Μάστορες τα φώτα σας!!

Βάλε φωτο...αν και υποψιάζομαι ότι είναι νερο/υγρασία....
Αν και καθυστέρησα πολύ να σου απαντήσω, παρακάτω η φωτογραφία.

Το συγκεκριμένο το "πεταξε" περίπου 1 εβδομάδα μετά την τοποθέτηση. @KOSSTV

Attachments

• Screenshot_20231215_235329_Gallery.jpg
    Screenshot_20231215_235329_Gallery.jpg
    1.1 MB · Views: 35
Ειχα γράψει για ντουλάπα που ηθελα να κανω.
Βρηκα και ενα προγραμμα για κουτια απο τη Blum και μου ξέρασε αυτο το αποτέσλμα που εκανα export σε pdf που ανεβασα.
Εχει αρκετες παραμετρους ποσο κενο θες να αφησεις για καθε πλευρα κτλ. Εγω δεν αφησα καποιο κενο και διαλεξα πλάτη 8mm overlayed δηλαδη χωρις αυλακι κτλ αλλα ειχε πολλες επιλογες.
Το καλο ειναι πως κανει export σε CAD/CAM οποτε αν εχω χρονο μπορω να το βαλω στο fusion κτλ.

Εδω μας δινει cut list και λογικα το θέλω επι 3 συν τα πλαινα και τη φασα.

Μετα εβαλα τις διαστασεις σε cut list optimizer μαζι με τα αλλα που πιστευω πως χρειάζονται και βγηκε αυτο.

Το μονο που δεν εχω υπολογισει ειναι για 1 συρταρι. Βλεπω γενικα πως περισευει αρκετο πραγμα.
Επισης αν βαλω απλη μελαμινη μεσα μενει πολυ παραπανω ρεταλι.
Πως σας φαινεται; Εχω βαλει να μου υπολογισει και για καβιλιες αλλα πρακτικα δε νομιζω να γινει εκτος αν δεν εχει διαφορα στο κοστος. Οι περισσοτερες ντουλαπες του λαου που βλεπω απο μαραγκους ειναι 100% βιδα

Attachments

• Like
Reactions: n_olympios
@Parhs καλημέρα.
- Χώρισε την κάθε ντουλάπα σε 2 κουτιά το ένα πάνω στο άλλο. Θα σου στοιχίσει ένα κομμάτι μελαμίνης παραπάνω (όσο ένα ράφι) και θα δείχνει πιο όμορφο (και πιο πρακτικό).
-Για τα φύλα της ντουλάπας και τις φάσες βάλε μια μελαμίνη με σχέδιο/χρώμα και βάλε άσπρη μελαμίνη μόνο στα κουτιά και στα ράφια. Κάνα 10άρικο παραπάνω στοιχίζει το χρωματιστό φύλο.
-Από τρύπες βάλε 4 για κάθε ράφι (2 σε κάθε πλαινό) - δεν χρειάζονται 6. Ανά 12εκ είσαι οκ ή ακόμα καλύτερα τρυπάς μόνο εκεί που θα μπει το ράφι και επιπλέον 2-3τρύπες πάνω και άλλες τόσες κάτω.

Αν δεν είσαι μαραγκός (ούτε εγώ είμαι) το εύκολο "σκονάκι" είναι να αντιγράψεις τι έχει κάνει κάποιος επαγγελματίας. Δες πως είναι οι ντουλάπες στο σπίτι σου (ή σε κάποιο άλλο σπίτι) μετράς διαστάσεις και πάχη υλικού βλέπεις τρόπο τοποθέτησης και φτιάχνεις κάτι παρόμοιο.
Οι δικές μου ντουλάπες έχουν 16mm άσπρη μελαμίνη για τα κουτιά/ράφια και 18mm για τα φύλα. Από τα ράφια της μεσαίας ντουλάπας (90εκ πλάτος-16χιλ μελαμίνη) στα 20 χρόνια δεν έχει κάνει κοιλιά κανένα. Αλλά αν η 18άρα δεν βγαίνει πολύ ακριβότερα, βάλτην για έξτρα ασφάλεια.
20231216_080351.jpg

Καλημέρα στην ομάδα, υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να γνωρίζει τον τρόπο επισκευής σε βυτίο πολυαστερικό; Θα ήθελα να μάθω τον σωστό τρόπο και το καταλληλότερο κιτ επισκευής που πρέπει να χρησιμοποιήσω

Καλημέρα σε όλους.
Έχω φτιάξει ένα έπιπλο που αποτελείται από 2 κομμάτια, το πάνω (το "καπάκι") είναι MDF (επενδεδυμένο με καπλαμά), και το κάτω είναι ξύλο (ελάτη).
Αν τα κολλήσω μεταξύ τους με ξυλόκολλα θα έχω πρόβλημα επειδή το ξύλο συστέλλεται - διαστέλλεται ενώ το MDF όχι;

εικόνα_2023-12-16_105719430.png

Καλημέρα στην ομάδα, υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να γνωρίζει τον τρόπο επισκευής σε βυτίο πολυαστερικό; Θα ήθελα να μάθω τον σωστό τρόπο και το καταλληλότερο κιτ επισκευής που πρέπει να χρησιμοποιήσω

Ρητίνη καταλύτη και ύφασμα fiberglass θες. Βοηθητικά στόκος και γυαλόχαρτα.
Δες κι εδώ κάποιες πληροφορίες.

• Like
Reactions: arma
Καλημέρα σε όλους.
Έχω φτιάξει ένα έπιπλο που αποτελείται από 2 κομμάτια, το πάνω (το "καπάκι") είναι MDF (επενδεδυμένο με καπλαμά), και το κάτω είναι ξύλο (ελάτη).
Αν τα κολλήσω μεταξύ τους με ξυλόκολλα θα έχω πρόβλημα επειδή το ξύλο συστέλλεται - διαστέλλεται ενώ το MDF όχι;
Όχι.
Το ξύλο συστέλλεται/διαστέλλεται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση (η μαύρη γραμμή στην εικόνα). Το πρόβλημα είναι όταν έχεις σανίδες ενωμένες σε πάνελ. Για επιπλάκια όπως αυτό που δείχνεις δεν έχεις θέμα - ή να στω πω αλλιώς, αν είναι να στραβώσει θα στραβώσει είτε βάλεις MDF από πάνω είτε όχι.
ΥΓ: Να ανεβάσεις φωτογραφίες όταν το τελειώσεις με το καλό.
σανίδα.jpg

• Like
Reactions: newbie and aetosa
@Parhs καλημέρα.
- Χώρισε την κάθε ντουλάπα σε 2 κουτιά το ένα πάνω στο άλλο. Θα σου στοιχίσει ένα κομμάτι μελαμίνης παραπάνω (όσο ένα ράφι) και θα δείχνει πιο όμορφο (και πιο πρακτικό).
-Για τα φύλα της ντουλάπας και τις φάσες βάλε μια μελαμίνη με σχέδιο/χρώμα και βάλε άσπρη μελαμίνη μόνο στα κουτιά και στα ράφια. Κάνα 10άρικο παραπάνω στοιχίζει το χρωματιστό φύλο.
-Από τρύπες βάλε 4 για κάθε ράφι (2 σε κάθε πλαινό) - δεν χρειάζονται 6. Ανά 12εκ είσαι οκ ή ακόμα καλύτερα τρυπάς μόνο εκεί που θα μπει το ράφι και επιπλέον 2-3τρύπες πάνω και άλλες τόσες κάτω.

Αν δεν είσαι μαραγκός (ούτε εγώ είμαι) το εύκολο "σκονάκι" είναι να αντιγράψεις τι έχει κάνει κάποιος επαγγελματίας. Δες πως είναι οι ντουλάπες στο σπίτι σου (ή σε κάποιο άλλο σπίτι) μετράς διαστάσεις και πάχη υλικού βλέπεις τρόπο τοποθέτησης και φτιάχνεις κάτι παρόμοιο.
Οι δικές μου ντουλάπες έχουν 16mm άσπρη μελαμίνη για τα κουτιά/ράφια και 18mm για τα φύλα. Από τα ράφια της μεσαίας ντουλάπας (90εκ πλάτος-16χιλ μελαμίνη) στα 20 χρόνια δεν έχει κάνει κοιλιά κανένα. Αλλά αν η 18άρα δεν βγαίνει πολύ ακριβότερα, βάλτην για έξτρα ασφάλεια.
View attachment 224431

1. Για να το χωρισω θα το εκανα οπως ειναι και ολες οι αλλες ντουλαπες αλλα ειναι ειδικη περιπτωση και για διαφορους λογος δε θελω να το χωρισω.
2. Αυτο δε ξερω ποσο διαφορα θα εχει στη τιμη και δεν ειναι ευκολο να το μαθω.
3. Εβαλα 6 επειδη το ειχε επιλογη το προγραμμα 100% με 4 θα μεινω.
Γενικα 18mm θα το παω

Πηγα να δω τιμή σε ενα μεγαλο ξυλεμπορικο.
Αυτα που σας εστειλα εβγαινε ακριβα δε ξερω αν φταιει το οτι εβαλα ιδια μελαμινη παντου και οχι λευκη μέσα. Σε τιμες ανα φυλλο που εχω δει δεν εχουν μεγαλη διαφορα.

Μελαμινες τιμη: 810€ (δε μου ειπανε ποσα φυλλα στο προγραμα βγαινουν 6 για ακρίτα 3600mm επι 1830mm)
Ταινια PVC: 188€
Σκαλιερα: 70€
Τρυπες για 30 μεντεσεδες: 21€
Κοψιμο??: 72€
Μεντεσεδες: 75€
Συνολο 1535€ με φ(α)πα

Γενικα ειχε πολυ δουλεια ηταν οκ ευγενικοι αλλα οχι βοηθητικοι ιδιαιτερα παροτι πηγαινε κοσμος και ζηταγε κουλες διαστάσεις πχ ενας παππους ηθελε να βαλει μεντεσε σε 1.5 μετρο πλατος πορτα μελαμινης και του λεγαν θα κρεμάσει κτλ.
Επισης δε μου ειπε καν ποσα φυλα κτλ και επειδη περιμενα διπλα στο γραφειο γυρισε την οθονη να μη δω το εμπορικο τους προγραμμα και μου ειπε να παω πιο μακρια.
Αλλοι πριν απο εμενα μαστορες που ηταν ακριβως στην ιδια θεση για ωρες πριν δε τους ελεγε τιποτα.

Γενικα τουλάχιστον εμαθα πως τα γραφουν και τι τιμες παιζουν.
Παντως για μεντεσεδες μου φαινονται φτηνα πολυ για 30 τρυπες 20ευρω σε σχεση με το μπελα/χρονο.
Για σκαλιερα για ραφια λογικα μπορω να το κανω και μονος μου οπως ειχα κανει παλια αλλα δε ξερω εχει καποιο κοστος.

Last edited:
Παντως αν ειναι 6 φυλα οπως λεει το προγαμμα μου φαινονται πολλα 167€ τελικη τιμη το φυλο αν και ειναι μεσα και η πλατη σε 8mm.
Λογικα η πλατη δεν ειναι optimized

Παρη ποιος σου έδωσε αυτές τις τιμές...;
Ρωτάω γιατί μου φενονται υπερβολικές για αυτο που θες να κάνεις...

Παρη ποιος σου έδωσε αυτές τις τιμές...;
Ρωτάω γιατί μου φενονται υπερβολικές για αυτο που θες να κάνεις...
Κουνουβέλης.
Που πιστευεις μπορω να βρω καλύτερες; Απλα εχθες βρηκα χρονο να ασχοληθω λιγο και εμαθα καποια πραγματα και εβγαλα αυτα τα αρχικα σχεδια.
Αλλα οι τιμες μου φανηκαν πολύ. Δηλαδη με ιδια λεφτα σχεδον μου δινει οι μαραγκος εδω κοντα που εχει και συγκολητικη με το κλειδι στο χέρι και γλιτωνω κουβαλημα χρονο κτλ. 1800 με συρταρι, 18mm και 8mm πλατη και blum συρταρι + μεντεσεδες.
Η τιμη που μου εδωσε τον μεντεσε ειναι σχεδον οκ 3,1€ ο ενας ο blum με φρενο αν και δε πηρα ακριβως κατι αλλα σε χειρογραφο
Η μελαμινη που διαλεξα ηταν του ακριτα σε ξυλο μια 18mm οπως εχω γραψει

ΥΓ. Βλεπεις κατι υπερβολικο/λαθος στα σχεδια; Βεβαια αλλαζει το μεγεθος του φυλου απο egger/ακριτα αλλα οκ. Γενικα υπαρχουν και αρκετες αλλες εταιρειες

Θα ρώταγα και Φωτόπουλος και Κανελλοπουλο στον Άλιμο & Αγ.Δημητριο..

Γενικά πιστεω ότι σε έχει χρεώσει φύλλα καθώς φενεται ότι υπάρχει αρκετή φύρα για να φτάνει τα 6 ...
Βέβαια θέλει πολύ καλή μελέτη να αξιοποιήσεις κατά 90-95% του φύλλου ως οφελιμο...αυτοί δεν το σκέφτονται καν έτσι...
Για τα υπόλοιπα οκ πάνω κάτω...

Θα ρώταγα και Φωτόπουλος και Κανελλοπουλο στον Άλιμο & Αγ.Δημητριο..

Γενικά πιστεω ότι σε έχει χρεώσει φύλλα καθώς φενεται ότι υπάρχει αρκετή φύρα για να φτάνει τα 6 ...
Βέβαια θέλει πολύ καλή μελέτη να αξιοποιήσεις κατά 90-95% του φύλλου ως οφελιμο...αυτοί δεν το σκέφτονται καν έτσι...
Για τα υπόλοιπα οκ πάνω κάτω...
Κανελλόπουλο το σκεφτόμουν από Δευτέρα η τέταρτη που θα ανέβω εκεί.
Αν δεις τα pdf βγαίνουν 6.
Λογικά δε τους βγάζει πρόγραμμα πως να τα κόψουν; σιγά μη κάθεται να υπολογίζει εκει.
Δε ξέρω πόσα φύλα έβγαλε.

• Like
Reactions: enduras1
Κανελλόπουλο το σκεφτόμουν από Δευτέρα η τέταρτη που θα ανέβω εκεί.
Αν δεις τα pdf βγαίνουν 6.
Λογικά δε τους βγάζει πρόγραμμα πως να τα κόψουν; σιγά μη κάθεται να υπολογίζει εκει.
Δε ξέρω πόσα φύλα έβγαλε.
Όταν είχα φτιάξει παλιότερα ντουλάπα για τα εργαλεια μου ειχε βγάλει 3 φύλλα μελαμινης για αυτά που χρειαζόμουν...όταν πήγα σπίτι και έκατσα να τα δω κατάλαβα οτι ήταν πολλά...με 2 φύλλα έκανα την δουλειά μου..για αυτο το λέω..
Εάν τα βγάζει πρόγραμμα αυτόματα και όχι by hand τότε πάω πάσο...

Ο αναλογος εδω δινει τις ΛΕΥΚΕΣ μελαμινες με το κομματι. οσο θες.
Αν του δωσεις ξεχωριστα τις διαστασεις εγχρωμων κομματιων κ λευκων, ισως να γλυτωσεις κανενα φυλλο.

Γενικα νομιζω οτι σου εβγαλε την πιο ακριβη προσφορα που θα μποροσυε να σου κανει... το γιατι δεν το ξερω>
πχ Σου εβαλε μεντεσεδες μπλουμ οταν οι κοινοι κανουν 70 λεπτα.

Ο αναλογος εδω δινει τις ΛΕΥΚΕΣ μελαμινες με το κομματι. οσο θες.
Αν του δωσεις ξεχωριστα τις διαστασεις εγχρωμων κομματιων κ λευκων, ισως να γλυτωσεις κανενα φυλλο.

Γενιακ νομιζω οτι σου εβγαλε την πιο ακρινη προσφορα που θα μποροσυε να σου κανει... το γιατι δεν το ξερω>
πχ Σου εβαλε μεντεσεδες μπλουμ οταν οι κοινοι κανουν 70 λεπτα.
Εγω το ζητησα για blum. Πιστεύω αν ζητήσω λευκό για τα εσωτερικά να πάει πιο φτηνό. Πάντως αυτος που ειχα φτιάξει τις ντουλάπες ειχε βάλει μονόχρωμο εσωτερικα χωρίς κάποια επιβάρυνση.
Θα δοκιμάσω για ξεχωριστά. Λογικα κατι θα γλυτώσω δε ξέρω ποσο βεβαια. Αν και υπάρχουν και αλλες καλές μάρκες μου έχει τύχει σε σπίτια που εμενα παλαια να ειχα πάρει στο χερι μεντεσέδες (παλαιούς)και να παω να αγοραζω νεους.

Που πιστευεις μπορω να βρω καλύτερες;
Τιμές 2021 (δεν ξέρω που βρίσκονται σήμερα)
Φύλο μελαμίνη λευκή 16mm, 1.83X3.66 μέτρα -->~45€ (Σαχλός EPS)
Φύλο μελαμίνη χρωματιστή 16mm, 1.83X3.66 μέτρα -->~55€ (Σαχλός EPS)
Σοκοροταινία PVC 20mm άσπρη 50 μέτρα --> 7€ (benshop)

• Like
Reactions: KOSSTV
Που μπορώ να παω;
Δεν έχω να σου προτείνω κάποιον συγκεκριμένο αλλά απο προηγούμενη εμπειρία μου ο Κανελλοπουλος δεν θεωρείται από τους φθηνούς.

Κάποια στιγμή είχα πάει στο Μοσχάτο δίπλα στο ποτάμι σε ένα μεγάλο ξυλεμπορικό που έκανε και κατασκευές κατά παραγγελία αλλά ούτε που θυμάμαι όνομα και οδό 🙄