Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλησπέρα παιδιά.
Καθισιό λόγω Χριστουγέννων και βρυκολακιάζω.
Απόψε αντί για ανησυχίες αγορών,σκέφθηκα να ζητήσω την βοήθειά σας για τον τίτλο του thread.
To 2010 που έφτιαξα το σπίτι,δεν μου έφτασαν τα χρήματα για ασανσέρ.
Έτσι μου έμεινε το κλιμακοστάσιο εντός του σπιτιού και λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων,το μετέτρεψα σε 2 αποθήκες (1 ανά όροφο) με την τοποθέτηση μεταλλικού πλαισίου και πάνω σε αυτό,μπήκε ξύλο για πάτωμα.
Στον ένα όροφο,έβαλα πριν 5-6 χρόνια,4 ξύλινα ράφια (φωτό).
Και πάλι όμως,τα υπόλοιπα πράγματα,είναι άναρχα πεταμένα.
Σκέφτομαι λοιπόν στον ένα όροφο,ή να κρατήσω τα ράφια και να δημιουργήσω καινούρια στις άλλες 2 πλευρές του κλιμακοστασίου ή να τα ξηλώσω και να κάνω κάτι από την αρχή.Στον άλλο όροφο,δεν έχω ράφια,οπότε ότι γίνει,θα είναι καινούριο.
Οι διαστάσεις του κλιμακοστασίου είναι:
Bάθος 1,25 μέτρα και πλάτος 95cm.
Tα ράφια έχουν βάθος 36cm.
Δυστυχώς,στα τοιχία δεν έχει ισιωθεί ο σοβάς,με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ακμές. (Φωτό)
Τα ερωτήματά μου είναι:
1.κρατάω τα υφιστάμενα ράφια;
2.Eίτε τα κρατήσω,είτε όχι,μεταξύ ντέξιον και element system,τι θα προτιμούσατε;
3.H λύση των ντέξιον με προβληματίζει,αφού το δάπεδο δεν είναι και ότι καλύτερο για να πατήσουν.Μπορούν να βιδωθούν στον τοίχο ή μετά θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να ταιριάξει η πλευρά που θα είναι απέναντι από την ράγα του τοίχου;
4.Η λύση του element system,θα μπορέσει να βιδωθεί στον τοίχο λόγω της ανώμαλης επιφάνειάς του;
5.Aγορές από Leroy Merlin,Praktiker ή κάπου αλλού;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
View attachment 207751View attachment 207752
Babis K το ξέρεις πως απαγορεύεται να έχεις δύο προφίλ εδώ ε????

Χαχαχαααα

Σωκράτη το ίδιο είχε κάνει για χρόνια και ο Μπάμπης γι'αυτό και τον πειράζω.
Θεωρώ είναι ο πλέον ενδεδειγμένος να σου δώσει συμβουλές!

Babis K το ξέρεις πως απαγορεύεται να έχεις δύο προφίλ εδώ ε????

Χαχαχαααα

Σωκράτη το ίδιο είχε κάνει για χρόνια και ο Μπάμπης γι'αυτό και τον πειράζω.
Θεωρώ είναι ο πλέον ενδεδειγμένος να σου δώσει συμβουλές!
Απ'ότι φαίνεται,δεν έχει χρόνο γιατί ψάχνει τις στροφές του μοτέρ.😛

• Haha
Reactions: enduras1
Ρε ρεμάλια… γιατί πειράζετε τους ηλικιωμένους; 😜🤪
Τι να πω για το ασανσέρ;
Εμένα τα ντέξιον δεν με βόλεψαν καθόλου, τα πέταξα και έφτιαξα ράφια από νοβοπάν.
Όχι με γωνίες, βίδωσα πηχάκια δεξιά αριστερά και πίσω, σε σχήμα Π δηλαδή, κι ακούμπησα εκεί τα νοβοπάν. Χωρίς βίδωμα, να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα, απλά να πατάει.
Επειδή είχα διάφορα πράγματα να βάλω, με διαφορετικά ύψη, έβαλα σχετικά κοντά τα πηχάκια για να μπορώ να αυξομειώνω το ύψος των ραφιών.
Το βάθος των ραφιών ήταν περίπου στα 2/3 του βάθους του φρεατίου για να έχω περιθώριο να κινούμαι στο ανέβα κατέβα και να περνάνε και τα πιο ογκώδη αντικείμενα.
Αυτό βέβαια το ρυθμίζει ο καθένας όπως τον βολεύει κι ανάλογα τους όγκους που έχει να αποθηκεύσει.
Είχα και μια αλουμινένια σκάλα μέσα για το «ανέβα να φιλήσεις κατέβα να &@μήσεις» και ήταν μια χαρά αποθήκη.

Μόλις μπήκε το ασανσέρ επιστράτευσα τους φωταγωγούς… 😂😂😂

69B38ADA-AA8A-418F-8169-09D2F164E937.jpeg

Καδρονάκια ξύλο σαν βάση για να πατάει πάνω το νοβοπάν.
Πως πατάνε τα ράφια στα ντουλάπια;
Αντί για πλαστικά εσύ θα βάλεις καδρονάκια σε όλο το μήκος.

A01A7B27-8CAF-4738-AA13-9C04297C8DFD.jpeg

τα dexion εχουν νόημα αν θελεις να αποθηκεύσεις πολύ βαριά πράγματα που δε μπορείς να βάλεις σε απλά ράφια γιατί θα λυγίσουν. τα element system είναι πιο ακριβά και νομίζω έχουν νόημα για πιο λεπτοδουλείες (ράφια εργαστηρίου κλπ). για απλό συμμάζεμα και τα απλά ράφια με μελαμίνη κάνουν αρκετή δουλειά. εξαρτάται από τις ανάγκες.

Αν πρόκειται να αποθηκεύσεις πολύ βαριά πράγματα, και για να μη λυγίζουν τα ράφια μπορείς να βάλεις κόντρα πλακέ 22-άρι. Στην ανάγκη βάλε και μια ενίσχυση μπροστά.
Πόσο βάρος θα βάλεις; Και πως θα το σηκώσεις εκεί μέσα;

• Like
Reactions: KOSSTV
ναι συμφωνω, στην πραξη δε χρειαζονται συχνα (ειδικα για οικιακη χρηση). ομως μου εχει τυχει να ραγισουν ραφια μελαμινης απο βαρος, προφανως δεν επρεπε να χρησιμοποιηθουν για αυτη τη δουλεια

ναι συμφωνω, στην πραξη δε χρειαζονται συχνα (ειδικα για οικιακη χρηση). ομως μου εχει τυχει να ραγισουν ραφια μελαμινης απο βαρος, προφανως δεν επρεπε να χρησιμοποιηθουν για αυτη τη δουλεια
Δεν νομιζω οτι εχει σημασια οικιακη η οχι.. Έχω φορτώσει εγώ ράφια εδώ στο σπίτι που κοντευουν 25 και 30 κιλα και δεν έχει λυγίσει...

Στην συγκεκριμένη το πλάτος θα είναι 95εκ..
Αν μπουν γωνίες σε 3 σημεία 2 στις άκρες και μια στο κεντρο τότε ενδεχόμενος να μην γίνει κουρμα απο το βαρος...αλλαεξαρτάται και από τις γωνίες..
Εάν μιλάμε για 45 πόντους πλατος ραφιου θέλουμε 40 πλάτος γωνια..
Το πάχος του ραφιου παίζει το ρόλο του..Όλο μελαμινη 16αρα και άλλο 22αρα...

Το σκεπτικό με Π ειναι πολυ καλύτερο γιατί το ράφι πατάει παντού...βάζοντας και μπροστά ακόμη καλύτερα αλλά θέλει καλη στηρίξη στο σκεπτικό τοποθέτησης..

Σε τόσο μακριά ράφια δεν θα ασχολιομουν με καδρονακια αλλά με στρατζαριστο 2Χ4εκ...μόνιμα πράγματα μετά...Αλλά αυτό είναι δικη μου νοοτροπία...

Ας αποφασίζει πρώτα πως θέλει να το κάνει και πρωτίστως που θα βάλει τι και εδώ είμαστε για τον Σωκράτη.

Last edited:
Εως την Κυριακή θα τα έχω φτιάξει.
Πήρα τελικά από το Leroy Merlin ξύλα και γωνίες για 3 ράφια στο ασανσέρ και άλλα 2 στο δώμα με διαστάσεις 90Χ40cm για το ασανσέρ,2 ράφια 80χ35cm που θα μπουν το ένα δίπλα στο άλλο στο δώμα και άλλο ένα 1,20mX35cm και αυτό στο δώμα.
Όπως θα δείτε και στα ράφια,για να μην κάνει κοιλιά στο κέντρο,έχω βάλει τις γωνίες,όχι στις 2 άκρες του ραφιού αλλά παράκεντρα.
Το ίδιο έχω κάνει και στα υφιστάμενα ράφια που έχω στο ασανσέρ και αν και βαρυφορτωμένα,εδώ και 9 χρόνια δεν έχουν κάνει κιχ.
Εννοείται πως στο μεγάλο ράφι του 1,20m,έβαλα 3 γωνίες,αλλά και πάλι οι 2 ακριανές βιδώθηκαν παράκεντρα.
Ξύλα,γωνίες,βίδες και ούπα,κόστισαν 121 ευρώ.
Δεν ξέρω αν έκανα βλακεία που βίδωσα ήδη τις γωνίες και έτσι θα τα τοποθετήσω στον τοιχο,αλλά αυτό σκέφτηκα.
Επειδή στο διπλό ράφι στο δώμα,θα μπουν στις άκρες 2 μικρά ηχεία και στην μέση ένας δικάναλος παλιός ενισχυτής,θέλησα στην πίσω πλευρά του ραφιού να κάνω ένα Π και μέσα από αυτό να περάσει το καλώδιο τροφοδοσίας του ενισχυτή.
Επειδή όμως δεν έχω σέγα,το ξεκίνησα με ένα πριόνι και νομίζω ότι φαίνεται ο ρομποτικός τρόπος που το έχω κόψει. 😵‍💫 😵‍💫 😵‍💫
Εύκολες ο 2 απέναντι πλευρές του Π.
Πως στο καλό θα τις ενώσω με το...πριόνι;
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.
20230105_232721.jpg
20230105_2330201.jpg

Μια χαρά το πας...Καλά έκανες και τα έφτιαξες πρώτα και σε σωστή θέση η γωνίες
Επισης σωστή και η επιλογή μασιφ γωνιών που θα κόστισαν περισσότερο από τα ξύλα αλλά αντέχουν τα διπλασια κιλά...

Μπορείς τώρα να σημαδέψεις όπου χρειαζε τααι για να τρυπήσεις αρκεί από την πάνω πλευρά να υπάρχει ένα μικρό αλφαδακι για να σου πάνε ευθεία...

Καλά τελειώματα...

2 ερωτήσεις παιδιά.
Ο πωλητής στο Leroy Merlin,για την στήριξη των ραφιών μου πρότεινε το σετ της φωτογραφίας.
Ξέρω ότι η βίδα πρέπει να είναι μεγαλύτερη κατά 10mm από το ούπα,όμως ακόμα και αν προσθέσω το πάχος της γωνίας,πάλι η βίδα θα προεξέχει από το ούπα.Να βάλω μεταξύ βίδας και γωνίας ροδέλες ή είναι λογικό η βίδα να τρυπήσει την άκρη του ούπα όταν την βιδώσω σε αυτό;20230106_190342.jpg

Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με τον πλαστικό μετρητή που συνοδεύει το μπλε κρουστικό της Bosch.
Καταλαβαίνω ότι είναι για να μετράς το βάθος της τρύπας,αλλά πως στο καλό δουλεύει;
Μέχρι τώρα κολλούσα μια χαρτοταινία στο τρυπάνι όσο ήταν το μήκος της βίδας.

20230106_191707.jpg

Η βίδα προεξέχει του ούπατ και από τις δύο πλευρές:

81EcksD0J4L.jpg

Για το στοπ βάθους:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
H βιδα πρεπει να ειναι μεγαλυτερη απο το ουπατ και να το διαπερασει με το βιδωμα για να μπορεσει να το ανοιξει πληρως, ωστε να υπαρχει καλο γαντζωμα στον τοιχο.

Ο μετρητης βαθους (depth stop), ειναι για να κανεις τρυπα ιση και λιγο μεγαλυτερη απο το ουπατ, για να μην τρυπας πιο βαθεια.

Αρχικα ευθυγραμμιζεις τον μετρητη με το τρυπανι που θα τρυπησεις (το τρυπανι εχει μπει κανονικα στο τσοκ).
Κατοπιν αφαιρεις το μηκος του ουπατ απο τον μετρητη, δηλαδη σπρωχνεις τον οδηγο πισω οσο ειναι το μηκος του ουπατ και λιγο παραπανω.

Αλλα επειδη ενα βιντεο ειναι 1000 λεξεις ριξε μια ματια στο παρακατω λινκ που εχει ενα βιντεο.