριβειο b&d και μου κάνει τα ίδια κάποιες φορές. Το σταματώ, χαμηλώνω στροφές και συνεχίζω.

Έχω μια μικρή απορία.

Τα τελειώματα των αυλακιών που δημιουργούμε με το router είναι πάντα κυκλικά προφανώς.
Ποιο είναι το πιο σωστό εργαλείο για να φύγει η καμπύλη και να γίνουν γωνίες;

2021-04-12_17-41-05.jpg

Εχθές που έβαζα το χωνευτό προφίλ χρειάστηκε να γίνει αυτή η δουλειά. Προσπάθησα με ένα παμπάλαιο σκαρπέλο αλλά δεν έκοβε το σκληρό κόντρα πλακέ.
Με εργαλείο τύπου dremel επίσης δεν τα κατάφερα
Με ένα μικρό κοπτικό λαμάκι πάνω σε πολυεργαλείο ... πήγαινε όπου ναναι.

Πως γίνεται η δουλειά;
Μήπως απλώς πρέπει να αγοράσω ένα καινούργιο σκαρπέλο;

Προσπάθησα να ξεβιδώσω τον κρίκο που φαίνεται στη φωτογραφία αλλά δεν κουνιέται με τίποτα.
Τον χτύπησα με σφυρί, πέρασα ένα μεταλλικό πυροβολείτε μέσα και τον χτύπησα πάλι τίποτα. Μου πέρασε από το μυαλό να πάρω την βαριά αλλά ευτυχώς το άφησα να περάσει :mad:

Έχετε κάποια ιδέα να προτείνετε για να τον ξεβιδώσω;

20210412_174903.jpg

20210412_174941.jpg

Εδω να διευκρινίσω οτι ο κρίκος βρίσκεται σε ένα περιορισμένο χώρο, σε στρίτσο (ταμπούκι άγκυρας)

Νικολα...με σεγα κοψιμο προσεκτικα και με λιμα το στρωσιμο/τελειωμα....

Γιωργο που και τι ειναι αυτο...;

Είναι στο "ντουλάπι" βάρκας που φιλοξενεί την άγκυρα με την αλυσίδα της.
Είναι κρίκος βιδωτός σε σπείρωμα όπως αυτό που φαίνεται παραπάνω.
Αλλά δεν λέει να ξεκολλήσει.
Σκέφτηκα να το πλακώσω με το πιστόλι θερμού αέρα μήπως κι έχουν βάλει καμία κολλα σπειρωμάτων αλλα επειδή είναι πολύ μικρός χώρος φοβάμαι μην πάθει ζημιά ο πολυεστέρας

Ενδεχομενος να εχει κολλησει και απο τα αλατα...σπρευ WD-40 εχεις βαλέι...;..η κατι αλλο τετοιο..;
Επειδης μηπως συσχετιζεται απο πισω η βιδα με το προεξερχον παξιμαδι απο την πισω πλευρα....;δηλ με καποιο τροπο να κοντραρει το ενα με το αλλο και να μην αφηνει να ξεβιδωσει....;

• Like
Reactions: anastasg
Νικολα...με σεγα κοψιμο προσεκτικα και με λιμα το στρωσιμο/τελειωμα....

Κωστή συγγνώμη δεν κατάλαβα.
Με σεγα, πως;
Το αυλάκι δεν έχει ξετρυπήσει το ξύλο.
Είναι μόνο 7mm το βάθος του από τα συνολικά 15mm του ΚΠ.
Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω πως θα πατήσει η σεγα. :rolleyes:

(ίσως μπερδεύει η εικόνα που έβαλα)

Με σεγα, πως;

Σκαρπελο θέλει εκεί Νίκο.

Γιώργο ζεστανε την με ένα φλογιστρο και θα ξεκολλήσει.

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
Για τον κρίκο σε απογοητεύσω λίγο...
Δυστυχώς το ανοξείδωτο αν βιδωθεί γρήγορα και πολύ σφιχτά χωρίς λίπανση, αν ζεσταθεί δηλαδή, κολλάει και γίνεται ένα σώμα βίδα και σπείρωμα.
Φαντάζομαι οτι αυτό τώρα δεν πάει ούτε μπρός ούτε πίσω.
Αν το ζορίσεις υπερβολικά, με ένα δυνατό μπουλονόκλειδο πχ, μπορεί να ξεβιδώσει αλλά μπορεί να σου κουρέψει και τον άξονα.
Ρίξε spray, άστο να «δουλέψει» και κάνε το σταυρό σου.

Με σεγα, πως;

Γραψε λαθος..μια χαρα ειναι η εικονα σου....νομιζα οτι το αυλακι ηταν διαμπερες...!!!!
Οπως ειπε και ο Κυριακος και στο τελος λιμα για να γινει/στρωθει...

Last edited:
  • Like
Νίκο, για να γωνιάζεις το ξύλο δοκίμασε μα σέγα.
Γίνεται βέβαια και μ’ένα κοφτερό σκαρπέλο αλλά υπάρχει και ειδικό εργαλειάκι στα Κινεζομάγαζα, όπως αυτό που μου είχε χαρίσει κάποτε ο Μιχάλης.

74BA0DDE-4CEA-4C61-A3DC-D49FD67B2A53.jpegFBECF305-A68E-4ABC-BCBD-3C122E1AEBCA.jpeg

• Like
@nikfor: Με σκαρπέλο χτυπάς πρώτα μέσα από το αυλάκι και μετά από πάνω.
Σιγά - σιγά μέχρι να το φας. Με μικρά χτυπήματα για να μη σου φύγει και κάνεις κανένα μεγάλο σχίσιμο.

• Like
σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις :)
Είναι καιρός να πάρω και κανα δυο σκαρπέλα της προκοπής.

Ωραίο αυτό το γκατζετάκι Μπάμπη.
Πως να λέγεται άραγε; :rolleyes:

Ίσως το θυμάται ο Μιχάλης ή κάποιος άλλος.

...
Είναι καιρός να πάρω και κανα δυο σκαρπέλα της προκοπής.
...

Νικ ή θα ακονισεις τα σκαρπελα σου (δες εδω) ή θα αγορασεις καινουργια ... τα οποια ομως καποια στιγμη θα βρεθουν κι αυτα με τη σειρα τους στην κατασταση των παλιων

Θα έχει πιασει αλατα. Δοκίμασε το πιο απλό να ρίξεις ξύδι. Έτσι πλένονται και οι εξωλέμβιες. Δοκίμασε και να σφίξεις μήπως και ξεκολλήσει έτσι.

• Like
Reactions: anastasg
........ αλλά υπάρχει και ειδικό εργαλειάκι στα Κινεζομάγαζα, όπως αυτό που μου είχε χαρίσει κάποτε ο Μιχάλης.

View attachment 179580

Από εχθές που το έβαλες έχω φάει τον κόσμο να το βρω και κυρίως, να καταλάβω πως δουλεύει

Βάλε σε παρακαλώ (ή όποιος άλλος ξέρει) όποτε μπορείς ένα link μπας και καταλάβω κάτι παραπάνω γιατί ειμαι περίεργος.

Αυτό είναι;

• Like
Reactions: anastasg and nikfor
Από εχθές που το έβαλες έχω φάει τον κόσμο να το βρω και κυρίως, να καταλάβω πως δουλεύει

Βάλε σε παρακαλώ (ή όποιος άλλος ξέρει) όποτε μπορείς ένα link μπας και καταλάβω κάτι παραπάνω γιατί ειμαι περίεργος.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: anastasg and nikfor
Θα έχει πιασει αλατα. Δοκίμασε το πιο απλό να ρίξεις ξύδι. Έτσι πλένονται και οι εξωλέμβιες. Δοκίμασε και να σφίξεις μήπως και ξεκολλήσει έτσι.
Οτι έχει πιάσει αλάτι είναι σίγουρο αν και δεν φαίνεται γιατί εκεί μέσα αποθηκεύεται η άγκυρα με την αλυσίδα και το αγκυρόσχοινο οπότε στραγγίζουν εκει μέσα.
Σε αυτή την περίπτωση το ξύδι είναι πολύ ήπιο, θα χρησιμοποιήσω το viakal και μετά wd40 και μετά... και μετά... θα βάλω μπουρλώτο 💣💣

• Like
Reactions: mastroxalastis

Ωωω, απλό και έξυπνο!

Νόμιζα πως ήταν κάποιο εξάρτημα που έμπαινε στο δράπανο.

Για άσχετους στο σκαρπέλο (σαν και μένα :LOL: ) μου φαίνεται ό,τι πρέπει

Σας ευχαριστώ