Μάστορες τα φώτα σας!!

Και μία που συζητάτε για ρεύματα να κάνω και εγώ μία ερώτηση.
Σήμερα αγόρασα έναν ανεμιστήρα οροφής με φως για να βάλω στο γραφείο.
Από το ταβάνι επειδή είναι παλιό το σπίτι βγαίνουν δύο καλώδια φάση και ουδέτερος.
Ο ανεμιστήρας έχει φάση ουδέτερο και γείωση.
Αν συνδέσω τον ανεμιστήρα μόνο με τη φάση και τον ουδέτερο και χωρίς γείωση, γιατί δεν έχω, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;
Στην κρεβατοκάμαρα λειτουργεί ήδη ένας ανεμιστήρας οροφής με φως τον οποίον βέβαια τον είχε κάνει εγκατάσταση ηλεκτρολόγος δεν θυμάμαι πως το σύνδεσε , δουλεύει κανονικά εδώ και 3 χρόνια.
Φαντάζομαι και σε εκείνο το σημείο μόνο φάση και ουδέτερος βγαίνουν από το ταβάνι.

Από το ταβάνι επειδή είναι παλιό το σπίτι βγαίνουν δύο καλώδια φάση και ουδέτερος.
Αν συνδέσω τον ανεμιστήρα μόνο με τη φάση και τον ουδέτερο και χωρίς γείωση, γιατί δεν έχω, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;
Στην κρεβατοκάμαρα λειτουργεί ήδη ένας ανεμιστήρας οροφής με φως τον οποίον βέβαια τον είχε κάνει εγκατάσταση ηλεκτρολόγος δεν θυμάμαι πως το σύνδεσε , δουλεύει κανονικά εδώ και 3 χρόνια.
Φαντάζομαι και σε εκείνο το σημείο μόνο φάση και ουδέτερος βγαίνουν από το ταβάνι.
θα βάλεις την γείωση στο άγκιστρο του ταβανιού

• Like
Reactions: vespas and nik187
Μαστόρια τα φώτα σας.
Χημικό βύσμα στεγνώνει υπερβολικά γρήγορα...
Ρίναι λόγος ζέστης ή κάτι άλλο; Μιλάω για αυτά τα κλασσικά χημικά βύσματα που έχουνε δύο συστατικά.
Μπορώ να κάνω τίποτα ώστε να στεγνώνει πιο αργά;

Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κατι
Η χημική αντίδραση ως προς το στεγνώμα επηρεάζεται κατά πολύ από τις καιρικές συνθηκες,ειδικά τώρα που έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.. Οπότε η ζέστη είναι αυτό που φτάει....νομίζω ότι κάποιες εταιρίες αναφέρουν μέχρι πια θερμοκρασία μπορείς να κάνεις εφαρμογή...είτε ζέστη είτε κρύο..
Δεν γνωρίζω τρόπο να μπορείς να το επιβραδύνεις..δεν ξερω και εαν επιτρεπεται.....αλλά,να παίξεις με άλλη εταιρία.. π.χ. η Fischer στεγνώνει λίγο πιο γρήγορα από της Sika από ταυτόχρονη χρήση που έχω κάνει..αλλα,οχι τρελλες διαφορες....για άλλες δεν γνωρίζω..
Εσύ ποια χρησιμοποοιησες..;

• Like
Reactions: aetosa
Spit c-mix plus.
Μέχρι 30 βαθμούς λέει ότι είναι η εφαρμογή και η στερεωποιηση της Spit ψαξε soecs...άρα με τον καιρο αυτό δεν προλαβαίνεις να την δουλεψεις..

Παίζει όμως ρόλο και η εταιρια τελικά σε τι θερμοκρασίακο ευρως μπορεί να φτάσει η εφαρμογή..
Αυτό επιβεβαιωνει και η Fischer σε δικό της χημικο βυσμα σε πίνακα όπου εκείνη δίνει ως 40 βαθμούς εφαρμογή και μόνο 2 λεπτά εργασιμοτητας...αλλά εξαρτάται που και πως..θεωρώ ότι με την ζέστη θα έχει θέματα και αυτή(εγώ δεν την έχω χρησιμοποιηση καλοκαίρι για να ξερω) αλλά ίσως να έχεις λίγο παραπάνω χρόνο εργασιμοτητας σε σχεση με Spit το οποίο είναι συμαντικο..
Screenshot_20240627_153251_OneDrive.jpg

• Like
Reactions: aetosa and nikfor
Υπάρχουν και σε αμπούλες Κωστή που δεν έχουν πρόβλημα, το πρόβλημα μου είναι ότι η αμπούλα έχει μήκος 11 εκατοστά ενώ η τρύπα που θα το βάλω 7 εκατοστά, οπότε δεν χωράει....

Υπάρχουν και σε αμπούλες Κωστή που δεν έχουν πρόβλημα, το πρόβλημα μου είναι ότι η αμπούλα έχει μήκος 11 εκατοστά ενώ η τρύπα που θα το βάλω 7 εκατοστά, οπότε δεν χωράει....
Ναι το ξέρω αλλά εκεί πρέπει να τις έχεις πάρει ήδη και μετά να κάνεις τρύπα η το γνωρίζεις εξ αρχής τι βάθος πρέπει να κάνεις.. οι αμπούλες έχουν διαφορά μεγέθη..
Υπάρχουν και ταχείας πηξεως και απλά...

Δεν μας λες όμως τι ήθελες να κάνεις...

Είναι για χρηματοκιβώτιο, κι η εταιρεία λέει οι βίδες να μπουν με χημικό βύσμα αλλιώς ακυρώνεται η εγγύηση της.

• Wow
Reactions: KOSSTV
Μην τρελένεσαι. Εκτός από τα 3 καλώδια υπάρχει και ο γάντζος που κρατάει τα φωτιστικά. Πάρε ενα καλωδιάκι και γείωσε το με αυτό.
Ακόμα και αν δεν έχει προβλεφθεί θεμελιακή γείωση λόγω παλαιότητας, για εναν ανεμιστήρα οροφής φτάνει και περισεύει κάτι τέτοιο.

• Like
Reactions: nik187
Μην τρελένεσαι. Εκτός από τα 3 καλώδια υπάρχει και ο γάντζος που κρατάει τα φωτιστικά. Πάρε ενα καλωδιάκι και γείωσε το με αυτό.
Ακόμα και αν δεν έχει προβλεφθεί θεμελιακή γείωση λόγω παλαιότητας, για εναν ανεμιστήρα οροφής φτάνει και περισεύει κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Το έκανα όπως είπατε. Έβαλα την γείωση στον γάντζο.

Γείωση πάλι δεν έχει αλλά δεν είχε ούτε και πρίν οπότε δεν άλλαξαν πολλά.
Με την ευκαιρία επιβεβαίωσε ότι ο διακόπτης κόβει την φάση.

Με κλειστό διακόπτη ότι δεν έχεις τάση σε κανένα καλώδιο.

Γείωση πάλι δεν έχει αλλά δεν είχε ούτε και πρίν οπότε δεν άλλαξαν πολλά.
Με την ευκαιρία επιβεβαίωσε ότι ο διακόπτης κόβει την φάση.

Με κλειστό διακόπτη ότι δεν έχεις τάση σε κανένα καλώδιο.
Ηλεκτρολόγος δεν είμαι, αλλά παίρνω της προφυλάξεις μου.
Πριν κάνω οτιδήποτε ελέγχο το ρεύμα τον καλωδίων με Δοκιμαστικό Κατσαβίδι.
Αφού βρω την φάση κλείνω το ρεύμα απο τον διακόπτη και μετα ξανά βάζω το Δοκιμαστικό για να τσεκάρω ότι δεν έχω ρεύμα στην φάση αλλά και σε κανένα άλλο καλώδιο.
Μετά ξεκινάω την εργασία που θέλω.

Αφού βρω την φάση κλείνω το ρεύμα απο τον διακόπτη και μετα ξανά βάζω το Δοκιμαστικό για να τσεκάρω ότι δεν έχω ρεύμα στην φάση αλλά και σε κανένα άλλο καλώδιο.
Μια και το έφερε η κουβέντα, κανονικά δεν πρέπει να κατεβάζουμε τον γενικό διακόπτη για εργασίες με καλώδια ρεύματος; Μια φορά είχα δοκιμάσει να δουλέψω κατεβάζοντας μόνο τον διακόπτη του πίνακα που στέλνει ρεύμα στο συγκεκριμένο δωμάτιο και γινόταν κάτι περίεργο: αν θυμάμαι καλά, βραχυκυκλώνοντας την φάση με τον ουδέτερο έπεφτε ο γενικός.

Ούτε εγώ είμαι ηλεκτρολόγος.
Εγώ κατεβάζω γενικό γιατί είμαι "χέστης" :confused:

Οπότε με τον τρόπο που δουλεύεις τσέκαρες και τον διακόπτη παράλληλα ;)

Καλημέρα συνάδελφοι :)
Εδώ που κάθομαι στην εξοχή και κάνω σχέδια διάφορων κατασκευών για το άμεσο μέλλον, μου έχει δημιουργηθεί μια απορία για την οποία δεν κατάφερα να βρω απαντήσεις στο YouTube κλπ.

Σε ένα έπιπλο για το εργαστήριο που σκέφτομαι να φτιάξω από στραντζαριστό βαρέως τύπου 3x3, και στο οποίο θέλω να βάλω και κάποια συρτάρια, πως στερεώνονται οι μεταλλικοί οδηγοί συρταριών πάνω στο στραντζαριστό;

Ή μήπως πρέπει να βιδώσω πάνω στο στραντζαριστό μια επιφάνεια ξύλου και πάνω εκεί να βιδώσω τους οδηγούς των συρταριών όπως θα έκανα και σε ένα κανονικό ξύλινο έπιπλο; :unsure:

Μια και το έφερε η κουβέντα, κανονικά δεν πρέπει να κατεβάζουμε τον γενικό διακόπτη για εργασίες με καλώδια ρεύματος; Μια φορά είχα δοκιμάσει να δουλέψω κατεβάζοντας μόνο τον διακόπτη του πίνακα που στέλνει ρεύμα στο συγκεκριμένο δωμάτιο και γινόταν κάτι περίεργο: αν θυμάμαι καλά, βραχυκυκλώνοντας την φάση με τον ουδέτερο έπεφτε ο γενικός.
το σωστό είναι να κάνεις πάντα έλεγχο πριν και αφού ρίξεις την ασφάλεια ή γενικό. πρέπει δηλαδή να επιβεβαιώσεις πρώτα ότι μπορείς να δεις αν υπάρχει ρεύμα (το δοκιμαστικό δηλαδή δουλεύει ΚΑΙ έχεις βρει όλα τα καλώδια που έχουν ρεύμα, μπορεί πχ τα χρώματα να είναι λάθος και γιαυτό πρέπει να τα ελέγξεις όλα) ΠΡΙΝ ρίξεις την ασφάλεια. αφού τη ρίξεις πρέπει να επιβεβαιώσεις ότι ΟΛΑ καλώδια δεν έχουν ρεύμα (μπορεί η καλωδίωση να μην είναι σωστή και κάποιο καλώδιο να παίρνει από άλλη ασφάλεια ή με κάποιο διακόπτη να ενεργοποείται κλπ) και ΜΟΝΟ τότε να αγγίξεις καλώδιο. φυσικά τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και αν ρίξεις το γενικό γιατί μπορεί πχ ενα καλώδιο να παίρνει από άλλο πίνακα, ακόμη και ρολόι! Μικρή η πιθανότητα, αλλά δεν παίζουμε με το ρεύμα. Φυσικά, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι δεν κάνει κανείς άλλος αλλαγές την ώρα που δουλεύεις (ακόμη και να ανάψει ένα φως αν είναι αλέ ρετούρ κλπ). Για αυτή τη δουλειά υπάρχουν και λουκέτα ασφαλειών που τις κλειδώνουν για να μην την ανεβάσει κάποιος την ώρα που δουλεύεις.

• Like
Reactions: dk31