Μάστορες τα φώτα σας!!

Είχα παρκάρει κάπου στο ταξίδι μου πριν 2 βδομάδες και έπεσε στο αυτοκίνητο ρετσίνι.
Δυστυχώς, δεν το είδα εγκαίρως να το βγάλω. Το είδα σήμερα που πήγα το αυτοκίνητο για πλύσιμο. :(

Δοκίμασα με οινόπνευμα, αλλά δεν έγινε σχεδόν τίποτα.
Δοκίμασα με WD40 που το προτείνει η ίδια η εταιρεία, αλλά επίσης δεν έγινε τίποτα.

Έχουμε κάνα μυστικό για να φύγει το ρετσίνι; :unsure:

Ζεστό λάδι (αυτό που μαγειρεύεις) σε μαντήλι και τρίβεις ελαφρά.

Έχουμε κάνα μυστικό για να φύγει το ρετσίνι; :unsure:
Το πηρα απο skroutz και το εχω δει και στα βενζιναδικα της shell.
Το φρεσκο ρετσινι το αφαιρει στγμιαια με απλο σκουπισμα, χωρις τριψιμο.
Το μπαγιατικο θα σε γελασω, αλλα ολο και κατι θα κανει.

• Like
Reactions: nikfor
Το πηρα απο skroutz και το εχω δει και στα βενζιναδικα της shell.
Το φρεσκο ρετσινι το αφαιρει στγμιαια με απλο σκουπισμα, χωρις τριψιμο.
Το μπαγιατικο θα σε γελασω, αλλα ολο και κατι θα κανει.
Επαυξάνω.

Μου το έφεραν και εμενα,κάνει δουλειά,.

Πάντως αν σημαδευτεί το βερνίκι δεν γίνεται τίποτα.

Τι υλικό ενδείκνυνται για να στοκαρο ηλεκτρολογικα κουτιά και πέριξ των κουτιών για μπριζες, παρετινα? Μετά το ασταρωμα αβαφτου τοίχου ποτέ μπορώ να περάσω χρώμα? Άμεσα η πρέπει να τραβήξει το αστάρι κάποιες μέρες?

Τι υλικό ενδείκνυνται για να στοκαρο ηλεκτρολογικα κουτιά και πέριξ των κουτιών για μπριζες, παρετινα? Μετά το ασταρωμα αβαφτου τοίχου ποτέ μπορώ να περάσω χρώμα? Άμεσα η πρέπει να τραβήξει το αστάρι κάποιες μέρες?
Ναι παρετίνα η έτοιμο στόκο,για το ασταρι σε λίγες ώρες βάφεις.

Τα ηλεκτρολογικά κουτιά θέλουν γύψο στο πρώτο χέρι και εποιτα παρετινα και εξαρταται το βάθος..εάν μιλάμε για πάνω από πόντο συγουρα θέλει γύψο πρώτα...και αυτό γιατί σε μεγάλο βάθος η παρετινα δεν κάθεται και σκάει περιμετρικά αυτών...
Γύρω από τις πρίζες βάζεις πάλι το ίδιο εάν είναι μεγάλα τα κενά η ακρυλικο στόκο εάν λίγο..

Τα άσταρι τους καλοκαιρινούς μήνες σε 2 ώρες το πολύ είναι οκ...το χειμώνα θέλει τουλάχιστον το διπλάσιο...

Ερώτηση: παλιά είχαμε πει για το D66 της Durostick για μεγάλες τρύπες. Δεν κάνει και για την περίπτωση του φίλου ; (αν έχει μεγάλα κενά για γέμισμα).
Ρωτάει αν θέλει κάποιος να γλυτώσει το γύψο που δουλεύται λίγο δύσκολα.

• Like
Reactions: KOSSTV
Ναι μπορει και με αυτο Δημητρη...αλλα εξαρταται ποσα κουτια εχει να κλεισει...γιατι εαν θελει πανω απο 5Κ δεν συνφερει σε σχεση με τον γυψο και την παρετινα...

• Like
Reactions: dk31
Oκ ευχαριστώ πολλή μάστορια!! Τα κενά είναι κάτω από πόντο απλά το σπίτι είναι σοβαντισμενο με έτοιμο σοβά (σαν σπατουλαριστο με υφή σατινε) και θέλω να βγάλω το ίδιο λείο αποτέλεσμα, θα το πετύχω με την παρετινα και ψιλό γυαλόχαρτο?

Oκ ευχαριστώ πολλή μάστορια!! Τα κενά είναι κάτω από πόντο απλά το σπίτι είναι σοβαντισμενο με έτοιμο σοβά (σαν σπατουλαριστο με υφή σατινε) και θέλω να βγάλω το ίδιο λείο αποτέλεσμα, θα το πετύχω με την παρετινα και ψιλό γυαλόχαρτο?
Αυτο δεν το πολυκαταλαβα Βασιλη..
Ο σοβας ειναι τοσο λειος που γυαλιζει/σατιναρει δηλ..;
Mονο με φωτο μπορει να αποτυπωθει αυτο που αναφερεις..

Άρα με παρετινα θα γίνει πολύ λείο για τελικό χέρι...
Ίσως να θέλει πολύ λεπτοκοκκη κόλλα πλακιδιων για πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα...Η Isomat AK22 είναι τέτοια...

Τα ηλεκτρολογικά κουτιά θέλουν γύψο στο πρώτο χέρι και εποιτα παρετινα και εξαρταται το βάθος..εάν μιλάμε για πάνω από πόντο συγουρα θέλει γύψο πρώτα...και αυτό γιατί σε μεγάλο βάθος η παρετινα δεν κάθεται και σκάει περιμετρικά αυτών...
Γύρω από τις πρίζες βάζεις πάλι το ίδιο εάν είναι μεγάλα τα κενά η ακρυλικο στόκο εάν λίγο..

Τα άσταρι τους καλοκαιρινούς μήνες σε 2 ώρες το πολύ είναι οκ...το χειμώνα θέλει τουλάχιστον το διπλάσιο...
Ο γύψος έχει καταργηθεί χρόνια σε αυτες τις δουλειές.
Ρηγματώνει.

Ο γύψος έχει καταργηθεί χρόνια σε αυτες τις δουλειές.
Ρηγματώνει.
Δεν θέλω να επαναλάβω την συζήτηση που είχαμε προ 2μηνου...
Είχα εξήγηση το γιατί και πώς καθώς υπάρχουν διαφορά είδη γύψου...
Θα αρκεστώ μόνο,αναφεροντας παλι,στο ότι ο ελαιοχρωματιστης δεν χρησιμοποιεί γύψο οικοδομης αλλά καλυτεχνιας για τέτοιου είδους μερεμετια καθως έχει άλλη σύσταση και άλλο δουλεμα...οι γνωστες ξέρουν και καταλαβαινουν..
Από εκεί και πέρα ο καθένας θεσπίζει αυτό που εκείνος θεωρεί σωστό..
Το έχει καταργηθεί Πάνο είναι μεγάλη κουβεντα..

• Like
Reactions: mikemtb
Κώστα το να κάνει κάποιος λάθος είναι ανθρώπινο,αλλά μετά από 40 χρόνια ενασχόλησης με γύψους σαν ηλεκτρολόγος (και οι καλλιτεχνίας σαν πιο εύπλαστοι υπήρχαν χρόνια )θα προτρέψω τα παιδιά να ΜΗΝ βάζουν γύψο γιατί ρηγματώνει.Τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε απλά.
Επίσης να διευκρινίσω ότι,ότι λέω το λέω βοηθητικά (όπως έχω βοηθηθεί και εγώ) και όχι για βιοποριστικούς λόγους καθότι έχω συνταξιοδοτηθεί πλέον ...

Πάνο εσύ τοποθετούσες κουτιά μια ζωή εγώ τα κλείνω εδώ και 25 χρόνια σε συνέχεια του πατέρα μου...Που σημαίνει ότι εγώ τα παρουσιάζω στο πελάτη με τελική μορφή..
Έχοντας κλείσει λοιπον χιλιάδες κουτιά με γύψο πρώτα και επειτα τελική στρωση με παρετινα η knanf δεν και δημιουργήθηκε ποτέ πρόβλημα μετά το βάψιμο...και θα συνεχίσω να το κάνω...

Αλλιώς έμαθες εσύ αλλιώς εγώ...Αλλά σημασία έχει κυριως το τελικό αποτέλεσμα...

Το κυριότερο είναι το εξής.. Ότι στα 30-40-50 χρόνια ενασχολησης δεν πρόκειται κάνεις να μάθει τα πάντα οπότε δεν ειναι θεμα ούτε για ανθρώπινο λάθος,ουτε το πόσο γνωρίζει καποιος ολα τα υλικα αλλά και ούτε την κάθε τεχνική..
Ειναι απόλυτα φυσιολογικό...
Αυτά...

Last edited:
Τι να μάθει κανείς με τα χρόνια αφού βλέπεις το γύψο να ρηγματωνει με τα χρόνια,το βλέπεις.

Ρώτα αν τύχει να βρεις ηλεκτρολόγο σήμερα,αν γυψαρει οτιδήποτε και θα σου πει όχι για αυτό το λόγο.

Τι άλλο θέλεις περισσότερο να σου πω;

Πάμε λοιπόν...

Πάνο πως στρωνετσι ο γυψος σωστά με μυστρι η σπατουλα...;
Επειτα αφού εφαρμοστει στρωνεται αμεσως με νερό η όχι...;
Μιλάω για τα συγκεκριμένα μερεμέτια...
Οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι ούτε καν ξέρουν πως δουλευται ο γυψος..
Το φτιάχνουν και το πλαστρωνουν κατευθείαν..!!!
Όσο για το πώς φτιάχνεται ο γυψος στο έχω αναφέρει ώστε να μη στεγνώνει..