"Match, not mix"

Βρε George,το θέμα ξεκίνησε με το τι σημαίνει ματσάρισμα.

Η απάντηση που πολλαπλώς δόθηκε,είναι ότι ισχύει με την έννοια των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών κι ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ματσάρισμα το ένα λάθος που προστίθεται πάνω στο άλλο.

Πέραν αυτών τι άλλο να πούμε;Αλλωστε τα έχουμε χιλιοσυζητήσει ήδη.

Ωραία η παρομοίωση με τον καφέ και τη ζάχαρη!-bye-

Κλείστο αν θέλεις δε με νοιάζει, πήρα τις απαντήσεις που ήθελα. Εκτός αν θέλει να προσθέσει κάποιος κάτι άλλο.

Last edited:
Χρησιμο θεμα,μιας και εγω εμαθα πολλα.
Η νεγκατιβ φινμπακ ειναι κατι που προστιθεται στον ενισχυτη και ετσι προκυπτει καπου στην καμπυλη αποκρισης ενα 0,5 db.Μετα μερικες συχνοτητες χανουν το δρομο τους σε μερικα κακοτοπια στον ενισχυτη,ενω οι χαμηλες βρισκουν τον δρομο τους.Οι υψηλες ειναι πιο βαρετες συχνοτητες και κατα την μεταφορα μενουν και αυτες πισω,ετσι χρειαζεται ενα ηχειο με τονισμενες για να γινει ηχητικο ματσιγκ,αν τα βρουνε ηλεκτρικα πρωτα .

Να το κανουμε πιο συχνα βρε παιδες

ΕΙΠΑ:
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ, ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?

Για να σου ακούγεται καλύτερα λοιπόν, θα το περιγράψω από την αρχή:
Η αρνητική ανάδραση είναι μια τεχνική, που βοηθάει στον υποβιβασμό της αντίστασης εξόδου του ενιχυτή και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελέγξει καλύτερα το ρεύμα του. Και ελέγχοντας καλύτερα το ρεύμα του, δεν άγεται και φέρεται από την διακύμανση της αντίστασης του ηχείου, μπορόντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει σταθερό ρεύμα σε ένα μεγάλο εύρος συνχοτήτων (20Hz - 20KHz συνήθως, καμιά φορά και παραπάνω).

Αυτό ακούγεται ποιό επιστημονικό, παρ' όλα αυτά όμως, το αποτέλεσμα δεν είναι διαφορετικό από αυτό που περιγράφω παραπάνω!

Μήπως και αυτό δεν είναι σωστό? Διορθώστε με δεν έχω πρόβλημα. Δεν είμαι ηλεκτρονικός, ούτε διεκδίκησα τα σκήπτρα του ξερόλα ποτέ.

Last edited:
Ge0rge, για να το κλείνουμε το θέμα (και δε σου είπε κανείς κλείδωμα…),,
όταν ξαναμπείς στη διαδικασία επιλογής ενισχυτή και ηχείων, καλό θα ήταν πέραν της τεκμηρίωσης τους να κάνεις και μια ακρόαση.
Τόσο η τεχνική εκτίμηση όσο και η ακουστική εκτίμηση καλό είναι να προηγούνται μιας αγοράς.

+1 στα όσα είπε ο tmjuju. Δεν είναι ανάγκη να 'χουμε τεχνικό υπόβαθρο για να εκτιμήσουμε ενα καλό σύστημα. Έχοντας σταθερή επαφή με τον live ήχο κι ακούγοντας συστήματα μπορεί κανείς να εξασκήσει καλά τ' αυτιά του. Βεβαια, η ουδέτερη αναπαραγωγή ενός ηχοσυστήματος παραμένει πρωτίστως ηλεκτρική υπόθεση, αν εξαιρέσει κανείς την απόκριση του χώρου.

Υ.Γ. Αν και offtopic, αρνητική ανάδραση δεν ειναι αυτό που γράφτηκε παραπάνω... :)

Η αρνητική ανάδραση είναι μια τεχνική, που βοηθάει στον υποβιβασμό της αντίστασης εξόδου του ενιχυτή και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελέγξει καλύτερα το ρεύμα του.

Η αρνητική ανάδραση δεν έχει καμία σχέση με την αντίσταση εξόδου ενός ενισχυτή.

Στους κλασικής σχεδίασης SS ενισχυτές η αντίσταση εξόδου επηρεάζεται πρωτίστως από τους ημιαγωγούς (ποσότητα, προδιαγραφές) που χρησιμοποιούνται στο τελικό στάδιο.

Αυτό για την αρνητική ανάδραση το διάβασα στην σελίδα 51 ή 53 του Ήχου στο τέυχος του Αυγούστου. Αν θέλετε όποιοι το έχετε ρίξτε μια ματιά. Δεν μπορώ να το σκανάρω, γιατί δε νομίζω ότι επιτρέπετε.

Και μάλιστα το λάθος που έκανα παραπάνω στην περιγραφή που διάβασα από τον Ήχο, είναι ότι εκεί που λέω ρεύμα είναι το Vload (τάση δηλαδή) η οποία μεταβάλετε, παρ' όλο που έχουμε σταθερό Vsource, λόγο της μεταβλητής αντίστασης του ηχείου για κάθε συχνότητα που αναπαράγει. Αυτοί λένε, ότι με την αρνητική ανάδραση ρίχνουμε κάτω από το 0,1Ω (ιδανικά) την αντίσταση εξόδου του ενισχυτή και με αυτό τον τρόπο, σταθεροποιούμε το Vload και έτσι φλατάσρουμε το gain σε όλες τις συχνότητες (αυτό το +/- 0,5db που είπαμε παραπάνω).

Δεν είπε κανείς ότι το negative feedback έχει σχέση με την αντίσταση εξόδου. Είπα ότι ελέγχετε η αντίσταση εξόδου με το negative feedback.

Επίσης, τα παρακάτω link έχω την εντίπωση ότι μιλάνε για τον έλεγχο της αντίστασης εξόδου του ενισχυτή με το negative feedback και με αυτό τον τρόπο ελέγχουν το gain.
http://www.aikenamps.com/NegativeFeedback.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Negative_feedback_amplifier

Το πρώτο λέει συγκεκριμένα:
"The use of global negative feedback does several things: it flattens and extends the frequency response, it reduces distortion generated in the stages encompassed by the feedback loop, and it reduces the effective output impedance of the amplifier, which increases the damping factor. All of these things affect the tone in some manner."

-----------------------------------------------
Άνοιξα ένα θέμα για να λύσω μια απορία που είχα (και όχι γιατί έχω πρόβλημα με τον ήχο σπίτι μου) και κατέληξα να εξηγώ 500 φορές το ίδιο πράγμα και να γεμίζουμε σελίδες επί σελίδων με άσχετα. Δεν είναι υποχρεωτκό να συμμετέχουν όλοι σε κάθε θέμα. Όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι με την πρώτη ή με την δεύτρερη, δεν το κουράζουμε. Το αφήνουμε για τους άλλους που καταλαβαίνουν και που μπορούν να δώσουν μια απάντηση, είτε σωστή είτε λάθος, δεν έχει σημασία. Συζήτηση να γίνεται.

Last edited:
Μπορεί τώρα να μου εξηγήσει όποιος γνωρίζει πως γίνεται εφ' όσον οι περισσότεροι ενισχυτές έχουν φλατ απόκριση συνοτήτων (< 0,5db) να έχουν (ορισμένοι) και τονισμένα άκρα για παρπαδειγμα?

Δεν είπε κανείς ότι το negative feedback έχει σχέση με την αντίσταση εξόδου. Είπα ότι ελέγχετε η αντίσταση εξόδου με το negative feedback.

Εγώ διαβάζω:

Η αρνητική ανάδραση είναι μια τεχνική, που βοηθάει στον υποβιβασμό της αντίστασης εξόδου του ενιχυτή και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελέγξει καλύτερα το ρεύμα του.

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι υπάρχουν ορισμένα physical όρια για την αντίσταση εξόδου, τα οποία προσδιορίζονται από τους ημιαγωγούς, και δεν μπορούν να βελτιωθούν με κανενός είδους feedback. Αυτό γνωρίζω εγώ τουλάχιστον.

Τώρα, η αρνητική ανάδραση μεταξύ άλλων βελτιώνει και την apparent αντίσταση εξόδου, η οποία ούτως ή άλλως έχει διακυμάνσεις αναλόγως τη συχνότητα.