Μάστορες τα φώτα σας!!

Μήπως ξέρει ξανένας πως δουλεύει αυτή η σαχλαμάρα που πήρα απο Temu?

IMG_0269.jpeg

Μιλάμε για τελείως σκουπίδι, δεν πρόλαβα να το βγάλω απ’τη συσκευασία και η μπίλια κλειδώματος εξαφανίστηκε… :mad:

IMG_0270.jpeg

Δεν μετραει ροπη, απλα μετραει τις μοιρες που χρειαζεται να σφιξεις επιπλεον με ενα κλειδι, ενα μπουλονι/παξιμαδι οταν αυτο εχει ηδη φτασει την προκαθορισμενη ροπη -συνηθως με ενα ροποκλειδο. Mετρητης γωνιας δηλαδη. Εξειδικευμενο εργαλειο, δεν το ειχα υποψη μου.

καλημέρα σε όλους. θα ήθελα τη γνώμη σας για το παρακάτω:
έχω παρατηρήσει ότι σε ένα δωμάτιο το ξύλινο πάτωμα έχει φουσκώσει δίπλα στη ντουλάπα. από την άλλη πλευρά του τοίχου υπάρχει μια βρύση μπαλκονιού. υγρασία δε φαίνεται πουθενά σε τοίχο. μπορώ κάπως να αποσυναρμολογήσω το κουτί της ντουλάπας για να φανεί η κατάσταση του πατώματος εκεί;
1733129525617.png1733129623030.png
δοκίμασα να ξεβιδώσω αυτές τις βίδες που φαίνονται στη βάση του κουτιού αλλά βλέπω ότι υπάρχει ακόμα μια βίδα κάτω αριστερά. αν τη βγάλω απλά τραβάω τη μελαμίνη και θα βγει; επίσης θα ήθελα να βγάλω την πλαϊνή μελαμίνη για να δω την κατάσταση του τοίχου, αυτό γίνεται ή πρέπει να αποσυναρμολογηθεί όλο το κουτί και χρειάζεται ουσιαστικά λύσιμο η ντουλάπα;

έχω παρατηρήσει ότι σε ένα δωμάτιο το ξύλινο πάτωμα έχει φουσκώσει δίπλα στη ντουλάπα. από την άλλη πλευρά του τοίχου υπάρχει μια βρύση μπαλκονιού. υγρασία δε φαίνεται πουθενά σε τοίχο. μπορώ κάπως να αποσυναρμολογήσω το κουτί της ντουλάπας για να φανεί η κατάσταση του πατώματος εκεί;
View attachment 242956View attachment 242957
δοκίμασα να ξεβιδώσω αυτές τις βίδες που φαίνονται στη βάση του κουτιού αλλά βλέπω ότι υπάρχει ακόμα μια βίδα κάτω αριστερά. αν τη βγάλω απλά τραβάω τη μελαμίνη και θα βγει; επίσης θα ήθελα να βγάλω την πλαϊνή μελαμίνη για να δω την κατάσταση του τοίχου, αυτό γίνεται ή πρέπει να αποσυναρμολογηθεί όλο το κουτί και χρειάζεται ουσιαστικά λύσιμο η ντουλάπα;

Αν και οι φωτογραφίες δεν βοηθάνε και πολύ:

Οι βίδες στον κόκκινο κύκλο είναι για τα πόδια, οπότε προσοχή.

Η βίδα στον πράσινο είναι για στήριξη με τα διπλανά κουτιά. Λογικά θα πρέπει να έχει και άλλες. Αν είναι σε άσχετη θέση, συνήθως τις βάζουμε για να διορθώσουμε τυχόν ανοίγματα μεταξύ των κουτιών.
Κοίταξε και στα διπλανά κουτιά για βίδες
Υπάρχει πιθανότητα ο μάστορας να έχει χρησιμοποιήσει κάποιες από τις βίδες των οδηγών για τον ίδιο λόγο.

Στο μπλε τετράγωνο, φαίνεται ότι έχει μπει ενιαίος πάτος και πάνω σε αυτόν έχουν ακουμπήσει τα κουτιά. Μήπως υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στο επάνω μέρος, ή μήπως έχει μετόπη.

1733133067274.png

Αυτά για αρχή.....

• Like
Reactions: dk31 and nikfor
τα πόδια εννοείς ότι δεν πρέπει να αφαιρεθούν;
αριστερα απο αυτο το κουτί είναι ο τοίχος που θέλω να επιθεωρήσω:
1733134558169.png
φαίνονται και κάποια μικρά καρφιά, ίσως αυτά είναι για να μην κάνει κενά. αν βγαλω τη βιδα στον πρασινο κύκλο (και κάποιες πιο πάνω) θα μπορεσω να βγάλω τη μελαμίνη ή θα καταρρεύσει όλη η ντουλάπα; η ντουλάπα είναι τεράστια, πιάνει όλο τον τοίχο του δωματίου (7 φύλλα πλάτος) και θέλω να δω αν μπορώ να βγάλω ένα μικρό κομμάτι για να δω τι γίνεται από πίσω αντί να βγει ολόκληρη...

τα πόδια εννοείς ότι δεν πρέπει να αφαιρεθούν;
αριστερα απο αυτο το κουτί είναι ο τοίχος που θέλω να επιθεωρήσω:
View attachment 242966
φαίνονται και κάποια μικρά καρφιά, ίσως αυτά είναι για να μην κάνει κενά. αν βγαλω τη βιδα στον πρασινο κύκλο (και κάποιες πιο πάνω) θα μπορεσω να βγάλω τη μελαμίνη ή θα καταρρεύσει όλη η ντουλάπα; η ντουλάπα είναι τεράστια, πιάνει όλο τον τοίχο του δωματίου (7 φύλλα πλάτος) και θέλω να δω αν μπορώ να βγάλω ένα μικρό κομμάτι για να δω τι γίνεται από πίσω αντί να βγει ολόκληρη...

Δεν μπορώ να ξέρω τον τρόπο που συναρμολόγησε ο μάστορας την ντουλάπα. Προφανώς από πίσω υπάρχει τοίχος οπότε θεωρώ ότι θα έχει στηριχτεί και με ούπατ, συνήθως πιό ψηλά. Τα ούπατ βασικά μπαίνουν για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση σεισμού, και λιγότερο για στήριξη. Μπαίνουν ούπατ που μπορούν δεχτούν παράλληλες προς τον τοίχο δυνάμεις.
Συνήθως η τεχνική είναι να κατασκευάζονται αυτόνομα κουτιά με πόδια και να δενονται μεταξύ τους. Τα πόδια ρυθμίζονται πρίν μπει το σοβατεπί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ξέρω πως έχει τοποθετηθεί το σοβατεπί. Την μπάζα την τοποθετούμε με ειδικά εξαρτήματα που κουμπώνουν στα πόδια, εδω όμως βλέπω τα πόδια αρκετά μακριά (αν δεν με ξεγελάει η προοπτική της φωτο).

Δεν βοηθάνε οι φωτογραφίες. Στο ύψος, έχει ένα κουτί ή δύο; Αν φτάνει μέχρι το ταβάνι, ίσως έχει δύο.
Αν είναι φτιαγμένη με τον συνηθισμένο τρόπο, λογικά θα πρέπει να βγεί όλο το κουτί.
Τώρα το αν πέσει, ποιός θα μπορέσει να στο πει αν δεν την δει;

οκ, ισως να μην εξήγησα καλά τι θέλω να πω. η ερώτηση μου είναι αν τα κουτιά στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο, δηλαδή αν μπορώ να αποσυναρμολογήσω / αφαιρέσω ένα κουτί που από πάνω του έχει άλλο. απ'ότι βλέπω, η μελαμίνη του πατώματος του κουτιού δεν στηρίζει αυτές των πλαϊνών, οπότε σκέφτηκα ότι μπορεί να αφαιρεθεί, αλλά δεν είχα προσέξει τον ενιαίο πάτο.

η ντουλάπα έχει 3 κουτιά το ένα πάνω στο άλλο (το 3ο πανω πανω είναι οριζόντιο σε όλο το πλάτος της ντουλάπας για χαλιά). δεν έχω φωτογραφία τώρα εύκαιρη.
απ'ότι καταλαβαίνω είναι δύσκολο να το κάνω μόνος μου αυτό το project και θα χρειαστώ μάστορα και για τη ντουλάπα (πέρα από πατωματζή και υδραυλικό...)

Στην τελευταία φωτογραφία που έχεις βάλει, επάνω - επάνω αριστερά (εκεί που αχνοφαίνεται το πορτάκι ανοιγμένο) δεν φαίνεται να υπάρχει κόψιμο. Πράγμα που υποδηλώνει οτι και η αριστερή πλευρά είναι ένα φύλλο κι όχι δύο που να πατάει το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό καταλαβαίνω από τη φωτογραφία, μπορεί να κάνω λάθος.
Αν είναι έτσι είναι δύσκολο εγχείρημα. Θα πρέπει να κόψεις τη μελαμίνη στο σημείο που θέλεις και βήμα-βήμα να στηρίζεις το ¨κουτι" που θα μείνει από πάνω με δοκαράκια για να δεις τι συμβαίνει στον τοίχο.
Επικίνδυνο, θέλεις βοήθεια (ένας να βγάζει το "κουτί" που θα δημιουργηθεί και άλλος να χώνει αμέσως δοκαράκια και με αμφίβολο αισθητικά αποτέλεσμα αν δεν καταφέρεις να κόψεις τη μελαμίνη ευθεία. Άσε που αν όντως έχει υγρασία από πίσω και είναι αρκετό καιρό είναι πιθανόν να έχει διαβρώσει τη μελαμίνη και τραβώντας τη να σου μείνουν κομμάτια στα χέρια.

Όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη, σύμφωνα με αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες.
Πιο απλό μου φαίνεται να καταστρέψεις την ντουλάπα , να κάνεις ότι είναι να κάνεις στον τοίχο και να βάλεις καινούργια φύλλα.
Μάλλον και πιο ακριβό βέβαια...

Για να καταλάβεις ποιό σημείο λέω κοίτα στο κόκκινο τετράγωνο. Εκεί δείχνει το αριστερό φύλλο να είναι ενιαίο. Ίσως να ξεγελά η γωνία λήψης.
IaVXngw.png

Πριν αρχίσεις να γκρεμίζεις την ντουλάπα, ξεκίνα με έναν υδραυλικό να σου πει αν η εξωτερική βρύση έχει διαρροή στον τοίχο. Αν ο υδραυλικός σου πει ότι είναι οκ, θα σου πω δύο ενδεχόμενα (μου έχουν τύχει και τα 2):
1. Περνάει νερό από την βεράντα μέσα στον τοίχο, στο σημείο που ενώνονται τα πλακάκια με το σοβατεπί της βεράντας. Τα συμπτώματα είναι μούχλα στους τοίχους/ντουλάπες και φούσκωμα στο πάτωμα, και τα δύο σε σημεία κολλητά με τον τοίχο του σπιτιού. Η λύση είναι να φτιάξεις ξανά τους αρμούς και προσωρινή λύση να βάλεις στεγανωτικό στη βάση του εξωτερικού σοβατεπί.
2. Η διαφορά θερμοκρασίας ντουβαριών και ντουλάπας δημιουργεί υδρατμούς και μούχλες. Τα συμπτώματα είναι μυρωδιά μούχλας σε όλη την ντουλάπα (όχι όμως φουσκωμένο πάτωμα). Η λύση είναι να βάλεις εξωτερική θερμοπρόσοψη στον τοίχο πίσω από τις ντουλάπες. Προσωρινή λύση είναι να αερίζεις συχνά τις ντουλάπες τον χειμώνα.

Κατά τα άλλα, η ντουλάπα που δείχνεις στη φωτογραφία, δεν έχει περιμετρικά κενό όπως άλλες (όπου απλά ξεβιδώνεις την μπάζα και βλέπεις τι γίνεται μεταξύ τοίχου-κουτιού). Επίσης, το σοβατεπί είναι περίεργο στο σημείο που βρίσκεται, σαν να έχει τοίχο από πίσω ή αλλιώς να είναι στερεωμένο στο αέρα. Πιστεύω ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά χωρίς να κάνεις ζημιά.

• Like
Reactions: nikfor and KOSSTV
View attachment 242956View attachment 242957
Προσπάθησε να βγάλεις όλο το ξύλινο σοβατεπί κατά μηκος της ντουλάπας...
Η μπάζα που είναι από.πισω κατά 99% είναι στερεωμένη με πλαστικά ποδαράκια..
Λέω μπάζα γιατί ενιαίο πλευρικό μακροστενο δεν υπάρχει άλλο να μπει εκεί..

Wooden_plinth_connector_2-600x600.png

...πάνω σε τετοια πόδια..

Εφόσον.τα βγάλεις θα μπορείς να δεις από κάτω και στα αριστερα(έτσι όπως φενεται η φωτο) τι γινεται...

Εάν.δεις υγρασία το αφήνεις ανοικτό να.στεγνωσει και ελέγχεις από έξω διαρροές..

Φυσικά ελέγχεις την βρύση από έξω..
Ενδεχoμενως μπορεί να χάνει στην ένωση του μαστού και πολλά άλλα..
Βάλε και μια φώτο από την βρύση..

είναι πολύ περίεργη η διαρροή αυτή γιατι δεν φαίνεται να έχει κανένα σημάδι υγρασίας πουθενά αλλού. η ένωση με το μπαλκόνι δε φάινεται να έχει ρωγμή αλλά θα το ψάξω και αυτό το ενδεχόμενο. Το μπαλκόνι είναι καλά προστατευμένο από βροχή κλπ και βρέχεται σπάνια και μια υδρορροή που υπάρχει δε φαίνεται να έχει πάθει κάποια ζημιά.

τώρα για το φύλλο της ντουλάπας που έγραψε ο ΑποστόληςΠ, πράγματι δεν έχει κόψιμο εκεί αλλά πιο πάνω. είναι δηλαδή ένα κουτί και από πάνω 2ο (και μάλλον και 3ο μέχρι το ταβανι).

η μπάζα επειδή είναι ξύλινη είναι λουστραρισμένη και αυτή όπως το πάτωμα και δεν ξεκολλάει εύκολα. θέλει κόψιμο/χάραγμα εκεί που ενώνει με το πάτωμα για να βγει;

η μπάζα επειδή είναι ξύλινη είναι λουστραρισμένη και αυτή όπως το πάτωμα και δεν ξεκολλάει εύκολα. θέλει κόψιμο/χάραγμα εκεί που ενώνει με το πάτωμα για να βγει;
Το ξύλινο βερνικομενο είναι σοβατεπι και από πίσω ειναι η ξυλινη μπάζα..
Το σοβατεπί κατά 99%είναι καρφωμένο με ακέφαλες προκες..εκτος και εάν είναι κολλημένη στην μπαζα που είναι σπάνιο..
Εάν έχεις μικρο πλαγιολοστο θα βγει...
Η μπάζα θα βγει εύκολα μετά..
Στο αναφέρω γιατί σε δουλειές έχω βγάλει ουκ ολίγες φορές τέτοιες περιπτώσεις.

Το φύλλο το εξωτερικό είναι μονοκόμματο ως εκεί που τελειώνει το εξωτερικο φύλλο(πορτακι)κατά 99%..δεν βγαίνει με τίποτα..

Σου βρήκα μία ακεφαλη προκα από 3-4 που θα εχει στο ξύλινο σοβατεπί..

Screenshot_20241202_142840_Chrome.jpg

Last edited:
  • Like
Reactions: vespas
η ένωση με το μπαλκόνι δε φάινεται να έχει ρωγμή αλλά θα το ψάξω και αυτό το ενδεχόμενο. Το μπαλκόνι είναι καλά προστατευμένο από βροχή κλπ και βρέχεται σπάνια και μια υδρορροή που υπάρχει δε φαίνεται να έχει πάθει κάποια ζημιά.
Από τα νερά της βρύσης δημιουργείται το πρόβλημα, όχι από την βροχή. Εγώ είχα το ίδιο θέμα με 2 από τις 4 βεράντες, στον εσωτερικό τοίχο ακριβώς πίσω από την βρύση της βεράντας. Ο υδραυλικός δεν βρήκε διαρροή σε καμία από τις 2 βρύσες και μου είπε ότι είναι κλασσικό το πρόβλημα με τα εξωτερικά σοβατεπί.

• Like
Reactions: vespas
οκ θα προσπαθησω να βγαλω το σοβατεπι και τη μπαζα και θα δω τι γινεται απο κατω. σίγουρα πιο ευκολο απο αποσυναρμολογήσεις! πρεπει να πάρω ενα μικρο προκοβγάλτη γιατί έχω ένα τεράστιο λοστό που δεν κανει για αυτη τη δουλειά.