Μαστορευω με Ασφαλεια!

Στα τραύματα κάνουν ορό, όχι εμβόλιο. άμεση αντιμετώπιση χρειάζεται αν έχει κολλήσει κάποιος τέτανο, όχι μελλοντική πρόληψη.
Κανεις λάθος. Διαβασε το λινκ και αν δε σου κάνει ψαξε από το κεελπνο Η του εξωτερικού. Και αν το σκεφτεις καλυτερα δεν έχει καμια λογική ονορος μονος του.

Δε τα λέω εγω αλλα τα πρωτόκολλα...

Οκ, εγώ έχω κάνει 200 ώρες σε ΤΕΠ εθελοντική υπηρεσία και έχω περιποιηθεί πολλούς τραυματίες με τους γιατρούς και νοσηλευτές. Ποτέ και κανένας δεν έκανε αντιτετανικό εμβόλιο σε τραυματία, μόνο ορό. Και φυσικά και έχει λογική, κατ' αρχάς οι περισσότεροι ενήλικοι πλέον είναι ήδη εμβολιασμένοι για τέτανο, αλλά επειδή το αναμνηστικό λιγοι το κάνουν χορηγούν ορό just in case. Και να σου πω και το άλλο; Τα Κ.Υ δεν έχουν ορό, πρέπει να πάρεις εσύ από το φαρμακείο. Πόσο μάλλον εμβόλιο.....

Οκ, εγώ έχω κάνει 200 ώρες σε ΤΕΠ εθελοντική υπηρεσία και έχω περιποιηθεί πολλούς τραυματίες με τους γιατρούς και νοσηλευτές. Ποτέ και κανένας δεν έκανε αντιτετανικό εμβόλιο σε τραυματία, μόνο ορό. Και φυσικά και έχει λογική, κατ' αρχάς οι περισσότεροι ενήλικοι πλέον είναι ήδη εμβολιασμένοι για τέτανο, αλλά επειδή το αναμνηστικό λιγοι το κάνουν χορηγούν ορό just in case. Και να σου πω και το άλλο; Τα Κ.Υ δεν έχουν ορό, πρέπει να πάρεις εσύ από το φαρμακείο. Πόσο μάλλον εμβόλιο.....

Μα σου έβαλα πηγή.
Το ότι το 99% των γιατρών το κάνουν λάθος δεν είναι επιχείρημα :firstprize:
Διάβασε το πρωτόκολλο ή δώσου μία πηγή που να λέει αυτό που σου έμαθαν λάθος.

Και στην τελική (τώρα που γράφω και απο πληκτρολόγιο)
μπαίνουν μέσα σου 10 βακτηρίδια και αρχίζουν να παράγουν τοξίνη
εσύ καταστρέφεις την τοξίνη και όχι τα βακτηρίδια.
Οπότε μετά απο λίγο είσαι στα ίδια.

Η λογική είναι να θυμίζεις στο σώμα να στοχεύσει στο βακτηρίδιο (εμβόλιο) ΑΜΕΣΑ και αν το τραύμα είναι πολύ μολυσμένο να καταστρέψεις και την τοξίνη (ορό).
ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ!!!!

ΕΟΔΥ
https://eody.gov.gr/disease/tetanos/
Πάτησα στην αυλή ένα καρφί. Τι πρέπει να κάνω;
Κάθε πληγή δυνητικά μολυσμένη με το κλωστηρίδιο του τετάνου, χρήζει άμεσης φροντίδας. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη του κάθε ατόμου. Σε κάθε περίπτωση το τραύμα αρχικά πρέπει να απολυμαίνεται. Αναζητείστε βοήθεια αμέσως, έχοντας μαζί σας το βιβλιάριο εμβολίων σας (περιέχει πληροφορίες σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη). Σε ασθενή με άγνωστο ή ελλιπές εμβολιαστικό ιστορικό και τραύμα δυνητικά μολυσμένο με το κλωστηρίδιο του τετάνου, χρειάζεται να γίνει μια δόση του εμβολίου τετάνου- διφθερίτιδας (Td ή Tdap) καθώς και μία δόση υπεράνοσης γ-σφαιρίνης του τετάνου (TIG) όσο το δυνατόν συντομότερα. Ασθενής ο οποίος έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις του εμβολίου τετάνου-διφθερίτιδας (Td ή Tdap) και έχει λάβει και αναμνηστική δόση μέσα στα προηγούμενα 10 έτη, θεωρείται προστατευμένος. Παρόλα αυτά, για να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία, μια δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται εάν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών από την τελευταία αναμνηστική δόση και το τραύμα είναι εκτεταμένο και εμφανώς μολυσμένο.

Το εμβόλιο πρέπει να το επαναλαμβάνεις μετά από κάποια χρόνια;
Γιατι με ρώτησαν αν έχω κάνει ποτέ, τους είπα στο στρατό πριν 11 χρόνια μου κάνανε..

Κάθε 10 χρόνια. Εγώ το ξανάκανα πέρσι. Για μας που ασχολούμαστε με κατασκευές το θεωρώ απαραίτητο, όσο και και το φαρμακείο στο εργαστήρι!

Συναδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ ποιες και ποσες συσκευες βαζουμε πανω σε ενα πολυπριζο!

Εδω ενα πολυπριζο (τσιπικο/no name) γνωστου που καηκε λογω υπερφορτωσης. Δεν μπορεσε να αντεξει τα watt που τραβηξαν οι συσκευες και ελιωσε.
P1280872.JPG

Η πριζα του πλυντηριου (~2000w) ελιωσε και επρεπε να κοπει το καλωδιο. H πριζα της αλλης συσκευης (~1500w) βγηκε κανονικα.
Η ζημια εγινε οταν στο πολυπριζο μπηκε η δευτερη συσκευη.

Εδω η πισω μερια
P1280873.JPG

Ευτυχως δεν υπηρξε καποια περαιτερω ζημια...

Σε πολυπριζα που σηκωνουν 'βαριες' συσκευες ας προτιμαμε τα επωνυμα και αυτα που εχουν τις προδιαγραφες που θελουμε.

Το σπασιμο εγινε εν μερει απο εμενα που προσπαθουσα να ξεκολλησω το πολυπριζο απο την πριζα...

Παντως το πολυπριζο το πηρα σαν λαφυρο, να το εχω για να το δειχνω ως παραδειγμα προς αποφυγη!

Εδω ενα λαμπρο παραδειγμα πολυπριζου προς μιμηση!!!

Πολυπριζo Powerfix Lidl!
Οι προδιαγραφες σε πληρη λεπτομερεια και εμφανεστατες!!
TZSiN2Hh.jpg

Στα περισσοτερα πολυπριζα αναφερεται συνηθως (χαραγμενο επανω στην επιφανεια του πολυπριζου) μονο η ενταση, τα Αμπερ, πχ. 10A ή 16Α.
Τα Αμπερ που βλεπουμε στο πολυπριζο, πολλαπλασιαζομενα με το 220v, μας δινoυν κατα προσεγγιση την μαξ. ανοχη/αντοχη του πολυπριζου.
Παραδειγμα: 16Α χ 220v= max. ~3520watt

(Παει, καταγραφεσαι και επισημως στα κρουσματα...osatosιού. Καραντινα γρηγορα!)

Τα περισσοτερα πολυμπριζα κτλ που εχω δει, γραφουν πανω max 3650.
Προσωπικα, μου φαινονται παρα πολλα, και δεν θα εβαζα με τιποτε πανω μηχανηματα πανω απο 1-2, αντε 2,5kw. Ειδικα για πολλη ωρα.
Ειναι και κατι ρευματα εναρξης και κατι τετοια, που δεν τα καταλαβαινω, αλλα τα φοβαμαι.

(Παει, καταγραφεσαι και επισημως στα κρουσματα...osatosιού. Καραντινα γρηγορα!)

Τα περισσοτερα πολυμπριζα κτλ που εχω δει, γραφουν πανω max 3650.
Προσωπικα, μου φαινονται παρα πολλα, και δεν θα εβαζα με τιποτε πανω μηχανηματα πανω απο 1-2, αντε 2,5kw. Ειδικα για πολλη ωρα.
Ειναι και κατι ρευματα εναρξης και κατι τετοια, που δεν τα καταλαβαινω, αλλα τα φοβαμαι.

Δεν εχεις καταλαβει καλα. Προηγουμαι κατα πολυ του osatosιου στην Λιντλολαγνεια. Για δες ποτε και ποιος ανοιξε το νημα του Lidl.

Στα πολυπριζα υποτιθεται οτι υπαρχει (και πρεπει να υπαρχει) και ενα περιθωρειο ασφαλειας στις τιμες που σου δινουν.
Ομως καλυτερα να ειμαστε συντηρητικοι και προσεκτικοι με αυτα τα πραγματα.

Καλά πως έγινε; πρέπει ταυτόχρονα να δουλεύανε οι συσκευές και στο peak τους για αρκετή ώρα..
Δηλαδή να είχε το πλυντήριο σε πρόγραμμα 90 βαθμών

Καλά πως έγινε; πρέπει ταυτόχρονα να δουλεύανε οι συσκευές και στο peak τους για αρκετή ώρα..
Δηλαδή να είχε το πλυντήριο σε πρόγραμμα 90 βαθμών
Απο οτι καταλαβα μαλλον το πλυντηριο ζεσταινε το νερο εκεινη την ωρα. Σωστα το λες.
Την ιδια ωρα η κορη του εβαλε μια αλλη συσκευη επανω και μετα απο λιγα λεπτα επεσε το ρελε.

Ευτυχώς που δούλεψε ορθά ο μικροαυτόματος πίνακα (αυτόματη ασφάλεια) και απεφεύχθησαν τα χειρότερα.
Γενικά ενεργοβόρες συσκευές όπως πλυντήριο, ψηστιέρα (όχι τις μικρές τοστιέρες που συνήθως τραβάνε από 1000W και κάτω) είναι σοβαρό σφάλμα να τις δουλεύουμε μέσω πολύπριζου. Αποκλειστική πρίζα χρειάζονται κανονικά. Ειδικά το πλυντήριο ρούχων.
Επίσης ποτέ και για κανέναν λόγο δεν αλλάζουμε μικροαυτόματο πίνακα με μεγαλύτερο, επειδή πχ πέφτει συχνά η 10Α ασφάλεια. Αν θέλουμε να αντέχει η γραμμή μεγαλύτερα ρεύματα καλούμε στο σπίτι ηλεκτρολόγο και αλλάζει ασφάλεια μαζί με την αντίστοιχη καλωδίωση της γραμμής, ώστε η νέα καλωδίωση να είναι ανάλογη της νέας μεγαλύτερης ασφάλειας (πχ από 10Α σε 16Α).
Επίσης τα φτηνά πολύπριζα μην τα πολυεμπιστεύεστε για τα 16Α/3680W που αναφέρουν. Συνήθως οι διατομές των καλωδίων τροφοδοσίας τους είναι οριακά υπολογισμένες για τα 16Α οπότε μόνο στιγμιαία σηκώνουν αυτά τα ρεύματα κι όχι για ώρα.
Είχα διαλύσει παλιότερα ένα πολύπριζο της σειράς Powerfix Lidl (3 θέσεων με διακόπτη) το οποίο μου έδινε κάτι κουλές μετρήσεις τάσης στις 3 πρίζες του. Ακόμα θυμάμαι πόσο λεπτή ήταν η διατομή του καλωδίου τροφοδοσίας του. Δεν νομίζωνα ήταν πάνω από 1 mm2. Σε συνδυασμό με τις τάσεις που μέτρησα μου έκανε πολύ κακή εντύπωση.

Κάτι άλλο ενοχλητικό με τα τσίπικα πολύμπριζα είναι ότι οι υποδοχές δεν ταιριάζουν με τα φις των συσκευών-κάποια μπαίνουν με πολύ ζόρισμα, κάποια δεν μπαίνουν καθόλου. Πριν κάνα 6μηνο τα πήρα και πέταξα ότι κινεζιά υπήρχε στο σπίτι, μαζί και ένα ίδιο με του Μιχάλη. Πλέον μόνο ποιοτικά, δεν είναι πια και τόοοοσο ακριβά.

• Like
Reactions: panoss1
Στα πολυπριζα υποτιθεται οτι υπαρχει (και πρεπει να υπαρχει) και ενα περιθωρειο ασφαλειας στις τιμες που σου δινουν.
Ομως καλυτερα να ειμαστε συντηρητικοι και προσεκτικοι με αυτα τα πραγματα.

Ετσι ειναι...
Η ιδια λογικη και στα καρουλια/μπαλαντεζες ωστε να μην παρουσιασει θεμα.....σημαντικη λοιπον ειναι και η αναγραφη των watt που μπορεις να χρησιμοποιησεις με ανοικτα τα καρουλια/μπαλαντεζες και με κλειστα...
Παλι περιπτωση σε καρουλι 10ετιας plus... powerfix...
20210409_102854.jpg

Oποτε εαν χρησιμοποιουμε "βαρυ" ηλεκτρικο φορτιο watt ξετυλιγουμε το καρουλι/μπαλαντεζα....(απαραδεκτο το einhell οπως εχει γινει αλλα δουλευει...10χρονια και αυτο...!!!)

20210409_103008.jpg

• Like
Reactions: anastasg