Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλησπέρα μάστορες.
Θέλω να νοικιάσω τριβείο τοίχου για δύο - το πολύ τρείς μέρες την ερχόμενη εβδομάδα.
Αν ξέρετε κάποιον που να νοικιάζει ή αν κάποιος από εσάς έχει και θέλει να το νοικιάσει ας μου στείλει μήνυμα.

Μου χάλασε η μπρίζα που έχει πάνω η σκούπα του εργαστηρίου (Parkside PNTS 1500, αγορασμένη το 2017). Βασικά, δεν δουλεύει το σύστημα master/slave (δεν ξεκινάει η σκούπα όταν παίρνει μπρος το εργαλείο που είναι κουμπωμένο στην μπρίζα της).
Προς το παρόν την βάζω μπροστά χειροκίνητα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η σκούπα είναι πίσω από τον πάγκο με τα βασικά εργαλεία. Οπότε κάνω τον γύρο του πάγκου, βάζω μπρος την σκούπα, ξανακάνω τον γύρο, βάζω μπρος το εργαλείο και ξανά μανά για να την κλείσω - δεν παλεύεται.
Σκέφτομαι, για προσωρινή λύση είτε:
-κάποια μπρίζα με τηλεχειριστήριο. Ιδανικά θα ήθελα ένα σκέτο κουμπί που να βρίσκεται μπροστά από τον πάγκο - αδιάφορο αν θα είναι με καλώδιο ή ασύρματο.
-κάποιο πολύμπριζο master/slave
Έχετε να προτείνετε κάποιο δοκιμασμένο ή κάποια άλλη λύση; Η επισκευή δεν συμφέρει με τον μηχανισμό της σκούπας να κοστίζει όσο και μια καινούρια.

• Sad
Reactions: vlad66
Εγώ έχω βάλει την σκούπα σε δικιά της πρίζα με δικό της διακόπτη, έχω την σκούπα μονίμως στο on και την ανοιγοκλείνω από τον διακόπτη που είναι στο κέντρο του πάγκου για να είναι προσβάσιμος από παντού. Κοίτα μήπως σε βολεύει κάτι τέτοιο.
Θα πρέπει όμως και να δείς αν σηκώνει η εγκατάσταση σου να εκκινούν δύο εργαλεία ταυτόχρονα. Εγώ δεν το κάνω αυτό οπότε δεν έχω θέμα.

• Like
Reactions: nikfor and dk31
Χαιρετίζω τα μαστόρια.
Όπως θα δείτε και παρακάτω ,μπήκα στη διαδικασία να ανανεώσω το χρώμα των ντουλαπιών της μάνας μου τα οποία ήταν στο χρώμα του ξύλου (πολύ σκούρο) εδώ και καμιά σαρανταριά περίπου χρόνια.
Με τα χρόνια απέκτησαν αρκετά προβλήματα κυρίως λόγω της υγρασίας.
Ένα από τα ντουλάπια έχει σκεβρώσει αρκετά με απότελεσμα να έχει ένα κενό γύρω στον ενάμιση πόντο στη μία πλευρά όταν το κλείνω.
Το υλικό των ντουλαπιών είναι κόντρα πλακέ.
Ερώτηση..Μπορώ να το φτιάξω μόνος μου ή πρέπει να το πάω σε μάστορα;
Ερώτηση Νο 2..Θα μπορέσει να το επιδιορθώσει ο μάστορας η θα πρέπει να φτιάξει καινούργιο;
Ευχαριστώ.

IMG_20240916_115910.jpg

Για τα ντουλάπια ας απαντήσουν τα άλλα παιδιά, εγώ θα σου πω για το δάπεδο/. Να το προσέχεις, έχουν ξαναγυρίσει στην μόδα αυτά τα μοτίβα, και φυσικά είναι δυσεύρετα.
Το πλακάκι είναι στην είσοδο του σπιτιου..Το προσέχω σαν τα μάτια μου, δεν είναι δικό μου το σπίτι.
Αν και θέλει δουλειά να έρθει σε σοβαρή κατάσταση, ο προηγούμενος έκοβε γυψοσανίδες πάνω.

Νομίζω ότι δεν είναι κοντραπλακέ τα πορτάκια αλλά μάλλον MDF στο οποίο έχουν γίνει με ρούτερ τα σχέδια.
Μπορείς να φτιάξεις ένα νέο αν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Για ένα εργαστήριο ντουλαπιών είναι εύκολη η κατασκευή.
Το σκεβρωμένο δεν ξέρω αν με κάποια διαδικασία μπορεί να επανέλθει στα ίσια του ....ίσως κάποιος άλλος να έχει δοκιμάσει κάποια τεχνική. :cool:

Βάλε καμιά φωτογραφία με το προβληματικό πορτάκι - 1,5 εκ κενό είναι πολύ.
Νίκο, νομίζω ο φίλος ρωτάει αν μπορεί να φτιάξει/επισκευάσει το χαλασμένο μόνος του. Για να το κατασκευάσεις από την αρχή μόνος σου είναι αρκετά δύσκολο. Πρέπει να βρεις κοπτικό ρούτερ που να ταιριάζει με το υφιστάμενο αυλάκι (όπως αυτό και έχει πολλά παρόμοια που μοιάζουν μεταξύ τους - τρέχα γύρευε δηλαδή). Επίσης πρέπει να φτιάξεις πατρόν για το σχέδιο και να έχεις δαχτυλίδια αντιγραφής.

• Like
Reactions: KOSSTV and osatosa
Παίδες κόντρα πλακέ είναι, φαίνεται από το πλάι..Αυτή τη στιγμή δεν είμαι στο πατρικό δεν έχω διαθέσιμη φωτογραφία.
Το πρόβλημα είναι εκεί που κλείνει το πορτάκι στο πάνω μέρος, κάτω ακουμπάει κανονικά.

Οι μεντεσέδες έχουν μία βίδα στη μέση για να καλύπτουν το κενό με το τελάρο. Αν "παίξεις" με αυτή τη βιδα δεν έρχεται η πόρτα;
Όχι γιατί έχει στραβωσει κάπως περίεργα η δεξιά γωνία στο πάνω μέρος έχει βγει προς τα έξω και αρκετά.

Αποστόλη οι μεντεσέδες που φαίνονται στην φωτογραφία δεν είναι ρυθμιζόμενοι. Νομίζω είναι οι απλοί που χρησιμοποιούσαν και στις πόρτες.
Νομίζω ότι ισχύει.

• Like
Reactions: osatosa
Αν είναι κ/π 40 ετών, ή έχει γίνει με παντογράφο (σαν τα σημερινά router που αντιγράφουν) ή το πιθανότερο να μην είναι ένα κομμάτι το κ/π αλλά επάνω στο πίσω μέρος να έχουν κολληθεί τα εξωτερικά κομμάτια ( με κόλλα και μετά σε πρέσα).
Δεν είναι ευκολη η αντιγραφή, γιατί αν διακρίνω καλά στις φωτογραφίες έχει αρκετές λεπτομέρεις

1726506389926.png

Νομίζω ότι κάνει και σκαλοπάτι, οπότε μάλλον γίνεται δυσκολότερη η αντιγραφή.
1726506434293.png

Αν έχει χαλάσει η παραλληλότητα σε σχέση το ντουλάπι, δεν νομίζω οτι αξίζει να ασχοληθείς (προσωπική άποψη). Υπάρχουν τεχνικές για τέτοιες καταστάσεις, αλλά προϋποθέτουν ατμό και μετά πίεση σε συγκεκριμένα σημεία, δυστυχώς όμως με αμφίβολα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Αν δεν είναι ενιαιο το κ/π, ίσως να μπορέσεις να ξεκολλήσεις τα εξωτερικά κομμάτια και να αντικαταστήσεις μόνο το πίσω μέρος που έχει και το πρόβλημα, όμως το ρίσκο καταστροφής είναι μεγάλο.
Υπάρχει και πιο επιθετική τεχνική, να "φας" όλο το πίσω μέρος αλλά είναι δουλειά για φυλακισμένους, παρόλο που το κ/π είναι εύκολο να ανοίξει (η κατασκευή του είναι στρώσεις υλικών).

Αν είναι κ/π 40 ετών, ή έχει γίνει με παντογράφο (σαν τα σημερινά router που αντιγράφουν) ή το πιθανότερο να μην είναι ένα κομμάτι το κ/π αλλά επάνω στο πίσω μέρος να έχουν κολληθεί τα εξωτερικά κομμάτια ( με κόλλα και μετά σε πρέσα).
Δεν είναι ευκολη η αντιγραφή, γιατί αν διακρίνω καλά στις φωτογραφίες έχει αρκετές λεπτομέρεις

View attachment 238925

Νομίζω ότι κάνει και σκαλοπάτι, οπότε μάλλον γίνεται δυσκολότερη η αντιγραφή.
View attachment 238926

Αν έχει χαλάσει η παραλληλότητα σε σχέση το ντουλάπι, δεν νομίζω οτι αξίζει να ασχοληθείς (προσωπική άποψη). Υπάρχουν τεχνικές για τέτοιες καταστάσεις, αλλά προϋποθέτουν ατμό και μετά πίεση σε συγκεκριμένα σημεία, δυστυχώς όμως με αμφίβολα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Αν δεν είναι ενιαιο το κ/π, ίσως να μπορέσεις να ξεκολλήσεις τα εξωτερικά κομμάτια και να αντικαταστήσεις μόνο το πίσω μέρος που έχει και το πρόβλημα, όμως το ρίσκο καταστροφής είναι μεγάλο.
Υπάρχει και πιο επιθετική τεχνική, να "φας" όλο το πίσω μέρος αλλά είναι δουλειά για φυλακισμένους, παρόλο που το κ/π είναι εύκολο να ανοίξει (η κατασκευή του είναι στρώσεις υλικών).
Οπότε που καταλήγουμε;
Αν δώσω το πρωτότυπο σε ξυλουργό θα μπορέσει να μου φτιάξει ακριβές αντίγραφο;

Μια ιδέα.
Αν κλείσεις με πηχάκι το κενό θα είναι τόσο άσχημο εμφανισιακά λες;
Με λίγη υπομονή και ένα εργαλείο όπως σκαρπέλο (ή ΠΟΛΥ τρίψιμο με τριβείο και 40άρι γυαλόχαρτο) μπορείς να φέρεις ένα πηχάκι ώστε να καλύπτει ακριβώς το κενό αλλά δεν ξέρω αν σου κάνει "στο μάτι". Θα είναι παράταιρο είναι η αλήθεια, θα γλιτώσεις όμως πολύ μανούρα.

• Like
Reactions: Haagenti
Οπότε που καταλήγουμε;
Αν δώσω το πρωτότυπο σε ξυλουργό θα μπορέσει να μου φτιάξει ακριβές αντίγραφο;

Δυστυχώς δεν έχω προσωπική εμπειρία για να προτείνω κάποιον, αλλά αν ψάξεις σίγουρα θα βρεθεί κάποιος «πρόθυμος» να το αναλάβει. Το θέμα είναι και το κόστος, αλλά και τυχόν συμβιβασμοί που θα χρειαστεί να κάνεις.
Αν περνάς από Λυκόβρυση, κάνε μία ερώτηση στον Κατσικερό. Αρκετά χρόνια πριν, νομίζω ότι έφτιαχνε σχέδια για να κολληθούν σε επιφάνειες.
Επίσης, πίσω από την παλιά Renault υπάρχει η ASH όπου αγοράζουν οι επαγγελματίες. Ίσως να μπορούν να σου προτείνουν κάποιον.

Μια ιδέα.
Αν κλείσεις με πηχάκι το κενό θα είναι τόσο άσχημο εμφανισιακά λες;
Με λίγη υπομονή και ένα εργαλείο όπως σκαρπέλο (ή ΠΟΛΥ τρίψιμο με τριβείο και 40άρι γυαλόχαρτο) μπορείς να φέρεις ένα πηχάκι ώστε να καλύπτει ακριβώς το κενό αλλά δεν ξέρω αν σου κάνει "στο μάτι". Θα είναι παράταιρο είναι η αλήθεια, θα γλιτώσεις όμως πολύ μανούρα.

Αν το ζητούμενο είναι να κλείσει το κενό, νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Κόβεις σφήνα στην πριονοκορδέλα, με διαστάσεις ανάλογες του κενού. Ο Νίκος που εχει ασχοληθεί περισσότερο, ίσως μας διαφωτίσει.

Επειδή από την φωτογραφία δεν μπορώ να καταλάβω καλά αν το διακοσμητικό είναι κολλημένο στην επιφάνεια και όχι σκαμμένο.... θα πρότεινα αν είναι έτσι να ξεκολλήσει το διακοσμητικό προσεκτικά και να ετοιμαστεί ένα άλλο πορτάκι από MDF στο οποίο θα κολληθεί επάνω του στην σωστή θέση.

• Like
Reactions: nikfor
Όχι γιατί έχει στραβωσει κάπως περίεργα η δεξιά γωνία στο πάνω μέρος έχει βγει προς τα έξω και αρκετά.
Παίδες κόντρα πλακέ είναι, φαίνεται από το πλάι..Αυτή τη στιγμή δεν είμαι στο πατρικό δεν έχω διαθέσιμη φωτογραφία.
Το πρόβλημα είναι εκεί που κλείνει το πορτάκι στο πάνω μέρος, κάτω ακουμπάει κανονικά.
Ο λογως που εχει στραβωσει ειναι γιατι το φυλλο εχει υποστει κλιση μαζι με το μεντεσε στην κασα...ειναι συχνο φαινομενο απο το βαρος αυτοι οι απλοι μεντεσεδες να στραβωνουν...
Βαλε το φυλλο πανω στη κασα και δες την διαφορα των μεντεσεδων....ο πανω συγουρα εχει στραβωσει ολοκληρος...προσπαθησε να σπρωξεις το πορτακι προς τα πισω..
Εαν δεν γινεται ετσι βγαλτο και ξεκινα να σπρωχνεις το μεντεσε που ειναι πανω στην κασα με πενσα,σφυρι η οτιδηποτε αλλο ωστε να παει προς τα πισω..ετσι θα ερθει πισω ολο το φυλλο μετα...
Μια φωτο θα βοηθαγε βεβαια..αλλα εχω επιδιορθωσει πολλα ετσι..

Η πριονοκορδέλα είναι καλύτερη αλλά για πηχάκι 1,5 εκατοστό θέλει προσοχή μη φας κανένα δάχτυλο.
Σε παγκοπρίονο χωρίς jig ακόμα χειρότερα.
Σε ξυλουργείο δεν ξέρω αν θα ασχοληθούν με κάτι τέτοιο.
Αν δεν έχεις εργαλεία και είσαι κοντά στον Πειραιά μπορούμε να βρεθούμε μήπως κάνουμε κάτι αλλά να ξέρεις τις διαστάσεις για το πηχάκι.

• Like
Reactions: Haagenti and newbie