Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Μπράβο Κώστα που επενδύεις ακόμα σε φυσικά μέσα !

Καλοάκουστα να είναι και εσύ γερός να αγοράζεις (όπως και εγώ και μερικοί ακόμα).

Υ.Γ. Αν επιτρέπεται,ποιανού σχεδιαστή είναι το plexiglass ?

Ο Sibelius έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο ( incidental music). Έργα μεταξύ των οποίων είναι, Pelleas et Melisande, King Christian II…. όπως και το πολύ αγαπητό Valse Triste. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η μουσική (1925) από την <Τρικυμία> του Σαίξπηρ για το βασιλικό θέατρο της Κοπεγχάγης. Αργότερα επεξεργάστηκε το έργο σε δύο ορχηστρικές σουίτες που υπάρχουν σε αυτόν τον δίσκο.

Πρόκειται για ένα έργο ήσσονος ενδιαφέροντος σε σχέση με το υπόλοιπο έργο του συνθέτη αλλά είναι ένα φθηνό βινύλιο τόσο audiophile που να απογειώνει το μουσικό σας σύστημα.

Το προσεχές διάστημα θα βγάλω και άλλους φθηνούς audiophile δίσκους .

sibelius 1.jpgsibelius 2.jpg

Σημειώνω από την άλλη πλευρά ότι έχω audiophile βινύλια που η ποιότητα ήχου τους είναι εφάμιλλη με φανταστικό ήχο από απλά cd.
Παράδειγμα είναι ο παρακάτω δίσκος της argo και το cd της telarc

Handel marriner.jpghandel telarc.jpg

Ο Sibelius έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο ( incidental music). Έργα μεταξύ των οποίων είναι, Pelleas et Melisande, King Christian II…. όπως και το πολύ αγαπητό Valse Triste. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η μουσική (1925) από την <Τρικυμία> του Σαίξπηρ για το βασιλικό θέατρο της Κοπεγχάγης. Αργότερα επεξεργάστηκε το έργο σε δύο ορχηστρικές σουίτες που υπάρχουν σε αυτόν τον δίσκο.

Πρόκειται για ένα έργο ήσσονος ενδιαφέροντος σε σχέση με το υπόλοιπο έργο του συνθέτη αλλά είναι ένα φθηνό βινύλιο τόσο audiophile που να απογειώνει το μουσικό σας σύστημα.

Το προσεχές διάστημα θα βγάλω και άλλους φθηνούς audiophile δίσκους .

View attachment 194056View attachment 194057

Σημειώνω από την άλλη πλευρά ότι έχω audiophile βινύλια που η ποιότητα ήχου τους είναι εφάμιλλη με φανταστικό ήχο από απλά cd.
Παράδειγμα είναι ο παρακάτω δίσκος της argo και το cd της telarc

View attachment 194058View attachment 194059
Μόλις συνέλθει ο τραπεζικός λογαριασμός μου απο κάτι έκτακτα έξοδα θα το ψάξω τον Sibelius. Για τον Handel δε με παραξενεύει καθόλου ότι το συγκεκριμένο cd ακούγεται πολυ καλά, η Telarc είχε κάνει καταπληκτικές δουλειές.

R-7415264-1469965456-9287.jpg

Tο Bacchanale είναι εξ ορισμού, μια οργιαστική μουσική σύνθεση. Συνετέθη το 1956 παραγγελία του BBC για τον εορτασμό των δέκα ετών λειτουργίας του. Το Lousville Concert είναι ένα concerto grosso παραγγελία της ομώνυμης ορχήστρας .

Και τα δύο έργα, πλήρους συμφωνικής ορχήστρας, διαθέτουν μια νεανικότητα με πλούτο ρυθμών και χρωμάτων.

Παραγγελία της ορχήστρας της Βοστώνης, υπό τον Charles Munch, είναι και η Bostoniana. Παρουσιάζεται αυτόνομα αν και αποτελούσε το πρώτο μέρος συμφωνίας που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Τέλος η Symphonie Marine κατά επιθυμία του συνθέτη ήταν το έργο που θα παρουσιαζόταν σαν το κατευόδιο του.

Τα τέσσερα αυτά συμφωνικά έργα του Jaques Ibert πληθωρικής συμφωνικής γραφής απαιτούν καλή αναπαραγωγή όπως συμβαίνει σε αυτόν τον δίσκο. Η τιμή του είναι χαμηλή.

hungaroton 1.jpghungaroton 2.jpg

Η μουσική βάλσαμο στην καρδιά λόγω και των ημερών.
Δεν το περιμένεις αλλά είναι πραγματικός audiophile δίσκος από την Hungaroton. Τον έχω πολλά χρόνια αλλά από πρόσφατο έλεγχο στο discogs είδα ότι η τιμή είναι χώμα. Σπεύσατε.

Ούτε το ΝΜ μπορείς να ξέρεις πως παίζει. Έχω πετάξει αρκετούς δίσκους της δεκαετίας αυτής που οπτικά ήταν τέλειοι , χωρίς ούτε μια γρατσουνιά, αλλά τα αυλάκια τους ήταν κατεστραμενα από φθαρμενη βελόνα.

Στάλθηκε από το EML-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
NM σημαίνει ότι ο δίσκος όχι μόνο φαίνεται, αλλά και παίζει τέλεια (σαν να μην έχει παιχτεί καθόλου). Επομένως όποιος πουλάει "σκαμένο" δίσκο σαν ΝΜ, απλά είναι απατεώνας....

• Like
Reactions: vlad66
View attachment 194281

Tο Bacchanale είναι εξ ορισμού, μια οργιαστική μουσική σύνθεση. Συνετέθη το 1956 παραγγελία του BBC για τον εορτασμό των δέκα ετών λειτουργίας του. Το Lousville Concert είναι ένα concerto grosso παραγγελία της ομώνυμης ορχήστρας .

Και τα δύο έργα, πλήρους συμφωνικής ορχήστρας, διαθέτουν μια νεανικότητα με πλούτο ρυθμών και χρωμάτων.

Παραγγελία της ορχήστρας της Βοστώνης, υπό τον Charles Munch, είναι και η Bostoniana. Παρουσιάζεται αυτόνομα αν και αποτελούσε το πρώτο μέρος συμφωνίας που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Τέλος η Symphonie Marine κατά επιθυμία του συνθέτη ήταν το έργο που θα παρουσιαζόταν σαν το κατευόδιο του.

Τα τέσσερα αυτά συμφωνικά έργα του Jaques Ibert πληθωρικής συμφωνικής γραφής απαιτούν καλή αναπαραγωγή όπως συμβαίνει σε αυτόν τον δίσκο. Η τιμή του είναι χαμηλή.
Ενδιαφέρον. Αυτή εδώ η ηχογράφηση απο την ίδια Ορχήστρα με τον ίδιο μαέστρο είναι αρκετά γνωστή στους audiophile κύκλους
Mi03NTMwLmpwZWc.jpeg

με πολλές αναφορές, επανεκδόσεις σε βινύλιο 180γρ, GoldCD και δε συμμαζεύεται. Προφανώς οι ίδιοι συντελεστές έχουν κάνει κι άλλες αξιόλογες δουλειές-θα τους ψάξω.

Ενδιαφέρον. Αυτή εδώ η ηχογράφηση απο την ίδια Ορχήστρα με τον ίδιο μαέστρο είναι αρκετά γνωστή στους audiophile κύκλους
Mi03NTMwLmpwZWc.jpeg

με πολλές αναφορές, επανεκδόσεις σε βινύλιο 180γρ, GoldCD και δε συμμαζεύεται. Προφανώς οι ίδιοι συντελεστές έχουν κάνει κι άλλες αξιόλογες δουλειές-θα τους ψάξω.
Το είχα αγοράσει μαζί με την Organ Symphony του Sain Saens. Ευκαιρία να τα ξαναθυμηθώ

O Ελ Σιντ (Le Cid), Ισπανός ιππότης, έκανε όνομα στους audiophile κύκλους γιατί εκτός της καλής ηχογράφησης έχει και <πιασάρικη> ας πούμε μουσική. Η πρώτη πλευρά που περιέχει την μουσική από το μπαλέτο έχει Ισπανικό άρωμα και ρυθμούς (Castillane,Andalouse….). Στην δεύτερη πλευρά μετά τις scenes pitoresques περιλαμβάνεται το The last sleep of the Virgin, κομμάτι που χρησιμοποιούσε ο Beecham για μπιζάρισμα.

Στην ίδια σειρά με αντίστοιχα καλή ηχογράφηση και <ευχάριστη μουσική>, είναι και ο παρακάτω δίσκος που παρέλαβα προχθές. Αγορασμένος από Έλληνα στο discogs τιμή 10 ευρώ (τώρα τον βλέπω ακριβότερο).

front.jpgrecord.jpg

Άκουσα ένα βινύλιο που έχει βγει σε 300 κομμάτια. Σήμερα δεν θα αναφερθώ σε αυτό αλλά σε έναν άλλο που έχει κυκλοφορήσει σε 500 ολόκληρα κομμάτια. Με άλλα λόγια το έχουμε τελειώσει για να μην χρησιμοποιήσω άλλο όρο.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο παρακάτω με την αξιόλογη Σέρβα πιανίστρια Branka Parlic.

satie 1.jpgsatie back λεπτομερεια.jpgsatie leptomeria.jpg

Διπλό βαρύ βινύλιο που όπως βλέπετε μας ενημερώνει πλήρως για τις αναλογικές - λαμπάτες λεπτομέρειες ηχογράφησης.
Το πιάνο ακουγόταν εξαιρετικά γεμάτο και φυσικό. Στα μεσοδιαστήματα όμως των κομματιών ακουγόντουσαν ο θόρυβος από την ταινία εγγραφής ή από λυχνίες δεν ξέρω. Έλεγε κάτι η γιαγιά μου για μεταξωτά βρακιά και επιδέξιους ..... και είχε δίκιο.

Τι να έλεγαν αυτοί που έκαναν την ηχοληψία σε αυτό το βινύλιο

mahler horenstein.jpg

ή σε αυτό το βινύλιο

rameau.jpg

Άκουσα ένα βινύλιο που έχει βγει σε 300 κομμάτια. Σήμερα δεν θα αναφερθώ σε αυτό αλλά σε έναν άλλο που έχει κυκλοφορήσει σε 500 ολόκληρα κομμάτια. Με άλλα λόγια το έχουμε τελειώσει για να μην χρησιμοποιήσω άλλο όρο.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο παρακάτω με την αξιόλογη Σέρβα πιανίστρια Branka Parlic.

View attachment 198396View attachment 198397View attachment 198399

Διπλό βαρύ βινύλιο που όπως βλέπετε μας ενημερώνει πλήρως για τις αναλογικές - λαμπάτες λεπτομέρειες ηχογράφησης.
Το πιάνο ακουγόταν εξαιρετικά γεμάτο και φυσικό. Στα μεσοδιαστήματα όμως των κομματιών ακουγόντουσαν ο θόρυβος από την ταινία εγγραφής ή από λυχνίες δεν ξέρω. Έλεγε κάτι η γιαγιά μου για μεταξωτά βρακιά και επιδέξιους ..... και είχε δίκιο.

Τι να έλεγαν αυτοί που έκαναν την ηχοληψία σε αυτό το βινύλιο

View attachment 198401

ή σε αυτό το βινύλιο

View attachment 198402
Τι να πουν γιατρέ μου; Hold my beer, που λένε και οι Αγγλοσάξωνες. Επειδή σέβομαι τη γνώμη σου άρχισα να ψάχνω αυτούς τους δισκους στο ebay και ανακάλυψα τον δεύτερο...στη συλλογή μου. Υπέροχο κομματι απο κάθε άποψη, μουσικά, ερμηνευτικά και ηχητικά.

Προχθές ανακάλυψα σε ένα fleamarket και αυτό το διαμαντάκι:
s-l1600.jpg
Η Philips δε μας έχει συνηθίσει σε audiophile ηχογραφήσεις, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση. Συνιστάται ανεπιφύλακτα, πόσο μάλλον που η τιμή του είναι συνήθως πολύ χαμηλή.

• Like
Reactions: #@george@#
Μου έλεγε εκλεκτός φίλος
-Ξέρεις τελικά το δακτυλίδι του Bohm είναι καλύτερο από αυτό του Solti.

Κουβέντα στην κουβέντα βγάζω το τελευταίο μου χαρτί υπέρ του Solti
-Μπορεί να έχεις δίκιο αλλά εγώ βάζω την εισαγωγή του Tannhauser (δεν ανήκει φυσικά στο Δακτυλίδι) για να δοκιμάσω το σύστημα μου.

Η απάντηση του. Bάλε την εισαγωγή του Tannhauser με τον Rene Leibowitz αν θέλεις τοπ ηχογράφηση.

Έτσι κατέληξα στην αγορά του παρακάτω δίσκου της Readers Digest. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει και την Eleonora Overture. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει Rossini και Joseph Straus πόλκες κλπ, αβανταδόρικα κομμάτια. Νομίζω ότι ο μαέστρος, Gilbert Vinter, ήταν διευθυντής σε στρατιωτικές μπάντες.
Ποιότητα ήχου αντίστοιχη με την καλή εποχή της Decca, τιμή δίσκου από Αγγλία 2 ευρώ αλλά +8,5 μεταφορικά +2,5 ΦΠΑ Ελληνικό +2,5 εκτελωνισμός από τα ΕΛΤΑ.

promenade favorites.jpg

Μου έλεγε εκλεκτός φίλος

-Μπορεί να έχεις δίκιο αλλά εγώ βάζω την εισαγωγή του Tannhauser (δεν ανήκει φυσικά στο Δακτυλίδι) για να δοκιμάσω το σύστημα μου.

Η απάντηση του. Bάλε την εισαγωγή του Tannhauser με τον Rene Leibowitz αν θέλεις τοπ ηχογράφηση.

Έτσι κατέληξα στην αγορά του παρακάτω δίσκου της Readers Digest. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει και την Eleonora Overture. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει Rossini και Joseph Straus πόλκες κλπ, αβανταδόρικα κομμάτια. Νομίζω ότι ο μαέστρος, Gilbert Vinter, ήταν διευθυντής σε στρατιωτικές μπάντες.
Ποιότητα ήχου αντίστοιχη με την καλή εποχή της Decca, τιμή δίσκου από Αγγλία 2 ευρώ αλλά +8,5 μεταφορικά +2,5 ΦΠΑ Ελληνικό +2,5 εκτελωνισμός από τα ΕΛΤΑ.

View attachment 204253
Έγινε κι αυτό παραγγελιά. Την εισαγωγή Leonore την έχω κι εγώ σε μια αλλη συλλογή, γαλλικής κοπής, μαζί με τον Έγκμοντ και την ακούω τώρα. Πάντως όταν θέλω να ακούσω εισαγωγή Tannhäuser η πρωτη μου επιλογή είναι πάντα ο Κλέμπερερ.

Η σουηδική BIS ήταν γνωστή τις δεκαετίες του 80 και 90 για τα εξαιρετικά CD της με μινιμαλιστική ηχογράφηση (μόνο δυο μικρόφωνα), τα επίσης μινιμαλιστικά μαύρα εξώφυλλα και το εκλεκτικό ρεπερτόριο. Εδώ έχουμε μια από τις λίγες αναλογικές ηχογραφήσεις της από τις αρχές της εταιρείας, με κάπως συμβατικό ρεπερτόριο. Μουσική πιάνου για παιδιά ή εμπνευσμένη από παιδιά. Πολύ καλές ερμηνείες από έναν άγνωστο Σουηδό πιανίστα, υπέροχος, ρεαλιστικός και ταυτόχρονα ζεστός ήχος, που δένει υπέροχα με την θεματολογία.

IMG_20221119_121940.jpg

Μου έλεγε εκλεκτός φίλος

View attachment 204253
Λοιπόν, μετά από ενδελεχείς συγκρίσεις με τις δυο ηχογραφήσεις του Solti, μια από μια συλλογή με εισαγωγές Wagner του 1962

MjctMzk1Ny5qcGVn.jpeg

και μια από την ολοκληρωμένη ηχογράφηση του 1970 καταλήγω ότι το Readers Digest είναι λίγο ανώτερο απο την ηχογράφηση του 62, αλλά όχι απο την πολύ καλύτερη του 1970. εκεί οι δυο ηχογραφήσεις είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο.

Μπουγάδα σε σπουδαία ( κατά discogs πρώτη έκδοση ) εκτέλεση Parsifal. Δίσκοι Philips πάχους audiophile σημερινών εκδόσεων. Εντυπώσεις μετά την ακρόαση.

IMG_20221206_095211_edit_527623046721571.jpg