Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Απάντηση: Re: Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Ε, τι... Σιγά μην καταλάβουν οι καινούργιοι τι σημαίνει να παίζεις με το config.sys και το autoexec.bat!

Device=himem.sys
Devicehigh=emm386.exe
DOS=HIGH
DOS=UMB

Τότε είμασταν high endάδες που παίζαμε με λεπτομέρειες για να κερδίσουμε ένα 5% παραπάνω μνήμης ή να pushάρουμε τη cpu φορτώνοντας το bios στην cache, μετρώντας το δίσκο και βρίσκοντας τη βέλτιστη χωρητικότητα του smartdrive.
Και μετά σου λένε για overclocking στα καινούργια μηχανήματα... :flipout:

BUFFERS = 80
FILES = 80

Καλά, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Εγώ βέβαια ξεκίνησα πολύ πιο αργά, το 95 (στα 13 μου -βρε μπας και είναι σημαδιακή ηλικία; ) με έναν 486DX4 στα 100ΜΗz, DOS 6.22 και Windows 3.1.

Πρώτη αγάπη (από παιχνίδια) το Loom...

Kι εσύ Loom;; Πήγα στο loom μετά τα Indiana Jones της Lucasarts :)
Το πρώτο παιχνίδι μου ήταν το Prince of Persia 1, σ'εναν 386DX της
AMD με 4ΜΒ μνήμη και κάρτα 16 χρωμάτων. Όλα αυτα το 1994...

Και σήμερα μπορεί να είναι vintage στα pc κανείς...Linux κύριοι!

Ο βραχνάς της Expanded! Η λύση; DR-DOS 6.1! :Banane0:

Στο θέμα του base memory είχα γίνει ο Θεός της μπάλας (τεχνικός τότε οπότε έκανα πειράματα αβέρτα κουβέρτα) και κατάφερνα να έχω σχεδόν 640k ελεύθερα αν δεν χρειαζόμουν expanded. :award:

Kι εσύ Loom;; Πήγα στο loom μετά τα Indiana Jones της Lucasarts :)
Το πρώτο παιχνίδι μου ήταν το Prince of Persia 1, σ'εναν 386DX της
AMD με 4ΜΒ μνήμη και κάρτα 16 χρωμάτων. Όλα αυτα το 1994...

Και σήμερα μπορεί να είναι vintage στα pc κανείς...Linux κύριοι!

Μετά το Loom, πήγα στα Monkey Islands...
Εννοείται πως ακολούθησαν κι άλλα adventures μετά.

Tzimisce, το καλύτερο που κατάφερα με τη base memory χωρίς expanded, ήταν 635Κ. Καλό σκορ για ερασιτέχνη, ε;

Αλήθεια, γιατί ενώ ήταν πιο "δύσκολοι" οι υπολογιστές τότε, ήταν παράλληλα και πιο απλοί;
Τώρα, για δουλειές πέραν του συνηθισμένου, είναι σπάσιμο...

Tzimisce, το καλύτερο που κατάφερα με τη base memory χωρίς expanded, ήταν 635Κ. Καλό σκορ για ερασιτέχνη, ε;

Αλήθεια, γιατί ενώ ήταν πιο "δύσκολοι" οι υπολογιστές τότε, ήταν παράλληλα και πιο απλοί;
Γιατί ήταν όντως απλοί. Οι επεξεργαστες εκείνης της εποχής ειναι ασυγκριτα απλούστεροι απο τον μικρότερο Pentium. Καμία συζήτηση για τους πολυπήρηνους(Core Duo κλπ) που παραπέμπουν σε παράλληλη επεξεργασία.

Το κακό σήμερα ειναι οτι υπερίσχυσε η ευχρηστία της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της οικονομίας...είναι δυνατό να κυκλοφορεί λειτουργικό με ελάχιστη απαίτηση 1 GB μνήμης;;;;(ή 2;)

τώρα όχι...μήπως ήταν cheat;

Ω ναι... :Banane0:

Καλά, την αδυναμία σας την έχουμε καταλάβει κύριε Threepwood...

Μιά χαρά! Εγώ έστηνα ολημερίς και ολονυχτίς πισιά για να το φτάσω εκεί!

Γιατί το κάθε πρόγραμμα κοίταζε τον εαυτό του μάνα μου! Δεν πείραζε τα dll του διπλανού ούτε περίμενε ότι θα έχεις την τάδε τελευταία version του τάδε dll που το κατεβάζεις από το internet! Τα updates δεν ήταν δεδομένα, οπότε τα πάντα υπήρχαν στη δισκέτα εγκατάστασης.

Είμαι έτοιμος να κλάψω λέμε. Prince of Persia σε κιτρινόμαυρη οθόνη (cga) με τις ώρες και να μου κλείνει τον γενικό η μάνα μου στις 6 το πρωί, αφου μου είχε βάλει χέρι 5-6 φορές πρίν να πεσω για υπνο. Φυσικά, όποιος ενδιαφέρεται το έχω ακόμα σε όλα τα πισιά μου! Αυτό και το wolfenstein 3D. Tί να μας πούνε τα Halo και τα διάφορα.
Dos δεν είχα ποτέ ορίτζιναλ, μη βρίζετε, κοιτάτε τα μούτρα σας πρώτα :clown: . Είχα ndos betatesting συνεχώς όμως. Και ορίτζιναλ βέβαια. Αρρωστια με τα προιόντα του Νόρτον.

Ευχαριστώ και πάλι παίδες, ειχα να νιώσω έτσι απο αναγνώσματα χρόνια ..... :worshippy:

Και φυσικα, μην ξεχνούμε το Doom I... Με σβηστά τα φώτα, τα ουρλιαχτά και οι ανάσες των τεράτων δημιουργούσαν φοβερή ατμόσφαιρα...

YMNOΣΣΣΣΣΣΣΣ

Ο βραχνάς της Expanded! Η λύση; DR-DOS 6.1! :Banane0:

Στο θέμα του base memory είχα γίνει ο Θεός της μπάλας (τεχνικός τότε οπότε έκανα πειράματα αβέρτα κουβέρτα) και κατάφερνα να έχω σχεδόν 640k ελεύθερα αν δεν χρειαζόμουν expanded. :award:

640k δεν είδα ποτέ... Φόρτωνα πολλούς drivers από λόξα... Βέβαια είχα εναλλακτικά autoexec.bat kai config.sys γιατί άλλοτε χρειαζόμουν expanded kai άλλοτε extended... Ti να πρωτοφορτώσεις στο UMB (upper memοry block) έτσι κι αλλοιώς τα tsr (terminate and stay resident - πωπω τι θυμάμαι !) άφηναν κάποια bytes στην συμβατική μνήμη... Ψάχναμε να βρούμε τους drivers με το μικρότερο μέγεθος γιά ελληνικά, mouse, cdrom κλπ...
Αρρώστεια μεγάλη τα Lemmings kai to Prince of Persia (θυμάστε το μέγεθος όλου του παιχνιδιού ? γύρω στα 600 kb ήταν... Το έχω ακόμα και τρέχει κανονικά στα σύγχρονα pc... Μετά κόλλησα άσχημα με τον πατέρα των RTS, το Dune 2... πάντα όμως τα adventure ήταν η μεγάλη αδυναμία. Οι σειρές Police Quest, Kings Quest, Space Quest (με τον Wilco), Hero Quest, Laura Bow ... Καταπληκτικό emulator to ATP στην αρχή και μετά το MS flight Simulator 5... To wing commander (όλη η σειρά) και ακόμα καταπληκτικότερο το Privateer...
Θυμάστε το Sidekick και ακόμα περισσότερο the Βest DOS Utility Ever : To θρυλικό πιά Norton Commander...

πω ρε παίδες, τι μου θυμίσατε τώρα!

90-91 αν δε κάνω λάθος, παιδευόμουν με την bbs της compulink εδώ στη Σαλόνικα.

έγραφα με το ψευδώνυμο "painter"

cd telix
telix

χαχα.

Μετά θυμάμαι πόσο είχαμε δεινοπαθήσει για να δούμε επιτέλους...γραφικά σε web περιβάλλον, μέρες και νύχτες ολόκληρες παιδευόμασταν με το άτιμο το winsock που έμπαινε...χειροκίνητα...

και τώρα που τα έχουμε όλα τίποτα δε μας κάνει να αισθανόμαστε όπως τότε...

Εχω κρατημενη στην αποθηκη μεγαλη ιστορια των υπολογιστων.... Φαντασου να εβλεπες μπροστα σου ενα πακετακι γνησιο DOS 3.10....

Νίκο το έχω ακόμα! Το μόνο γνήσιο λειτουργικό μου! Το πήρα παρέα με τον HYUNDAI που πήρα τότε (Turbo στα 10, όπως μου είπε με καμάρι η πωλήτρια).
Εποχή 1988-89...