Μάστορες τα φώτα σας!!

Πρός «μαχαιράδες» του forum.
Είχα στο χωριό ένα χατζάρι, πάρα πολύ παλιό, για το Πασχαλινό αρνί. Δεν ξέρω τι μέταλλο είναι ακριβώς ούτε τι βάψιμο έχει, δεν στομώνει όμως ποτέ και είναι τρομερά δύσκολο στο τρίψιμο, αντιπ για σπίθες πετάει αστεράκια… :D
Εγώ το καθάρισα όσο μπορούσα, δεν μπορώ όμως να το κάνω τέλειο, είναι σφυρήλατο και κάποια χτυπήματα είναι βαθειά.
Τώρα, απο δω και κάτω τι κάνω;
Τη λαβή θα τη φτιάξω, με τη λάμα όμως;
Χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο;

62916F11-C7B6-4B33-94E5-A369D4CD9E3C.jpeg73109DAF-7003-46A6-96B4-B81CCF0A813C.jpeg

Του φερθηκες λιγο σκληρα φιλε μου!
Τωρα, εκει που το εφτασες θα πρεπει να το γυαλισεις ... 200 - 400 - 600 - 800 grid και μετα βουρτσα (ωχ τι σου εγραψα τωρα εεε 🤩 )
Καλυτερα να ακολουθησεις τις μοιρες της κοψης, οπως ηταν και σιγουρα πανω απο 20 μοιρες. Στο tormek με πολυ νερο.

Δεν του φέρθηκα εγώ σκληρά, αυτοπς που το έφτιαξε το έκανε.
Είναι σφυρήλατο όπως έγραψα και επχει σημάδια και βαθουλώματα από σφυριές παντού. Αν τρίψω μέχρι να εξαφανιστούν αυτά φοβάμαι οτι θα λεπτύνει πολύ.
Κάνω και μια σκέψη να το βάψω, όπως αυτό.

F590CFFC-B8CB-45FD-B782-A47A2AF60032.jpeg

Αφου το πλακωσες με τον τροχο ...
Επρεπε να του κανεις ηλεκτρολυση και μετα να το βαψεις εκτος απο 1 cm της κοψης.

Ρε συ, τι φταίει ο τροχός;
Τα βαθουλώματα είναι βαθειά, πως θα φύγουν;
Δε μιλάμε για σκουριά που θα φύγει με ηλεκτρόλυση, η μαυρίλα πώς θα φύγει χωρίς τρίψιμο;

Στη 2η φωτο, εγω βλεπω γρατζουνιες απο επιθετικο γυαλοχαρτο, και ψιλο ισια επιφανεια.
Εαν ειχε βαθουλωματα και ηθελες να τα διατηρησεις, θα εκανες ηλεκτρολυση (επιμενω) και αμεσως μετα θα το βουρτσιζες.

Θα ρίξουν μπετό για το πάρκινγκ 100τμ με 1500€ θεωρητικά 10cm. Το πλέγμα που θα είναι στο πάτο λογικά ίσως να σηκωθεί με το χέρι αφού δε θα μπουν αποστάτες πιστεύεται πως θα έχει θέμα πρακτικά από αυτοκίνητα ;

Ναι θα έχει...Γιατί με το χέρι,εαν μπορεί πρακτικά να επιτευχθεί αυτό,δεν είναι συγουρο εαν θα γίνει σωστά και ενδεχόμενος να σκάσει γιατί εκεί που δεν θα έχει μπει σωστά από το επαναλαμβανομενο φορτίο βάρους του αυτοκινήτου θα δημιουργήσει θέματα..
Αν και ο αποστάτης ειναι πιο ενδεδειγμένη και σωστή λύση γιατί δεν βάζεται κατά τόπους τουλάχιστον μικρά τούβλα στο πλάτος..;

Ναι θα έχει...Γιατί με το χέρι,εαν μπορεί πρακτικά να επιτευχθεί αυτό,δεν είναι συγουρο εαν θα γίνει σωστά και ενδεχόμενος να σκάσει γιατί εκεί που δεν θα έχει μπει σωστά από το επαναλαμβανομενο φορτίο βάρους του αυτοκινήτου θα δημιουργήσει θέματα..
Αν και ο αποστάτης ειναι πιο ενδεδειγμένη και σωστή λύση γιατί δεν βάζεται κατά τόπους τουλάχιστον μικρά τούβλα στο πλάτος..;
Απλα αυτος που θα το κανει αμφιβάλλω αν θα ασχοληθει και δε νομιζω να κανει και αρμους διαστολής κτλ. Βεβαια εχω δει αντιστοιχα να μην εχουν τιποτα ακομα κια μετα απο 20 χρονια.
Δεν ειναι δικος μου μαστορας και δε θα τον διαλεγα βαση της δουλειάς που κανει(πχ στοκαρισμα πλακιδιων με κολλα αντι αρμοστοκου) αλλα δεν έχω ορεξη να τσακωνομαι μαζι του και δε σκοπευω να τον πληρώσω εγω αλλά ο πεθερος μου που τον θελει. Βεβαια και προχειρο αοπλο που ειχα ριξει στη γκαραζοπορτα δεν ειχε παθει τιποτα εδω και 2 χρονια.
Γνωστος μου στατικός μηχανικος μου ειπε πως θελει 2 πλεγματα κανονικά και 10cm και σκυρα/χαλικι υπεδαφος με μεμβρανη ομως μου ειπε και σκετο μπετο να πεσει για επιπεδωση μπορει να ειναι ενταξει.
Απλα πολλες φορες στη πραξη αν κανεις κατι οχι οπως πρεπει ειναι ενταξει. Πχ ο πεθερος μου για οικονομια εβαλε τις μισες διατομες σε σιδηροκατασκευη απο οτι προτεινε ο μηχανικος και λιγοτερες κολώνες. 10 χρονια τιποτα δεν εχει παθει.

Άμα νομίζεις ότι θα είναι ενταξυ εγώ τι να σου..
Ο μηχανικός που αναφέρει κάποια πράγματα δεν τα λέει τυχαία...Κάτι ξέρει..
Απλώς βλέπω ότι πεθερός σου την περικοπή την έχει στο τσεπάκι του...

Άμα νομίζεις ότι θα είναι ενταξυ εγώ τι να σου..
Ο μηχανικός που αναφέρει κάποια πράγματα δεν τα λέει τυχαία...Κάτι ξέρει..
Απλώς βλέπω ότι πεθερός σου την περικοπή την έχει στο τσεπάκι του...
Νομιζω πως οι μηχανικοι προτεινουν την πιο σωστή λυση αλλα στη πραξη πολλες φορες και η προχειρη λυση για καποιο αγνωστο λογο δουλευει και αντεχει με αποτελεσμα να φαινεσαι γραφικός αν βασιζεσε στο "σωστο" απο τεχνιτες και ανθρωπους της πιατσας.
Ειναι πολυ καλος στη περικοπή μου εχουν πει πολλοι που εχουν δουλεψει μαζι του μενουν αφωνοι με τις πατεντες που εχει σκεφτει για οικονομια ακομα και σε βιομηχανικο εξοπλισμο. Εγω απλα δε ξερω τι θα συμβει και αν θα εχει θεμα δυστυχως δεν ειμαι σιγουρος ουτε μπορω να ξερω και εξαρταται απο το τι θα κανουν. Θα δω τι θα γινει και βλεπουμε. Πιστευω ισως να δειξει σε 2 χρονια το πως θα ειναι. Αυτο που με προβληματιζει ειναι πως λογω μπετου δε θα μπορω να περασω υπογεια καλωδια(φωτισμος που δεν εχει, καμερες, κουδουνι εξω) που θελω, σωληνες(νερου, ποτισματος). Σκεφτομουν να βαλω pvc σωληνες κατω απο τη πλακα ετσι ωστε να περασουν διαφορα που θα χρειαστουν αλλα ο αλβανος λεει πως δε σκαβεται το χωμα επειδη ειναι πετρα και μονο φ32 μπορει να μπει. Λογικα θα το σπάσω το μπετο και θα σκαψω μελλοντικα οταν ειναι περιμετρικα.

Οι μηχανικοί προτείνουν την πιο σωστή και ενδεδειγμένη λύση γιατί στηρίζονται σε μελέτες,εμπειρία και σε πρακτικά παραδείγματα.. .
Επεισης δίνουν και πιστοποίηση για αυτο που κάνουν με αποτέλεσμα του δικαίωματος
της ανάλογης ευθυνης του έργου από τον ιδιοκτήτη σε τυχόν μελλοντική ζημιά..
Όλα αυτά γίνονται,συνφωνω κατά υπερβολη,εποιτα απο πολλές τροποποιήσεις σε κατασκευαστικούς νόμους απο τους σεισμούς του 81' και του 99'...Πολύ σωστά όμως κατε με γιατί έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από αυτές τις καταστάσεις...

Με πρόχειρες λύσεις και πατέντες λοιπον δεν μπορείς να είσαι 100 συγουρος για το τι κανεις...Όσο και εμπειρία να έχει ο άλλος..

Όπως βλέπεις και εσύ,από τα λεγόμενα σου,ότι η έλλειψη μελέτης διαφόρων καταστάσεων σε προβληματιζει για το εάν θα γίνουν σωστά...βέβαια κοστίζει αυτό και όλοι θέλουν να το γλυτώσουν...

Δεν λέω ότι ο πεθερός σου δεν γνωρίζει αλλά το φτιάχνει με βάση την εμπειρια του και οσα ως τώρα γνωριζει αλλα όχι με μελετη και με συγουρια..Αυτό είναι το μόνο συγουρο...και δεν είναι ο μόνος..

Όσο για τις σωληνες καλωδίωσης όλα γίνονται αρκεί να υπάρχουν τα μέσα και η τεχνογνωσία να γίνουν...ακόμη και 2 που αναφέρει ο φίλος από πάνω σωστό είναι....

Last edited:
  • Like
Reactions: teodor_ch
Προσωπικά όταν υπάρχει θέμα ασφάλειας αποφεύγω τις πατέντες.

Δε νομίζω κανείς να ήθελε ο χειρούργος του να βασιζόταν σε πατέντες και όχι στη βιβλιογραφία και στα πρωτόκολλα που υπάρχουν.
Το ότι η σιδερένια αποθήκη είναι όρθια 10 χρόνια δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Μπορεί ο μηχανικός να τα υπολόγισε λάθος και μπορεί και αν χιονίσει λίγο να το ρίξει όλο κάτω. Τουλάχιστον ο μηχανικός υποτίθεται τα υπολογίζει όλα αυτά. Αν κάποιος θέλει περικοπές προτείνω να το κάνει μόνο σε συνεννόηση με τον μηχανικό του.

Τώρα οι "πατέντες" για το πάτωμα στο πάρκινγκ το πολύ πολύ να το κάνουν χάλια και να το πληρώσετε ξανά απο την αρχή. Δεν θα κινδυνέψει η ζωή κανενός.

Αφού μπαίνει μέχρι Φ32 βάλε αυτό αλλά τουλάχιστον δύο και εφόσον πάνε παράλληλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους (ρεύματα με τηλεφωνικό σήμα/δίκτυα) για τις παρεμβολλές.
Προσωπικά θα έβαζα 3χΦ32 γιατί τώρα το +1 μπορεί να κοστίζει 50 ευρώ ενώ μετά απο 10 χρόνια €400+ένα χάλι απο τα μερεμέτια.
Ανα κάποια μέτρα άφησε φρεάτιο να έχεις πρόσβαση.

Υπόψιν τα έτοιμα σπιράλ έχουν μέσα πλαστικό νήμα για να περάσεις εύκολα τα καλώδια.

Δές και τις κλίσεις του χωραφιού να μήν μαζεύουν μέσα νερά και λάσπες ή τάπωσε τα πρόχειρα μετά τα καλώδια.

ΥΓ. Έχετε δεί η λύση του κυβόλιθου πόσο κοστίζει συγκριτικά? Το καλό του είναι ότι όλες οι αστοχίες διορθώνονται μετά με μηδαμινό κόστος.

• Like
Reactions: KOSSTV
Προσωπικά όταν υπάρχει θέμα ασφάλειας αποφεύγω τις πατέντες.

Δε νομίζω κανείς να ήθελε ο χειρούργος του να βασιζόταν σε πατέντες και όχι στη βιβλιογραφία και στα πρωτόκολλα που υπάρχουν.
Το ότι η σιδερένια αποθήκη είναι όρθια 10 χρόνια δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Μπορεί ο μηχανικός να τα υπολόγισε λάθος και μπορεί και αν χιονίσει λίγο να το ρίξει όλο κάτω. Τουλάχιστον ο μηχανικός υποτίθεται τα υπολογίζει όλα αυτά. Αν κάποιος θέλει περικοπές προτείνω να το κάνει μόνο σε συνεννόηση με τον μηχανικό του.

Τώρα οι "πατέντες" για το πάτωμα στο πάρκινγκ το πολύ πολύ να το κάνουν χάλια και να το πληρώσετε ξανά απο την αρχή. Δεν θα κινδυνέψει η ζωή κανενός.

Αφού μπαίνει μέχρι Φ32 βάλε αυτό αλλά τουλάχιστον δύο και εφόσον πάνε παράλληλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους (ρεύματα με τηλεφωνικό σήμα/δίκτυα) για τις παρεμβολλές.
Προσωπικά θα έβαζα 3χΦ32 γιατί τώρα το +1 μπορεί να κοστίζει 50 ευρώ ενώ μετά απο 10 χρόνια €400+ένα χάλι απο τα μερεμέτια.
Ανα κάποια μέτρα άφησε φρεάτιο να έχεις πρόσβαση.

Υπόψιν τα έτοιμα σπιράλ έχουν μέσα πλαστικό νήμα για να περάσεις εύκολα τα καλώδια.

Δές και τις κλίσεις του χωραφιού να μήν μαζεύουν μέσα νερά και λάσπες ή τάπωσε τα πρόχειρα μετά τα καλώδια.

ΥΓ. Έχετε δεί η λύση του κυβόλιθου πόσο κοστίζει συγκριτικά? Το καλό του είναι ότι όλες οι αστοχίες διορθώνονται μετά με μηδαμινό κόστος.
Δε με ρωτησε απλα τον εφερε και δεν εχω σκοπο να τσακωνομαι. Το πολυ πολυ να σκάψουμε τη πλακα.

Ετιμη η διαμόρφωση. https://photos.app.goo.gl/rx8hTUQwLnd3ELei7
Νομιζω πως δεν ειναι αρκετα ισιο αλλα οκ. Λογικα θα πρεπει να το σπαω με κομπρεσερ να περασω σωληνες. Ευτυχως δεν θα εχει πολυ παχος.
Θα πεσει απο πανω το πλεγμα και θα ειναι οκ νομιζω.

ακριβώς το ίδιο θα ξεκινήσω και εγώ στο χωριό αλλά μιλάμε για 4χ5 μέτρα, το δικό σας είναι μεγάλο και ο μηχανικός που μίλησες έχει δίκιο...

ακριβώς το ίδιο θα ξεκινήσω και εγώ στο χωριό αλλά μιλάμε για 4χ5 μέτρα, το δικό σας είναι μεγάλο και ο μηχανικός που μίλησες έχει δίκιο...
Πιστευεις πως θα εχω θεμα; Ειναι 100τμ. Λενε πως ο χρονος ειναι ο καλυτερος μαστορας. Απλα ολο αυτο εγινε για να μπαινουν μερικα αυτοκινητα. Θελαμε να βαλουμε και πετρα καρυστου απο πανω αλλα θελει 3.000€ ακομα. Απο τη στιγμη που ειπα πως δε βαζω ουτε 1€ πιστευω πως δε θα γινει καθως απλα θα εχει μπετο για καθαριότητα και οσο αντεξει. Φοβαμαι παντως πως οπως το καναν θα λιμναζουν τα νερα οταν βρεχει και θα ειναι χειροτερα. Αν δε σπασει σε λιγο καιρο θα σκεφτω και τη πετρα.
Θα βαλω φωτο οταν πεσει το μπετο. Επισης μου ζηταγανε εργαλεια και δε τους εδωσα αλλα με παρακαλια μια τσουγκρανα.

από ότι είδα έχει κλίση προς το δέντρο στο τελείωμα, λογικά θα σηκώσουν το τσιμέντο μεχρι πάνω οπότε θα φεύγουν τα νερά δίπλα.

Ωραίοι μάστορες, σου ζήτησαν και εργαλεία !!!
Δυστυχώς στο κόψε ράψε και στην οικονομία ο Έλληνας είναι πρώτος, κάνει οικονομία σε κατασκευές που δεν πρέπει και δίνει λεφτά στην εμφάνιση...

• Like
Reactions: KOSSTV