Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει κι εγώ, αλλά όχι αυστηρά υπέρ της πρώτης-πρώτης έκδοσης, πολλές φορές και οι επανεκδόσεις στην ίδια εταιρεία σε πιο φτηνές σειρές μπορούν να είναι το ίδιο καλές ή και καλύτερες με την αρχική. Αυτό που έχω απομυθοποιήσει είναι οι εταιρείες επανεκδόσεων τύπου Speakers Corner, Classic Records κλπ. Ειδικά η πρώτη. Έχω βάλει πωλητήριο σε όλες τις επανεκδόσεις DECCA που είχα και αγόρασα είτε κάποια φτηνή επανέκδοση σε Ace of Diamonds/World of... είτε κάποια γερμανική έκδοση με μήτρες απο Μ.Βρεττανία.

Αλλά δεν είναι μόνο η Speakers Corner.

View attachment 230860
Πάρτε για παράδειγμα αυτή την επανέκδοση, από την Analogue Productions, με mastering του Doug Sax σε πλήρως λαμπάτο σετάπ. Μερικά απο τα έργα που περιέχει υπάρχουν σε αυτο το βινύλιο που είχα παρουσιάσει πριν πολλά χρόνια σε αυτό το νήμα:
View attachment 230861
Η επανέκδοση υπερέχει σε δυναμικές, μπάσο, ακόμα και σε αίσθηση του χώρου...μόνο που η μουσική που ακούμε-για μένα τουλάχιστον- δεν είναι Ravel. Μάταια ψάχνεις τις λεπτεπίλεπτες ενορχηστρώσεις, τα αραχνοΰφαντα ξύλινα πνευστά, τα αιθέρια έγχορδα: Όλα πνίγονται από τα τύμπανα και τα χάλκινα, λες και ακούς Big Band Jazz. Ωραίος δίσκος για να κάνεις επίδειξη στο συστημά σου, αλλά όχι για να απολαύσεις τη μουσική. Το κερασάκι στην τούρτα; Η τιμή. Με τα ίδια λεφτά που κοστίζει η επανέκδοση αγοράζεις την κασετίνα με 4 βινύλια που έχει όλη τη μουσική του Ravel ερμηνευμένη από την ίδια ορχήστρα και μαέστρο.
Πάντα καλός ακροατής κ. Ζαγγογιάννη.(y) Οι αιτίες που κάποιες από τις παλιές κόπιες (μέσα του 1970 και προς ...τα πίσω) είναι διαμάντια βρίσκονται στη διαδικασία χάραξης της μήτρας. Σε ηχογραφήσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και προς ...τα πίσω (με εξαίρεση κάποιες μεταγενέστερες παραγωγές της ECM), στις διαδρομές σήματος και μέχρι την κεφαλή χάραξης της μήτρας χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά αναλογικά στάδια, αναλογικά delays και reverbs, αναλογικοί αποθορυβοποιητές κλπ. λόγος για τον οποίο "έχουν κάτι" τα original βινύλια της δεκαετίας του ’60 (π.χ. της Blue Note ή της Decca) και τα οποία δεν είναι δυνατόν ή είναι σπάνιο να βρεθούν, αλλά και όταν βρίσκονται πλέον κοστίζουν μια περιουσία... Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την συλλεκτική τους αξία, αλλά και - αν όχι κυρίως - με την ακουστική. Αν οι καινούργιες επανεκδόσεις ήταν ανώτερες, οι παλιές απλά θα χανόντουσαν. Επίσης η ίδια μεθοδολογία ακολουθήθηκε και σε πολλές εξαιρετικές ελληνικές παραγωγές από χαρισματικούς μηχανικούς ήχου με εφάμιλλα ή και – λαμβανομένων υπόψη των μέσων - ανώτερα αποτελέσματα των ξένων (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ηχογραφημένοι το 1964 στο studio της Columbia «Δεκαπέντε Εσπερινοί» του Μάνου Χατζιδάκι με ηχολήπτη τον Στέλιο Γιαννακόπουλο – αριστούργημα απ’ όπου και να το δει κάποιος).

Την ίδια μέρα που ανέβασα αυτό το ποστ εδώ, 03.04. ανέβασα και ένα παρόμοιο σε ένα γερμανικό φόρουμ.

Δείτε τώρα ένα παράξενο πράγμα. Αυτό είναι το ιστορικό πωλήσεων του δίσκου στο discogs

View attachment 232046

όπως βλέπετε μετά την 03.04 έχουμε ένα ανεξήγητο Peak στις πωλήσεις και μια αύξηση της τιμής κατά 250% από τη μέση τιμή. Τουλάχιστον 5 από τους αγοραστές έχουν ποστάρει στο φόρουμ και δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Οπότε συνιστώ σε όποιον ενδιαφερόμενο να αγοράσει τώρα που είναι φτηνά, γιατί μετά ποιος ξέρει; Εγώ πάντως αγόρασα κι ένα δεύτερο αντίτυπο καλού κακού...
Σήμερα τον παρέλαβα. Αγορά 3 ευρώ, μεταφορικά 2,5 ευρώ μέσω BOXNOW από Έλληνα πωλητή. Παίζει καλύτερα από το cd χωρίς το cd να παίζει άσχημα. Είμαι αυτός που στον πίνακα γράφει <last sold 16 April 2024>.

Προσοχή στα original source της Emil Berlin. Αγόρασε από Ελληνικό φυσικό κατάστημα δίσκων και ανοίξτε τα παρουσία του εμπόρου.
Προσέξτε για εξογκώματα , γδαρσίματα και στραβούς δίσκους.
Έχω διαβάσει κι εγώ παράπονα, δυστυχώς.Σε ποια έκδοση αναφέρεσαι;

Νέες παραλαβές original source περιμένουν για ακρόαση. Τα δύο της επάνω σειράς Bohm- Beethoven No6 και Barenboim -Bruckner No4 υπάρχουν και στην αρχική τους έκδοση.

νέες παραλαβές.jpg

Εχτές αν δεν κάνω λάθος, έκλεισαν σαράντα μέρες από την αποφράδα μέρα που χάσαμε το φίλο μας Δημήτρη Ιωάννου. Τιμής ένεκεν έβαλα να παίζει ένας δίσκος που μου είχε χαρίσει, ο Don Giovanni του Mozart σε διεύθυνση Κουρεντζή. Το πως και γιατί; ο Μήτσος ήταν ψαγμένος σε όλα του, και στα...ανδρικά αρώματα και ρούχα. Με έβαζε να του αγοράζω απο τη Γερμανία κολώνιες και μπλουζάκια που δεν ήταν διαθέσιμα για αποστολή στην Ελλάδα και να του τα στέλνω με το ταχυδρομειο. Βασικά, αυτός τα παραγγελνε με διεύθυνση αποστολής το σπιτι μου, εγώ απλώς κολούσα μια άλλη ετικέτα στην έτοιμη συσκευασία και πήγαινα τα πακέτα στο τοπικό ταχυδρομείο (5 λεπτά με τα πόδια). Αυτή η δουλειά έγινε 3-4 φορές το πολύ, αλλά ο Δημήτρης για κάποιο λόγο νόμιζε ότι με έβαζε σε φοβερό κόπο και έπρεπε να αποζημιώσει. Εγώ του είπα ότι αν με φέρει ο δρόμος στην Αθήνα ευχαρίστως να βγούμε να με κεράσει μια μπύρα για να βγάλει την "υποχρέωση" αλλά αυτός θεωρούσε οτι μόνο με μια ολόκληρη, ολοκαίνουρια όπερα σε παρθένο βινύλιο αρκούσε.

Για την ηχογράφηση και την ερμηνεία δε θα πω τίποτα γιατί αδυνατώ να είμαι αντικειμενικός.

PXL_20240629_115537111.jpg

Προχτές με αφορμή μια συζήτηση που είχα σε άλλη πλατφόρμα έκανα ένα συγκριτικό όλους τους δίσκους με εισαγωγές του Ροσίνι που έχω στη συλλογή μου. Έχω αρκετές γνωστές ηχογραφήσεις με Κάραγιαν, Reiner, Dorati, Toscanini,Colin Davis, αλλά αυτή που μου άρεσε περισσότερο ήταν αυτό το δισκάκι που πρέπει να βρήκα τυχαία σε κάποιο παλαιοδισκοπωλείο ή παζάρι (δεν έχω ιδέα που ).

Serafin F.jpg

Ο μαέστρος Τullio Serafin δεν πρέπει να έχει ηχογραφήσει άλλο ορχηστρικό έργο, ήταν πασίγνωστος ως μαέστρος όπερας, μέντορας της Κάλας με την οποία συνεργάστηκε πολλές φορές. Οι ερμηνείες του είναι γεμάτες μπρίο, τσαχπινιά, χιούμορ, εξαιρετική ακρίβεια στο ρυθμό χωρίς να καταπνίγει την ορχήστρα όπως ο Τοσκανίνι, εκρηκτικό ταμπεραμέντο χωρίς να γίνεται αναίσθητος όπως ο Κάραγιαν. Ο ήχος είναι καλός αν και όχι αναφοράς.

• Like
Reactions: vlad66 and ln()
Τα καλά των φυσικών καταστημάτων: Βρίσκεις πράγματα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Ποτέ δεν είχα ακούσει την βιολονίστα Joan Field. Ήξερα όμως την εταιρεία Telefunken, ότι είχε ενα μικρό αλλά ενδιαφέροντα κατάλογο και ότι οι δικες της ηχογραφήσεις ήταν γραμμένες με μόλις δυο μικρόφωνα, εντελώς πιουρίστικα (ή τουλάχιστον έτσι λένε οι φήμες).
PXL_20240825_183945417.MP.jpg
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η δεύτερη, η πρώτη έκδοση είναι αρκετά ακριβή-όπως όλα όσα έχουν να κάνουν με βιολί, βιολοντσέλο κλπ- αλλά σύμφωνα με το discogs έχει τις ίδιες ακριβώς μήτρες. Η σολίστα δεν διακρίνεται για τη βιρτουοζιτέ της, αλλά έχει άψογη τεχνική και υπέροχο ήχο, σπάνια έχω ακούσει τόσο όμορφο βιολί. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Ίσως η πιο value for money αγορά που έχω κάνει ποτέ. 48 δίσκοι για 30 ευρώ + μεταφορικά.Το πλήρες συμφωνικό έργο του Haydn, 104 συμφωνίες σε μια υπέροχη ηχογράφηση και ερμηνεία.Ακούω κατά μέσο όρο μια συμφωνία την ημέρα και έχω φτάσει στην Νο14. Κάθε μέρα ανακαλύπτω και κάτι καινούριο πχ. οι 6,7 και 8 έχοντας τις ονομασίες Le Matin, Le Midi, Le Soir (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα) είναι πολύ γνωστές αλλά η 13η για παράδειγμα, αν και ανώνυμη είναι υπέροχη. Κατά τα Χριστούγεννα θα τις έχω ακούσει όλες...
PXL_20240814_094839556.MP.jpg

Είχα βάλει στον κάποτε να αποκτήσω τουλάχιστον μία συμφωνία από κάθε "δεκάδα" του Χάυντν. Κι επειδή είναι μικρές και χώραν 2-3 στο σιντι έφτασε να έχω καμία 30αρια από διαφορετικές εκτελέσεις. Την 13 όμως όχι!

Ίσως η πιο value for money αγορά που έχω κάνει ποτέ. 48 δίσκοι για 30 ευρώ + μεταφορικά.Το πλήρες συμφωνικό έργο του Haydn, 104 συμφωνίες σε μια υπέροχη ηχογράφηση και ερμηνεία.Ακούω κατά μέσο όρο μια συμφωνία την ημέρα και έχω φτάσει στην Νο14. Κάθε μέρα ανακαλύπτω και κάτι καινούριο πχ. οι 6,7 και 8 έχοντας τις ονομασίες Le Matin, Le Midi, Le Soir (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα) είναι πολύ γνωστές αλλά η 13η για παράδειγμα, αν και ανώνυμη είναι υπέροχη. Κατά τα Χριστούγεννα θα τις έχω ακούσει όλες...
View attachment 238484
Καλοάκουστες .
Περισσότερες πληροφορίες? Μήπως πρόκειται για τον Dorati?

box.jpginner.jpglibrery.jpg

Καλοάκουστες .
Περισσότερες πληροφορίες? Μήπως πρόκειται για τον Dorati?

View attachment 238617View attachment 238618View attachment 238619
Ακριβώς! Ουσιαστικά η μόνη ολοκληρωμένη έκδοση σε βινύλιο.

Edit: Μα καλά, πως βρίσκεις τους δίσκους σου; Mahler, Chopin, Haydn, Rossini, ολοι στο ίδιο ράφι;

Last edited:
  • Haha
Reactions: vlad66
Προχτές με αφορμή μια συζήτηση που είχα σε άλλη πλατφόρμα έκανα ένα συγκριτικό όλους τους δίσκους με εισαγωγές του Ροσίνι που έχω στη συλλογή μου. Έχω αρκετές γνωστές ηχογραφήσεις με Κάραγιαν, Reiner, Dorati, Toscanini,Colin Davis, αλλά αυτή που μου άρεσε περισσότερο ήταν αυτό το δισκάκι που πρέπει να βρήκα τυχαία σε κάποιο παλαιοδισκοπωλείο ή παζάρι (δεν έχω ιδέα που ).

View attachment 235976

Ο μαέστρος Τullio Serafin δεν πρέπει να έχει ηχογραφήσει άλλο ορχηστρικό έργο, ήταν πασίγνωστος ως μαέστρος όπερας, μέντορας της Κάλας με την οποία συνεργάστηκε πολλές φορές. Οι ερμηνείες του είναι γεμάτες μπρίο, τσαχπινιά, χιούμορ, εξαιρετική ακρίβεια στο ρυθμό χωρίς να καταπνίγει την ορχήστρα όπως ο Τοσκανίνι, εκρηκτικό ταμπεραμέντο χωρίς να γίνεται αναίσθητος όπως ο Κάραγιαν. Ο ήχος είναι καλός αν και όχι αναφοράς.
Για ήχο αναφοράς σε αυτόν.

Gaba.jpg

Ακριβώς! Ουσιαστικά η μόνη ολοκληρωμένη έκδοση σε βινύλιο.

Edit: Μα καλά, πως βρίσκεις τους δίσκους σου; Mahler, Chopin, Haydn, Rossini, ολοι στο ίδιο ράφι;
Τρεις βιβλιοθήκες είναι με συνθέτη (όχι ονομαστική σειρά). Η τέταρτη περιλαμβάνει μονούς δίσκους της DG και δίσκους που έχουν εξαιρετικές ηχογραφήσεις ανεξαρτήτως συνθέτη. Τέλος στην πέμπτη (της φωτογραφίας) είναι μόνο τα κουτιά σειρές που δεν έχουν χώρο στους αντίστοιχους συνθέτες.
Τους δίσκους τους βρίσκω το πρόβλημα είναι με τα άυλα που είναι ατελείωτα.

View attachment 238484
Κώστα βλέπω πως κάποια έκδοση είναι 9 και άλλη 10 LP. Πρόκειται για διαφορετικές εκδόσεις, προφανώς, αλλά ποια η διαφορά;

Κώστα βλέπω πως κάποια έκδοση είναι 9 και άλλη 10 LP. Πρόκειται για διαφορετικές εκδόσεις, προφανώς, αλλά ποια η διαφορά;
Ποια 9 κα 10 LP, εδώ μιλάμε για 48 ολόκληροι δίσκοι!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Haha
Reactions: vlad66
Συγνώμη 9 ή 10 ΚΟΥΤΙΑ ήθελα να γράψω.
Υπάρχει και ένα εξτρά κουτί με ημιτελείς συμφωνίες,συμφωνίες concertante, χορούς κλπ. Μήπως είναι αυτό το 10ο; Δεν ξέρω, εγώ πηρα τις δυο μεγάλες κασσετίνες, γερμανικής κατασκευής και ησύχασα. Βέβαια μου λείπουν εκτός από την αγγλική χάραξη και τα βιβλιαράκια, που είναι εξαιρετικά.