Μαστορευω με Ασφαλεια!

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,385
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Από αυτά που περιγράφεις, δεν είναι προβληματική συσκευή αλλά καλωδίωση. Μπορεί να είναι ντουί στις εξωτερικές λάμπες, ή απλά να έχει χαλάσει η μόνωση κάποιου καλωδίου λόγω υγρασίας (το πιο πιθανό). Πάντως δεν νομίζω ότι χρειάζονται €500 για έναν ηλεκτρολόγο να μετρήσει με αμπεροτσιμπίδα διαρροών και να βρει ποια γραμμή έχει το πρόβλημα.

Όταν λες τύπου Β ή Κ φαντάζομαι αναφέρεσαι σε ασφάλειες και όχι στο ρελέ. Τι ακριβώς άλλαξες; Τη γενική ασφάλεια ή το ρελέ;

Για το Κ έχεις δίκιο. Είναι ασφάλεια αλλά δεν θυμάμαι που την χρησιμοποίησα (μάλλον στο εργαστήριο). Στα ρελέ (όσο θυμάμαι) είχα βάλει A, AC, B και F. Όλα 40Α/30ma. Είχα την δυνατότητα "δανεισμού" ρελέ, οπότε........ Κάποια στιγμή είπα να βάλω στα 100ma, αλλά με "κυνήγησαν" άσχημα οι ηλεκτρολόγοι και συμμορφώθηκα.
Τώρα έχω AC.

Και αφού μιλάμε για ασφάλεια, σε όλες τις εργασίες είτε από ηλεκτρολόγο είτε από εμένα, τα ρεύμα κλείνει και από το ρολόι της ΔΕΗ και από τον γενικό.
 
  • Like
Reactions: vespas

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,157
Αθήνα

Φάρμακο βάζω αυτό
μου βγάζει ~3 χρόνια άνετα

Είχα ψάξει τις δραστικές και αυτουνού σκότωνε στη μικρότερη δόση και ανα συνολική τιμή συνέφερε σε σύγκριση με άλλα. Αλλά το είχα δεί τον Αύγουστο του 2020!

Θοδωρή, μια τελευταία ερώτηση.
Τι ποσότητα βάζεις σε κάθε δόση;
 

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,385
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θοδωρή, μια τελευταία ερώτηση.
Τι ποσότητα βάζεις σε κάθε δόση;

Μπάμπη, αν κατάλαβα καλά, ο Θοδωρής μιλάει για δολωματικούς σταθμούς με ποντικοφάρμακο σε κύβους. Ιδιαίτερα ισχυρό δηλητήριο και συχνά οι κύβοι έχουν ενσωματωμένο συρμα ή κάτι αντίστοιχο ώστε να μην ακουμπάνε ούτε στα γάντια (τα γάντια θεωρούνται αυτονόητα). Οι σταθμοί πρέπει να ασφαλίζονται (κάποιοι κλείνουν και με tyre up) για να υπάρχει προσβαση μόνο σε ποντίκια. Επίσης, πρέπει να ασφαλίζεται και ο κύβος μέσα στον σταθμό ώστε να μην μπορεί το ποντίκι να τον μεταφέρει αλλού. Στην εταιρεία είχαμε περισσότερους από 200 σταθμούς και ο έλεγχος γινόταν κάθε μήνα. Στους σταθμούς που υπήρχε κατανάλωση του δολώματος, ο έλεγχος επαναλαμβανόταν κάθε εβδομάδα μέχρι να σταματήσει η κατανάλωση. Έναν κύβο σε κάθε σταθμό έβαζαν.
Το "καλό"(?) με τα συγκεκριμένα δολώματα, είναι ότι δεν προκαλούν άμεσο θάνατο (δηλαδή μέσα ή έξω από τον σταθμό), με αποτέλεσμα τα ποντίκια να μην τον θεωρούν κίνδυνο. Συνήθως προκαλούν εσωτερική αιμοραγία και μουμιοποίηση.
Επειδή μιλάμε για ισχυρότατα δηλητήρια, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν θα καταναλωθούν από άλλα ζώα.
 

vespas

Senior Member
19 November 2013
696
Για το Κ έχεις δίκιο. Είναι ασφάλεια αλλά δεν θυμάμαι που την χρησιμοποίησα (μάλλον στο εργαστήριο). Στα ρελέ (όσο θυμάμαι) είχα βάλει A, AC, B και F. Όλα 40Α/30ma. Είχα την δυνατότητα "δανεισμού" ρελέ, οπότε........ Κάποια στιγμή είπα να βάλω στα 100ma, αλλά με "κυνήγησαν" άσχημα οι ηλεκτρολόγοι και συμμορφώθηκα.
Τώρα έχω AC.

Και αφού μιλάμε για ασφάλεια, σε όλες τις εργασίες είτε από ηλεκτρολόγο είτε από εμένα, τα ρεύμα κλείνει και από το ρολόι της ΔΕΗ και από τον γενικό.
καλά σου είπαν να μην βάλεις 100mA γιατί θα είναι πολύ επικίνδυνο. ουσιαστικά καλύπτεις το σύμπτωμα χωρίς να διορθώνεις την αιτία και οι διαρροές μπορούν να είναι θανατηφόρες. Εγώ θα σου έλεγα να βρεις ηλεκτρολόγο να μετρήσει με leakage meter και να βρει τη διαρροή. ακόμη και αν δεν ανοίξεις κουτιά, μπορείς από τον πίνακα να βρεις τουλάχιστον σε ποια γραμμή είναι και να την απενεργοποιήσεις. κλασσικοί ύποπτοι είναι τα φωτιστικά μπαλκονιού που έχει σκουριάσει κάτι.

Είχαμε κάνει το ίδιο σε υπόγειο που έπεφτε το ρελέ και μετά δε λειτουργούσε η αντλία ομβρίων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει. τελικά έφταιγε μια γραμμή φωτισμού που είχε πάρει υγρασία από το ισόγειο (από την ένωση που έκαναν οι πλάκες στο ταβάνι). αποσυνδέθηκε το συγκεκριμένο φως και μπήκε 2ο ρελέ αποκλειστικά για την αντλία έτσι ώστε αν πέσει το ρελέ του υπογείου η παροχή της αντλίας να είναι ανεξάρτητη. δε ξέρω πόσο είχε πάρει ο ηλεκτρολόγος αλλά σίγουρα δε μιλάμε για €500.
 

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,385
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυστυχώς, έχοντας μόνο 2 γραμμές δεν μπορώ να απενεργοποιήσω καμία. Όπως είπα και παραπάνω, πλέον είναι μονόδρομος η αλλαγή καλωδίωσης με παράλληλη αύξηση των γραμμών.
Ευχαριστώ πάντως.
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Αυτό ήθελα να μάθω, τη δόση.
Άρα ένα κύβο τη φορά και τακτικός έλεγχος.

Εγώ βάζω μπόλικους (6-7 κύβους) αν έχουν αδειάσει και έχω να τους γεμίσω καιρό. (Αύγουστο-Μάρτη)
Σε επόμενη βόλτα εάν δώ και δεν έχουν φαγωθεί όλοι βάζω λιγότερους (~3). (Μάρτη-Μάιο)
Δηλαδή κάνω 2-3 βόλτες ανα έτος γιατί βαριέμαι κιόλας και μόνο νωρίς την άνοιξη μπορεί να πετύχω κανέναν. Μάλλον πρέπει να γεμίζω απο Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Η ποσότητα που θα βάζεις παέι ανάλογα απο τον πλυθησμό (πολλούς στην αρχή) και τη συχνότητα που κάνεις τη βόλτα για να γεμίσεις τους σταθμούς.
Αυτά προκαλούν αιμορραγίες (εσωτερικές και εξωτερικές) οπότε τα ποντίκια αρχίζουν και διψάνε και ψάχνουν νερό. Συνήθως τα βρίσκεις ψόφια κοντά σε πηγή νερού. Αντίδοτο είναι η βιταμίνη Κ που προκαλεί πήξη του αίματος αλλά ΠΑΝΤΑ σε νοσοκομείο με επίβλεψη γιατρού. Μήν αγοράσεις δηλαδή για να έχεις!!! Εκτός βέβαια αν έχεις ζώα οπότε σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σου μπορεί να αγοράσεις να έχεις Konakion (~€13-14)

1730363057426.png


Επειδή ο κουβάς εμένα μου βγάζει ~3 χρόνια, στον 1ο που αγόρασα βγήκαν σκουλίκια οπότε έριξα λίγη σκόνη με permethrin που είχα πρόχειρη σαν "συντηρητικό"
 

Attachments

  • 1730362996380.png
    1730362996380.png
    12 KB · Views: 8

lazarefa

AVClub Addicted Member
18 October 2007
1,522
Είχε γίνει πρόσφατα συζήτηση για παρόμοιου τύπου σκάλα και αν θυμάμαι είχε αγοράσει ο Μιχάλης (Χιώτης) μια ανάλογου τύπου.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
36,522
Βριλήσσια
Αν εισαι πανω απο 100+ κιλα ισως καλως την απεφυγες γιατι το οριο των 150 κιλων που γραφουν οι κινεζοι το θεωρω λιγο υπερβολικο για τετοια πτυσσομενη σκαλα ανω των 2.5 μετρων.

Εγω ειμαι 80 κιλα και δεν καταλαβα απολυτως καμμια ασταθεια η καποια παραμορφωση απο το βαρος μου, οπως αναφερει το safety gate της Ευρωπαικης επιτροπης, το οποιο προφανως αξιολογει το οριο των 150 κιλων που αναγραφουν οι κινεζοι -και καλα κανουν οι Ευρωπαικες αρχες που μας προειδοποιουν για επικειμενο ρισκο.

Σε 3 σπιτια που εβαλα οπτικη ινα προσφατα, οι τεχνικοι ειχαν τετοιες ακριβως σκαλες και ολοι ηταν πολυ ευχαριστημενοι.
Τους ρωτησα επισταμενως γιατι με ενδιεφερε τοτε να παρω και εγω μια τετοια σκαλα και δεν το αποφασιζα οχι λογω ασφαλειας, αλλα μηπως χαλουσε ευκολα ο μηχανισμος στο ανοιξε κλεισε.

Σε καθε περιπτωση πρεπει να αξιολογουμε και εμεις οι ιδιο το ρισκο οποιουδηποτε εργαλειου βασει κοινης λογικης, ανεξαρτητα αν υπαρχει, η δεν υπαρχει , προειδοποιηση ασφαλειας απο καποιον φορεα.
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,488
το οριο των 150 ειναι απαραιτητη προδιαγραφη...αλλα Ελληνας κατασκευαστης μου εδειξε δοκιμη στα 300.

τωρα βεβαια οι κινεζοι..