Μάστορες τα φώτα σας!!

Φτιάξανε μια πόρτα από κομμάτια της παλιάς συν νέα κομμάτια.
Τα κομμάτια της παλιάς είναι τα άσπρα.
Τα νέα κομμάτια τα περάσανε με....ψυχρό γαλβάνι...

Υποθέτω, (και λέω υποθέτω γιατί προσπαθώ να μην ασχολούμαι γιατί θα πέσει άγριος τσακωμός) ότι λόγω κακού καιρού αναβάλλανε το βάψιμο...
Και για να μην σκουριάσουνε στο μεταξύ τα καινούρια κομμάτια τα...γαλβανίσανε! o_O

Αμα την δουλεια την εχει κανει σιδερας ειναι απολυτως φυσιολογικα τα παραπανω και να ειπωθουν αλλα και να γινουν.....

Ο καιρος για καγκελα, εφοσον φυσικα δεν βρεχει και ειναι στεγνα, ειναι ο ιδανικοτερος....ξερος και στεγνωτης συναμα...αυτα που λενε μαλλον ακουγονται δικαιολογιες....

Αμα την δουλεια την εχει κανει σιδερας ειναι απολυτως φυσιολογικα τα παραπανω και να ειπωθουν αλλα και να γινουν.....
Σιδεράς την έχει κάνει.
Όταν λες 'τα παραπάνω' ποια εννοείς;

Ο καιρος για καγκελα, εφοσον φυσικα δεν βρεχει και ειναι στεγνα, ειναι ο ιδανικοτερος....ξερος και στεγνωτης συναμα...αυτα που λενε μαλλον ακουγονται δικαιολογιες....
Δεν μου είπανε τίποτα, υποθέσεις κάνω για το τι και πώς τα σκεφτήκανε. Γιατί αν έλεγα (όπως ανέφερα και πριν) θα καταλήγαμε να τσακωθούμε (που στο τέλος δεν αποκλείεται και να γίνει).

"Παραπανω" εννοώ τις κινήσεις που έκανε ο σιδεράς...Αυτός δεν το έφτιαξε.. ;

Κατάλαβα..
Παναγιώτη με υποθέσεις δεν βγαίνει άκρη..
Το βάψιμο είναι αλλουνού επαγγελματία δουλειά και ως εκ τούτου από εκεινον πρέπει να πάρεις γνώμη θα πρέπει να πάρει σαφή απάντηση..

Συνάδελφοι, έχω ένα παράθυρο και θέλω να βάλω μερικά κάγκελα από μασίφ σίδερο. 4 , 5 οριζόντια και 2 κάθετα, τα οποία θα κολλήσω μεταξύ τους.

Για να στερεώσω αυτά τα καγκελάκια (μασίφ σίδερο 12x12mm) μέσα στον τοίχο, να ανοίξω τρύπα και να βάλω κάποιο τσιμεντοκονίαμα όπως το Durostick D-55 ή κάτι άλλο;

Και πόσο μέσα να βάλω τα κάγκελα στον τοίχο; Φτάνουν 10 εκατοστά;

Μια ελαφριά κατασκευή θα είναι, απλώς για να αφήνουμε ανοιχτό αυτό το παράθυρο το βράδυ χωρίς να πρέπει να κλείνουμε και να ασφαλίζουμε το παντζούρι, για να αερίζεται το σπίτι.

Θα κατασκευασεις τη σιδερια που θες, στις διαστασεις του παραθυρου, χωρις να υπολογισεις τι θα μπει στον τοιχο
Θα ακουμπησεις τη σιδερια στον τοιχο και θα σημαδεψεις που ακουμπαει / που θες να μπουν τα στηριγματα στον τοιχο
Μετα θα ανοιξεις ελαφρως διαγωνιες τρυπες στον τοιχο (με διαφορετικες κατευθυνσεις η καθε μια), ακριβως διπλα απο τα σημαδια και θα "καρφωσεις" σφηνωτα 10αρα μπετοβεργα μηκους περιπου 10- 12 cm η οποια θα εξεχει απο τον τοιχο 2cm. Για ευκολια, κοψε πιο μακρια την μπετοβεργα και την ξανακοβεις μετα την τοποθετηση (και την ευθυγραμμιση) στην αποσταση που θες απο τον τοιχο.
Τελος, θα τοποθετησεις τη σιδερια διπλα απο τις μπετοβεργες και θα την κολλησεις.

Αυτά σκεφτόμουν να γράψω το πρωί αλλά σκέφτηκα ότι θα τα γνωρίζει.
Το θέμα είναι ότι δεν απάντησες τί να βάλει στις τρύπες :) που εγώ σκεφτόμουν κάποια μαστίχη για τα όσα μικρά κενά υπάρχουν να μήν περνάει νερό.
Ιδανικά ότι καρφώνεται στον τοίχο να έχει κλίση προς τα έξω ώστε να μήν μαζεύει νερό προς τα μέσα.

Απο δική μου εμπειρία πάντως, οι ενώσεις είναι που πονάνε και γίνεται η διάρρηξη. Όταν είχα κλειδωθεί με ένα χτύπημα μικρό είχα σπάσει τις ενώσεις απο τη μία πλευρά και έβγαλα όλο το κάγκελο συρταρωτά απο την άλλη πανεύκολα.
Βέβαια στον τοίχο είχαν βάλει 6 ή 8άρι σίδερο αν θυμάμαι καλά (~20 χρόνια).

Οπότε χρειάζεται πολύ καλό κόλλημα στα στηρίγματα. Με ένα καλέμι για να μήν στραβώσει θα δοκίμαζα να βαρέσω ακριβώς στην κόλληση να δώ αν αντέχει.

• Like
Reactions: nikfor
Αν βάλεις τέσσερα 8αρια ούπα με βίδες, τις βιδώσεις και πάνω στο κεφάλι απο τις βίδες κολλήσεις την σιδεριά δεν θα είναι πιο γρήγορο και εύκολο;

• Like
Θα κατασκευασεις τη σιδερια ......
Αυτά σκεφτόμουν .........
Αν βάλεις τέσσερα 8αρια ούπα .....

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις.

Αλλά ... θα σας "κάψω" λίγο τώρα :-p

Λοιπόν, με το άπειρο και ερασιτεχνικό μυαλό μου σκέφτηκα τα εξης:

Για τα οριζόντια:
Να κόψω 4 σίδερα που να είναι 15cm πιο μεγάλα από το άνοιγμα που έχω
Να ανοίξω τρύπες βάθους 15 εκατοστών
Τα 2 από τα οριζόντια θα τα γωνιάσω (θα τα τερματίσω) τέρμα αριστερά και τα άλλα 2 τέρμα δεξιά.
Μετά, θα κολλήσω επιτόπου τα 3 κάθετα και έτσι, η σιδεριά δεν θα μπορεί πλέον να βγει αφού όταν όλα ενωθούν δεν θα κουνιούνται ούτε δεξια, ούτε αριστερά.

2022-10-22_14-01-16.jpg

Να επαναλάβω, πως η κατασκευή δεν έχει την έννοια της ασφάλειας για όταν θα λείπω (σιγά, με ένα τροχακι το κόβουν αμέσως το 12mm σίδερο)
Έχει τ ο νόημα μόνο για το βράδυ που θα κοιμάμαι, ώστε να μην μπορεί να μπουκάρει κάποιος (είμαι σε πρώτο όροφο) μέσα στο σπίτι από το ανοιχτό παράθυρο. Οποιοσδήποτε θόρυβος με ξυπνάει, δεν τίθεται θέμα να βγάλει κάποιος ή να κόψει τα σίδερα την ώρα που θα είμαι μέσα.

Σας έκαψα; :-p

Δεν ξέρω αν κατάφερα να περιγράψω κατανοητά αυτό που σκέφτηκα.

Σας έκαψα; :p
Nίκο, εμένα ναι.
Στο σχέδιο που έβαλες, τα σίδερα φαίνεται να "πατάνε" λίγο από την μεριά που δεν είναι τερματισμένη, ενώ θα έπρεπε να είναι "στον αέρα". Σαν να τα έχεις σχεδιάσει δηλαδή 20εκ παραπάνω αντί για 15.
Αν το πλάνο είναι πράγματι να είναι στον αέρα, η τρύπα από την πλευρά αυτή δεν χρειάζεται. Αν το πλάνο είναι να ακουμπάει και από τις δύο μεριές, τότε δεν θα είναι τερματισμένο, άρα θα κουνιέται δεξιά-αριστερά. Αυτά υποθέτοντας ότι θα μπορείς να λυγίσεις το 12χιλιοστά σίδερο για να μπει στην τρύπα (όποια από τις δύο) και μετά να το ξαναφέρεις στα ίσια του - αν όχι, θα πρέπει το μήκος του να είναι όσο το άνοιγμα του παράθυρου.

Nίκο, εμένα ναι....

χάχα, Δημήτρη, έχεις δίκιο!
Για να κάνω οικονομία στις λέξεις και να μη γράφω πολλά λόγια και σας ζαλίζω, σας μπέρδεψα χειρότερα.

Όχι δεν εννοώ να είναι στον αέρα.
Αλλά το σχεδιάκι είναι λάθος όπως επισημαίνεις σωστά.

Λοιπόν, αν το άνοιγμα από τοίχο σε τοίχο είναι 100cm, θα κόψω τις βέργες στα 115cm, έτσι ώστε να μπουν στη μια από τις δυο τρύπες.
Μετά, θα σύρω τις 2 βέργες λίγο δεξιότερα, κατά 5cm, αρα θα πατάνε 10cm αριστερά και 5cm δεξια
Το αντίθετο θα κάνω με το άλλο ζευγάρι, δηλαδή θα πατάνε 10cm δεξια και 5cm αριστερά.

Στη συνέχεια, αφού κολληθούν τα κάθετα, η όλη κατασκευή θα "παίζει" κατά 5cm δεξιά αριστερά, αλλά δεν θα μπορεί να βγει με τίποτα (τουλάχιστον αθόρυβα)

Για αυτό ρωτάω με τι να τσιμεντώσω τις βέργες μέσα στις τρύπες που θα ανοίξω στους τοίχους, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η κατασκευή αλλά και να μονωθεί από υγρασίες.

Έτσι έπρεπε να τα είχα γράψει από την αρχή, sorry σας μπέρδεψα :-/

Ειχα στερεωσει μια σιδερια ασφαλειας που μου ειχε φτιαξει
ενας σιδερας απο μορφοσωληνα με στριφώνια.
Αφου βιδωθηκε η σιδερια στο τοιχο με τα στριφωνια, τα κολλησα με την ηλεκτροκολληση.
Δεν ξερω βεβαια αν ταιριαζει στην περιπτωση.

Λοιπόν, αν το άνοιγμα από τοίχο σε τοίχο είναι 100cm, θα κόψω τις βέργες στα 115cm, έτσι ώστε να μπουν στη μια από τις δυο τρύπες.
Δεν ξέρω αν στέκει τεχνικά αλλά σαν ιδέα μ αρέσει.
Από αισθητικής άποψης θυμίζει λίγο και το κλασσικό παράθυρο φυλακής (δένει αν είσαι παντρεμένος).

Χωρίς τίτλο2.jpg

• Haha
Δεν ξέρω αν στέκει τεχνικά αλλά σαν ιδέα μ αρέσει.
Από αισθητικής άποψης θυμίζει λίγο και το κλασσικό παράθυρο φυλακής (δένει αν είσαι παντρεμένος).

View attachment 203864

LOL, ταιριάζει βέβαια, τοοοοσα χρόνια παντρεμένος! :-p

Αλλά αυτό σκεφτόμουν και εγώ (για τη φυλακή) και έκανα εναλλακτικά σχεδιάκια μπας και βρω κάτι πιο χαριτωμένο, αλλά ακόμα δεν έχω βρει κάτι

Image8667099053014106614.jpg

Αλλά αυτό σκεφτόμουν και εγώ (για τη φυλακή) και έκανα εναλλακτικά σχεδιάκια μπας και βρω κάτι πιο χαριτωμένο, αλλά ακόμα δεν έχω βρει κάτι
Μια ιδέα θα ήταν να αφήσεις το ίδιο μοτίβο στο πλέγμα αλλά να του δώσεις κλίση, πχ 45 μοίρες ή κάποια άλλη. Θα είναι λίγο μπελάς οι υπολογισμοί με τις τρύπες & τα μήκη.

• Like
Nik, πως θα καταφερεις ρε μπαγασα να περασεις ενα σιδερο μηκους 115 σε ανοιγμα 100 ?????? και να το χτυπησεις κιόλας??? εεεεεε????? μονο εαν ξεχειλωσεις την μια τρυπα για να μπει διαγωνια ... κατι που δεν ειναι σωστο.
Εαν δεν το κανεις με τον τροπο που σου περιεγραψα θα πεδευτεις παρα πολυ. Με τον τροπο σου ειναι πολυ δυσκολο να βγει ισια η κατασκευη!

Μη διανοηθεις να βαλεις ουπα, αυτα τα κανουν για ευκολια στην τοποθετηση αλλά και στο ξηλωμα!

Το θέμα είναι ότι δεν απάντησες τί να βάλει στις τρύπες :) που εγώ σκεφτόμουν κάποια μαστίχη για τα όσα μικρά κενά υπάρχουν να μήν περνάει νερό.
ε ναι, μαστιχη θα βαλει ... αλλά μεχρι να φτασουμε εκει, εχουμε δρομο :love:

Μη διανοηθεις να βαλεις ουπα, αυτα τα κανουν για ευκολια στην τοποθετηση αλλά και στο ξηλωμα!
Δεν ισχυει. Χρειαζεται ομως καταλληλη κατασκευη σιδεριάς με σιδερογωνίες και καταλληλη τοποθετηση.
Τα στριφωνια πρεπει να βιδωθουν αντικρυστα και αν κολληθουν ειναι αδυνατον να βγουν εκτος εαν
χρησιμοποιηθει τροχος.

Last edited:
Nik, πως θα καταφερεις ρε μπαγασα να περασεις ενα σιδερο μηκους 115 σε ανοιγμα 100 ?????? και να το χτυπησεις κιόλας??? εεεεεε?????

Με πληγώνεις. 😢

Έπρεπε να μου πεις "πολύ ωραία η ιδέα σου, αλλά υπάρχει ένα μικρο τεχνικό πρόβλημα" :-p

Τέλος παντων, θα το ξεπεράσω.

Να'σαι καλά δηλαδή, γιατί θα έμενα με τις ... τρύπες στο χέρι :-p

Αλλά δεν καταλαβαίνω τον αφορισμό στα ούπατ.

Να μια εναλλακτική:

Να μπει στην κάθε πλευρά του τοιχου από ένα τέτοιο "Π"

2022-10-23_13-46-27.jpg

Μέσα εκεί να χωθούν τετράγωνα σίδερα 12x12

Και κάπου στη μέση να μπει και μια διάτρητη λάμα μέσα από την οποία θα περάσουν τα σίδερα

Δεν βρίσκω τώρα μια κατάλληλη εικόνα, αλλά σε γενικές γραμμές εννοώ κάτι τέτοιο (απλώς με τετράγωνα αντί κυλινδρικά σιδερα και στις άκρες "Π" αντί για λάμες.

ba448a8fa026aee7b44ecd632e7e0e4a.jpeg

Τα δυο "Π" να στερεωθούν με ούπατ και στριφόνια (που θα διαπερνούν τα "Π") και όταν τελειώσει η δουλειά, τα εξάγωνα κεφάλια από τα στριφόνια να τροχιστούν και να ηλεκτροκολληθούν πάνω στα "Π".

Δεν στέκει κάτι τέτοιο; :unsure:

Ξαναλέω πως δεν ψάχνω καμιά σοβαρή αντικλεπτική κατασκευή.

• Love
Reactions: Σωφρον
Αναθεσε το σε σιδερά να στο κανει καλυτερα. Δεν θα το πετυχεις με την 1η παρθενικη προσπαθεια, λογω ελλειψης εμπειριας με σιδεροκατασκευες.

Πάντως το σχέδιο που έκανες το είδα το ίδιο με "ξεχειλωμενες" τρύπες σε πέτρινο παράθυρο σε σπίτι που φτιάχτηκε επί τουρκοκρατίας
Τα κάγκελα όμως δεν γνωρίζω πότε μπήκαν και φυσικά δεν ήταν κολλημένα τα σίδερα μεταξύ τους
Το "παράκεντρο ή ξεχείλωμα" στις τρύπες (δεν ξέρω πως να το πω σωστά) ήταν κλεισμένο πάντως με το ίδιο υλικό που ήταν και το χτίσιμο στις πέτρες, κάτι σαν χώμα και από πάνω πολλά χέρια ασβέστη που μπήκε για βάψιμο του τοίχου τα χρόνια των παππούδων μας

• Like