Μαστορευω με Ασφαλεια!

Στη δική μου περίπτωση έφταιγε το ελατήριο που έχει το Parkside. Πιεσα το κοπτικο λογικά βαθιά μέσα και κόλλησε. Έτσι το collet πιεστηκε πιο κάτω δεν μπορούσε να σφιξει από το παξιμάδι. Έτσι τουλάχιστον υποθέτω . Και το δικό που κοπτικο 17 το είχα πάρει και άντεξε λιγότερο από το αντίστοιχο Parkside. Στομωνει πολύ εύκολα πλέον. Όσο για τις προδιαγραφές, όσα bosch κοιτάω της μπλε σειράς μπαίνουν ανάποδα. Μάλιστα ένα έχει και βάση για ρύθμιση ύψους ανάποδα. Δεν βλέπω κάτι διαφοροποιημενο κατασκευαστηκα στο collet.

Και δεν εκπλήσσομαι φιλε μου. Τωρα θα ξεσκονισω τι λενε οι προδιαγραφες της παρκσαιντ για τον δικο της ρουτερ....

Σχετικα με την βαση τροχου....ΕΔΩ

main.jpeg

ΒΑΣΗ ΓΩΝΙΑΚΟΥ ΤΡΙΒΕΙΟΥ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ (τι σας λεει τουτο;)

IAN: 79200
Ιδιότητες

Άνετη και ακριβής εργασία χάρη στο μοχλό με επαναφορά ελατηρίου εφελκυσμού
Ιδανικό συμπληρωματικό εξάρτημα για όλους τους γωνιακούς τροχούς ενός χεριού – ενδείκνυται για όλα τα κοινά μοντέλα
Με δυνατό μηχανισμό ταλάντευσης και σταθερή, πλάκα πάτου από χυτοσίδηρο
Ρυθμιζόμενα στηρίγματα με αποσβεστήρες για την προστασία του ορθοστάτη
Ασφαλής τοποθέτηση και αντικειμένων με λοξές γωνίες
Ενσωματωμένη προστασία από σπινθήρες για μεγαλύτερη ασφάλεια
Για δίσκους κοπής ΓΈ 115 και 125 mm
Δε συμπεριλαμβάνεται ο γωνιακός τροχός χειρός!
Η διακόσμηση δε συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία παράδοσης!

Απάντηση: Re: Μαστορευω με Ασφαλεια!

Λύγισε ο άξονας, το κοπτικό βρήκε στο τραπέζι (το πλαστικό insert για το τραπέζι, για την ακρίβεια), έκανε φρένο και εκτοξεύτηκε.

Δημήτρη το collet ήταν εντάξει, και το bit ήταν σωστά βαλμένο/σφιγμένο. Δεν το έψαξα περαιτέρω, πήγα το κοπτικό πίσω στο μαγαζί απ'όπου το είχα αγοράσει 3 μέρες πριν (25 οŸ‚ ή κάπου εκεί), τους εξήγησα τι έγινε και το άφησα να το ψάξουν. Δε με ενημέρωσαν ποτέ και δεν ασχολήθηκα ξανά, χάνοντας φυσικά και τα 25οŸ‚.

Τι Διάμετρο ήταν ο άξονας ?

Νίκο στη δική μου περίπτωση σίγουρα δε φταίει το router, γιατί αν και φτηνό μάρκας Budget (του Praktiker), εκεί που μετράει δηλαδή σε μηχανικές ανοχές στον άξονα κλπ έχει αποδειχθεί πολύ σωστό. Του έχω βάλει πολύ δυσκολότερες εργασίες (είτε από πείσμα είτε - δυστυχώς - απειρία, παλιότερα) και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο.

Θεωρώ πως έφταιγε το κοπτικό το οποίο ήταν μάλλον αμφιβόλου ποιότητας. Για να ξέρετε για τι bit μιλάμε, ήταν chamfer (γωνία δηλαδή) 45 μοιρών και ύψους 2,5 εκατοστών, δηλαδή αρκετά μεγάλο. Ήταν το μόνο που βρήκα στα κοντινά μου μαγαζιά τότε (και δεν είχα λόγο να πιστέψω πως θα έχω πρόβλημα, αλλιώς θα έψαχνα περισσότερο). Στην τιμή που το βρήκα όμως δε νομίζω να θεωρείται ακριβό, υπάρχουν αντίστοιχα που πωλούνται πάνω από 120 - άσχετα του ότι βρίσκουμε ολόκληρο σετάκι σε ξύλινο κουτί για την ίδια τιμή που πλήρωσα εγώ για το ένα.

Αρα ειπες Ο άξονας του κοπτικού λυγίζει κατά τη λειτουργία
το οποιο ΔΕΝ επρεπε με τιποτα να το κανει, αστοχια απαραδεκτη κατ εμε. (οι προδιαγραφες ασφαλειας ειναι κατωτερες παντα των οριακων σημειων θραυσης-αστοχιας υλικου κλπ). Στην περιπτωση σου ευθυνεται ο κατασκευαστης βαση των λεγομενων σου. Εχεις ονομα, μαρκα;

Τι προϋποθέσεις πρέπει να έχει ένα ρουτερ για μπει ανάποδα; δεν ασκουνται διαφορετικές πιέσεις στο κοπτικο και τον άξονα. Αν βγει το bit ζημιά θα κάνει είτε κοιτάει κατω είτε πάνω. Εγώ το μόνο από θέμα ασφαλείας που θα αλλάξω είναι να βάλω ποδοδιακοπτη που θα λειτουργεί μόνο όταν ασκω πίεση και θα κλείνει μόλις σηκώσω το πόδι.

Eχω την εντυπωση οτι ειναι διαφορετικο να σπρωχνεις το ρουτερ πανω στο σταθερο ξυλο απο το να σπρωχνεις το ξυλο πανω σε σταθερο ρουτερ.
Στη δευτερη περιπτωση χανεις την αισθηση της δυναμης που βαζεις και ζοριζεις περισσοτερο το εργαλειο. Το προβλημα οξυνεται αν το εργαλειο δεν ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ σταθεροποιημενο στον παγκο.

Λύγισε ο άξονας, το κοπτικό βρήκε στο τραπέζι (το πλαστικό insert για το τραπέζι, για την ακρίβεια), έκανε φρένο και εκτοξεύτηκε.

Δημήτρη το collet ήταν εντάξει, και το bit ήταν σωστά βαλμένο/σφιγμένο. Δεν το έψαξα περαιτέρω, πήγα το κοπτικό πίσω στο μαγαζί απ'όπου το είχα αγοράσει 3 μέρες πριν (25 ή κάπου εκεί), τους εξήγησα τι έγινε και το άφησα να το ψάξουν. Δε με ενημέρωσαν ποτέ και δεν ασχολήθηκα ξανά, χάνοντας φυσικά και τα 25 .

Προσωπικά φίλε Νίκο δέν θά τό άφηνα έτσι,νά κινδυνέψει η σωματική ακεραιότητα σου και να χάσεις καί 25 ευρώ πάει πολύ.

Μήπως υπάρχει προδιαγραφή σχετικά με το κοπτικό (κοντό-μακρύ) και του κάθε μοντέλου ρούτερ?
πχ μπορεί το μπλε bosch να δέχεται ότι bit κυκλοφορεί για κανονική και ανάποδη χρήση, αλλά ένα κινέζικο no name μηχάνημα να μην το δέχεται, και να περιορίζεται μόνο στην φυσιολογική του χρήση.

Δεν έχω δει κάπου τέτοιο περιορισμό στο ίδιο το μηχάνημα . Το μόνο που έχω δει είναι οι μέγιστες στροφές που αναγράφονται πάνω στο bit και πάντα τα μεγάλα έχουν χαμηλότερα όρια , καθώς και το σήμα που δείχνει το μέγιστο όριο που το bit πρέπει να μπει στο collet . Μοιάζει με πλαγιο " Κ "

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

[
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα πιεσα δυνατά το ξύλο προς το κοπτικο. Αύριο έχει συντήρηση του bit να φύγουν οι κολλες που έχουν καεί στις λεπιδες του.
Eχω την εντυπωση οτι ειναι διαφορετικο να σπρωχνεις το ρουτερ πανω στο σταθερο ξυλο απο το να σπρωχνεις το ξυλο πανω σε σταθερο ρουτερ.
Στη δευτερη περιπτωση χανεις την αισθηση της δυναμης που βαζεις και ζοριζεις περισσοτερο το εργαλειο. Το προβλημα οξυνεται αν το εργαλειο δεν ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ σταθεροποιημενο στον παγκο.

Ποιες προδιαγραφές κ με βάση ποιες έρευνες θα σου πει κάποια εταιρεία αν μπορείς να το δουλέψεις ανάποδα, ίσια, οριζόντια ή με τα πόδια στο ταβάνι; Πόσο μάλλον όταν πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση για μπακάλικο, στη χειρότερη για φθηνό Κινέζο αντιγραφέα. Στα εργαλεία, αλλά κ σε όλα τα προϊόντα, πληρώνεται κ το υλικό που αγοράζουμε , κ ο έλεγχος που γίνεται, κ η έρευνα κ ανάπτυξη κλπ. Για όλα αυτά τα buget και τα parksite κ θα einhel είναι οικονομικότερα. Αποφασίζουμε κ επιλέγουμε. Προσοχή όμως πάνω απ όλα.

Απάντηση: Re: Μαστορευω με Ασφαλεια!

Ποιες προδιαγραφές κ με βάση ποιες έρευνες θα σου πει κάποια εταιρεία αν μπορείς να το δουλέψεις ανάποδα, ίσια, οριζόντια ή με τα πόδια στο ταβάνι; Πόσο μάλλον όταν πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση για μπακάλικο, στη χειρότερη για φθηνό Κινέζο αντιγραφέα. Στα εργαλεία, αλλά κ σε όλα τα προϊόντα, πληρώνεται κ το υλικό που αγοράζουμε , κ ο έλεγχος που γίνεται, κ η έρευνα κ ανάπτυξη κλπ. Για όλα αυτά τα buget και τα parksite κ θα einhel είναι οικονομικότερα. Αποφασίζουμε κ επιλέγουμε. Προσοχή όμως πάνω απ όλα.
Με την έρευνα που κάνει κάθε σοβαρή εταιρεία πριν την μαζική παραγωγή ενός μηχανήματος και φυσικά όχι μία εταιρεία αντιγραφέας και φασόν.
Αν για την οικονομία της συζήτησης θεωρήσουμε ότι η bosch είναι μία εταιρεία 10/10 σε όλα και η parkside 1/10,
και η bosch αναφέρει στο εγχειρίδιο πως το μηχάνημά της δουλεύει και ανάποδα τότε δουλεύει και ανάποδα με ασφάλεια.
εάν η parkside δεν το αναφέρει στο εγχειρίδιό της (ακόμη και εάν είναι πιστή αντιγραφή του bosch), τότε δεν δουλεύει ανάποδα με ασφάλεια.

Δηλαδή, επειδή δεν κατάλαβα, απο την έρευνα του lidl, προκύπτει συμπέρασμα; είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει έρευνα;

Εγώ βάση των οδηγιών που καθησα και διάβασα από χτες σε τρεις μάρκες, παρεβλεψα ένα κανόνα ασφαλείας ΓΕΝΙΚΌ. Είτε είναι bosch είτε chinchanchon. Είτε είναι κανονικά είτε ανάποδα. Χρησιμοποιησα στομωμενο bit με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη δύναμη . Αυτό που έπαθα θα το παθαινα ακόμη και με το ακριβότερο ρουτερ. Θα μπορουσε να είχε σπάσει το στέλεχος του bit αντί να βγει από το collet. Εκεί μάλλον μίλησε η ποιότητα bosch του κοπτικου.

Εγώ βάση των οδηγιών που καθησα και διάβασα από χτες σε τρεις μάρκες, παρεβλεψα ένα κανόνα ασφαλείας ΓΕΝΙΚΌ. Είτε είναι bosch είτε chinchanchon. Είτε είναι κανονικά είτε ανάποδα. Χρησιμοποιησα στομωμενο bit με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη δύναμη . Αυτό που έπαθα θα το παθαινα ακόμη και με το ακριβότερο ρουτερ. Θα μπορουσε να είχε σπάσει το στέλεχος του bit αντί να βγει από το collet. Εκεί μάλλον μίλησε η ποιότητα bosch του κοπτικου.

Συγχωρα με αλλα ακομη δεν εχω καταλαβει.

Γυρναγε με 30.000 στροφες και απλα βγηκε απο το τσοκ????

Συγχωρα με αλλα ακομη δεν εχω καταλαβει.

Γυρναγε με 30.000 στροφες και απλα βγηκε απο το τσοκ????
Ναι... Δεν εσπασε ουτε βγηκε αποτομα. Γλυστρουσε σιγα σιγα και οταν βγηκε χτυπησε στο κομματι που επεξεργαζομουν,κοβοντας του τη φορα και απλα επεσε 15cm μακρια απο μενα... Πρεπει να ημουν πολυ τυχερος...

Ναι... Δεν εσπασε ουτε βγηκε αποτομα. Γλυστρουσε σιγα σιγα και οταν βγηκε χτυπησε στο κομματι που επεξεργαζομουν,κοβοντας του τη φορα και απλα επεσε 15cm μακρια απο μενα... Πρεπει να ημουν πολυ τυχερος...

Νομιζω οτι θα βγαλω για χρηση το παλιο αλεξισφαιρο και το κρανος με την προσωπίδα οταν θα εργαζομαι πλεον....
:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Μαστορευω με Ασφαλεια!

Πως καθαριζουμε-συντηρουμε τα μπιτ για το ρουτερ?
Βγάζεις αν έχουν ρουλεμάν και τα πλενεις με κάποιο καθαριστικό για λίπη. Ακόμη και καθαριστικό πιάτων, με ένα βουρτσακι συρματινο για τα δύσκολα σημεία. Βλέπω μερικούς να τα λιμαρουν. Η bosch λέει να μην το κάνεις πάντως. Σήμερα καθάρισα το δικό μου. Μάλλον πάει για πέταμα. Δεν μου αρέσει η γρατζουνια στο στέλεχος.

Τι Διάμετρο ήταν ο άξονας ?

Μισής ίντσας Ιωάννη.

Αρα ειπες Ο άξονας του κοπτικού λυγίζει κατά τη λειτουργία
το οποιο ΔΕΝ επρεπε με τιποτα να το κανει, αστοχια απαραδεκτη κατ εμε. (οι προδιαγραφες ασφαλειας ειναι κατωτερες παντα των οριακων σημειων θραυσης-αστοχιας υλικου κλπ). Στην περιπτωση σου ευθυνεται ο κατασκευαστης βαση των λεγομενων σου. Εχεις ονομα, μαρκα;

Έχουν περάσει πάνω από 2 χρόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να βρω άκρη. Ακόμη και τότε όμως, ο χρόνος μου ήταν αρκετά πιο πολύτιμος από τα 25 . Σίγουρα όχι από τη ζημιά που ΠΑΡΑΛΙΓΟ να πάθω, αλλά αφού μείναμε στο παραλίγο είμαστε εντάξει.