Κώστας Γκαβάκος
AVClub Addicted Member
Ίσως να ήταν μαζί με κάποια-ες οβερτούρες που συνηθίζεται στα cd. H 6η συμφωνία διαρκεί 44 λεπτά που χωράει άνετα σε μονό βινύλιο.Ε, πώς να χωρέσει αλλιώς, εδώ η εκτέλεση του Böhm ήταν σε διπλό CD!
Ίσως να ήταν μαζί με κάποια-ες οβερτούρες που συνηθίζεται στα cd. H 6η συμφωνία διαρκεί 44 λεπτά που χωράει άνετα σε μονό βινύλιο.Ε, πώς να χωρέσει αλλιώς, εδώ η εκτέλεση του Böhm ήταν σε διπλό CD!
Έχει λογική αυτό..Το άπλωμα σε δύο αντί ένα βινύλιο μπορεί να είναι και εν μέρη πλασματικό όταν γεμίζεις την μισή επιφάνεια.
View attachment 247511
Έχει λογική αυτό..
Η γωνία ανάγνωσης "δυσκολεύει" από εκεί και προς το κέντρο...
Έχεις πολύ δίκιο Χρήστο !Υποθέτω ότι στην έκδοση της Deutsche Grammophon επέλεξαν σκόπιμα να μη χρησιμοποιήσουν τα εσωτερικά αυλάκια του δίσκου λόγω της χαμηλότερης γραμμικής ταχύτητας που επηρρεάζει αρνητικά την αναγνωσιμότητα (tracking) των υψηλώς συχνοτήτων. Οπως γνωρίζετε οι δίσκοι βινυλίου έχουν σταθερή γωνιακή ταχύτητα περιστροφής 33,3 στροφών ανά λεπτό ή 200 μοίρες/δευτερόλεπτο. Συνεπώς όσο μεγαλύτερη η απόσταση των αυλακιών από τον άξονα περιστροφής του δίσκου τόσο μεγαλύτερη η γραμμική ταχύτητα και καλύτερο το tracking στις υψηλές συχνότητες.
Θα τεθεί όμως το ερώτημα τι γίνεται με τη δυναμική περιοχή εφόσον περιορίζουμε την απόσταση μεταξύ των αυλακιών για να χωρέσουν σε μικρότερη επιφάνεια ; Εδω μάλλον η απάντηση είναι η χρήση του "εξυπνου" τόρνου χάραξης των Emil Berliner Studio που ρυθμίζει την απόσταση μεταξύ των αυλακιών ανάλογα με την ένταση του ηχητικού περιεχομένου ώστε να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διαθέσιμη επιφάνεια χάραξης. Η τεχνική αυτή παρουσιάζεται αναλυτικά στο παρακάτω video:
εγώ έδωσα "τα εύσημα" στον AUDIOINSPECTOR για την παρατήρησή του.. είχα λησμονήσει την μειωμένη δυναμική περιοχή στα μέσα αυλάκια λόγω χαμηλότερης γραμμικής ταχύτητας.Οπότε, στην ανατύπωση 6ης Beethoven 6η-Bohm έχουμε μια αντιπαράθεση Rainer Maillard της Original Source με τον Georg Burdicek της Tonzauber και της Musicverein (Pro-ject βινύλιο).
Πέραν των πολύ δια σαφηνιστικών γραφομένων από γνώστες* για αναγνωσιμότητα βραχιόνων και κεφαλών χάραξης δίσκων, απλούστερο είναι η συγκριτική ακρόαση των δύο ανατυπώσεων.
*του φίλτατου Βλαδίμηρου και του @AUDIOINSPECTOR που δεν γνωρίζω αλλά εκτιμώ τις γνώσεις και την ευγένεια του γραπτού λόγου.
Αυτή πρέπει να είναι η μοναδική ηχογράφηση του μεγάλου Eugen Jochum με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης. Κάποιοι θα τον γνωριζουν ώς το μαέστρο μιας θρυλικής ηχογράφησης των Carmina Burana. O δίσκος περιέχει δύο εξαιρετικές ερμηνείες δύο στάνταρ έργων. Φίλος με σπουδαία γνώση του ρεπερτορίου θεωρεί την Ημιτελή του Jochum ως την καλύτερη όλων των εποχών. Δεν ξέρω για καλύτερη ολων των εποχώνα, αλλά σίγουρα είναι κορυφαία. Ο ήχος είναι πολύ καλός αν και όχι αναφοράς. Η ηχογράφηση χαίρει μεγάλης εκτίμσησης στην Ιαπωνία, εκδιδεται συνεχώς σε CD, SHM-CD, SACD και ότι αλλο φορμά εφευρίσκουν οι Ιάπωνες μηχανικοί για να ξεζουμίσουν τις ίδιες και τις ίδιες μαγνητοταινίες. Στη Δύση είναι σχεδόν άγνωστη, μια φορά εκδόθηκε σε CD το 2002 για να εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως. Το βινύλιο βρίσκεται εύκολα στο discogs και κοστίζει μερικά ευρώ. Άραγε θα το δούμε στη σειρά Original Source;
View attachment 247749
1973Tου πότε είναι η ηχογράφηση Κώστα;
To Requiem του Mozart με τον Böhm είναι του 1971, παρόλα αυτά είναι κι αυτό στην Original Source. Λες να έγραφαν απο τότε τετρακαναλικά; Δε νομίζω. Νομίζω ότι πλεον επανεκδίδουν ότι ηχογραφήση θεωρουν ότι μπορεί να βελιτωθεί με remastering, ασχέτως του πως ηγοχραφήθηκε αρχικά.Χρονολογικά είναι μέσα στις "προδιαγραφές" των original source, αν είχε γραφτεί τετρακαναλικά τότε πολύ πιθανόν να το δούμε.
Αν είχε γραφτεί στερεοφωνικά τότε μάλλον όχι.
Είναι και ο λόγος που πιθανότατα δεν θα δώ και την 5η του Μπετόβεν από τον Kleiber, η οποία λέγεται ότι σε αντίθεση με την 7η ηχογραφήθηκε σε απλό στέρεο και άρα εκτός του σκοπού των original source.
Αρχικά η σειρά βγήκε για να αποκαταστήσει τις τετρακαναλικές ηχογραφήσεις του 70.To Requiem του Mozart με τον Böhm είναι του 1971, παρόλα αυτά είναι κι αυτό στην Original Source. Λες να έγραφαν απο τότε τετρακαναλικά; Δε νομίζω. Νομίζω ότι πλεον επανεκδίδουν ότι ηχογραφήση θεωρουν ότι μπορεί να βελιτωθεί με remastering, ασχέτως του πως ηγοχραφήθηκε αρχικά.
Δικαίως! Πρόκειται για κλασική ερμηνεία με σπουδαίους σολίστες....Eugen Jochum...Κάποιοι θα τον γνωριζουν ώς το μαέστρο μιας θρυλικής ηχογράφησης των Carmina Burana.
Πολύ ωραίος δίσκος, καλοάκουστος.Αυτή πρέπει να είναι η μοναδική ηχογράφηση του μεγάλου Eugen Jochum με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης. Κάποιοι θα τον γνωριζουν ώς το μαέστρο μιας θρυλικής ηχογράφησης των Carmina Burana. O δίσκος περιέχει δύο εξαιρετικές ερμηνείες δύο στάνταρ έργων. Φίλος με σπουδαία γνώση του ρεπερτορίου θεωρεί την Ημιτελή του Jochum ως την καλύτερη όλων των εποχών. Δεν ξέρω για καλύτερη ολων των εποχώνα, αλλά σίγουρα είναι κορυφαία. Ο ήχος είναι πολύ καλός αν και όχι αναφοράς. Η ηχογράφηση χαίρει μεγάλης εκτίμσησης στην Ιαπωνία, εκδιδεται συνεχώς σε CD, SHM-CD, SACD και ότι αλλο φορμά εφευρίσκουν οι Ιάπωνες μηχανικοί για να ξεζουμίσουν τις ίδιες και τις ίδιες μαγνητοταινίες. Στη Δύση είναι σχεδόν άγνωστη, μια φορά εκδόθηκε σε CD το 2002 για να εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως. Το βινύλιο βρίσκεται εύκολα στο discogs και κοστίζει μερικά ευρώ. Άραγε θα το δούμε στη σειρά Original Source;
View attachment 247749
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.