Μάστορες τα φώτα σας!!

Μάστορες, έχουμε κάποιο πικανακάκι για το πως αναζητούμε ρουλεμάν;
Πάντα με μπερδεύει αυτό το θέμα. :unsure:

Υπάρχει κάποια κωδικοποίηση σχετικά με την εξωτερική και εσωτερική διάμετρο νομίζω, αλλά δεν θυμάμαι ποια ακριβώς.

Θέλω να "ντύσω" με ρουλεμάν τον πείρο από τον οδηγό λυγίσματος μετάλλων που έφτιαξα.
Και θα γυρίζει πιο εύκολα, και δεν θα αφήνει σημάδια στο μέταλλο.

Αλλά πως θα βρω αυτό που θέλω; Ο πείρος έχει διάμετρο 10mm αρα και το ρουλεμάν πρέπει να έχει εσωτερική διάμετρο 10mm. Θα ήθελα η εξωτερική να μην είναι πολύ μεγαλύτερη (να είναι χαμηλού προφίλ, θα έλεγα αν μίλαγα για λάστιχα αυτοκινήτου :p )

Πείτε μου καμιά πληροφορία παρακαλώ και κυρίως που να πάω να τα βρω στην Αθήνα.
Για τους κωδικούς ρουλεμάν, πάντα μπερδευόμουνα κι εγώ. Αν γκουγκλάρεις "bearing code chart" θα βρεις μπόλικο υλικό για μελέτη, αλλά είναι τόσοι πολλοί οι τύποι ρουλεμάν που χάνεσαι.
Για το ντύσιμο, νομίζω πρέπει να ξαναφτιαχτεί ο οδηγός με μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους πείρους ώστε να χωρέσει το ρουλεμάν. Οπότε μπορείς και να διαλέξεις άλλο πείρο με βάση το ρουλεμάν που θα βρεις. Το βλέπω δύσκολο να καταφέρεις να βρεις ρουλεμάν με τόσο "χαμηλό προφίλ".
Για την αγορά, έχω σημειώσει μερικά μαγαζιά που είχαν αναφερθεί στο φόρουμ παλιότερα:
Doktoris (κοίταξε για μονόσφαιρα)
Παναγιωτόπουλος
Νομίζω ότι για αυτήν την εφαρμογή δεν αξίζει να πληρώσεις πολλά για καλά/ακριβά ρουλεμάν όπως SKF.
Επίσης, πολύ φτηνά ρουλεμάν έχει σε ebay, aliexpress, bangood όπου τα πουλάνε σε 10άδες

• Like
Reactions: nikfor
Μάστορες, έχουμε κάποιο πικανακάκι για το πως αναζητούμε ρουλεμάν;
Πάντα με μπερδεύει αυτό το θέμα. :unsure:

Υπάρχει κάποια κωδικοποίηση σχετικά με την εξωτερική και εσωτερική διάμετρο νομίζω, αλλά δεν θυμάμαι ποια ακριβώς.

Θέλω να "ντύσω" με ρουλεμάν τον πείρο από τον οδηγό λυγίσματος μετάλλων που έφτιαξα.
Και θα γυρίζει πιο εύκολα, και δεν θα αφήνει σημάδια στο μέταλλο.

Αλλά πως θα βρω αυτό που θέλω; Ο πείρος έχει διάμετρο 10mm αρα και το ρουλεμάν πρέπει να έχει εσωτερική διάμετρο 10mm. Θα ήθελα η εξωτερική να μην είναι πολύ μεγαλύτερη (να είναι χαμηλού προφίλ, θα έλεγα αν μίλαγα για λάστιχα αυτοκινήτου :p )

Πείτε μου καμιά πληροφορία παρακαλώ και κυρίως που να πάω να τα βρω στην Αθήνα.
Μπες εδω Νικο και θα βρεις τον κωδικο που θελεις επιλέγοντας «Deep groove ball bearing» που είναι τα πιο διαδεδομενα ως τυπος. Μπορεις να αγορασεις και αλλη μαρκα οχι υποχρεωτικά αυτην, οι κωδικοι ειναι ιδιοι παγκοσμιως.
SKF Bearing Select

Μαστόρια καλημέρα.
Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν έχει ξαναγίνει η ερώτηση.
Θέλω να τρίψω έναν ξύλινο πάγκο κουζινας για να περάσω μια αδιαβροχοποιηση. Ο παγκος είναι σε σπίτι που νοικιάζω και τώρα που έφυγε ο ενοικιαστής είδα πως έχει γίνει σαγρε από τα νερά.
Με τι εργαλείο να κάνω το τριψιμο και τι αδιαβροχοποιηση προτείνετε?
Αν υπάρχει πρόταση για αγορά οικονομικού εργαλείου (topshak κλπ) είμαι ανοιχτός σε προτάσεις.
Ευχαριστώ!

Μαστόρια καλημέρα.
Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν έχει ξαναγίνει η ερώτηση.
Θέλω να τρίψω έναν ξύλινο πάγκο κουζινας για να περάσω μια αδιαβροχοποιηση. Ο παγκος είναι σε σπίτι που νοικιάζω και τώρα που έφυγε ο ενοικιαστής είδα πως έχει γίνει σαγρε από τα νερά.
Με τι εργαλείο να κάνω το τριψιμο και τι αδιαβροχοποιηση προτείνετε?
Αν υπάρχει πρόταση για αγορά οικονομικού εργαλείου (topshak κλπ) είμαι ανοιχτός σε προτάσεις.
Ευχαριστώ!

Θα χρειαστείς ένα τριβείο, καλύτερα περιστροφικό. Εγώ έχω αυτό της Dexter και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το δουλεύω 2 χρόνια τώρα απροβλημάτιστα

Θα ξεκινήσεις με πιο χοντρό γυαλόχαρτο (αν είναι πολύ σαγρέ ο πάγκος με κάτι σαν 80) και μετά θα τρίψεις με πιο ψιλό (ας πούμε 120)

Μετά, σκουπίζεις με ένα πανάκι, και θα περάσεις ένα χέρι primer (εγώ χρησιμοποιώ αυτό της Vitex, αλλά υπάρχουν διάφορα παρόμοια), και όταν θα στεγνώσει, το ξύλο θα έχει γίνει άγριο γιατί θα έχουν σηκωθεί οι ίνες.

Τρίβεις με 240-320 και το ξύλο θα γίνει τέλεια λείο.

Μετά περνάς ένα χέρι βερνίκι (μπορείς να βάλεις αυτό το βερνίκι πατωμάτων της Vitex για πιο μεγάλη αντοχή)

Όταν στεγνώσει κάνεις ένα απαλό τρίψιμο με το χέρι, σκουπίζεις με ένα πανάκι και περνάς άλλο ένα χέρι και είσαι έτοιμος

:)

Με συγχωρείτε που θα ρωτήσω...νομίζω έχει ξαναγίνει τέτοια συζήτηση...ΑΛΛΑ θεωρείται οτι αυτά (βερνίκια πατωμάτων) είναι κατάλληλα για πάγκο ΚΟΥΖΙΝΑΣ;

ΟΚ ίσως το primer που είναι με βάση ακρυλική ρητίνη, αλλά το άλλο με βάση ρητίνη πολυουρεθάνης..;

Όταν έφτιαξα την κουζίνα το 2012 είχα περάσει δύο συστατικών της icro. Δε θυμάμαι ακριβώς ποιο βέβαια.
Το κακό με τους ξύλινους πάγκους είναι πως χρειαζονται συντήρηση και σίγουρα ένας ενοικιαστής δεν θα τον προσέξει όπως ο ιδιοκτήτης.

• Like
Reactions: ikomninos
Αν δε με απατάει η μνήμη μου είναι αυτός

Αν όντως είναι αυτός ο πάγκος, τότε είναι νοβοπάν με επένδυση καπλαμά και συνεπώς θα πρέπει να προσέξεις με το τρίψιμο καθώς πρόκειται για ένα πολύ λεπτό φύλλο ξύλου και μπορεί να γίνει εύκολα ζημιά.
Αφού δεν μιλάμε για μασίφ, τότε καλύτερα να παραληφθεί το χοντρό γυαλόχαρτο και να τρίψεις μόνο με ψιλά. Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί ένα 240 να αρκεί.

Με συγχωρείτε που θα ρωτήσω...νομίζω έχει ξαναγίνει τέτοια συζήτηση...ΑΛΛΑ θεωρείται οτι αυτά (βερνίκια πατωμάτων) είναι κατάλληλα για πάγκο ΚΟΥΖΙΝΑΣ;

ΟΚ ίσως το primer που είναι με βάση ακρυλική ρητίνη, αλλά το άλλο με βάση ρητίνη πολυουρεθάνης..;

Βρε συ, όταν ακουμπάω ένα τρόφιμο κατευθείαν πάνω στον πάγκο, η γυναίκα μου με κράζει :ROFLMAO: :p :LOL:
Θέλω να πω πως έτσι και αλλιώς τα τρόφιμα δεν θα έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια και δεδομένων των προδιαγραφών του βερνικιού (αντοχή σε νερό και απορρυπαντικά), μοιάζει ένα υλικό που δεν διαρρέει και μοιάζει μάλλον ακίνδυνο - λέω εγώ, ο άσχετος. Ας μας κατατοπίσει κάποιος πιο ειδικός πάνω σε αυτά.

Υπάρχει και η λύση του οικολογικού υγρού γυαλιού που είναι και της μόδας στους πάγκους κουζίνας, αλλά υπέθεσα πως ο φίλος δεν θέλει να μπλέξει με κάτι τέτοιο και δεν το πρότεινα καν.

• Like
Reactions: ikomninos
Μασιφ ξύλο με καπλαμα.
Αν είναι ένθετη ξυλεία με καπλαμα στις άκρες τους σε παίρνει να το γυαλοχαρταρεις χωρίς φόβο.
Αν όμως είναι επενδεδυμένη μοριοσανίδα τότε φίλε μου δεν κάνεις τιποτα.
Είδες γιατί ρωτάω Γιωργοοοο....

• Like
Reactions: mikemtb
Όταν έφτιαξα την κουζίνα το 2012 είχα περάσει δύο συστατικών της icro. Δε θυμάμαι ακριβώς ποιο βέβαια.
Το κακό με τους ξύλινους πάγκους είναι πως χρειαζονται συντήρηση και σίγουρα ένας ενοικιαστής δεν θα τον προσέξει όπως ο ιδιοκτήτης.
Εργαλεία δε βλέπω να προτείνετε και ανησυχώ...
Θα παρεις ενα σφουγαρι σαν αυτο...και θα τριψεις καλα και κατα τα νερα του καπλαμα...δεν θα σου κανει ζημια...θα κανει ισα-ισα γραμμες για να γατζωσει το υλικο...αλλα θα πρεπει να γινουν παντου....

Εποιτα με ενα ρολακι microstar θα περασεις βερνικι πατωματων πρωτο χερι αραιωμενο 35%. κι το δευτερο οπως ειναι...

• Like
Reactions: mitsubae
Καλησπέρα!
Έχω ένα χώρο ντουλάπας εντός σπιτιού που θέλω να διαμορφώσω για να αποθηκεύω εργαλεία κυρίως. Χημικά, βερνίκια, μπογιές κλπ θα παραμείνουν σε αποθήκη.
Το πρόβλημα του χώρου είναι ότι είναι βαθύς και είναι δύσκολο να τον εκμεταλευτείς όλο. Η πρόσβαση είναι από μπροστά και υπάρχουν 75 cm μέχρι τον τοίχο που είναι παράλληλος με την πόρτα της ντουλάπας. Το ύψος είναι 2.30 και οι υπόλοιπες διαστάσεις φαίνονται στο πρόχειρο σχεδιάκι (την κυμματιστή γραμμή ξεχάστε την, δεν υπάρχει κάθετες ευθείες είναι όλα). Το μεγαλύτερο εργαλείο που σκέφτομαι είναι απλά βαλιτσάκι από κρουστικό δράπανο, ίσως και οι 2 βάσεις που έχω για τροχό και για τρυπάνι που έχουν κάποιο ύψος αλλά και πάλι όχι κάτι τραγικό, και θα μπορούσαν να αποθηκεύονται και ξαπλωτά.
Έτσι όπως το σκέφτομαι μάλλον πρέπει να μπουν βαγονέτα στο βάθος, αλλά από την άλλη πρέπει να εκμεταλλευτώ όλο τον χώρο και αν μπουν βαγονέτα θα χάνω ~25 cm εντός της ντουλάπας με πρόσβαση από το πλάι μιας και το βαγονέτο θα ακουμπάει στον απέναντι τοίχο. Μια άλλη πιο φθηνή λύση θα ήταν ράφια στο πίσω κομμάτι και μπροστά κουτιά αποθήκευσης σε οδηγούς που όμως μπορούν να βγουν τελείως ώστε να μπαίνω όρθιος μέσα θεωρητικά για να πιάσω ότι είναι από τα ράφια πίσω.
Έχετε να προτείνετε κάποια ιδέα;

ντουλάπα.jpg

Αν σου επιτρέπει το πάτωμα μπροστά, θα βάλεις σταθερά ράφια 40*47,5 και ακριβώς μπροστά μια συρόμενη ραφιερα 55 επί 67 την οποία θα τραβάς έξω για να έχεις πρόσβαση στα πίσω ράφια όταν χρειαστείς.

Επανέρχομαι.
Δεν είναι τελικά ο παραπάνω παγκος που έβαλα στο link.
Θυμήθηκα πως το κομμάτι που αφαίρεσα για να μπει ο νεροχύτης το χρησιμοποιώ σαν ξύλο κοπης.
Πηχάκια ξύλινα είναι κολλημένα μεταξύ τους.
IMG_20230205_165200.jpg
IMG_20230205_165125.jpg
IMG_20230205_165629.jpg

Άρα είναι σύνθετη ξυλεία.
Αυτή μπορείς να την τρίψεις όσο θέλεις.

Πόσο σαγρέ έχει γίνει?
Τόσο ώστε να δικαιολογεί ταινιολειαντηρα?

Αν ναι ξεκινάς με τανκ και χοντρό γυαλοχαρτα και φινιρεις με έκκεντρο και πιο ψιλά μέχρι τελικό 320.

• Like
Ειναι μασιφ...
Τριψιμο απο 150 μεχρι 220 grid...μονο με παλμικο η εκκεντρο τρινειο..ο ταινιολειαντηρας θα κανει μεγαλη ζημια....

Οτι σου ειπα συν ασταρι πατωματων αφου εχει μασιφ ξυλο για προσφυση...

Υπαρχει και η λυση 2 συστατικων πατωματος αλλα ειναι δυσκολο στο περασμα....

• Like