"Match, not mix"

@nbullamatsis
Κάνε μια μικρή έρευνα μέσα στο forum για να δεις ποσοι ανθρώποι θεωρούν τον ισοροπημένο ήχο μουντό και πόσοι θεωρούν "καθαρό" και αναλυτικό τον ήχο που έχει τσιμπιμένα πρίμα και μπάσα. Θα βαρεθείς να μετράς.... -bye-

Αγαπητέ George, προσπαθούν οι χρήστες να σου πούν οτι το περιοδικό, όταν αναφέρεται σε "σωστό ματσάρισμα" εννοεί ηλεκτρικό. Το λέει στο απόσπασμα που έβαλες! Αυτό δίνει και ηχητικό ματσάρισμα(...προφανώς). Δεν υπάρχει άλλο ματσάρισμα.-

Αμα θες να μιλήσουμε για το τι θεωρεί καθένας μουντό ή αναλυτικό, ευχαρίστως... Αλλά δεν βλέπω τι αξία έχει...

Αγαπητέ George, προσπαθούν οι χρήστες να σου πούν οτι το περιοδικό, όταν αναφέρεται σε "σωστό ματσάρισμα" εννοεί ηλεκτρικό. Το λέει στο απόσπασμα που έβαλες! Αυτό δίνει και ηχητικό ματσάρισμα(...προφανώς). Δεν υπάρχει άλλο ματσάρισμα.-

Αμα θες να μιλήσουμε για το τι θεωρεί καθένας μουντό ή αναλυτικό, ευχαρίστως... Αλλά δεν βλέπω τι αξία έχει...

Ξέρω πολύ καλά τι λέει το περιοδικό και κατάλαβα και τι λένε και οι χρήστες.

Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, αυτό το κομμάτι που απέσπασες το έγραψα σαν απάντηση στο "όλοι καταλαβαίνουν εναν καλό ήχο, άσχετα αν έχουν άλλες προτημήσεις". Είπα λοιπόν, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν έναν καλό ήχο, γι' αυτό και η αναφορά μου στον μουντό και τον ισοροπιμένο ήχο. Διάβασε καλύτερα σε παρακαλώ αυτά που γράφω.

Εκτός λοιπόν από το ματσάρισμα, που κατάλαβα όπως σου είπα τι έγραψαν οι χρήστες, ρώτησα και κάποια πράγματα. Γύρνα πίσω να διαβάσεις σε παρακαλώ αν θέλεις. Αν έχει δωθεί απάντηση και δεν το κατάλαβα ζητώ συγνώμη.

Last edited:
Προφανώς δεν καταλαβαίνουν ολοι
αναφέρομαι σε οσους ασχολούνται με το σπορ και εχουν ακούσει και πεντε αξιολογα συστήματα και αρκετά live

Αλλά και πολλοι που ψιλοασχολούνται αν ακουσουν κατι καλό, σιγουρα θα το καταλάβουν
εδω το καταλαβε ο land rover

αλλά που πιανεσαι...
ποιο ειναι το ερώτημα?

Αλλά από την αλλη, διαβαζα να λέει ένας ο οποίος εχεις αξιολογο συστημα δεκάδων χιλιάδων οτι κάποιος του ειπε οτι δεν κάνει να βάλει τον τάδε προ γιατί δινει DC ενώ ο τελικός του AC και θα τα κάψει:behead:ει
ή μάλλον δεν υπάρχει εικονίδιο

οπότε δε ξέρω μπορεί να κάνω και λάθος στο παραπάνω που αναφέρομαι και να εχεις δίκιο, ασχετα αν ακούγετε σωστο

Κι εγώ προσπαθώ να καταλάβω το ερώτημα...

Ρωτάς αν το ταίριασμα ενισχυτή - ηχείου αφορά μονο την οδήγησή τους ή και άλλα πράγματα. Αφορά πρωτίστως την οδήγηση, γιατι αν το ηχείο δεν οδηγείται σωστά, δεν θα παίξει όπως ανέμενε ο σχεδιαστής και, επομένως, δεν θα αναδείξει και το υπολοιπο σύστημα. Στην αντίθετη περίπτωση που οδηγείται επαρκώς, αναδεικνύει τον χαρακτήρα όλου του υπόλοιπου συστήματος(όχι μονο του ενισχυτή)...μέσα από τον δικό του χαρακτήρα(το γράφω απλοποιημένα εδώ, αλλα στην θεωρία συστημάτων αυτό λέγεται συνέλιξη).

Αρα, μπορεις να έχεις εναν ενισχυτή που οδηγεί σωστά τρια διαφορετικά ηχεία: θα 'χεις διαφορετικό ήχο κάθε φορά, αλλά τον αναμενόμενο απο τον σχεδιαστή του ηχείου. Πόσο σωστός θα είναι; Εξαρτάται από το πώς σχεδιαστεί κάθε ηχείο.

Έχεις απαντήσει στο ερώτημα. Αν διαβάσεις ποιό προσεκτικά θα το καταλάβεις.

Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει άλλο ματσάρισμα εκτός από το ηλεκτρικό, γι' αυτό και για τον εαυτό μου, σε ότι επιλογές έκανα, απλά σιγουρεύτικα ότι τα ηχεία μου θα οδηγούνται σωστά (με μολύβι, χαρτί και δημοσιευμένες μετρήσεις) χωρίς να ακούσω πως παίζουν μαζί αυτά που έχω.

Επαναλαμβάνω την ερώτηση με άλλα λόγια:
Έστω ότι έχουμε ένα ζευγάρι ηχείων Α και 2 ενισχυτές Β και Γ που οδηγούν εξήσου καλά τα ηχεία Α.

Αν ο Β ακούγεται καλύτερα από τον Γ, τότε ο Β θα κούγεται καλύτερα με οποιοδήποτε ζευγάρι ηχείων σε σχέση με τον Γ? Φυσικά, θεωρούμε ότι τα ηχεία θα οδηγούνται το ίδιο καλά και με τους δύο ενισχυτές.

Η ερώτηση όπως την θέτεις είναι αόριστη. Εφόσον υποθέτεις επαρκή οδήγηση για τους B και Γ, ποιό ειναι το κριτήριο για το "καλύτερα"; Τι σημαίνει "καλύτερα";

Παράδειγμα: Ενισχυτής με τονισμένα μεσαία οδηγεί επαρκώς ηχείο με επίσης τονισμένα μεσαία. Αποτέλεσμα θα 'ναι να εχεις υπερτονισμένη μεσαία περιοχή. Θεωρώντας ως τέλειο το απόλυτα ουδέτερο άκουσμα(μετρητικά, αυτό σημαίνει επίπεδη απόκριση συχνότητας στο ηχείο), αυτό ειναι δεν είναι καλό. Αν τωρα σε κάποιον αρέσει, αυτό είναι άλλο θέμα.

Έστω ότι έχουμε ένα ζευγάρι ηχείων Α και 2 ενισχυτές Β και Γ που οδηγούν εξήσου καλά τα ηχεία Α.

Αν ο Β ακούγεται καλύτερα από τον Γ, τότε ο Β θα κούγεται καλύτερα με οποιοδήποτε ζευγάρι ηχείων σε σχέση με τον Γ? Φυσικά, θεωρούμε ότι τα ηχεία θα οδηγούνται το ίδιο καλά και με τους δύο ενισχυτές.

Αν και απών...
Οπως σου αναφέρει και ο Busoni

ειναι περίπου σαν να λες
Η Μιλαν κερδισε την Ιντερ
Η Γιουβεντους κερδισε τη Μιλαν
Αρα η Γιουβεντους ειναι καλύτερη της Ιντερ

Υπάρχει περίπτωση να ειναι και καλυτερη αλλά πρωτα πρέπει να κερδίσει την Ιντερ

Για να επιστρεψουμε στα ηχητικά πιστευω οτι αν γινεις πιο συγκεκριμένος και μας πεις τους ενισχυτές και τα ηχεία,
θα μπορούν οσοι τα γνωρίζουν να σε βοηθήσουν

Οπότε, για να πάρουμε ένα φλάτ αποτέλεσμα, που θεωρητικά είναι το σωστό, πρέπει να ματσάρουμε ηχιτικά τα διαφορετικά κομμάτια ενος συστήματος. Σωστά? Ωραία, γιατί πριν είπατε ότι δεν υπάρχει ο όρος ηχτικό ματσάρισμα, εκτός αν δεν κατάλαβα εγω κάτι, οπότε διορθώστε με παρακαλώ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος συνδιασμός, η ερώτηση είναι γενική.

Πως αντιλαμβάνεστε έναν ενιχυτή που έχει τονισμένες μεσαίες? Για παράδειγμα, ένα ηχείο ξέρουμε όλοι, ότι έχει μια συγκεκριμένη απόκριση συχνοτήτων που μπορεί να είναι +/- 3db από 20Hz έως 20KHz ή και παραπάνω. Υπάρχει κάτι παρόμοιο και για τους ενισχυτές?

Φυσικά. Συνήθως όμως οι αποκλίσεις των ενισχυτών είναι μικρότερες, ως 0,5dB στο ακουστικό φάσμα.

Κατ' αρχάς το να κοιτάμε παραμόρφωση και απόκριση συχνοτήτων σε ενισχυτές είναι καθαρά για ακαδημαϊκούς λόγους...
Όταν η παραμόρφωση σε έναν ενισχυτή μπορεί να παίξει μέχρι και το 1%, στα ηχεία παίζει σε υπερπολλαπλάσιες τιμές...
Όταν η απόκριση σε έναν ενισχυτή παίζει στα +-0.5db ο χώρος στον οποίο ακούμε μουσική μπορεί να έχει απόκλιση μέχρι και +-10 db!

Από εκεί και πέρα...
Ένας ενισχυτής είναι πολύ περισσότερα από τα watt που μπορεί να αποδώσει.
Για παράδειγμα έχουμε τους εξής παράγοντες από τον πιο ακριβό προς τον πιο φτηνό.

Α=ματζαφλάρια (αποκωδικοποιητές, πολά κανάλια, EQ, πολλαπλασιαστές γραμμών κλπ).
Β=επάρκεια ρεύματος
Γ=ταχύτητα
Δ=λόγος S/N
Ε=επάρκεια watt

Αν θέλεις κάποιον ενισχυτή για ηχεία με ευαισθησία στα 101DB θέλεις σίγουρα το Δ, με δεύτερο το Γ.
Αν έχουν και σκαμπανευάσματα στην ωμική αντίσταση, δεύτερο προαπαιτούμενο γίνεται το Β και το Γ πέφτει στην τρίτη θέση.
Αν τώρα τα ηχεία είναι στα 85-90 db μπαίνει στον χορό και το Ε! :BDGBGDB55:
Για το αν θέλεις να κάνεις home cinema δεν το συζητάμε... Γιατί βάζεις μέσα το Α που σαν πιο ακριβό από όλα θα σε κάνει να χάσεις α) κάποιο από τα παρακάτω β) τον ύπνο σου για την τιμή που θα σου πουν.

Συμπέρασμα:
Κάθε κατασκευαστής ενισχυτή κάνει κάποιες υποχωρήσεις και απευθύνεται σε συγκεκριμένη γκάμα ηχείων.
Παίρνοντας έναν κλασικό ενισχυτή των 2x50W, παρά το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει από τα Zu Druid μέχρι τα ATC, το SN του θα κάνει τα Zu Druid να ανεμίζουν πριν ακόμη βάλεις το CD στη πρίζα και τα ATC ίσα που θα αρχίσουν να παίζουν όταν θα τον βάλεις στη μέση...
Δεν είναι λοιπόν όλα θέμα γούστου. -bye-

Οπότε, για να πάρουμε ένα φλάτ αποτέλεσμα, που θεωρητικά είναι το σωστό, πρέπει να ματσάρουμε ηχιτικά τα διαφορετικά κομμάτια ενος συστήματος. Σωστά? Ωραία, γιατί πριν είπατε ότι δεν υπάρχει ο όρος ηχτικό ματσάρισμα, εκτός αν δεν κατάλαβα εγω κάτι, οπότε διορθώστε με παρακαλώ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος συνδιασμός, η ερώτηση είναι γενική.

Πως αντιλαμβάνεστε έναν ενιχυτή που έχει τονισμένες μεσαίες? Για παράδειγμα, ένα ηχείο ξέρουμε όλοι, ότι έχει μια συγκεκριμένη απόκριση συχνοτήτων που μπορεί να είναι +/- 3db από 20Hz έως 20KHz ή και παραπάνω. Υπάρχει κάτι παρόμοιο και για τους ενισχυτές?

Είπα οτι δεν υπάρχει ηχητικό ταίριασμα γιατι πολλές φορές εξαρτάται από τα γούστα του καθενός...Αν σε κάποιον δεν αρέσει το flat, τι νόημα εχει να προσπαθει για flat συστημα;

Όσο αφορά την ερώτησή σου για τον ενισχυτή, βλέπεις την απόκριση συχνότητας, αν εχει μετρηθεί. Ηχείο με απόκλιση +/- 3dB μόνο στην απόκριση δεν νομίζω να υπάρχει...:D Ας με διορθώσουν οι DIYers αν κανω λάθος.

Τέλος, ακόμα δεν βλέπω ουσιαστική ερώτηση... Κι εχω διαβάσει προσεκτικά, και δεν είμαι ο μονος :)

Είπα οτι δεν υπάρχει ηχητικό ταίριασμα γιατι πολλές φορές εξαρτάται από τα γούστα του καθενός...Αν σε κάποιον δεν αρέσει το flat, τι νόημα εχει να προσπαθει για flat συστημα;

Όσο αφορά την ερώτησή σου για τον ενισχυτή, βλέπεις την απόκριση συχνότητας, αν εχει μετρηθεί. Ηχείο με απόκλιση +/- 3dB μόνο στην απόκριση δεν νομίζω να υπάρχει...:D Ας με διορθώσουν οι DIYers αν κανω λάθος.

Τέλος, ακόμα δεν βλέπω ουσιαστική ερώτηση... Κι εχω διαβάσει προσεκτικά, και δεν είμαι ο μονος :)

Είπες:
«όταν αναφέρεται σε "σωστό ματσάρισμα" εννοεί ηλεκτρικό. Το λέει στο απόσπασμα που έβαλες! Αυτό δίνει και ηχητικό ματσάρισμα(...προφανώς). Δεν υπάρχει άλλο ματσάρισμα

Και μετά είπες:
«Ενισχυτής με τονισμένα μεσαία οδηγεί επαρκώς ηχείο με επίσης τονισμένα μεσαία. Αποτέλεσμα θα 'ναι να εχεις υπερτονισμένη μεσαία περιοχή. Θεωρώντας ως τέλειο το απόλυτα ουδέτερο άκουσμα(μετρητικά, αυτό σημαίνει επίπεδη απόκριση συχνότητας στο ηχείο), αυτό ειναι δεν είναι καλό»

Κι εγω δεν καταλαβαίνω τίποτα. Τι σχέση έχουν τα γούστα του καθ' ενός βρε busoni? Δηλαδή αν δε μου αρέσει το flat δεν υπάρχει ηχιτικό ματσάρισμα και αν μου αρέσει το flat υπάρχει? Άλλο υπάρχει και άλλο επιλέγω αν θα κάνω.

Πως γίνεται ένας ενισχυτής να έχει τονισμένες μεσαίες συχνότητες όπως είπες και η απόκλιση από το flat να είναι 0,5db (λόγο αρνητικής ανάδρασης ή ότι άλλο)? 0,5db διαφορά δεν την ακούει κανείς. Ούτε την διπλάσια διαφορά δεν μπορούμε να ακούσουμε.

Τα 3db απόκλιση για τα ηχεία ήταν ένα τυχαίο νούμερο...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αναφέρομαι σε ηχιτικό ματσάρισμα ηχείων-ενισχυτή μόνο και όχι στο ηλεκτρικό. Να ταιριάξουμε για παράδειγμα ηχεία και ενισχυτή, για να πετύχουμε όσο ποιό flat αποτέλεσμα γίνεται. Ηλεκτρικό ματσάρισμα είπαμε ότι υπάρχει. Για να ακούσουμε δυνατά, πρέπει να έχουμε ευαίσθητα ηχεία ή πολύ ρεύμα κ.ο.κ. Μιχάλη, αυτό με το S/N δεν το κατάλαβα -bye-

Δεν βλέπετε καμία ουσιαστική ερώτηση σε όλα τα παραπάνω?

Last edited:
Sorry, αλλά δεν βλέπω τι ρωτάς... Και δεν βλέπουν κι αλλοι, όχι μονο εγω.

Επίσης, το παράδειγμα που έφερα με τον ενισχυτή ήταν καθαρά ποιότικό, χωρίς αριθμούς...Πού βρηκες τα 0.5dB δεν ξέρω...
Κι εν τέλει, αποφάσισε τι θέλεις να ρωτήσεις, αλλιώς να κλείσουμε το θέμα εδω...Δεν γίνεται κανείς να μην καταλαβαίνει
κι εσυ να επιμένεις.

Last edited:
Μα πως γίνεται να μην καταλαβαίνεις και να έχεις απαντήσει?

Είπες: Όταν ένας ενισχυτής έχει τονισμένες μεσαίες και συνδιαστεί με ένα ηχείο που έχει επίσης τονισμένες μεσαίες, τότε το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι τονισμένες μεσαίες και αυτό έχει απόκλιση από το flat που θεωρείτε ως το ειδανικό. Άρα κατά την γνώμη σου υπάρχει ηχιτικό ματσάρισμα. Αυτή είναι η απάντηση λοιπόν. Έτσι κατάλαβα εγω από τα τελευταία που είπες τουλάχιστον.

Τι θέλεις να σου πώ περαιτέρω?

Ο σκοπός μου ήταν από την αρχή να γίνει μια συζήτηση και να πούνε και άλλοι την γνώμη τους αν δεν σε πειράζει και όποιος θέλει φυσικά.

Γι αυτό βάζουμε και στον καφέ ζάχαρι.:flipout:

Εντελώς διαφορετικές γεύσεις,αλλά "δένουν" μεταξύ τους.Ματσάρισμα να το πούμε;Εμένα μ' αρέσει σκέτος...

Το να "φέρνεις" αποκλίσεις και παραμορφώσεις,μ' αλλες πρόσθετες αποκλίσεις και παραμορφώσεις,δεν είναι ματσάρισμα.Είναι διόρθωση ενός λάθους μ' ένα ακόμα.

Αρα το ορθόν θα ήταν μηχανήματα,που δεν θα υπήρχε ανάγκη π.χ να "διορθώσεις" τα πρίμα που ξυρίζουν,μ' ένα ηχείο που ρολάρει ψηλά.

Last edited:
Ο σκοπός μου ήταν από την αρχή να γίνει μια συζήτηση και να πούνε και άλλοι την γνώμη τους αν δεν σε πειράζει και όποιος θέλει φυσικά.

Μπράβο...Εξήγησε τοτε και στους άλλους που δεν καταλαβαίνουν ποιό ειναι το θέμα.

0,5dB διαφορά ανάμεσα σε δύο τόνους δεν είναι ακουστή. Αλλά 0,5dB διαφορά π.χ. ανάμεσα στο δεξί και στο αριστερό κανάλι ακούγεται καθώς η εικόνα ξεκεντράρεται. Γι' αυτό νομίζω ότι αυτές οι μικροδιαφορές στην απόκριση ενός ενισχυτή γίνονται τελικά αισθητές.

0,5dB διαφορά ανάμεσα σε δύο τόνους δεν είναι ακουστή. Αλλά 0,5dB διαφορά π.χ. ανάμεσα στο δεξί και στο αριστερό κανάλι ακούγεται καθώς η εικόνα ξεκεντράρεται. Γι' αυτό νομίζω ότι αυτές οι μικροδιαφορές στην απόκριση ενός ενισχυτή γίνονται τελικά αισθητές.

Εγω πιστεύω ότι δεν έχουν να κάνουν με δεξί και αριστερό κανάλι οι διαφορές μεταξύ των τόνων, ούτε με το 0,5db που έχουν συνήθως απόκριση οι ενισχυτές ήχου. Διόρθωσέ με αν κανω λάθος. Αυτό το 0,5db είναι λόγο του κυκλώματος του negative feedback, το οποίο προστήθεται κυρίως για να μπορεί ο ενισχυτής να ελέγξει το ρεύμα του οδηγόντας τα ηχεία έτσι δεν είναι?

Πιστεύω (μια σκέψη είναι, δεν είμαι ηλεκτρονικός) ότι η έμφαση σε κάποιες συχνότητες ενος ενισχυτή, έχει να κάνει με τα κυκλώματά του και τις απώλειες που έχουν κατά την μεταφορά του σήματος. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με το ότι τονίζει κάποιες συχνότητες, αλλά ότι "τρώει" τις αντίθετες. Αν για παράδειγμα, φάει μερικές συχνότητες από την μεσαία περιοχή, τότε τονίζονται οι υψηλές και οι χαμηλές συχνότητες παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε.

Αν τα παραπάνω είναι σωστά, τότε το να πάρει κάποιος ένα ηχείο που δίνει έμφαση στις μεσαίες συχνότητες και να το δέσει με έναν ενισχυτή που δίνει έμφαση στις υψηλές και τις χαμηλές, είναι (όπως λέει ο DIPIE) λάθος, διότι αν το σκεφτείς γίνεται ένας απερίγραπτος αχταρμάς...

Ισχύουν όμως αυτά?

Last edited: