Μάστορες τα φώτα σας!!

Στο δικό σου φαίνεται η κλασσική τεχνική με κόλληση, λίγο άσχημη αλλά ποιος νοιάζεται εάν είναι σταθερή.

Στο δικό μου μοιάζει να είναι άλλη τεχνική. Εκτός και αν την κόλληση την έχουν καλύψει με αυτή την άσπρη πάστα.

Στο δικό σου φαίνεται η κλασσική τεχνική με κόλληση, λίγο άσχημη αλλά ποιος νοιάζεται εάν είναι σταθερή.

Στο δικό μου μοιάζει να είναι άλλη τεχνική. Εκτός και αν την κόλληση την έχουν καλύψει με αυτή την άσπρη πάστα.
η παστα είναι σκληρή ή σαν αλοιφή;

Την συγκόλληση χαλκού με αλουμίνιο συνήθως δεν την κάνεις με την βέργα ασημοκόλλησης που λιώνεις όταν κολλάς δύο κομμάτια χαλκού.
Η χρήση αλουμινίου σε κύκλωμα ψύξης είναι κάτι που γίνεται για λόγους κόστους. Δεν έχω ενώσει ποτέ αυτά τα υλικά για να σου πώ πως γίνεται, αλλά θα εμπιστευόμουν την γνώση των εργαζομένων της Bosch.

Mαστορες τα φωτα σας!

Βρηκα 3-4 μπρικακια χαλκινα σε πολυ καλη κατασταση -πρεπει να ειναι ανω των 30 ετων- και θελω να τα καθαρισω μεσα για να γινουν ξανα λειτουργικα.
xaIdiCtl.jpg

Πρεπει να τα εχει φερει ο πεθερος μου απο καποιο ταξιδι.

Το θεμα ειναι πως καθαριζω σωστα το εσωτερικο για να μην υπαρχει καποιο θεμα/αλλοιωση οταν ψηνω την Ελληνικη καφεδια. Ο χαλκος ειναι παραξενο μεταλλο.
9qanvGfl.jpg

Για το εξωτερικο μερος εχω Βrasso.

Στα σιδερένια κάγκελα του μπαλκονιού του σπιτιού (στραντζαριστά 20Χ20 χιλ., τοποθετήθηκαν κάπου το 1991) υπάρχει ένα μικρό κομμάτι (μήκους περί τα 10 εκ.) τα το οποίο (δυστυχώς) λόγω πολύχρονης έλλειψης συντήρησης (τρίψιμο-αστάρωμα-βάψιμο) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σημείο όπου βρίσκεται αυτό το κομμάτι είναι το πλέον εκτεθιμένο σημείο του μπαλκονιού σε αέρα και βροχή, έχει σαπίσει.
Το συγκεκριμένο κομμάτι προσπάθησα 2 φορές να το "σώσω". Πρώτη φορά στα τέλη του 2020, όπου αρχικά είχε φουσκώσει και το έτριψα με τροχουδάκι και σμυριδόχαρτο όσο μπορούσα και ακολούθως λίγο σιδηρόστοκο στο σημείο όπου είχε ελαφρά φαγωθεί το μέταλλο και εν συνεχεία αστάρωμα με μίνιο και βάψιμο με βερνικόχρωμα μετάλλου. Δεύτερη φορά πριν 1 χρόνο περίπου, όπου αφού πάλι πέταξε φλούδα βαφής, έτριψα τοπικά κι εν συνεχεία πέρασα μίνιο και ξανάβαψα.
Φέτος λοιπόν, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, πάλι φούσκωσε στο ίδιο σημείο. Ξανά έτριψα κι αποκαλύφθηκε η εικόνα σαπίσματος που φαίνεται στις φωτό.

Τους τελευταίους 4-5 μήνες το έχω αφήσει έτσι. Λόγω και του επικείμενου χειμώνα, σκοπεύω να ξαναπροσπαθήσω να επισκευάσω τοπικά το σημείο μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Θα παρακαλούσα παιδιά όποιος έχει αντιμετωπίσει ανάλογο θέμα, να προτείνει την πιο κατάλληλη λύση προκειμένου να σωθεί το υπόψη σημείο.. Υπόψη ότι τα υπόλοιπα κάγκελα είναι σε αρκετά ως πολύ καλή (για τα χρόνια τους) κατάσταση, και κατά συνέπεια, λύσεις του τύπου "ξήλωσε τα κάγκελα σε όλο το μπαλκόνι και άλλαξέ τα με νέα", δεν νομίζω ότι έχει νόημα να πέσουν στο τραπέζι.

Attachments

• 1008241624a (1).jpg
    1008241624a (1).jpg
    3 MB · Views: 41
  • 1008241624b (1).jpg
    1008241624b (1).jpg
    1.6 MB · Views: 41
Το σημείο έχει φτάσει στο αμήν...δεν διορθώνεται....
Πρέπει να κοπεί και να.ηλεκτροκολληθει νέο κομμάτι εξ αρχής μόνο στο σημείο και να ασταρωθει και να βαφτεί..
Είναι πράγματα που εφαρμόζω πλέον στη δουλειά μου καθως το να επισκευάσεις με σιδηροστοκους,σιλικόνες πολυρεθανικες και συναφη μάλλον θα χάσεις πάρα θα κερδίσεις.

Περνεις.λοιπον μια βέργα 2Χ2 και κάνεις την δουλειά σωστά, και οικονομικά ..

Στα σιδερένια κάγκελα του μπαλκονιού του σπιτιού (στραντζαριστά 20Χ20 χιλ., τοποθετήθηκαν κάπου το 1991) υπάρχει ένα μικρό κομμάτι (μήκους περί τα 10 εκ.) τα το οποίο (δυστυχώς) λόγω πολύχρονης έλλειψης συντήρησης (τρίψιμο-αστάρωμα-βάψιμο) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σημείο όπου βρίσκεται αυτό το κομμάτι είναι το πλέον εκτεθιμένο σημείο του μπαλκονιού σε αέρα και βροχή, έχει σαπίσει.
Το συγκεκριμένο κομμάτι προσπάθησα 2 φορές να το "σώσω". Πρώτη φορά στα τέλη του 2020, όπου αρχικά είχε φουσκώσει και το έτριψα με τροχουδάκι και σμυριδόχαρτο όσο μπορούσα και ακολούθως λίγο σιδηρόστοκο στο σημείο όπου είχε ελαφρά φαγωθεί το μέταλλο και εν συνεχεία αστάρωμα με μίνιο και βάψιμο με βερνικόχρωμα μετάλλου. Δεύτερη φορά πριν 1 χρόνο περίπου, όπου αφού πάλι πέταξε φλούδα βαφής, έτριψα τοπικά κι εν συνεχεία πέρασα μίνιο και ξανάβαψα.
Φέτος λοιπόν, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, πάλι φούσκωσε στο ίδιο σημείο. Ξανά έτριψα κι αποκαλύφθηκε η εικόνα σαπίσματος που φαίνεται στις φωτό.

Τους τελευταίους 4-5 μήνες το έχω αφήσει έτσι. Λόγω και του επικείμενου χειμώνα, σκοπεύω να ξαναπροσπαθήσω να επισκευάσω τοπικά το σημείο μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Θα παρακαλούσα παιδιά όποιος έχει αντιμετωπίσει ανάλογο θέμα, να προτείνει την πιο κατάλληλη λύση προκειμένου να σωθεί το υπόψη σημείο.. Υπόψη ότι τα υπόλοιπα κάγκελα είναι σε αρκετά ως πολύ καλή (για τα χρόνια τους) κατάσταση, και κατά συνέπεια, λύσεις του τύπου "ξήλωσε τα κάγκελα σε όλο το μπαλκόνι και άλλαξέ τα με νέα", δεν νομίζω ότι έχει νόημα να πέσουν στο τραπέζι.
Κόψιμο το σάπιο στρατζαριστο και κόλλημα καινούργιο κομμάτι.

Καλησπέρα μάστορες!

Έχω πρόβλημα με μία συρόμενη σίτα μπαλκονιού: πολύ γρήγορα μετά την εγκατάσταση βγήκε από τα κουμπώματά της.
1729443785048.png1729443850811.png

δοκίμασα να τα πιέσω να ξανακουμπώσουν αλλά είναι αδύνατον. η πλευρά του αλουμινίου που πιάνει το κούμπωμα δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο:

1729443916403.png και το κούμπωμα της: 1729443929320.png

Γνωρίζει κανείς πως τοποθετούνται αυτά;

Αν εννοείς αυτά τα κουμπώματα:

1729445170688.png

Στα συγκεκριμένα, το πλαίσιο κουμπώνει με χτύπημα με το χέρι αλλά πρέπει να βρεις το σωστό σημείο (θα το καταλάβεις με την αίσθηση, αν όχι βγάλε ένα και θα βρείς έυκολα το σημείο που κουμπώνει). Κοίταξε μήπως έχουν σπάσει τα άγκιστρα . Είναι πολύ φτηνά, αλλά πρέπει να πας με δείγμα.

Αν βλέπω καλά, η σίτα είναι πλισέ και δεν έχει αυτόματο μάζεμα. Πρόσεχε να μην κόψει/μπερδέψει το κορδόνι γιατί μετά θα θέλει μάστορα.

Την τοποθέτηση ποιος την έκανε...;
Εάν.εχει γίνει πρόσφατα,από μαστορα,καλό είναι να τον.φωναξεις.να τα δει..

Μάστορες τα φώτα σας...
Για συναρμολόγηση επίπλων τύπου ικεα πρακτικερ κτλ τι κόλλα να βάλω πριν βιδώσω τα κομμάτια? Μια απλή ξυλοκολλα? Έχετε να προτείνετε κάποια συγκεκριμένη και δοκιμασμένη?

Same Sh1t... Different Day

Να μην βάλεις, δεν χρειάζεται. Αν α'υριο-μεθαύριο θάλεις να τα αποσυναρμολογήσεις;

Ήμουν πάντα της ίδιας άποψης, συνειδητοποίησα όμως πρόσφατα ότι μετά από 7 μετακομίσεις τα τελευταία 15 χρόνια, ουδέποτε επιχείρησα να λύσω έπιπλο, απλά δεν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο, δεδομένου ότι πάντα θα υπάρχει κάποιου είδους φορτηγό. Εκτός από πολύ συγκεκριμένα έπιπλα που τα λύνεις για να περάσουν από την πόρτα, αλλά αυτά δε χρειάζονται καν ενίσχυση με κόλλες.

• Like
Reactions: karajim80
Ποτέ δεν έβαζα γιατί υπήρχε η πιθανότητα της μεταφοράς. Τώρα πάμε στον τελικό προορισμό και δεν θα φύγουν. Εκτός κι αν χαλάσουν. Οπότε τι κόλλα να βάλω?

Same Sh1t... Different Day

Έχετε να προτείνετε κάποια συγκεκριμένη και δοκιμασμένη?

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, η καλύτερη ξυλόκολλα που υπάρχει είναι η Titebond III Δοκιμασμένη, αδιάβροχη και η πιο δυνατή.

Φυσικά και μια απλή Atlacoll είναι υπεραρκετή για μια τέτοια δουλειά.

Όμως και εγώ πιστεύω πως δεν χρειάζεται να βάλεις κόλλα σε ένα έπιπλο που είναι σχεδιασμένο να σφίγγει με βίδες και φεράμια. Ίσως κερδίσεις κάτι σε σταθερότητα, αλλά εγώ θα την έβαζα μόνο αν υπήρχε πρόβλημα.

Last edited:
  • Like
Reactions: karajim80
Eχοντας συναρμολογησει καμμια ντουζινα συρταριερεςς, ντουλαπες και αλλα μικροεπιπλα για το εργαστηριο, ποτε δεν εβαλα κολλα και ποτε δεν χρειαστηκε.

Κολλα θα βαλεις μονο οταν ρητα αναφερεται στις οδηγιες.