Από την όλη εμπειρία μου, αρκετή, σε αίθουσες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ήχος μιας ορχήστρας ΕΙΝΑΙ στερεοφωνικός, γιατί δεν μπορεί να είναι απολύτως τίποτε άλλο παρά μόνο αυτό. [Φυσικά τίθεται το ρώτημα τί είναι στερεοφωνικός ήχος]. Σε όποια θέση ακούς στερεοφωνικά, τον ήχο να εκτείνεται στις τρεις διαστάσεις του στερεού της αίθουσας. Η παραπάνω τοποθέτησή σου σχετικά με το πώς ακούγεται μια ορχήστρα, μόνο, στέρεο, πολυκαναλικά, δεν ευσταθεί. Φυσικά ακούμε διαφορετικά σε σχέση με το που καθόμαστε. Λ.Σ.
Έχω κι εγώ μιά κάποια εμπειρία από ζωντανή μουσική. Όταν καθόμουνα κοντά στην ορχήστρα ο ήχος ήταν στερεοφωνικός, λίγο πολύ. Όταν κλείσεις τα μάτια ακόμα και αν κάθεσαι στην πρώτη θέση το στερεοφωνικό εφέ εξασθενίζει και στις πίσω θέσεις χάνεται τελείως. Στο Theatre de Champes Elysees όπου καθόμουνα σε θεωρείο πολύ ψηλά, κοντά στο ταβάνι (τα εισιτήρια ήταν πολύ ακριβά), ο ήχος ήταν παντοκατευθυντικός, ήταν αδύνατο να καταλάβεις με την ακοή τη θέση των οργάνων της ορχήστρας. Πληροφοριακά το έργο που άκουσα ήταν η 1η Συμφωνία του Μahler.