Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Με τον Strauss έχω τα προβλήματά μου, είναι από τους λίγους κλασσικούς συνθέτες που βρίσκω ανυπόφορους. Ούτε τα συμφωνικά του ποιήματα αντέχω, ούτε τις όπερες. Μόνο δύο ύστερα έργα του μου άρεσαν. Αυτό που μπορώ να συστήσω είναι, για σινεφιλικούς και audioφιλικούς λόγους είναι το Also Sprach Zarathustra που έχω σε δύο εκδόσεις:

Με τον Fritz Reiner και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, μιά από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη στερεοφωνική εγγραφή της RCA.

190664739659.jpg

Την έχω για audiophile λόγους, σε επανέκδοση της Classic Records, η εγγραφή είναι καταπληκτική

H δεύτερη είναι η ηχογράφηση του Karajan για την Decca με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης. Σύμφωνα με τον John Culshaw αυτή η ηχογράφηση χρησιμοποιήθηκε στο κλασσικό "2001, Οδύσσεια του Διαστήματος".

richardstrauss-zarathustra.karajan.wienerphilh.jpg

Η επανέκδοση σε γερμανική Decca που έχω δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά επειδή όπως είπα δε με πολυενδιαφέρει η μουσική δεν έχω ψάξει να βρω καλύτερη.

Υ.Γ. Φεύγω να προλάβω το Flohmarkt, μόλις γυρίσω θα σας πω και ποιά έργα του Strauss ακούω που και που...

Οι Μεταμορφώσεις για 23 έγχορδα είναι για μένα το κορυφαίο έργο του Richard Strauss. Γραμμένο μετά το τέλος του Β´Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευσμένο (όπως λέγεται) από το θέαμα του βομβαρδισμένου Μονάχου, είναι το πιό μελαγχολικό και εσωτερικό έργο του Strauss. Οι ηχογραφήσεις που έχω είναι δύο.

$T2eC16RHJHwE9n8ihqVPBRgooNizfQ~~60_57.JPG

Η εκπληκτική του Furtwangler, βρίσκεται αρκετά εύκολα στην επανέκδοση στη σειρά Heliodor.

klemperer.strauss-metamorphosen-.sax-2473-11506-p.jpg

H επίσης υπέροχη του Klemperer σε καλύτερο ήχο.

"Στις αρχές του 1954, η Decca έμελλε να κάνει το επόμενο βήμα. Μακριά από το Λονδίνο και μυστικά, στην αίθουσα Victoria της Γενεύης της Ελβετίας, από τις 14 έως τις 18 Μαΐου, κάνει τις πρώτες στερεοφωνικές ηχογραφήσεις. Είναι οι πρώτες που γίνονται στην Ευρώπη και η Decca πάλι πρωτοστατεί. [*]
[*Μόνον η RCA Victor στην Αμερική προηγείται κατά λίγους μήνες (τον Φεβρουάριο) με την ηχογράφηση της ‛Καταδίκης του Φάουστ’ του Berlioz. Μολονότι ο δίσκος ‛Also Sprach Zarathustra’ (LSC 1806) (ηχογράφηση Μαρτίου) είναι η πρώτη στερεοφωνική κυκλοφορία της RCA, παρά ταύτα, είναι ο ‛Φάουστ’ που προηγείται και μαζί του άλλες στερεοφωνικές ηχογραφήσεις.] Λ.Σ.

άλλο ένα εύρημα σε μιά τοπική flohmarkt. Η υπέροχη μουσική του Telemann με τον τίτλο "μουσική του νερού" και τον υπότιτλο "Άμπωτη και Παλίρροια του Αμβούργου". Δεν ξέρω αν είναι προγραμματική μουσική, αλλά είναι θαυμάσια. Ακόμη καλύτερη είναι η σουΐτα και το το κοντσέρτο για διάφορους ασυνήθιστους συνδυασμούς πνευστών και basso continuo. Ο ήχος είναι εξαιρετικός, ειδικά στη δεύτερη πλευρά τα πνευστά έχουν εκπληκτικά γλυκό ήχο. Το αντίτυπό μου έχει μερικές γρατσουνιές, αλλά για 1 ευρώ, δε βαριέσαι...

$(KGrHqJ,!qQE+nJqfhvBBQHjo2EsLw~~60_3.JPG

Απάντηση: Re: Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Κώστα, υποψιάζομαι ότι θα οργιάζεις στις Flohmarkt της δεύτερης πατρίδας σου!

Re: Απάντηση: Re: Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Κώστα, υποψιάζομαι ότι θα οργιάζεις στις Flohmarkt της δεύτερης πατρίδας σου!

Και όχι μόνο της δεύτερης πατρίδας Αγαθοκλή,αλλά και των γειτονικών χωρών.

m2caY74hMegzIjvoVRE1aPQ.jpg

Αυτός ο αρκετά σπάνιος δίσκος του άγνωστου σε μένα συνθέτη Leonce De StMartin βρέθηκε σε ένα μαγαζάκι της γειτονικής πόλης Thionville. Περιέχει εξαιρετικά καλογραμμένη και καλοηχογραφημένη μουσική για εκκλησιαστικό όργανο (απίστευτο μπάσο, τεράστιος όγκος), παιγμένος από τον Γάλλο ερμηνευτή Pierre Cochereau στο εκκλησιαστικό όργανο της Παναγίας των Παρισίων και ηχογραφημένο από τον θρυλικό παραγωγό Andre Charlin. Το ταξίδι στην φθινοπωρινή εξοχή της γαλλικής επαρχίας της Λωραίνης ήταν ένα ευπρόσδεκτο μπόνους στην ανακάλυψη του δίσκου.

ο Cochereau γενικα εξαιρετικος. πολυ καλες αγορες Κωστα.

απο Archiv εχω αρκετα σε gatefold αλλα ενω καποια ειναι καλα, αλλα ειναι μαλλον μετρια, παροτι καινουργια σφραγισμενα. δεν ξερω που να αποδωσω αυτη την ασταθεια στην ποιοτητα.

Φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε τα βίτσια μας. Το δικό μου είναι να αγοράζω audiophile ηχογραφήσεις τις οποίες ακούω μιά μόνο φορά, για τον ήχο τους καιμετά δεν ξαναγγίζω, εκτός κι αν έρθει για καφέ (ή τσίπουρο) κάποιος φίλος χαϊεντάς. Ενίοτε μου ζητάνε να τους ξαναβρώ το καταπληκτικό αυτό κομμάτι για τη δικιά τους συλλογή...Στην αυτή κατηγορία εμπίπτει και αυτός ο δίσκος:

britten pagodas.jpg

Αυτόν εδώ διάβασα μιά φορά σε ένα άρθρο κάποιου τύπου στο Absolute sound ότι είναι η καλύτερη ηχογράφηση που έγινε ποτέ. Μπορεί. Είναι σίγουρα καταπληκτική ηχογράφηση. Αλλά η μουσική είναι μούφα, κόντεψα να πάθω κράμπα στο σαγώνι από τα χασμουρητά. Για να είμαι δίκαιος με τον αρθρογράφο, μας προειδοποίησε για την ποιότητα της μουσικής. Κι είναι και διπλός δίσκος...

Κοντολογής, όσοι θέλετε να δείτε τι ψάρια πιάνει το σύστημά σας προχωρήστε ελεύθερα, ο δίσκος έχει εκπληκτικό χώρο και δυναμικές. Όσοι θέλετε να ακούσετε μουσική του Britten προτιμήστε κάτι άλλο, για παράδειγμα τα Ιντερλούδια από τον Peter Grimes ή το War Requiem. To οποίο θα παρουσιάσω άλλη φορά, αν δε με προλάβει ο Λουκάς

Υ.Γ. Smiley που χασμουριέται πότε θα βάλουμε στη λίστα των emoticons;

Φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε τα βίτσια μας. Το δικό μου είναι να αγοράζω audiophile ηχογραφήσεις τις οποίες ακούω μιά μόνο φορά, για τον ήχο τους καιμετά δεν ξαναγγίζω, εκτός κι αν έρθει για καφέ (ή τσίπουρο) κάποιος φίλος χαϊεντάς. Ενίοτε μου ζητάνε να τους ξαναβρώ το καταπληκτικό αυτό κομμάτι για τη δικιά τους συλλογή...Στην αυτή κατηγορία εμπίπτει και αυτός ο δίσκος:

View attachment 98405

Αυτόν εδώ διάβασα μιά φορά σε ένα άρθρο κάποιου τύπου στο Absolute sound ότι είναι η καλύτερη ηχογράφηση που έγινε ποτέ. Μπορεί. Είναι σίγουρα καταπληκτική ηχογράφηση. Αλλά η μουσική είναι μούφα, κόντεψα να πάθω κράμπα στο σαγώνι από τα χασμουρητά. Για να είμαι δίκαιος με τον αρθρογράφο, μας προειδοποίησε για την ποιότητα της μουσικής. Κι είναι και διπλός δίσκος...

Κοντολογής, όσοι θέλετε να δείτε τι ψάρια πιάνει το σύστημά σας προχωρήστε ελεύθερα, ο δίσκος έχει εκπληκτικό χώρο και δυναμικές. Όσοι θέλετε να ακούσετε μουσική του Britten προτιμήστε κάτι άλλο, για παράδειγμα τα Ιντερλούδια από τον Peter Grimes ή το War Requiem. To οποίο θα παρουσιάσω άλλη φορά, αν δε με προλάβει ο Λουκάς

Υ.Γ. Smiley που χασμουριέται πότε θα βάλουμε στη λίστα των emoticons;
Ένας από του αγαπημένους μου συνθέτες του 20ού αιώνα και το παρόν έργο μου αρέσει πάρα πολύ. Ο Μπρίτεν δεν αρέσει σε όλους έτσι και στον Κώστα. Το παρόν έργο ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο του 1957 αλλά κυκλοφόρησε στερεοφωνικά το 1967, σύνηθες φαινόμενο.
Όσο για τον Peter Grimes μια από τις αγαπημένες μου όπερας όλων των εποχών. Έχω επισκεφτεί δυο φορές το μέρος που διαδραματίζεται η όπερα. Εχω υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτων του μικρού χώρου όπου διαδραματίζεται η όπερα. Παλιό ψαροχώρι, ένα μικρό κτήριο όπου συγκεντρώνονταν από τους γύρω οικισμούς οι κάτοικοι, κάτι σαν το καφενείο του ελληνικού χωριού. Εκεί εθιμοτυπικά συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής. Έχω ρουφήξει την ατμόσφαιρα τη περιοχής και αυτό με κάνει να νοιώθω μέσα μου τον Britten. Ίσως να φταίει και το ότι η η Κάθριν είναι Αγγλίδα και μένει όχι πολύ μακρυά από εκεί. Ίσως να οφείλεται στο ότι έχω παρακολουθήσει συναυλίες στα Maltings όπου κάθε χρόνο το καλοκαίρι γίνεται το φεστιβάλ Britten-Pears, δημιούργημά τους. Ο χώρος ένα παλιό εργοστάσιο μπύρας, νομίζω με εξαιρετική ακουστική. Η Decca έχει κάνει πολλές ηχογραφήσεις εκεί και το αναγράφει στα εξώφυλλα.
Όσο για το War Requiem και αυτό από τα πλέον αγαπημένα μου ρεκβιεμ, το άλλο το εντελώς διαφορετικό. Κάποτε πριν δέκα χρόνια ακριβώς είχα ξεκινήσει ένα βιβλίο το οποίο παραμένει ημιτελές, γιατί εκe;i που ήταν να το τελειώσω προέκυψε ο πρώτος τόμος για τους δίσκους βινυλίου. Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα περιμένει να τελειώσει και να εκδοθεί. έχω μεταφράσει και την πολύ δύσκολη ποίηση του Owen.
Προτιμώ την ερμηνεία του ίδιου στα έργα του, μιας και είναι από τους λίγους συνθέτες που είναι και καλοί μαέστροι, όπως ο Στραβίνσκυ.
Έχω επιπλέον συλλέξει κάθε ηχογράφηση του έργου σε βινύλιο και cd γιατί το βιβλίο θα συμπεριλαμβάνει και όλη τη δισκογραφία του έργου, ίσως και κάποιο cd.... όνειρα ανεκπλήρωτα, αλλά που ξέρεις! Λ.Σ.

Βαγγελη, εννοεις την τεχνη της φουγας ? (die kunst der fuge)

Μουσικη του Μπαχ, εκτος απο αρπιχορδο, οργανο, πιανο, ορχηστρα, ενχορδα υπαρχει και με σαξοφωνα, ξυλοφωνο και αρπα.

Αυτο στο προτείνω ανεπιφύλακτα http://www.discogs.com/JS-Bach-Paris-Saxophone-Quartet/release/2605558

Μερικές φορές οι πιό διαφημισμένες ηχογραφήσεις δεν είναι υποχρεωτικά και οι καλύτερες. Πάρτε για παράδειγμα αυτήν.

rca_lsc-2413.jpg

Δεν είναι άσχημη, κάθε άλλο μάλιστα. Ήχος της Living Stereo, ένα από τα πιό γνωστά κουαρτέτα των ΗΠΑ, τι μπορεί να πάει λάθος; Τίποτα. Απλά άλλοι ξέρουν καλύτερα τη μουσική.

Ο Γάλλος Alfred Loewenguth και οι άλλοι τρεις κύριοι του κουαρτέτου του.

$T2eC16F,!ysE9sy0gCkcBRr(uyyLng~~60_57.JPG

Οι αμερικάνοι έχουν ίσως καλύτερη τεχνική, αλλά οι Γάλλοι έχουν στυλ, γούστο και ευγένεια. Οι αμερικάνοι παίζουν τις νότες άψογα, οι Γάλλοι τις χαϊδεύουν. Ακόμα και ο ήχος είναι άψογος, ίσως καλύτερος και από την Living Stereo. To κουαρτέτο του Debussy δεν το έχω ακόμα με τους Γάλλους, αλλά θα το βρω, να είστε σίγουροι.

edit. Στο άδειο τετράγωνο του εξώφυλλου ανήκει κανονικά μιά ρεπροντυξιόν αυτού του υπέροχου, αν και ανατομικά λανθασμένου πίνακα του Monet.
parasol.jpg

Last edited:
Συνεχίζοντας την αναζήτηση μου για λιγοτερο γνωστα εργα, παρελαβα προσφατα και προτείνω ανεπιφύλακτα την νεανικη οπερα Halka του Πολωνου Moniuszko σε διευθυνση Semokw.

8b790b2b-7666-41e0-be79-02cf32788c09-0.JPG

...............

edit. Στο άδειο τετράγωνο του εξώφυλλου ανήκει κανονικά μιά ρεπροντυξιόν αυτού του υπέροχου, αν και ανατομικά λανθασμένου πίνακα του Monet.
parasol.jpg

Ποιο ειναι το ανατομικο λαθος ? διοτι δεν το βλεπω .

..το αριστερο χερι ισως?

Last edited:
Το δεξί χέρι της κυρίας, αυτό που κρατάει την ομπρέλα, είναι πολύ χαμηλά, ο αγκώνας της κυρίας είναι σχεδόν δίπλα στη μέση της. Σε φωτογραφίες δε φαίνεται πολύ καλά, το πρόσεξα όταν είδα το πρωτότυπο στο Musee d' Orsay.

Last edited:
Αν δεν αποδώσει το ντόπιο γιουσουρούμ, υπάρχει στο Αγγλικό και μάλιστα voxάκι...

http://www.ebay.co.uk/itm/LOEWENGUT...00623443617?pt=UK_Records&hash=item5d47049ea1

Αυτή είναι η δεύτερη εγγραφή του Lowneguth Quartet στην εταιρία Vox. Παλαιότερα είχαν ηχογραφήσει τα ίδια έργα σε DG. Αυτή η δεύτερη ηχογράφηση πρέπει να είναι τεχνικά αρτιότερη.
Πάντως μια και ο Κώστας είναι στην πηγή θα του πρότεινα την ηχογράφηση με το Danisches Quatet σε Telefunken. Ο δίσκος αυτός κοστίζει γύρω στα 7 ευρώ. Η ηχογράφηση προέρχεται από την Γαλλική Valois (μη μπερδευτήτε διαβάζοντας το σαν Quartet Danois).

Τα κουαρτέτα έχουν τύχει πολύ καλών εκτελέσεων από σύγχρονα σύνολα αλλά νομίζω ότι η εκτέλεση του Δανέζικου κουατέτου ιδίως στον Ravel είναι εξαιρετική.

danois.JPG